EAnna Opublikowano 7 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 7 Listopada 2022 co mnie teraz począć z II klasą i podgardlem ? fi 8 fi 8. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3963-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa/page/4/#findComment-796014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 7 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 7 Listopada 2022 (edytowane) A to Ty na tym filmie?No coś Ty. Po prostu gość ma ponad 100 tys wyświetleń, a ta kiełbasa moim zdanie koło jałowcowej nie leżała nawet. To taka swojska do której dodano klika ziarenek jałowca, bo 1g/kg to trochę mało. Chciałem poznać Wasza opinię na temat tego wyrobu i produkcji. Jak długo peklujecie mięso na kiełbasy ? Bo ja ok 72h, jak do szynkowaru. Czy nie przesadzam ?Już widziałem jak ludzie dodają peklosól w czasie mieszanie już rozdrobnionego mięsa. Edytowane 7 Listopada 2022 przez witek1965 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3963-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa/page/4/#findComment-796015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 7 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 7 Listopada 2022 Chciałem poznać Wasza opinię na temat tego wyrobu i produkcji. Wróć do korzeni Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3963-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa/page/4/#findComment-796018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 7 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 7 Listopada 2022 (edytowane) Ja nie praktyk ani tym bardziej teoretyk. Ale wstęp. I już nie tak. Dziadek uczył jedziemy od największego sitka do najmniejszego. Bo jak zmielisz pozostałość w gardzieli jedynkę na makowym to nic się nie stanie , a jak odwrotnie trójkę na szarpaku to będziesz miał całe ścięgna... w kiełbasie. Dalej nie oglądałem. Edytowane 7 Listopada 2022 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3963-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa/page/4/#findComment-796032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 7 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 7 Listopada 2022 Ja nie praktyk ani tym bardziej teoretyk. Ale wstęp. I już nie tak. Dziadek uczył jedziemy od największego sitka do najmniejszego. Bo jak zmielisz pozostałość w gardzieli jedynkę na makowym to nic się nie stanie , a jak odwrotnie trójkę na szarpaku to będziesz miał całe ścięgna... w kiełbasie. Dalej nie oglądałem. Dalej takie kwiatki jak podgardle na sitku makowym Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3963-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa/page/4/#findComment-796034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 8 Listopada 2022 Ten "praktyk" to ma praktyczną i chwytliwą nazwę kanału. Ludzie bez doświadczenia nie są w stanie ocenić jakości i boboli jego przekazu. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3963-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa/page/4/#findComment-796067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 8 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 8 Listopada 2022 Ale Szef sam o tym swego czasu pisał EAnno że ten pan "Praktyk", jest uczestnikiem naszego forum, znaczy to że facio taki do końca "zielonka" chyba nie jest ? skoro ukradkiem, ale jednak bywa u nas, czyta i zgłębia wiedzę fachową, więc w pewnym sensie uczestniczy w życiu forum WD, ciekawe pod jakim nickiem pan Artur Nowicki tu bywa ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3963-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa/page/4/#findComment-796099 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 8 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 8 Listopada 2022 Ten praktyk wraca tu jak bumerang Nie obejrzałem ani jednego jego występu na youtube a już mam wyrobione o nim zdanie z tych "kwiatków" które wyciągają forumowicze.Sverige, on rzeczywiście tu bywa, ale nie po to aby się uczyć/poznawać, tylko aby zerżnąć receptury i na YT głosić jako swoje. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3963-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa/page/4/#findComment-796107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 8 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 8 Listopada 2022 Nooo tak Wróbelku, że bywa to już wiemy, ale ciekawe który to nick kryje tego tajemniczego "gościa" ??