Darino Opublikowano 15 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Maja 2010 Zawijany boczek wędzony. Peklowanie przez 10 dni na sucho, strona mięsa peklosolą, strona tłusta solą morską Przed wędzeniem parzenie do uzyskania temp 72°C wewnącz batonu, Wędzenie dymem ciepłym do uzyskania pożądanego koloru. Pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4143-zawijany-boczek-w%C4%99dzony/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Maja 2010 I jakie wrażenia?.Najpierw wędzić i potem parzyć czy Tak jak u Ciebie -odwrotnie? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4143-zawijany-boczek-w%C4%99dzony/#findComment-111695 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 15 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 15 Maja 2010 u Ciebie -odwrotnie?nie wiem czy zauważyłeś ale i zawijanie jest na odwrót :wink: Boczek leżał dosyć długo w soli i tak bym go musiał do wody wsadzić i tak pomyślałem jak już się moczy to mu podgrzeję :wink: . Dzięki parzeniu baton się fajnie sciągnął i dostał formę. Smakuje :thumbsup: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4143-zawijany-boczek-w%C4%99dzony/#findComment-111698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 17 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Maja 2010 Jak się dzisiaj dowiedziałem od kolegi ta wędlina nazywa się we WłoszechPancetta :thumbsup: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4143-zawijany-boczek-w%C4%99dzony/#findComment-111941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Maja 2010 http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=490 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4143-zawijany-boczek-w%C4%99dzony/#findComment-111942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 18 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 18 Maja 2010 Parę godzin nieuwagi z powodu profesji i pancettke wcioło... :sad: pozdrawiam :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4143-zawijany-boczek-w%C4%99dzony/#findComment-112040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskp Opublikowano 3 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 3 Lutego 2011 Parzenie boczku przed wędzeniem , nie wpadłbym na to :shock: A gdyby tak to samo zrobić z szynką :question: najpierw parzyć , potem wędzić .... Robił ktoś takie próby ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4143-zawijany-boczek-w%C4%99dzony/#findComment-144782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 3 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 3 Lutego 2011 Darku z tekstu wynika że parzysz boczek jeszcze przed zwinięciem w rulon - czy to prawda? Pozdrawiam. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4143-zawijany-boczek-w%C4%99dzony/#findComment-144784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 3 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 3 Lutego 2011 Darino, dlaczego zawijasz boczek "tłustym do środka"? Bardzo czesto robię taką roladę, tez parzę ją przed wędzeniem w postaci zrolowanej. Nastepnie wędzenie ciepłym dymem w borniaku a na koniec pieczenie w piekarniku w temperaturze 90-95 stopni nie dłużej niż 40minut. W takiej postaci smakuje nam najlepiej, jest miękki i ma wyraźny smak wędzonki jak przy boczku nie parzonym. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4143-zawijany-boczek-w%C4%99dzony/#findComment-144786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 3 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 3 Lutego 2011 Darku z tekstu wynika że parzysz boczek jeszcze przed zwinięciem w rulon - czy to prawda?Drogi Pepe, rolada była zawinięta, parzona i wędzona :grin: Darino, dlaczego zawijasz boczek "tłustym do środka"?Normalnie zawijam tak jak ty, ale wtedy spróbowałem na odwrót :grin: Pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4143-zawijany-boczek-w%C4%99dzony/#findComment-144788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 4 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 4 Lutego 2011 Jak się dzisiaj dowiedziałem od kolegi ta wędlina nazywa się we Włoszech Pancetta :thumbsup: ale pancetta nie jest chyba wędzona i parzona. Tylko dojrzewa. PANCETTA Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4143-zawijany-boczek-w%C4%99dzony/#findComment-145008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 4 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 4 Lutego 2011 ale pancetta nie jest chyba wędzona i parzona. Tylko dojrzewa.Witaj beiot , tak może być że dojrzewa. :grin: Ps "Altre preparazioni della pancetta possono essere: Affumicata, con cotenna, in apposite stufe e lasciata stesa; Cubettata, sia affumicata che dolce, pronta per sughi e commercializzata come prodotto semilavorato" Źródło http://it.wikipedia.org/wiki/Pancetta Jeśli dobrze zrozumiałem, to dopuszcza się wędzenie ale co i jak nie pisze. Może w niektórych regionach :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4143-zawijany-boczek-w%C4%99dzony/#findComment-145009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 4 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 4 Lutego 2011 ale pancetta nie jest chyba wędzona i parzona. Tylko dojrzewa. PANCETTA'' Cytat z przepisu: wyróżnia się następujące rodzaje Pancetty: Arrolata Coppata Tesa (płaska) Affumicata –wędzona Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4143-zawijany-boczek-w%C4%99dzony/#findComment-145020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 