Radek. Opublikowano 15 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #2226 Opublikowano 15 Listopada 2019 Wczoraj zadymiałem i sprasowałem szyneczkę . To co na talerzu już można jeść, a to co w witrynce to ja powiem kiedy . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/90/#findComment-646020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 15 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #2227 Opublikowano 15 Listopada 2019 Wczoraj zadymiałem i sprasowałem szyneczkę . To co na talerzu już można jeść, a to co w witrynce to ja powiem kiedy Ale pyszności Radku, kiedy rzucisz hasło '' można jeść'' , biorę urlop i jadę do Ciebie Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/90/#findComment-646058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 16 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #2228 Opublikowano 16 Listopada 2019 Radku, kiedy rzucisz hasło '' można jeść'' , biorę urlop i jadę do Ciebie Halinko :D . Jak tylko dojrzeją, to ognia ku Bukowinie . Pozdrowienia spod samiuśkich Tater ! Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/90/#findComment-646083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 17 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #2229 Opublikowano 17 Listopada 2019 Dzisiaj zacząłem przygodę z kiełbasami typu salami . Od razu świadomie pokomplikowałem sobie sprawy. Dwa różne zestawy przypraw. Kątnice baranie (do tego od pięciu lat zasolone w słoiku) i jelita wołowe.Tym razem nie chodzi mi o końcowy smak, który zawsze można dopracować, ale o samą technikę wykonania salami. Jest tyle spraw, które mogą pójść nie tak, że niech to wszystko wyjdzie w miarę szybko. Salami w kątnicach baranich ma większą średnicę i na pewno ma to wpływ na długość fermentacji i to trzeba uwzględnić. Jeden kawałek w jelicie wołowym wyszedł mi długaśny, ale zostawiłem go specjalnie, bo z nim też trzeba było pogłówkować . Lektura i wskazówki które otrzymałem, powinny zaoszczędzić trochę czasu . Pozostaje „czynnik ludzki”, czyli czy czegoś nie .......liłem .Fermentację robię na czas, co też jest ciekawym doświadczeniem. Przy szczegółowych zapiskach, będzie można odtworzyć warunki fermentacji i porównać ze wskazaniami Ph metru.Teraz pewnie moje pytania dopiero się zaczną, no ale chociaż będę wiedział, o co pytać .Wolałbym bez niespodzianek, ale zobaczymy . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/90/#findComment-646179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 17 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #2230 Opublikowano 17 Listopada 2019 Salami w grubszych jelitach lepiej przycisnac. Pomoze w teksturze i nie bedzie dziurek ktore moga spowodowac zepsucie. Sent from my SM-J250M using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/90/#findComment-646180 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 17 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #2231 Opublikowano 17 Listopada 2019 Ladnie to wyglada. Widac merytoryczne przygotowanie znakomicie. Ta dluga skoro tak powiesiles do fermentacji to juz musisz trzymac az do konca dojrzewania. Kazda zmiana powieszenia moze doprowadzic do powstawania przestrzeni w farszu. Mimo ze jestem tylko teoretykiem podobno to praktycznie mialem taki przypadek gdzies nawet opisany. Mimo wszystko mysle ze bedzie dobrze. I to w dodatku z eksperymentem porownawczym. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/90/#findComment-646184 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 17 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #2232 Opublikowano 17 Listopada 2019 (edytowane) Dzisiaj zacząłem przygodę z kiełbasami typu salamiĆwicz Radziu ćwicz salami trzymam kciuki tak cobym ja miał później łatwiej :laugh:Ja salami to może za dwa tygodnie jakieś, jak witryna się trochę opróżni z towaru Edytowane 17 Listopada 2019 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/90/#findComment-646186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 17 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #2233 Opublikowano 17 Listopada 2019 Salami w grubszych jelitach lepiej przycisnac. Pomoze w teksturze i nie bedzie dziurek ktore moga spowodowac zepsucie. Bardzo dziękuję za tą radę. Już wczoraj dopasowałem praskę tak, żeby weszła do witrynki. Ale tu nachodzą mnie wątpliwości. Czy jak zrobię tak, to będzie dobrze ? : 1. Po fermentacji pod praskę.2. Po dwóch, trzech dniach jak już troszkę (ale nie całkiem) obeschnie, wyjmuję i pryskam pleśnią.3. Jak już pleśń się trochę rozwinie, to z powrotem pod praskę4. Co jakiś czas wyjmuję salami i wietrzę na kiju5. Trzymałbym w "dybach" do czasu, aż nie będzie wracało do stanu pierwotnego.6. Potem na kij i niech dojrzewa. No i po siódme, czy mój tok rozumowania jest prawidłowy, bo wcale nie jestem pewien... Ladnie to wyglada. Widac merytoryczne przygotowanie Bardzo dziękuję ! Dużo, dużo godzin spędziłem na czytaniu . Ta dluga skoro tak powiesiles do fermentacji to juz musisz trzymac az do konca dojrzewania. Kazda zmiana powieszenia moze doprowadzic do powstawania przestrzeni w farszu. Tak zrobię [Dodano: 17 lis 2019 - 16:31] Ćwicz Radziu ćwicz salami trzymam kciuki tak cobym ja miał później łatwiej Zbójaszku ćwiczę . Dziękuję za trzymanie kciuków i na bank będę się dzielił doświadczeniami . Razem będzie nam łatwiej . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/90/#findComment-646187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 17 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #2234 Opublikowano 17 Listopada 2019 Razem będzie nam łatwiej Wiem Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/90/#findComment-646191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 17 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #2235 Opublikowano 17 Listopada 2019 Wiem :D [Dodano: 17 lis 2019 - 16:35]Gdzieś po drodze wcięło mi fotkę praski. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/90/#findComment-646192 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #2236 Opublikowano 17 Listopada 2019 (edytowane) Ad1. Tak na 24hAd2.Po tym zabiegu już powinna lekko obeschnąć,ale gdyby nie to wytrzyj ręcznikiem i pryskaj.Zabieg powtórz na drugi dzień.Ad3.Daj jej zapleśnieć.Jak już ładnie pokryje się pleśnią i ew.wróci do stanu poprzedniego to tak mniej więcej w połowie dojrzewania daj ponownie w dyby.Pamiętaj ,że w dybach będzie gorzej tracić wodę i trzeba ten zabieg robić z wyczuciem.Ad.4 Po co to wietrzenie.?Ad5.Już odpowiedziałem w punkcie 3Salami w dybach może wisieć Edytowane 17 Listopada 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/90/#findComment-646198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 17 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #2237 Opublikowano 17 Listopada 2019 Dzięki ! Wszystko jasne :thumbsup:. Ad.4 Po co to wietrzenie.? Hmm. Pomyślałem, że nie zaszkodzi. Salami w dybach może wisieć Teraz byłby z tym kłopot.. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/90/#findComment-646210 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #2238 Opublikowano 17 Listopada 2019 Nie robił bym takich długich batonów bo jak powiesisz za jeden koniec w dojrzewalni to na skutek kurczenia się jelita może puścić wiązanie i może spaść. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/90/#findComment-646213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 17 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #2239 Opublikowano 17 Listopada 2019 na skutek kurczenia się jelita może puścić wiązanie i może spaść. Sznurowałem pod zrobionym węzłem na jelicie. Nie powinno spaść. Chyba. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/90/#findComment-646218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 17 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #2240 Opublikowano 17 Listopada 2019 NIe chce wsadzac kija w mrowisko, chcialbym tylko przedyskutowac to zagadnienie - chodzi mi o konkretny przypadek salami Radka. - Salami w grubszych jelitach lepiej przycisnac. 1. Po fermentacji pod praskę. Ad1. Tak na 24h Nie daje mi spokoju ta wlasnie kwestia - po fermentacji czy w przypadku salami fermentowanego do zejscia po fermentacji do pH ponizej 5.2. Dlaczego? - jak juz wiemy mamy dwa sposoby otrzymywania struktury w salami - jeden w wyniku straty wilgoci (w przypadku salami poludniowo -europejskiego) gdy nie schodzimy ponizej pH 5.3 i polnocno-europejskiego gdy osiagamy pH ponizej 5.3 strukture otrzymujemy juz w trakcie fermentacji gdy przekroczymy pH 5.2 i nizej (takie zalozenia ma Radek). W pierwszym przypadku - prasa po okresie fermentacji jest ok, ale przy zakwaszanych wiiecej prasowanie powinno zaczac sie bezposrednio po nabiciu oslonek. To zelowanie przy pH 5.2 jest niczym innym jak sklejaniu sie czasteczek miesa pod wplywek zakwaszenia i jesli mamy prasowac to nie prasujemy (chyba ) gdy juz mamy uformowana strukture. Jako analogie uzyje proces prasowania np. salcesonow - przeciez chyba nie prasujemy juz jak mamy zastygniete?. Taka jest moja opinia i chcialbym poznac innych co o tym mysla. Techniczne rozwiazania nie stanowia problemu raczej a prasowanie w trakcie fermentacji tez nie zaburzy procesow. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/90/#findComment-646227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 18 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #2241 Opublikowano 18 Listopada 2019 NIe chce wsadzac kija w mrowisko, chcialbym tylko przedyskutowac to zagadnienie - chodzi mi o konkretny przypadek salami Radka. - Salami w grubszych jelitach lepiej przycisnac. 1. Po fermentacji pod praskę. Ad1. Tak na 24hNie daje mi spokoju ta wlasnie kwestia - po fermentacji czy w przypadku salami fermentowanego do zejscia po fermentacji do pH ponizej 5.2. Dlaczego? - jak juz wiemy mamy dwa sposoby otrzymywania struktury w salami - jeden w wyniku straty wilgoci (w przypadku salami poludniowo -europejskiego) gdy nie schodzimy ponizej pH 5.3 i polnocno-europejskiego gdy osiagamy pH ponizej 5.3 strukture otrzymujemy juz w trakcie fermentacji gdy przekroczymy pH 5.2 i nizej (takie zalozenia ma Radek). W pierwszym przypadku - prasa po okresie fermentacji jest ok, ale przy zakwaszanych wiiecej prasowanie powinno zaczac sie bezposrednio po nabiciu oslonek. To zelowanie przy pH 5.2 jest niczym innym jak sklejaniu sie czasteczek miesa pod wplywek zakwaszenia i jesli mamy prasowac to nie prasujemy (chyba ) gdy juz mamy uformowana strukture. Jako analogie uzyje proces prasowania np. salcesonow - przeciez chyba nie prasujemy juz jak mamy zastygniete?. Taka jest moja opinia i chcialbym poznac innych co o tym mysla. Techniczne rozwiazania nie stanowia problemu raczej a prasowanie w trakcie fermentacji tez nie zaburzy procesow. Zgadzam się, że optymalny i najlepszy czas na prasę to etap fermentacji, dokładnie z powodów, które opisałeś. Ale nadal możesz naciskać w krótkim czasie po fermentacji i nadal odnosić sukcesy. Fermentuję w chłodnicy turystycznej (picnic cooler), a tam prasowanie nie jest możliwe. Kiedy robię salami w kątnicy zawijam je w folię, aby uniknąć wysuszenia i prasuje w chłodnym pomieszczeniu na dwa lub trzy dni. W tym momencie potrzebujesz większy przycisk ale w każdym razie uzyskałem pożądany efekt. Po wyjęciu z praski obmywam lekko solona są wodą, po godzinie szczepie pleśnią i do komory. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/90/#findComment-646325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 18 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #2242 Opublikowano 18 Listopada 2019 Kiedy robię salami w kątnicy zawijam je w folię, aby uniknąć wysuszenia i prasuje w chłodnym pomieszczeniu na dwa lub trzy dni. W tym momencie potrzebujesz większy przycisk ale w każdym razie uzyskałem pożądany efekt. Po wyjęciu z praski obmywam lekko solona są wodą, po godzinie szczepie pleśnią i do komory. Ponieważ praska wchodzi mi do komory, spróbuję w niej prasować. Salami nie powinno być wtedy przesuszone. Ale może się mylę... Tak jak pisałem, jest to na razie "poligon doświadczalny" . Martwi mnie wytrzymałość tych kątnic baranich. Nabiłem ścisło i już może zbraknąć przestrzeni na sprasowanie. Ale z drugiej strony, przy nakłuwaniu czułem, że nie są znowu takie słabe. Tak, czy siak prasuję z czuciem. Wiele chyba nie potrzeba żeby pozbyć się ew. pęcherzyków powietrza. Dziękuję i pozdrawiam . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/90/#findComment-646328 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 19 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #2243 Opublikowano 19 Listopada 2019 Powoli, ale systematycznie .Na początek warunki fermentacji : temperatura około 19 *C z minimalnymi wahnięciami, wilgotność też raczej stała – 95 %. Po 46 h farsz zaczął lekko, ale wyczuwalnie żelować. Po 50 h sprasowałem jedno salami w kątnicy i razem z tym długaśnym kawałkiem wsadziłem do komory. Jutro rano cała reszta idzie do dojrzewalni. Różnica w czasie fermentacji będzie znaczna, ale mieszcząca się w widełkach 50 – 65 h, więc chyba sprawdzę wszystko to, co chciałem. Dzisiaj dotarł ph metr. Jeszcze elektroda, płyny i będzie komplet. Ale to już wypróbuję przy okazji następnego salami.Bardzo dziękuję Kolegom za pomoc !!! Teraz zaszczepić kiełbaski i w końcu zapanuje błogi spokój . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/90/#findComment-646453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #2244 Opublikowano 19 Listopada 2019 Powoli, ale systematycznie Radku ..... gratuluję i jestem pełen podziwu przy rozkręcaniu przez Ciebie nowego działu w wędliniarstwie . :clap: . Ja jestem jeszcze tak daleko że nawet jeszcze nie myślę . Jednak przy tak przetartych szlakach dla nowicjusza wystartować , to po prostu pikuś Pozdrowionka z wiosennej jak na razie Wielkopolski . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/90/#findComment-646458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 19 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #2245 Opublikowano 19 Listopada 2019 Trzymam kciuki za Twoje wyroby, teraz szczególnie za salami. Oby wszystko poszło tak jak należy, dla nas nowicjuszy będzie to kolejny krok. Jest Nas kilku nowych w tej dziedzinie ale ekipa widzę mocna, zawsze raźniej Myślałem, że wyroby dojrzewające to nuda, czekanie i czekanie a tu to wszystko żyje i doglądanie wyrobów to jakby prowadzić akwarium, niby nic się nie dzieję a jednak... Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/90/#findComment-646475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 20 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #2246 Opublikowano 20 Listopada 2019 Trzymam kciuki za Twoje wyroby, teraz szczególnie za salami. Oby wszystko poszło tak jak należy, dla nas nowicjuszy będzie to kolejny krok. Jest Nas kilku nowych w tej dziedzinie ale ekipa widzę mocna, zawsze raźniej Myślałem, że wyroby dojrzewające to nuda, czekanie i czekanie a tu to wszystko żyje i doglądanie wyrobów to jakby prowadzić akwarium, niby nic się nie dzieję a jednak... Bardzo się ciesze ze ekipa grających w wyroby dojrzewające tak się wzmacnia. Kiedy dołączyłem się do Bractwa siedem lat temu, tutaj standardem do wędlin dojrzewających było zawieszenie kawałka mięsa w skarpetce nad kaloryferem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/90/#findComment-646521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #2247 Opublikowano 20 Listopada 2019 (edytowane) Bardzo się ciesze ze ekipa grających w wyroby dojrzewające tak się wzmacnia. No, jesteś jednym z Ojców-Założycieli tej ekipy, niestrudzonym Ojcem Chrzestnym i przewodnikiem.Podzielam Twoją radość bo nie ukrywam, że temat wędlin dojrzewających od lat leżał mi na sercu; był legendą kresowych kumpiaków i śląskich "szopkowych" produkcji.Te ostatnie, mimo bogatego biotomu (świniak, króliki i gołębie na małej powierzchni), dojrzewały na zarzuconych sianem strychach familoków z dobrym efektem. To było "ziołowe siano", z dominacją mleczy, czyli mniszka lekarskiego.Gorąco kibicuję Nowej Ekipie i liczę na zdobywanie kolejnych doświadczeń w rzeczywistości XXI wieku. Edytowane 20 Listopada 2019 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/90/#findComment-646524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 20 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #2248 Opublikowano 20 Listopada 2019 Radku ..... gratuluję i jestem pełen podziwu przy rozkręcaniu przez Ciebie nowego działu w wędliniarstwie. Ja jestem jeszcze tak daleko że nawet jeszcze nie myślę . Jednak przy tak przetartych szlakach dla nowicjusza wystartować , to po prostu pikuś Andrzejku bardzo dziękuję . Rok temu też jeszcze o tym nie myślałem . Ale jak zacząłem czytać, to pomyślałem że grzechem byłoby nie skorzystać z takich zasobów, jakie mamy na forum . Więc... zacznij o tym myśleć i do roboty . Trzymam kciuki za Twoje wyroby, teraz szczególnie za salami. Oby wszystko poszło tak jak należy, dla nas nowicjuszy będzie to kolejny krok. Jest Nas kilku nowych w tej dziedzinie ale ekipa widzę mocna, zawsze raźniej. Myślałem, że wyroby dojrzewające to nuda, czekanie i czekanie a tu to wszystko żyje i doglądanie wyrobów to jakby prowadzić akwarium, niby nic się nie dzieję a jednak... Dziękuję. Trzymanie kciuków na pewno się przyda ! Ale jeśli (odpukać) coś pójdzie nie tak, to w miarę szybko będzie można ustalić przyczynę. Zadziwiające, że w tak krótkim czasie zebrała się ekipa, ale coś chyba było impulsem . Co do skojarzenia z akwarium, to trafiłeś w dychę !!! Jest dokładnie tak jak piszesz . No, jesteś jednym z Ojców-Założycieli tej ekipy, niestrudzonym Ojcem Chrzestnym i przewodnikiem. Ooo tak !!! Jak oglądałem Twoje wyroby, to cały czas towarzyszyło mi uczucie "lizania cukierka przez szybę". To też była przyczyna, że próbuję swoich sił w dojrzewaniu wędlin Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/90/#findComment-646527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 20 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #2249 Opublikowano 20 Listopada 2019 Radku , super wyroby. Ślinianki pracują na ich widok Bardzo się ciesze ze ekipa grających w wyroby dojrzewające tak się wzmacnia. I ja przesyłam gratulacje i dla EGWWD czyli ekipy grającej w wyroby dojrzewające. Bardzo chciałabym do niej dołączyć ,ale obecna sytuacja związana z praca poza domem na to nie pozwala. Pozdrawiam Wszystkich Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/90/#findComment-646533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 20 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #2250 Opublikowano 20 Listopada 2019 Dzisiaj po 65 h przeniosłem salami z fermentacji do komory i zaszczepiłem pleśnią. To które się prasuje i tego „rogala” zaszczepię za dwa, trzy dni i zobaczę różnice w rozwoju pleśni.SIVON dobrze to określił – można podglądać jak rybki w akwarium .Małgosia wie co na fotce . Serdeczne pozdrowienia .Tak sobie myślałem patrząc na te krówki za płotem... . Ale nie wiem, czy wyrobiłbym się czasowo z serkami, bo jeszcze planuję trochę Świątecznych wyrobów.A z salami niech się dzieje co chce, bo teraz to mam wpływ tylko na temperaturę i wilgotność... . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/90/#findComment-646549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.