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3963-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa/page/4/#findComment-796119 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 8 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 8 Listopada 2022 Nie obejrzałem ani jednego jego występu Ja obejrzałem 2 - i nie więcej..... Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3963-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa/page/4/#findComment-796129 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 8 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 8 Listopada 2022 Czasem oglądam różne występy praktyków na YT, czasem aż włos się jeży na głowie co pokazują. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3963-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa/page/4/#findComment-796138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 8 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 8 Listopada 2022 ale ciekawe który to nick kryje tego tajemniczego "gościa" Musiał by mieć cohones aby tu napisać " To Moje dzieło".Po latach na tym forum biorę receptury części/większości SiB-ów w ciemno i wiem że gdy je odtworzę krok po kroku to:1. Na pewno się uda (chyba że sam coś spier...dzielę)2. Będzie smaczne3. Nie będzie obstrukcji4. Nikogo nie zabiję Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3963-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa/page/4/#findComment-796145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 8 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 8 Listopada 2022 (edytowane) Trochę tego Pana poogladalem kiedyś. Mój kolega jest jego wielkim fanem. Pół biedy gdyby szpiegował tu i przekazywał wiedzę dalej nawet i pod swoim szyldem. Niestety nawet jeśli tu zagląda to nie czerpie wiedzy co widać po technologii przez niego propagowanej-jakze odmiennej od tej z WB Ponieważ ma dużą oglądalność wnosze że większość niepowodzeń jakimi dzielą się czasem ludzie którzy zrobili "z YouTuba " to jego sprawka Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka Edytowane 8 Listopada 2022 przez Bossky Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3963-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa/page/4/#findComment-796194 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 9 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 9 Listopada 2022 (edytowane) Szanowne SiB. wracając do receptury. Mam pewne wątpliwości i chyba uzasadnione : z tego przepisu https://wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=31&Itemid=4 B. Przyprawy i materiały pomocnicze:a) użyte do peklowania:1. sól warzonka - 0,10 kg - 20g/kg to już jest słone jak pieron, ja daję zawsze 16-17 g/kg2. saletra - 0,0045 kgb) dodane w czasie produkcji:1. sól warzonka - 0,015 kg (ja zmniejszałem do 0,009 kg) kolejne 15 gram soli2. cukier - 0,01 kg3. pieprz naturalny - 0,008 kg4. jałowiec (zmielony) - 0,003 kg - 3 gramy ? Czytałem w tym temacie, że 2gramy na kilogram może być mało, to już teraz głupi jestem. 3 gramy, a 12,5 gram to różnica. Prosze o szybką odpowiedź, bo mięso mam już rozdrobnione Edytowane 9 Listopada 2022 przez witek1965 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3963-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa/page/4/#findComment-796412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 9 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 9 Listopada 2022 sól warzonka - 0,10 kg - 20g/kg to już jest słone jak pieron, Po pierwsze to jest na 5 kilogramów, po drugie piszesz "zawsze daję 16-17". Robiłeś już jałowcową, że piszesz zawsze? Po trzecie właśnie w tym rzecz, że kiełbasy czymś się różnią, składem mięsa, ilością wody,długością podsuszania, przechowywania itd. Wg mnie albo robi się wg receptury i potem koryguje jak rzeczywiście za słone czy inne albo się wie i nie pyta. [Dodano: 09 lis 2022 - 19:07] 3 gramy 3 gramy na 5 kg = 0,6 g/kg[Dodano: 09 lis 2022 - 19:12] kolejne 15 gram soli na 5 kg Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3963-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa/page/4/#findComment-796415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 9 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 9 Listopada 2022 (edytowane) po drugie piszesz "zawsze daję 16-17" zacytuj pełne zdanie, a nie wybiórczo, to co ci pasuje : a) użyte do peklowania: 1. sól warzonka - 0,10 kg - 20g/kg to już jest słone jak pieron, ja daję zawsze 16-17 g/kg Dla mnie to jest o wiele za dużo, bez względu na to jaka to kiełbasa, a przecież to nie koniec solenia [Dodano: 09 lis 2022 - 19:12] witek1965, dnia 09 List 2022 - 18:51, napisał: kolejne 15 gram soli umiem czytać i nawet liczyć. Wiem, że na 5 kg. Tyle, że to kolejne 3 gramy soli/ kilogram, czyli łącznie 23 gramy na kilogram. 