Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Karol, ja to bym najchętniej osobiście :grin: . A chlebek hahahah :grin: . Niedawno pani sklepowa Cię wspominała :wink: . Masz u niej chody, jak na kreskę dawała :grin:

 

[ Dodano: Sro 06 Cze, 2012 19:16 ]

Super że można Radziu :grin:

Kostek śmiało :grin: :wink:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/16/#findComment-221657
Udostępnij na innych stronach

Radku , ja do Ciebie się wybieram rodzinnie i tak jakoś schodzi .

Ciężko czasu i urlopu dorwać .

Oby tak nie było do 67 -mego roku ;)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/16/#findComment-221669
Udostępnij na innych stronach

Radek, prosiłbym o przepis na tego kurczaka.

W szynkowarze :

 

1. Piersi kurczaka pokrojone w kostkę ok. 1,5 X 1,5 cm. 1 kilogram

2. 18 g soli /kg ( 9g sol i 9g peklosól)

3. Pieprz 1g/kg

4. Kolendra ucierana w moździerzu 0,8g/kg

5. Galka muszkatalowa 0,5g/kg

6. Bazylia suszona 0,3g/kg

 

To jest zestaw przypraw bardzo podobny do tego który dodaje się do kielbasy szynkowej.

 

W osłonce 7cm :

 

1. Piersi rozdrobnione na siatce fi 8 mm 1 kg ( soli tak jak wyżej )

2. Pieprz 1g/kg

3. Papryka słodka 3g/kg

4. Gorczyca cale ziarenka 1g/kg

 

Wszystko dokładnie wyrabiamy ręką, aż puści klej.

Wstawiamy do lodówki na 24h ( temp około 4 - 6*C )

Napełniamy szynkowar i osłonkę.

Znowu do lodowki na około 12 h ( ja troszkę przyspieszylem peklowanie i wszystko trwało 24h )

 

Nagrzewamy wodę do około 50*C i wstawiamy szynkowar i tą w osłonce ( ja miałem dwa garnki)

Stopniowo podwyższamy temp. do 72*C

Parzymy 10 minut / 1cm średnicy batonu ( 10cm=100minut 7cm=70minut )

Wyjmujemy na 1h do zimnej wody ( nie wyjmujemy z szynkowara )

Potem odstawiamy na kilka godzin do lodowki.

 

I smacznego :D

 

Przyprawy można dowolnie. W tych co ja robilem smak jest zrównoważony i nic nie dominuje.

 

[ Dodano: Sro 06 Cze, 2012 20:58 ]

Do tego wyrobu krojonego dodałem jeszcze ćwierć szklanki wody. Oba dają się kroić na krajalnicy w cienkie plasterki.

Jeżeli coś nie będzie jasne, to śmialo pisz. Pomogę :grin:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/16/#findComment-221684
Udostępnij na innych stronach

aby zrobić coś takiego w poliamidzie?

Polecam termokurczliwą .

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/16/#findComment-221697
Udostępnij na innych stronach

To szynkowar Ci niepotrzebny :grin:

od trzech lat dojrzewam do zrobienia, ale jeszcze myślę jaki chcę.

 

ale mam dużo czasu, dopiero na emeryturze będę miał czas na samorealizację moich pasji.

MIRKON
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/16/#findComment-221701
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 

Polędwiczki pieczone, zanurzane w kąpieli paprykowo - czosnkowej :tongue: .

Baardzo dobre :grin:

Już można jeść :grin:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/16/#findComment-223368
Udostępnij na innych stronach

Polędwiczki pieczone, zanurzane w kąpieli paprykowo - czosnkowej .

Baardzo dobre

Już można jeść

________________

POLĘDWICZKA W KAŻDEJ POSTACI DO MNIE PRZEMAWIA :) :thumbsup: :clap:

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/16/#findComment-223375
Udostępnij na innych stronach

Polędwiczki pieczone, zanurzane w kąpieli paprykowo - czosnkowej

Wygladają wspaniale... proszę o szczegółowe dane dotyczące przygotowania w/w polędwiczek !!! :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/16/#findComment-223380
Udostępnij na innych stronach

Peklowane 5 dni ( tabela Dziadka - 10% od wagi peklosoli). Krótko opłukane pod bieżącą wodą. Na noc do lodówki - ociekanie.

Zalewa :

 

1 litr wody

20g przeciśniętego przez praskę czosnku

10g słodkiej papryki

 

Ja wymieszałem tak jak na foto. Potem przelałem do gęsiarki i zanurzałem pojedyńczo na okolo 1 minutę. Potem znowu ociekanie około 2 h.

Wędzenie gorącym dymem do odpowiedniej barwy. Potem pieczenie.

Przepis jest w "16", ale nie mogę go teraz znaleźć.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/16/#findComment-223389
Udostępnij na innych stronach

Wędzenie gorącym dymem do odpowiedniej barwy. Potem pieczenie.

a ja zasugerowałem się tym rondlem na zdjęciu... :blush: ... już myślałem, że w piekarniku je piekłeś :wink: :tongue:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/16/#findComment-223402
Udostępnij na innych stronach

a ja zasugerowałem się tym rondlem na zdjęciu... ... już myślałem, że w piekarniku je piekłeś

_________________

Mniam mniam

Ja miałem podobnie :D

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/16/#findComment-223406
Udostępnij na innych stronach

Ach, piękne te polędwiczki

Dziękuję :grin: .To zasługa naszych nauczycieli :clap: :grin:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/16/#findComment-223412
Udostępnij na innych stronach

Radziu, mogę wstawić?? :grin: :grin:

 

Przepis jest w "16", ale nie mogę go teraz znaleźć.

Jak długo pieczesz polędwiczki? Albo do jakiej temp wew.?

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/16/#findComment-223429
Udostępnij na innych stronach

 

Dzisiaj serdelki. Niech będą "Bukowiańskie", bo kutra nie mam.. A serdelka, albo nawet dwa to bym zjadł ;)

Już się wędzą :D

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/16/#findComment-224115
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj serdelki.

Radku serdelki już wyglądają smakowicie :wink: :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/16/#findComment-224117
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.