5 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 5 Lutego 2011 A gdyby tak to samo zrobić z szynką :question: najpierw parzyć , potem wędzić .... Robił ktoś takie próbytak kolego było to opisywane i testowane :wink: - te sposób praktykuje kolega Ligawa, ja też kiedyś zrobiłem taki teścik ale mi osobiście nie "podpasowały" takie szyki - za to są bardzo trwałe Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4143-zawijany-boczek-w%C4%99dzony/#findComment-145254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 5 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 5 Lutego 2011 Parzenie boczku przed wędzeniem , nie wpadłbym na to :shock: A gdyby tak to samo zrobić z szynką :question: najpierw parzyć , potem wędzić .... Robił ktoś takie próby ? Ja taka metodą robiłem boczek, po wędzeniu na 30 min piekłem w 180 C w piekarniku. Był :thumbsup: Innych wędzonek nie próbowałem Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4143-zawijany-boczek-w%C4%99dzony/#findComment-145256 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ligawa Opublikowano 6 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 6 Lutego 2011 Tak wygląda boczek wędzony po parzeniu,parzę go do momentu aż temperatura wewnątrz osiągnie 65*C wtedy wyłączam i pozostawiam do wystygnięcia. Temperatura boczku dalej rosnie,bo parzenie prowadzą w temperaturze 76-78*C w wyniku tej metody boczek ma własciwą konsystencję i dobrze się kraje,należy pamiętać aby woda w której parzymy miał zawartość 2% soli. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4143-zawijany-boczek-w%C4%99dzony/#findComment-145263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 8 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 8 Lutego 2011 Witam wszystkich sympatyków dobrego jedzenia mam pytanie bo dziś zasoliłem boczki i czy można podczas zwijania posypać wewnętrzną stronę boczków majerankiem?? czy to nie wpłynie na zwartość produktu i czy nie spowoduje że będzie się rozwijała po parzeniu??? Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4143-zawijany-boczek-w%C4%99dzony/#findComment-145584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 8 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 8 Lutego 2011 ligawa, super boczuś :thumbsup: :clap: Jak długo trzymałes go w zalewie,bardzo ładne kolorki. Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4143-zawijany-boczek-w%C4%99dzony/#findComment-145595 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 8 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 8 Lutego 2011 czy można podczas zwijania posypać wewnętrzną stronę boczków majerankiem??Można. czy to nie wpłynie na zwartość produktu i czy nie spowoduje że będzie się rozwijała po parzeniu??? Nie będzie zwartości w miejscu stykania się dwóch warstw mięsa, gdzie oddziela je majeranek. Ponadto nie należy rozwijać sznurka lub usuwać siatki, gdy wyrób jeszcze nie wystygł. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4143-zawijany-boczek-w%C4%99dzony/#findComment-145618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 8 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 8 Lutego 2011 Mój właśnie się wędzi: Wybieram ok 24.00 a na dojrzewając leży w lodówce i się pekluje. Ciekawe jak wyjdzie? Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4143-zawijany-boczek-w%C4%99dzony/#findComment-145632 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 9 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 9 Lutego 2011 Dzięki za odpowiedź może jednak nie będę kombinował z tym majerankiem Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4143-zawijany-boczek-w%C4%99dzony/#findComment-145643 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 9 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 9 Lutego 2011 Mój właśnie się wędzi Co to jakiś kindziuk z boczkami - razem? :shock: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4143-zawijany-boczek-w%C4%99dzony/#findComment-145645 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 9 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 9 Lutego 2011 Co to jakiś kindziuk z boczkami - razem? :shock:A no kindziuk. Wędzony samym generatorem temp. ok 30 stopni. Potem poszedł sobie w dyby, a boczek dostał trochę temperaturki. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4143-zawijany-boczek-w%C4%99dzony/#findComment-145652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 10 Lutego 2011 Zdjęcia i opis włoskich wędlin w tym pancetty na rożne sposoby. http://www.imecitalianspecial.pl/pl/oferta/wedliny/91 Jest kilka pomysłów na wędliny dojrzewające np: Coppa stagionata Trochę tłuste i bardzo smaczne. Jest ona przygotowywana przez przyprawiania mięsa pieprzem, solą i gałką muszkatołową. W naturalnych osłonkach, związany. Suszenie w specjalnych warunkach przez okres co najmniej sześciu miesięcy.Taki opis znalazłem. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4143-zawijany-boczek-w%C4%99dzony/#findComment-145852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 10 Lutego 2011 Darino, dzięki za przepis i inspiracje moja pancetta wyszła super do tego zrobiłem też klasyczny boczek najpierw parzony potem wędzony Najlepszy na ciepło z wędzarni :thumbsup: Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4143-zawijany-boczek-w%C4%99dzony/#findComment-146077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.