Malinowy Bzyk Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Znowu wojna schabu z polędwicą??Może ktoś udowodnić w 100% jakie jest prawidłowe nazewnictwo podpierając się o konkretne normy?? Bo ten spor dosyć często się pojawia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4021-mi%C4%99so-z-tesco/page/2/#findComment-108606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Malinowy Bzyk, Już temat był przerabiany. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=124899#124899 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4021-mi%C4%99so-z-tesco/page/2/#findComment-108607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Pytanie tylko jakie źródła są „ważniejsze” ??„16” i tym podobne, czy naukowe opracowania i historia. A może mięso przetworzone zmienia nazwę (tak dla jaj, żeby było o czym pisać)Czyli polędwica po upieczeniu z śliwkami itd. to schab po staropolsku, a schab bez kości po zapeklowaniu i wędzeniu to polędwica sopocka. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4021-mi%C4%99so-z-tesco/page/2/#findComment-108608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Takie dylematy dotyczą osób nie szkolonych a zawodzie masarskim .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4021-mi%C4%99so-z-tesco/page/2/#findComment-108610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Takie dylematy dotyczą osób nie szkolonych a zawodzie masarskim .PozdrawiamCzyli ponad 99,99999% osób / uczestników tego forum :lol: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4021-mi%C4%99so-z-tesco/page/2/#findComment-108611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 9 Kwietnia 2010 DZIADEK, Podaję ceny i nazwy podaję z miejsca zakupu. Tematem było mięso i ceny z Tesco. Obowiązuje tam takie nazewnictwo i tak nazywam dla bywalców Tesco. Sam nie używam nazw na wyroby z kością czy bez. Kupując jestem zmuszony mówić tak jak jest napisane! dlaczego??? bo do części sprzedawców nazwa polędwica dociera w inny sposób i odpowiadają że "Sopockiej nie mają" Kiedyś sprzedawca po szkole handlowej czy gastronomicznej bez problemu obsłużył, ale "dinozaury" wymarły i fachowców coraz mniej w handlu. Najważniejsze, że wiadomo o co chodzi. Osobiście poprawię się w nazewnictwie schabu i będę pamiętał, żeby nie drażnić polędwicy. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4021-mi%C4%99so-z-tesco/page/2/#findComment-108612 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Bzyk Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Takie dylematy dotyczą osób nie szkolonych a zawodzie masarskim Nie zgodzę się. powiedz jakie masz doświadczenie, zawód,szkoły ukończone? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4021-mi%C4%99so-z-tesco/page/2/#findComment-108613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Jakie pytanie taka odpowiedź. Doświadczenia, wyuczony zawód praktyka i nic więcej .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4021-mi%C4%99so-z-tesco/page/2/#findComment-108614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Bzyk Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Czyli ,,było cymbalistów wielu .... a wszyscy grali przy jankielu...hehe. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4021-mi%C4%99so-z-tesco/page/2/#findComment-108615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Miło mi ze przy Tobie jestem marnym grajkiem. ale przy takim mistrzu to może nawet zaszczyt. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4021-mi%C4%99so-z-tesco/page/2/#findComment-108623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Bzyk Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Nie powiedzialem ze jestes marnym grajniem.... Nie odbieraj tego tak. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4021-mi%C4%99so-z-tesco/page/2/#findComment-108625 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 9 Kwietnia 2010 A ja jestem trochę rozczarowany. Tesco Warszawa Górczewska. Polędwiczki w promocji po 29 zł!!!! Selgros bez promocji 22 zł Tak więc promocja promocją.... ale jakość ok, nie naciąłem się jeszcze. Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4021-mi%C4%99so-z-tesco/page/2/#findComment-108628 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Kupując jestem zmuszony mówić tak jak jest napisane!To chyba jest "oczywista oczywistość". Kiedy ja w sklepie mięsnym mówię np: "poproszę o tę polędwicę", to natychmiast od sprzedawczyń dostaję odpowiedź: "to nie jest polędwica, to jest schab bez kości". A na pytanie "z jakiego mięśnia jest ta ogonówka" dostaję odpowiedź: "z łopatki" (jak sama nazwa przecież wskazuje ). PS. A tak w ogóle co to jest ogonówka ? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4021-mi%C4%99so-z-tesco/page/2/#findComment-108633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Witam! tu macie kilka dziwnych opisów mięsaopis mięs :grin: :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4021-mi%C4%99so-z-tesco/page/2/#findComment-108640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Ciekawe co będzie się działo w sklepie, kiedy poprosze o kilogram longissimus'a dorsi*. :grin: Zaznaczam, że jest to na pewno najwłaściwsza nazwa obiektu przekomarzań. :wink: *- m. longissimus dorsi - najdłuższy mięsień grzbietu Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4021-mi%C4%99so-z-tesco/page/2/#findComment-108645 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Maxell ,szóstka z plusem z anatomi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4021-mi%C4%99so-z-tesco/page/2/#findComment-108657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Bzyk Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 9 Kwietnia 2010 A na pytanie "z jakiego mięśnia jest ta ogonówka" dostaję odpowiedź: "z łopatki" (jak sama nazwa przecież wskazuje ). PS. A tak w ogóle co to jest ogonówka ? I tu ZONK.Jeżeli powiedziałeś ogonówka(surowiec po obróbce termicznej itp.) to mogła ona być zrobiona z łopatki(taki trik w zależności od zapotrzebowania) i z biodrówki(myszki).W dzisiejszych czasach to nawet mięso mielone nie jest z mięsa :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4021-mi%C4%99so-z-tesco/page/2/#findComment-108673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 9 Kwietnia 2010 A ja proszę moderatorów o wyczyszczenie tematu ze zbędnych postów ponieważ temat postu to Mięso z Tesco, a nie temat o poprawnym nazewnictwie mięśni świńskich który na forum był poruszany "setki" razy i służy tylko do przepychanek. pozdrawiam. Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4021-mi%C4%99so-z-tesco/page/2/#findComment-108678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Ten schab nie daje mi spokoju i dlatego poszukałem tego... Na zakończenie mojej edukacji napisałem pracę pt. Wyniki tuczne i rzeźne świń mieszańców rasy Polskiej Białej Zwisłouchej i Duroc. I co tam czytam - przy uzyskiwaniu danych do wyceny poubojowej:- Polędwicę przecina się między ostatnim kręgiem piersiowym i pierwszym kręgiem lędźwiowym, po czym wykonuje się pełny obrys przekroju, a następnie dokonuje pomiarów Gofo(obydwa o- umlaut z niemiecka) i pH24. -Oznaczenie % tłuszczu w polędwicy odpowiednio przystosowaną metodą Gerbera.-Powierzchnia oka polędwicy. Ani słowa przy podziałach, ważeniach i ocenach o schabie. :shock: Wniosek wyciągam taki , od dziś ten mięsień to dla mnie polędwica. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4021-mi%C4%99so-z-tesco/page/2/#findComment-108681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 9 Kwietnia 2010 A ja napiszę krótko.Mięso w promocji czyli tanie=mięso + np Amidyna.Co to jest Amidyna ? odpowiedź 20% wody w "świeżym" mięsie.Powodzenia w zakupach z """ promocji""". :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4021-mi%C4%99so-z-tesco/page/2/#findComment-108689 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 9 Kwietnia 2010 A ja napiszę krótko. Mięso w promocji czyli tanie=mięso + np Amidyna. Co to jest Amidyna ? odpowiedź 20% wody w "świeżym" mięsie. Powodzenia w zakupach z """ promocji""". :grin:To kiedy się pojawi ta woda? Przy peklowaniu, przy wędzeniu czy przy parzeniu. Cytuj Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4021-mi%C4%99so-z-tesco/page/2/#findComment-108691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Jestem ciekaw, jak długo jeszcze dorośli ludzie będą wierzyć w Świętego Mikołaja.Sklepy, jak i nikt inny nie dają niczego za darmo, wiec albo płacisz 100 % albo mniej, ale wtedy ‘ten rabat” / promocje, trzeba uzupełnić woda itp.Tanie mięso, czytaj tańsze niż powinno kosztować, bierze się:Z dopompowanej wody z dodatkamiJest rozmrożone (z jakiś zapasów) i trzeba je szybko sprzedaćJest już przestarzałeJest już odświeżane po raz drugi Jest i SUPER PROMOCJA to warianty łączone z ww PSTak krzyczycie na tanie wędlin sklepowe – przecież są w super cenie – a jak myślicie, skąd bierze się tanie promocyjne mięso. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4021-mi%C4%99so-z-tesco/page/2/#findComment-108694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Też nie wierzę w żadne promocje i gratisy. Jest to często "pranie" mózgu i lanie (dolewanie) wody.Należy pamiętać , że każdy pośrednik musi zarobić , a i droga towaru od producenta do klienta się wydłuża, co w przypadku mięsa ma bardzo ważne znaczenie.A jak można zakombinować po drodze , to w obecnych czasach nie sprawia problemu.Osobiście kupuję bezpośrednio w ubojni , bo jak chcę to mogę jeszcze zobaczyć jak "szynki biegają" . Za przysłowiowe piwo mięso przy mnie jest wytrybowane i mogę dokupić dodatki , a nawet często dostaję je za darmo bo są klienci typowo nie znający się w temacie zostawiają je .Minusem jest jedynie to , że nie mogę kupić samej szynki Itp. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4021-mi%C4%99so-z-tesco/page/2/#findComment-108695 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 10 Kwietnia 2010 A ja napiszę krótko. Mięso w promocji czyli tanie=mięso + np Amidyna. Co to jest Amidyna ? odpowiedź 20% wody w "świeżym" mięsie. Powodzenia w zakupach z """ promocji""".Kiedy parę lat temu pisałem na naszym forum o pompowaniu wody z dodatkami do świeżego mięsa (nie dotyczyło to TESCO), to mnie wyśmiano. Pamietacie? :tongue: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4021-mi%C4%99so-z-tesco/page/2/#findComment-108696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzes855 Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Przekręty mogą byc wszędzie czy to w Tesco czy w ubojni. W tesco zauważyłem jak szybko potrafią przekalkulować ceny na inne produkty mięsne jak wchodzi atrakcyjna promocja. Wydaje mi się że oni sobie w ten sposób świetnie rekompensują promocje. Jeśli chodzi o ubojnie to można może zaufać im ale już nie bardzo dostawcom żywca. zresztą to samo tyczy się Tesco, zresztą ten temat już był na tym forum ja kupiłem w Makro paczkę mięsa od szynki z Sokołowa z pięknie zapakowanym we wnętrzu odpadami, nie ma co roztrząsać wiece tematu wiadomo że najlepiej to mięsko od znajomego hodowcy tuczone pod naszym okiem,niestety nie wszyscy mamy taki komfort większość z nas musi bazować na zakupach w sklepach,marketach targowiskach i tam będziemy kupować póki się ewidentnie nie nadziejemy na jakiś trefny towar. ,póki z tych kupowanych w Tesco, Makro ,Selgros mięs wychodzą nam smaczne wyroby to bedziemy to mięsko tam kupować bo mamy je pod nosem. Nigdy nie pojadę po mięso do mojego kolegi choć wiem że jest dobrym i uczciwym hodowcą ale na paliwo wydałbym kasę na drugiego wieprzka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4021-mi%C4%99so-z-tesco/page/2/#findComment-108701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.