3 gramy na 5 kg = 0,6 g/kg to jest bardzo mało, stąd moje pytanie W temacie napisano :4.jałowiec świeżo zmielony - 0,010 kg ( na 10 kg) co daje 1 gram na kilogram wg przepisu założyciela tematu, następnie jałowiec 4,5 g/kg Do jałowcowej dodaję 2,5 g/ kg jałowca. a tą są autorytety wg m,nie, więc jakoś nie przemawia do mnie 3 gramy na 5 kilogramów, więc wolę zapytać. Edytowane 9 Listopada 2022 przez witek1965 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3963-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa/page/4/#findComment-796421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 9 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 9 Listopada 2022 (edytowane) zacytuj pełne zdanie, a nie wybiórczo, to co ci pasuje Nic więcej nie napisałeś: ja daję zawsze 16-17 g/kg Widzę że wolisz komentować niż wiedzieć.Tyle, że to kolejne 3 gramy soli/ kilogram, czyli łącznie 23 gramy na kilogram. To nic strasznego, dlatego wspomniałem o tym że są różne kiełbasy o różnym składzie i to ma znaczenie, ale wg Ciebie nie. Skoro autorytety napisały to dawaj i nie pytaj, dlaczego masz wątpliwości?EAnna też jest autorytetem i napisała co innego o jałowcu. Więc dla mnie to są kwestie indywidualne, robię kiełbasy wg receptur i jakoś za słona nigdy chyba żadna nie była ale stwierdzam to dopiero po zrobieniu a nie przed i teoretyzowaniu. Są ludzie, którzy palą, którzy używają na co dzień wzmacniaczy smaku, które są we wszystkim i potrzebują sobie dosypać więcej aby poczuć tę czy inną przyprawę. A są tacy, którzy wyczują nutę 0,2 g/kg Edytowane 9 Listopada 2022 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3963-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa/page/4/#findComment-796425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 9 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 9 Listopada 2022 (edytowane) EAnna też jest autorytetem i napisała co innego o jałowcu. świeżo zerwanym z własnych krzewów lub dziko rosnących. Czytałem. Na szybko kupiłem dostępne w handlu. wspomniałem o tym że są różne kiełbasy o różnym składzie i to ma znaczenie, ale wg Ciebie nie. dla mnie ma znaczenie ilość soli. Jak jest jej za dużo to ani mi, ani nikomu z rodziny nie smakuje. Więc jeżeli ilość soli jest wyznacznikiem , to odpuszczam takie kiełbasy. Jak widać, autor tematu również odpuścił, ponieważ zatrzymał się na 20 g/kg, a nie na 23. Dla Ciebie taka ilość soli jest OK, dla mnie nie.Tak więc odpuszczam temat robienia kiełbasy jałowcowej. Dla mnie ta ilość soli jest nieakceptowalna. Dzięki za pomoc Edytowane 9 Listopada 2022 przez witek1965 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3963-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa/page/4/#findComment-796431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 9 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 9 Listopada 2022 (edytowane) Dla Ciebie taka ilość soli jest OK, dla mnie nie.Nie wiesz tego, bo nie zrobiłeś kiełbasy o takim składzie. I trzymanie się zasady, że tylko widząc 20 g soli na kg mrozi niektórych tutaj (było wiele dyskusji) robiących dwie kiełbasy na krzyż, jest dla mnie głupie i ograniczające. Edytowane 9 Listopada 2022 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3963-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa/page/4/#findComment-796432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 10 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 10 Listopada 2022 Wezcie troche na luz smak ma kazdy inny ja hestem nieslonolubna ,ale jajecznica musi byc slona bo nie zjem zawsze dosalam bo moj TZ lubi mniej, do kielbas daje ok 17g/kg ale czasem jak przepis wymaga wiecej daje . Wczoraj pieklam chleb ta sama ilosc soli co od lat jeden bochenek dalam sasiadowi,powiedzial ze super tylko ciut za malo slony ale on je niesolone maslo wiec sie nie dziwie:-) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3963-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa/page/4/#findComment-796493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 10 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 10 Listopada 2022 Nie wiesz tego, bo nie zrobiłeś kiełbasy o takim składzie. I trzymanie się zasady, że tylko widząc 20 g soli na kg mrozi niektórych tutaj (było wiele dyskusji) robiących dwie kiełbasy na krzyż, jest dla