anerka Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Marca 2010 Wyjaśnijcie mi proszę kwestię rozdrabniania mięsa kl.I do białej kiełbasy. W przepisie jest 1. Krajanie- mięso rozdrabnia się przez szarpak lub kraje na kawałki 5-6 cm. Tak właśnie pokroiłam.. Następnie, 2.Rozdrabnianie : zgodnie z recepturą. Nie wiem ,czy mam jeszcze te kawałki jakoś rozdrabniać? Przepraszam za być może naiwne pytanie ale nie zrozumiałam tego. Kiełbasa już się robi a ja nie wiem co zrobić z tą kl.I. Czytam dużo ale tego nie zrozumiałam. Pozdrawiam i z góry dziękuję. :blush: :smile: Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3839-rozdrabnianie-mi%C4%99sa-do-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 11 Marca 2010 anerka, Trudno, żeby w białej kiełbasie były kawałki 5-6cm skoro jelito jest Φ32. Poniższy fragment jest recepturą na rozdrabnianie: C. Postać produktu po obróbce Wieprzowina kl I rozdrobniona na wilku (w maszynce) przez siatkę 13 mm, wieprzowina kl II - przez siatkę 10 mm, wołowina kl I lub II - przez siatkę 2-3 mm i kutrowana. Wystarczy przepuścić przez siatkę 2-3 mm dwa razy. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3839-rozdrabnianie-mi%C4%99sa-do-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-104110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 11 Marca 2010 EAnno, niestety w recepturze występuje punkt:1. Krajanie: Mięso rozdrabnia się przez szarpak lub kraje ręcznie na kawałki 5-6 cm.jet to faktycznie nie zrozumiałe.... :shock: , choć na mój skromny rozumek może tu chodzić o stopniowanie rozdrobnienia...w każdym razie w domowych warunkach możemy śmiało od razu przystąpić do mielenia na 13 lub ręcznego pokrojenia (w przypadku małej ilości :wink: ) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3839-rozdrabnianie-mi%C4%99sa-do-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-104111 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 11 Marca 2010 Nie wiem ,czy mam jeszcze te kawałki jakoś rozdrabniać? Najpierw rozdrabniasz na małe kawałki krojąc lub na szarpaku, a potem mielisz na 13mm, ja do białej I kl rozdrabniam na 10mm, jest inna. A po co najpierw kroimy, to chyba wiesz... :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3839-rozdrabnianie-mi%C4%99sa-do-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-104113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 11 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 11 Marca 2010 No właśnie o to mi chodzi, czyli muszę to jeszcze zmielić lub drobniej pokroić. Korzystam z przepisu Maxella na stronie głównej. Maszynkę do mięsa mam niestety taką domową Zelmera, więc szarpak nie zdaje egzaminu. Dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3839-rozdrabnianie-mi%C4%99sa-do-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-104115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik55 Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 11 Marca 2010 Kroimy mięso na 5 cm kawałki lub puszczamy przez szarpak po to aby dobrze mięso się zapeklowało a następnie dało się włożyć - na przykład do maszynki zelmer. Cytuj www.ratownicy.org Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3839-rozdrabnianie-mi%C4%99sa-do-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-104117 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 11 Marca 2010 aby dobrze mięso się zapeklowałoTo jest biała kiełbasa. Chodzi zapewne o pokrojenie wstępne mięsa przed mieleniem. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3839-rozdrabnianie-mi%C4%99sa-do-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-104120 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 11 Marca 2010 Kyzimol, hmmm... przeczytaj o jaki wyrób chodzi.... :lol: :tongue: :wink: zastanawiam się teraz jaką różnicą jest założenie sitka 13 a szarpaka .... i tak przecież trzeba doprowadzić mięso do wymiarów gardzieli :grin: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3839-rozdrabnianie-mi%C4%99sa-do-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-104121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 11 Marca 2010 Kroimy mięso na 5 cm kawałki lub puszczamy przez szarpak po to aby dobrze mięso się zapeklowało a następnie dało się włożyć - na przykład do maszynki zelmer. No wiesz, Ty piszesz peklowało, do białej, oj nieładnie wkręcasz nowych. Druga część znacznie lepiej. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3839-rozdrabnianie-mi%C4%99sa-do-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-104122 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik55 Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 11 Marca 2010 Zawsze pekluję mięso do białej kiełbasy. Sprawdź większość przepisów dopuszcza peklowanie. Cytuj www.ratownicy.org Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3839-rozdrabnianie-mi%C4%99sa-do-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-104128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 11 Marca 2010 Zawsze pekluję mięso do białej kiełbasy. Sprawdź większość przepisów dopuszcza peklowanie.co to znaczy "większość"? - bo tak jest wygodniej i ładniej? specyfiką tego wyrobu jest właśnie to że produkuje się go z mięsa niepeklowanego (i nie solonego) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3839-rozdrabnianie-mi%C4%99sa-do-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-104129 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 11 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 11 Marca 2010 Kiełbasa "idzie do jelita", moim zdaniem jest ok. natomiast temat "wg.receptury rozdrabniania" nadal mnie męczy, nie wiem gdzie to znależć, tzn.te receptury.Może się zdarzyć, że jeszcze będzie jakiś kłopot przy produkcji innej kiełbasy np. z kurczaka.Zamierzam taką zrobić ale pierś i uda kurczaka chyba pokroję :question: czy co? Mam wrażenie,że maszynka Zelmer właśnie zgniata delikatne mięso .Robiłam już wcześniej kiełbasy ale raczej tak "na oko"i różnie się zdarzało, lepsze, gorsze ,dlatego dopytuję bo nie chcę strzelać kolejnych gaf.W każdym razie dziękuję za zainteresowanie temat i pomoc tym samym. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3839-rozdrabnianie-mi%C4%99sa-do-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-104137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik55 Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 11 Marca 2010 'wg.receptury rozdrabniania" nadal mnie męczy, nie wiem gdzie to znależć, tzn.te receptury.np:http://wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=35 Cytuj www.ratownicy.org Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3839-rozdrabnianie-mi%C4%99sa-do-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-104138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 11 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 11 Marca 2010 1. Krajanie: Mięso rozdrabnia się przez szarpak lub kraje ręcznie na kawałki 5-6 cm. jet to faktycznie nie zrozumiałe.... , choć na mój skromny rozumek może tu chodzić o stopniowanie rozdrobnienia... w każdym razie w domowych warunkach możemy śmiało od razu przystąpić do mielenia na 13 lub ręcznego pokrojenia (w przypadku małej ilości )I o to właśnie mi chodzi "rozdrabnianie zgodnie z recepturą", tylko na jakim sitku/siatce/ bo chyba różne mięsa w kiełbasach różnie są rozdrobnione. Skąd wiedziałabym, że np.na trzynastce gdybyście mi o tym nie powiedzieli? [ Dodano: Czw 11 Mar, 2010 19:17 ] Kyzimol, ja właśnie z tego korzystam. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3839-rozdrabnianie-mi%C4%99sa-do-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-104141 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 11 Marca 2010 temat "wg.receptury rozdrabniania" nadal mnie męczy, nie wiem gdzie to znależć, tzn.te receptury.użyte sformułowanie odnosi się do fragmentu:C. Postać produktu po obróbce Wieprzowina kl I rozdrobniona na wilku (w maszynce) przez siatkę 13 mm, wieprzowina kl II - przez siatkę 10 mm, wołowina kl I lub II - przez siatkę 2-3 mm i kutrowana. Wystarczy przepuścić przez siatkę 2-3 mm dwa razy. Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3839-rozdrabnianie-mi%C4%99sa-do-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-104142 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 11 Marca 2010 Hallo!!!! Nie wiem o jaka biala kielbase ci chodzi.Patrzylem w moich niemieckich receptach i co do rozdrabniania miesa prawie wszystkie sa podobne .Wiep.kl.1 sitko 8mmWWiep.kl.2i3,cielecina sitko 3mm albo kutrowac.Drob krojony na kostke. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3839-rozdrabnianie-mi%C4%99sa-do-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-104145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 11 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 11 Marca 2010 C. Postać produktu po obróbce Wieprzowina kl I rozdrobniona na wilku (w maszynce) przez siatkę 13 mm, wieprzowina kl II - przez siatkę 10 mm, wołowina kl I lub II - przez siatkę 2-3 mm i kutrowana. Wystarczy przepuścić przez siatkę 2-3 mm dwa razy. Dziękuję a byłam pewna że czytałam dokładnie. postaram się więcej takich gaf nie popełniać. Przepraszam za zamieszanie :blush: , teraz wszystko jasne.Pozdrawiam i życzę dobrej nocy. [ Dodano: Czw 11 Mar, 2010 22:06 ] W każdym razie kiełbasa jest pyszna i to dzięki Waszej pomocy również . Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3839-rozdrabnianie-mi%C4%99sa-do-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-104211 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salvado Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 11 Marca 2010 Śmiem twierdzić, że całe "zamieszanie" z tymi 5-6 cm kawałkami ma swe źródło w nieumiejętnym (cóż, nie jest to wcale niemożliwe) kopiowaniu tzw. "stałych fragmentów przepisów" receptur. W zdecydowanej większości przepisów na kiełbasy mamy właśnie owe 5-6 cm kawałki mięs jako optymalne do peklowania. Poszło "copy" => "past", zabrakło korekty i mamy to, co mamy :-). Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3839-rozdrabnianie-mi%C4%99sa-do-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-104218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 11 Marca 2010 Salvado, kiedy była tworzona np "16" nie używano komputerów :lol: ale faktycznie też podejrzewam że to wynik "automatycznego przepisywania" Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3839-rozdrabnianie-mi%C4%99sa-do-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-104220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 11 Marca 2010 Masz 16-tkę, to zobacz. Ten przepis tam jest w nietrwałych surowych. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3839-rozdrabnianie-mi%C4%99sa-do-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-104221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 11 Marca 2010 Do Olka.P Olku , nam chodzi o "Kiełbasę Białą", a nie o jakąś namiastkę typu " Bratwurst".Co kraj to obyczaj, i nijak niemiecka bratwurst ma się do naszej "BIAŁEJ". Pozdrawiam. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3839-rozdrabnianie-mi%C4%99sa-do-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-104222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 11 Marca 2010 Hallo!!!!! Pepe,ja wiem co kilbasa BIALA!,a Bratwurst to nie Weisswurst(kielbasa biala) Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3839-rozdrabnianie-mi%C4%99sa-do-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-104225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 11 Marca 2010 16 i 21 mają ten sam błądw schematach więc nowszej wersji rozdrobnienie Iwp -siatka 20mmII wp - --- 10mmm woł - 3mm. + kuter Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3839-rozdrabnianie-mi%C4%99sa-do-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-104231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 12 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 12 Marca 2010 DZIADEK, Bardzo dziękuję, teraz już jasne. Wiem, że dla większości z Was jest to proste ale dla kogoś kto chce zrobić kiełbasę wg. podanej receptury a nie praktykował wcześniej to czasem czarna magia. Już wcześniej robiłam kiełbasy i choć wydawało mi się że są dobre, to nie było to. Teraz kiełbaska super i w głowie się rozjaśniło. Jeszcze raz dziękuję. Pozdrawiam. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3839-rozdrabnianie-mi%C4%99sa-do-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-104252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 14 Marca 2010 ja do białej I kl rozdrabniam na 10mm, jest inna. A resztę czyli II na 8 mm ?. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3839-rozdrabnianie-mi%C4%99sa-do-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-104655 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.