Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zawijany boczek wędzony.

Peklowanie przez 10 dni na sucho, strona mięsa peklosolą, strona tłusta solą morską

Przed wędzeniem parzenie do uzyskania temp 72°C wewnącz batonu,

Wędzenie dymem ciepłym do uzyskania pożądanego koloru.

Pozdrawiam

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4143-zawijany-boczek-w%C4%99dzony/
Udostępnij na innych stronach

I jakie wrażenia?.Najpierw wędzić i potem parzyć czy Tak jak u Ciebie -odwrotnie?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4143-zawijany-boczek-w%C4%99dzony/#findComment-111695
Udostępnij na innych stronach

u Ciebie -odwrotnie?

nie wiem czy zauważyłeś ale i zawijanie jest na odwrót :wink:

Boczek leżał dosyć długo w soli i tak bym go musiał do wody wsadzić i tak pomyślałem jak już się moczy to mu podgrzeję :wink: .

Dzięki parzeniu baton się fajnie sciągnął i dostał formę.

Smakuje :thumbsup:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4143-zawijany-boczek-w%C4%99dzony/#findComment-111698
Udostępnij na innych stronach

Jak się dzisiaj dowiedziałem od kolegi

ta wędlina nazywa się we Włoszech

Pancetta :thumbsup:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4143-zawijany-boczek-w%C4%99dzony/#findComment-111941
Udostępnij na innych stronach

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4143-zawijany-boczek-w%C4%99dzony/#findComment-111942
Udostępnij na innych stronach

Parę godzin nieuwagi z powodu profesji i pancettke wcioło... :sad:

pozdrawiam :grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4143-zawijany-boczek-w%C4%99dzony/#findComment-112040
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

Darino, dlaczego zawijasz boczek "tłustym do środka"? Bardzo czesto robię taką

roladę, tez parzę ją przed wędzeniem w postaci zrolowanej. Nastepnie wędzenie ciepłym dymem w borniaku a na koniec pieczenie w piekarniku w temperaturze 90-95 stopni nie dłużej niż 40minut. W takiej postaci smakuje nam najlepiej, jest miękki i ma wyraźny smak wędzonki jak przy boczku nie parzonym.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4143-zawijany-boczek-w%C4%99dzony/#findComment-144786
Udostępnij na innych stronach

Darku z tekstu wynika że parzysz boczek jeszcze przed zwinięciem w rulon - czy to prawda?

Drogi Pepe, rolada była zawinięta, parzona i wędzona :grin:

Darino, dlaczego zawijasz boczek "tłustym do środka"?

Normalnie zawijam tak jak ty, ale wtedy spróbowałem na odwrót :grin:

Pozdrawiam

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4143-zawijany-boczek-w%C4%99dzony/#findComment-144788
Udostępnij na innych stronach

Jak się dzisiaj dowiedziałem od kolegi

ta wędlina nazywa się we Włoszech

Pancetta :thumbsup:

ale pancetta nie jest chyba wędzona i parzona. Tylko dojrzewa.

 

PANCETTA

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4143-zawijany-boczek-w%C4%99dzony/#findComment-145008
Udostępnij na innych stronach

ale pancetta nie jest chyba wędzona i parzona. Tylko dojrzewa.

Witaj beiot ,

tak może być że dojrzewa.

:grin:

Ps

 

"Altre preparazioni della pancetta possono essere:

 

Affumicata, con cotenna, in apposite stufe e lasciata stesa;

Cubettata, sia affumicata che dolce, pronta per sughi e commercializzata come prodotto semilavorato"

Źródło

http://it.wikipedia.org/wiki/Pancetta

 

Jeśli dobrze zrozumiałem, to dopuszcza się wędzenie ale co i jak

nie pisze.

Może w niektórych regionach

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4143-zawijany-boczek-w%C4%99dzony/#findComment-145009
Udostępnij na innych stronach

ale pancetta nie jest chyba wędzona i parzona. Tylko dojrzewa.