mnie głupie i ograniczające. Z większością rzeczy o których napisałeś paweljack się zgodzę, niestety z tym nie mogę.Ja ZAWSZE do wędlin pieczonych daję 16-17g/kg peklosoli a do parzonych 1-2g więcej. I nie więcej.Nie mam na pewno takiej wiedzy jak większość tu stałych bywalców, jednak jak jest dla mnie coś za słone to po prostu jest za słone.A co powiecie na to że do jałowcowej daję... 8-10g/kg jałowca?I ok, można ją nazwać a'la Jałowcowa, Jałowcowa wg wróbla itp Ale wraz ze znajomymi dopiero przy tej ilości stwierdziliśmy że NAM tak odpowiada (jałowiec przed mieleniem podgrzewam na suchej patelni) Nie ma sensu ślepo się trzymać receptury jeśli po jakimś tam większym czy mniejszym doświadczeniu wiesz że czegoś dla ciebie jest za dużo/mało. Po co ślepo odtwarzać przepis skoro z góry już się wie że będzie za słone?[Dodano: 10 lis 2022 - 11:29]Ostatnio "kombinuję" z konserwami/słoikami.Odtworzyłem ten przepis : https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19354-s%C5%82onina-mielona-z-przyprawami-i-zio%C5%82ami/?hl=s%C5%82oninaWystraszyła mnie ta ilość soli i użyłem 20g/kg.Wyrób końcowy okazał się być dla mnie i rodziny górną granicą słoności.Czy źle postąpiłem zmniejszając ilość soli przy odtworzeniu pierwszy raz tej słoniny? Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3963-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa/page/4/#findComment-796523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 10 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 10 Listopada 2022 A co powiecie na to że do jałowcowej daję... 8-10g/kg jałowca? Pisałem o braku smaku. Jest też opcja taka, że kupujesz kiepski jałowiec. Poza tym to mnie właśnie dziwi, że przyprawy ludzie dają po 4,6 czy 10 gramów na kilogram bo nie czuć ale sól wrażliwe kubki smakowe wyczuwają w ilościach średnich. Po co ślepo odtwarzać przepis skoro z góry już się wie że będzie za słone? Sami znawcy. Szkoda dalszej dyskusji, bo wiem po co ją zaczynasz. Na zaczepkę w śląskiej nie odpowiem. A słonina to przepis autorski. Widocznie jacekw21 stwierdził po zrobieniu z 20 gramami, że mu za mało. Poza tym skoro w konserwie 20 gramów to dla Ciebie górna granica, to w kiełbasie byłoby normalnie a w kiełbasie z np. dużą ilością wołowiny, może za mało. Ale ZAWSZE to zawsze. To tyle. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3963-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa/page/4/#findComment-796528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 10 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 10 Listopada 2022 Widzisz paweljack rzeczywiście nie pogadamy skoro wszędzie widzisz podstęp. Teraz nie ustosunkuję się do Twojego wpisu bo lecę z teściem na tomograf, ale postaram się wieczorem coś napisać.narka Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3963-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa/page/4/#findComment-796529 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 10 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 10 Listopada 2022 postaram się wieczorem coś napisać Nie wątpię. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3963-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa/page/4/#findComment-796530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 10 Listopada 2022 Po co ślepo odtwarzać przepis skoro z góry już się wie że będzie za słone? "Z góry" nie można niczego zakładać chyba, że jest się wybitnym technologiem żywności.A dlaczgo?Odczucie słoności zależy od wielu czynników. Działają one w ten sam sposób na konsumenta ze stałym przesunieciem, wynikajacym z indywidualnych predyspozycji.Przede wszystkim końcowe pH wyrobu.Jeżeli do wyrobu dodawany jest cukier to można założyć, że jego pH zmaleje i wymagana jest nieco wieksza ilość soli na starcie.Również przemiany enzymatyczne zwiazane są z ilościa soli.Dlatego dobrze zrobione kiełbasy suche, z których odparowało 35-40% wody nie zabijają nas swoja słonością.To samo dotyczy poledwic wędzonych na zimno, nie mówiąc już o wędlinach dojrzewajacych.Przekonałam się o tym osobiście, ponieważ jako osoba mało-słono-lubna ujmowałam nieco tej soli wzgledem przepisu technologicznego.Najbardziej dotkliwym doświadczeniem był prawie zupełny brak słoności poledwic dziczych zimnowedzonych, szczzególnie po okresie próżniowego dojrzewania. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3963-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa/page/4/#findComment-796560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.