Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

To jest kiełbasa serdelowa,serdelki są krótsze.

Tak, serdelki są krótsze.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/17/#findComment-224132
Udostępnij na innych stronach

Małgoś :grin: http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-drobno-rozdrobnione/22-serdelki-parzone . Moje mają średnio 10 cm... Jakoś z tym muszę żyć :wink:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/17/#findComment-224135
Udostępnij na innych stronach

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/17/#findComment-224157
Udostępnij na innych stronach

 

Skład taki jak podałem w linku. Serdelowa ze strony głównej, to zupełnie inna kiełbasa.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/17/#findComment-224167
Udostępnij na innych stronach

 

Bułeczki jeszcze cieple :grin:

Już można jeść :grin:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/17/#findComment-224233
Udostępnij na innych stronach

Już można jeść

oj to dobrze,bardzo dobrze :thumbsup: :tongue:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/17/#findComment-224263
Udostępnij na innych stronach

Radek., bułeczki to może nie koniecznie ze względu na moją dietę ale serdelki :thumbsup: wyglądają zachęcająco.
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/17/#findComment-224412
Udostępnij na innych stronach

serdelki :thumbsup: wyglądają zachęcająco.

:wink: . W smaku są OK ( dodałem około 15% więcej przypraw, niż w przepisie), ale niestety z podciekami tłuszczu. Gdybym w sobotę wiedział o temp. kutrowania, to pewnie byłoby dobrze. Ja mialem sporo niższą, bo około 5*C. Ale jak to mówią : ślepa baba w karty nie gra :grin: . Ogólnie jestem zadowolony. Sporo z tym zachodu, ale od czasu do czasu warto.

Następne będą wymiarowe i wyględne :grin:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/17/#findComment-224420
Udostępnij na innych stronach

Radku, piękne serdelki , wyglądają apetycznie . :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/17/#findComment-224422
Udostępnij na innych stronach

To wczorajsze wyroby :grin:

Szynkowa Szczepana - zgodnie z recepturą

Jałowcowa ze strony głównej - jelito 30 mm

Tyniecka Ligawy - dałem 1/3 kolendry tego co w przepisie, więc można powiedzieć, że kiełbasa robiona na wzór Tynieckiej

I takie "Bukowiańskie Cukiereczki" :wink: . Na ostro. Zrobię na III Zlot w Bukowinie :thumbsup: :wink:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/17/#findComment-225663
Udostępnij na innych stronach

miało być-nie zagrozi. :blush:

:wink: . Ale te "cukiereczki" mają duży wpływ na moje gabaryty :grin: . A tam :grin: .

Następne zadymianie pewnie na jesieni. A do tego czasu dużo owoców i warzyw :grin: .

Nie chcę zaśmiecać TeBe tematu, więc napiszę tutaj...

Moje wyroby są 100% "elektryczne". Bez tego urządzenia, ciężko byłoby mi przez ostatnie miesiące... A tak, kuśtyk, kuśtyk i mogłem się zająć czymś co bardzo lubię.

To trochę tak, jak jeden się chwali, że świniaka na raz "przekręcił" ALFĄ, a drugi bardzo by chciał, ale nie może :???: . Zelmerek chyba nie jest aż tak dużo gorszy, od maszynki z korbą :question:

Ważne robić, to co się lubi. Klimaty pewnie różne. Ale chyba nie aż tak istotne.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/17/#findComment-225688
Udostępnij na innych stronach

Nie przejmuj się.Ja dzisiej też dymogenarotem jadę.W tym upale to chyba bym popłynał jak bym wędził z paleniska.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/17/#findComment-225695
Udostępnij na innych stronach

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/17/#findComment-225698
Udostępnij na innych stronach

To wczorajsze wyroby :grin:

Fiu fiu Radku... sporo tego narobiłeś :clap:

 

takie "Bukowiańskie Cukiereczki" :wink:

Takiego ''cukiereczka'' sama bym wciągnęła... :thumbsup:

Rozumiem że to z własnej receptury... to ja poproszę więcej informacji odnośnie tego wyrobu. :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/17/#findComment-225713
Udostępnij na innych stronach

Rozumiem że to z własnej receptury... to ja poproszę więcej informacji odnośnie tego wyrobu. :wink:

Halinko :grin:. Tak, z własnej receptury. Zależało mi na trzech kiełbaskach, a ta czwarta trochę przypadkowa, bo zostało mi trochę zapeklowanego mięsa ( 2,5 kg ). Miałem zrobić coś w osłonkach barierowych, ale przypomniałem sobie, że w zeszłym roku pogryzałem coś podobnego, do "cukiereczków". Tamte były bardzo pikantne, ale bardzo smaczne. Wydawało mi się, że zrobiłem baardzo pikantne, ale jednak za mało...

Do następnych podwoję ilość papryki słodkiej i ostrej.

Muszę zajrzeć do zeszytu, żeby podać dokładną recepturę tych kiełbasek, ale teraz moę z pamięci powiedzieć, że to było : II Wp - około 1,3 kg, Wp III. około 0,5 kg, wołowe I około 0,5kg.

Wp II na sitku 6 mm, wołowe i III Wp, na 2,5 mm.

Przyprawy: pieprz czarny, papryka słodka, papryka ostra i czosnek.

Są ostre, ale nie palące.

 

[ Dodano: Nie 01 Lip, 2012 14:08 ]

Aaaa. Byłbym zapomniał :wink: . Niestety trzeba sobie radzić i tak to wyglądało przed wędzeniem :grin:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/17/#findComment-225715
Udostępnij na innych stronach

I takie "Bukowiańskie Cukiereczki" :wink:

Bardzo ciekawe te cukiereczki :thumbsup: . Jakie ilości przypraw na kg. Rozumiem że pieczone a nie parzone.

 

:clap: :clap:

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/17/#findComment-225745
Udostępnij na innych stronach

Jakie ilości przypraw na kg. Rozumiem że pieczone a nie parzone.

Pieczone jak kabanosy :grin:

Przyprawy na 1 kg :

Pieprz - 1g

Papryka słodka - 4g

Papryka ostra - 2g

Czosnek - 2g

 

To była próba. Nastepnym razem podwoję ilość przypraw.

 

[ Dodano: Nie 01 Lip, 2012 18:02 ]

Radku z taką ilością to musisz zapisać się na grzybobranie :clap: :thumbsup:

Hihi :grin: Karol, ja w tym roku byłbym wszędzie :grin: . Zobaczymy. Na razie chcę się do Kazika na kajak doczłapać :grin: :grin:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/17/#findComment-225751
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.