 

PANCETTA

''

 

Cytat z przepisu:

wyróżnia się następujące rodzaje Pancetty:

Arrolata

Coppata

Tesa (płaska)

Affumicata –wędzona

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4143-zawijany-boczek-w%C4%99dzony/#findComment-145020
Udostępnij na innych stronach

A gdyby tak to samo zrobić z szynką :question: najpierw parzyć , potem wędzić ....

 

Robił ktoś takie próby

tak kolego było to opisywane i testowane :wink:

- te sposób praktykuje kolega Ligawa, ja też kiedyś zrobiłem taki teścik ale mi osobiście nie "podpasowały" takie szyki - za to są bardzo trwałe

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4143-zawijany-boczek-w%C4%99dzony/#findComment-145254
Udostępnij na innych stronach

Parzenie boczku przed wędzeniem , nie wpadłbym na to :shock:

 

A gdyby tak to samo zrobić z szynką :question: najpierw parzyć , potem wędzić ....

 

Robił ktoś takie próby ?

Ja taka metodą robiłem boczek, po wędzeniu na 30 min piekłem w 180 C w piekarniku. Był :thumbsup:

Innych wędzonek nie próbowałem

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4143-zawijany-boczek-w%C4%99dzony/#findComment-145256
Udostępnij na innych stronach

Tak wygląda boczek wędzony po parzeniu,parzę go do momentu aż temperatura wewnątrz

osiągnie 65*C wtedy wyłączam i pozostawiam do wystygnięcia.

Temperatura boczku dalej rosnie,bo parzenie prowadzą w temperaturze 76-78*C w wyniku

tej metody boczek ma własciwą konsystencję i dobrze się kraje,należy pamiętać aby woda w której parzymy miał zawartość 2% soli.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4143-zawijany-boczek-w%C4%99dzony/#findComment-145263
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich sympatyków dobrego jedzenia mam pytanie bo dziś zasoliłem boczki i czy można podczas zwijania posypać wewnętrzną stronę boczków majerankiem?? czy to nie wpłynie na zwartość produktu i czy nie spowoduje że będzie się rozwijała po parzeniu???
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4143-zawijany-boczek-w%C4%99dzony/#findComment-145584
Udostępnij na innych stronach

czy można podczas zwijania posypać wewnętrzną stronę boczków majerankiem??

Można.

czy to nie wpłynie na zwartość produktu i czy nie spowoduje że będzie się rozwijała po parzeniu???

Nie będzie zwartości w miejscu stykania się dwóch warstw mięsa, gdzie oddziela je majeranek.

Ponadto nie należy rozwijać sznurka lub usuwać siatki, gdy wyrób jeszcze nie wystygł.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4143-zawijany-boczek-w%C4%99dzony/#findComment-145618
Udostępnij na innych stronach

Co to jakiś kindziuk z boczkami - razem? :shock:

A no kindziuk. Wędzony samym generatorem temp. ok 30 stopni. Potem poszedł sobie w dyby, a boczek dostał trochę temperaturki.

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4143-zawijany-boczek-w%C4%99dzony/#findComment-145652
Udostępnij na innych stronach

Zdjęcia i opis włoskich wędlin w tym pancetty na rożne sposoby.

 

http://www.imecitalianspecial.pl/pl/oferta/wedliny/91

 

Jest kilka pomysłów na wędliny dojrzewające np:

 

Coppa stagionata

Trochę tłuste i bardzo smaczne. Jest ona przygotowywana przez przyprawiania mięsa pieprzem, solą i gałką muszkatołową. W naturalnych osłonkach, związany. Suszenie w specjalnych warunkach przez okres co najmniej sześciu miesięcy.

Taki opis znalazłem.

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4143-zawijany-boczek-w%C4%99dzony/#findComment-145852
Udostępnij na innych stronach

Darino, dzięki za przepis i inspiracje

 

moja pancetta wyszła super do tego zrobiłem też klasyczny boczek najpierw parzony potem wędzony

 

 

Najlepszy na ciepło z wędzarni :thumbsup:

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4143-zawijany-boczek-w%C4%99dzony/#findComment-146077
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.