Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Znowu wojna schabu z polędwicą??Może ktoś udowodnić w 100% jakie jest prawidłowe nazewnictwo podpierając się o konkretne normy?? Bo ten spor dosyć często się pojawia.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4021-mi%C4%99so-z-tesco/page/2/#findComment-108606
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 155
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Pytanie tylko jakie źródła są „ważniejsze” ??

„16” i tym podobne, czy naukowe opracowania i historia.

 

A może mięso przetworzone zmienia nazwę (tak dla jaj, żeby było o czym pisać)

Czyli polędwica po upieczeniu z śliwkami itd. to schab po staropolsku,

a schab bez kości po zapeklowaniu i wędzeniu to polędwica sopocka.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4021-mi%C4%99so-z-tesco/page/2/#findComment-108608
Udostępnij na innych stronach

Takie dylematy dotyczą osób nie szkolonych a zawodzie masarskim .Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4021-mi%C4%99so-z-tesco/page/2/#findComment-108610
Udostępnij na innych stronach

Takie dylematy dotyczą osób nie szkolonych a zawodzie masarskim .Pozdrawiam

Czyli ponad 99,99999% osób / uczestników tego forum :lol:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4021-mi%C4%99so-z-tesco/page/2/#findComment-108611
Udostępnij na innych stronach

DZIADEK, Podaję ceny i nazwy podaję z miejsca zakupu. Tematem było mięso i ceny z Tesco. Obowiązuje tam takie nazewnictwo i tak nazywam dla bywalców Tesco. Sam nie używam nazw na wyroby z kością czy bez. Kupując jestem zmuszony mówić tak jak jest napisane! dlaczego??? bo do części sprzedawców nazwa polędwica dociera w inny sposób i odpowiadają że "Sopockiej nie mają" Kiedyś sprzedawca po szkole handlowej czy gastronomicznej bez problemu obsłużył, ale "dinozaury" wymarły i fachowców coraz mniej w handlu. Najważniejsze, że wiadomo o co chodzi. Osobiście poprawię się w nazewnictwie schabu i będę pamiętał, żeby nie drażnić polędwicy. :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4021-mi%C4%99so-z-tesco/page/2/#findComment-108612
Udostępnij na innych stronach

Jakie pytanie taka odpowiedź. Doświadczenia, wyuczony zawód praktyka i nic więcej .Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4021-mi%C4%99so-z-tesco/page/2/#findComment-108614
Udostępnij na innych stronach

Miło mi ze przy Tobie jestem marnym grajkiem. ale przy takim mistrzu to może nawet zaszczyt. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4021-mi%C4%99so-z-tesco/page/2/#findComment-108623
Udostępnij na innych stronach

A ja jestem trochę rozczarowany. Tesco Warszawa Górczewska. Polędwiczki w promocji po 29 zł!!!! Selgros bez promocji 22 zł :) Tak więc promocja promocją.... ale jakość ok, nie naciąłem się jeszcze.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4021-mi%C4%99so-z-tesco/page/2/#findComment-108628
Udostępnij na innych stronach

Kupując jestem zmuszony mówić tak jak jest napisane!

To chyba jest "oczywista oczywistość".

Kiedy ja w sklepie mięsnym mówię np: "poproszę o tę polędwicę", to natychmiast od sprzedawczyń dostaję odpowiedź: "to nie jest polędwica, to jest schab bez kości".

 

A na pytanie "z jakiego mięśnia jest ta ogonówka" dostaję odpowiedź: "z łopatki" (jak sama nazwa przecież wskazuje ;) ).

 

PS. A tak w ogóle co to jest ogonówka ? ;)

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4021-mi%C4%99so-z-tesco/page/2/#findComment-108633
Udostępnij na innych stronach

Ciekawe co będzie się działo w sklepie, kiedy poprosze o kilogram longissimus'a dorsi*. :grin:

Zaznaczam, że jest to na pewno najwłaściwsza nazwa obiektu przekomarzań. :wink:

 

 

*- m. longissimus dorsi - najdłuższy mięsień grzbietu

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4021-mi%C4%99so-z-tesco/page/2/#findComment-108645
Udostępnij na innych stronach

A na pytanie "z jakiego mięśnia jest ta ogonówka" dostaję odpowiedź: "z łopatki" (jak sama nazwa przecież wskazuje ;) ).

 

PS. A tak w ogóle co to jest ogonówka ? ;)

I tu ZONK.Jeżeli powiedziałeś ogonówka(surowiec po obróbce termicznej itp.) to mogła ona być zrobiona z łopatki(taki trik w zależności od zapotrzebowania) i z biodrówki(myszki).W dzisiejszych czasach to nawet mięso mielone nie jest z mięsa :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4021-mi%C4%99so-z-tesco/page/2/#findComment-108673
Udostępnij na innych stronach

A ja proszę moderatorów o wyczyszczenie tematu ze zbędnych postów ponieważ temat postu to Mięso z Tesco, a nie temat o poprawnym nazewnictwie mięśni świńskich który na forum był poruszany "setki" razy i służy tylko do przepychanek.

 

pozdrawiam.

Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4021-mi%C4%99so-z-tesco/page/2/#findComment-108678
Udostępnij na innych stronach

Ten schab nie daje mi spokoju i dlatego poszukałem tego... Na zakończenie mojej edukacji napisałem pracę pt. Wyniki tuczne i rzeźne świń mieszańców rasy Polskiej Białej Zwisłouchej i Duroc.

 

I co tam czytam - przy uzyskiwaniu danych do wyceny poubojowej:

- Polędwicę przecina się między ostatnim kręgiem piersiowym i pierwszym kręgiem lędźwiowym, po czym wykonuje się pełny obrys przekroju, a następnie dokonuje pomiarów Gofo(obydwa o- umlaut z niemiecka) i pH24.

-Oznaczenie % tłuszczu w polędwicy odpowiednio przystosowaną metodą Gerbera.

-Powierzchnia oka polędwicy.

 

Ani słowa przy podziałach, ważeniach i ocenach o schabie. :shock:

 

Wniosek wyciągam taki , od dziś ten mięsień to dla mnie polędwica. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4021-mi%C4%99so-z-tesco/page/2/#findComment-108681
Udostępnij na innych stronach

A ja napiszę krótko.

Mięso w promocji czyli tanie=mięso + np Amidyna.

Co to jest Amidyna ? odpowiedź 20% wody w "świeżym" mięsie.

Powodzenia w zakupach z """ promocji""". :grin:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4021-mi%C4%99so-z-tesco/page/2/#findComment-108689
Udostępnij na innych stronach

A ja napiszę krótko.

Mięso w promocji czyli tanie=mięso + np Amidyna.

Co to jest Amidyna ? odpowiedź 20% wody w "świeżym" mięsie.

Powodzenia w zakupach z """ promocji""". :grin:

To kiedy się pojawi ta woda?

Przy peklowaniu, przy wędzeniu czy przy parzeniu.

Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4021-mi%C4%99so-z-tesco/page/2/#findComment-108691
Udostępnij na innych stronach

Jestem ciekaw, jak długo jeszcze dorośli ludzie będą wierzyć w Świętego Mikołaja.

Sklepy, jak i nikt inny nie dają niczego za darmo, wiec albo płacisz 100 % albo mniej, ale wtedy ‘ten rabat” / promocje, trzeba uzupełnić woda itp.

Tanie mięso, czytaj tańsze niż powinno kosztować, bierze się:

Z dopompowanej wody z dodatkami

Jest rozmrożone (z jakiś zapasów) i trzeba je szybko sprzedać

Jest już przestarzałe

Jest już odświeżane po raz drugi

 

Jest i SUPER PROMOCJA to warianty łączone z ww

 

 

PS

Tak krzyczycie na tanie wędlin sklepowe – przecież są w super cenie – a jak myślicie, skąd bierze się tanie promocyjne mięso.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4021-mi%C4%99so-z-tesco/page/2/#findComment-108694
Udostępnij na innych stronach

Też nie wierzę w żadne promocje i gratisy. Jest to często "pranie" mózgu i lanie (dolewanie) wody.Należy pamiętać , że każdy pośrednik musi zarobić , a i droga towaru od producenta do klienta się wydłuża, co w przypadku mięsa ma bardzo ważne znaczenie.A jak można zakombinować po drodze , to w obecnych czasach nie sprawia problemu.

Osobiście kupuję bezpośrednio w ubojni , bo jak chcę to mogę jeszcze zobaczyć jak "szynki biegają" . Za przysłowiowe piwo mięso przy mnie jest wytrybowane i mogę dokupić dodatki , a nawet często dostaję je za darmo bo są klienci typowo nie znający się w temacie zostawiają je .Minusem jest jedynie to , że nie mogę kupić samej szynki Itp.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4021-mi%C4%99so-z-tesco/page/2/#findComment-108695
Udostępnij na innych stronach

A ja napiszę krótko.

Mięso w promocji czyli tanie=mięso + np Amidyna.

Co to jest Amidyna ? odpowiedź 20% wody w "świeżym" mięsie.

Powodzenia w zakupach z """ promocji""".

Kiedy parę lat temu pisałem na naszym forum o pompowaniu wody z dodatkami do świeżego mięsa (nie dotyczyło to TESCO), to mnie wyśmiano. Pamietacie? :tongue:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4021-mi%C4%99so-z-tesco/page/2/#findComment-108696
Udostępnij na innych stronach

Przekręty mogą byc wszędzie czy to w Tesco czy w ubojni. W tesco zauważyłem jak szybko potrafią przekalkulować ceny na inne produkty mięsne jak wchodzi atrakcyjna promocja. Wydaje mi się że oni sobie w ten sposób świetnie rekompensują promocje. Jeśli chodzi o ubojnie to można może zaufać im ale już nie bardzo dostawcom żywca. zresztą to samo tyczy się Tesco, zresztą ten temat już był na tym forum ja kupiłem w Makro paczkę mięsa od szynki z Sokołowa z pięknie zapakowanym we wnętrzu odpadami, nie ma co roztrząsać wiece tematu wiadomo że najlepiej to mięsko od znajomego hodowcy tuczone pod naszym okiem,niestety nie wszyscy mamy taki komfort większość z nas musi bazować na zakupach w sklepach,marketach targowiskach i tam będziemy kupować póki się ewidentnie nie nadziejemy na jakiś trefny towar. ,póki z tych kupowanych w Tesco, Makro ,Selgros mięs wychodzą nam smaczne wyroby to bedziemy to mięsko tam kupować bo mamy je pod nosem. Nigdy nie pojadę po mięso do mojego kolegi choć wiem że jest dobrym i uczciwym hodowcą ale na paliwo wydałbym kasę na drugiego wieprzka.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4021-mi%C4%99so-z-tesco/page/2/#findComment-108701
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.