Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Piękne te Twoje "rybki" z Twojego "akwarium" :D

 

Dzięki Zbójaszku  :D  ;) .

 

 

Brawo bardzo ladne :clap:

 

Dziękuję Eli :D :D. 

 

Jedna ligawa-Bresaola obmyta winem czerwonym wytrawnym, a druga opłukana pod kranem. Po 3-tygodniowym peklowaniu, pachną bardzo ładnie przyprawami. O ich smaku przekonam się za trzy/cztery miesiące. Jutro je zaszczepię pleśnią i do komory. Jeszcze tylko polędwica, która się pekluje i przez dłuższy czas znowu niewiele się będzie działo. Pooglądam sobie przez szybę :).

Salami zapakowane w vacum. Po plasterku jeszcze było :tongue:;)

 

 

post-42246-0-92761000-1578756370_thumb.jpg

post-42246-0-48802900-1578756384_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/94/#findComment-653911
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pierwsze salami rozkrojone

 

 

 

Radku po prostu wielkie brawa  :thumbsup:  :clap:  .  Więcej nie piszę bo salami nigdy nie robiłem :blush:  spróbowałbym chętnie jakie w smaku .... może kiedyś  :facepalm:  :) 

 

 

Pozdrawiam z wiosennej Wielkopolski :)  

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/94/#findComment-653944
Udostępnij na innych stronach

Radziu piękne wyroby  :thumbsup:  :clap:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/94/#findComment-653947
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wdzę ze środowisko karpackie dobrze działa na wyroby dojrzewające!

Koniecznie z Radkiem w środku  :thumbsup: 

Radek ma mądrą głowę i złote ręce dlatego wszystko Mu się udaje   :clap:

@Radek.,

jakie masz obecnie pH obu salami?

Dzięki "degustacjom porównawczym" wiem, że nawet małe różnice końcowej kwasowości znacząco wpływają na smak. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/94/#findComment-653985
Udostępnij na innych stronach

Wygląda wyśmienicie

 

Dziękuję Halinko ;)

 

 

próbowałbym chętnie jakie w smaku .... może kiedyś

 

Andrzejku, bankowo :D

 

 

Wdzę ze środowisko karpackie dobrze działa na wyroby dojrzewające!

 

To ten mikroklimat :D;). Ale nie tylko, bo dobrze też robi uważna lektura MISTRZA REDZEDA  :clap:  :clap: 

 

 

Radziu piękne wyroby

 

Dzięki Kostek :D

Serdecznie pozdrawiam !!!

 

 

Radek ma mądrą głowę i złote ręce dlatego wszystko Mu się udaje

 

Baaardzo dziękuję. Łykam to wszystko, jak pelikan  :laugh:. Żartuję, ale jest mi bardzo miło Aniu... :blush: .

 

 

jakie masz obecnie pH obu salami? Dzięki "degustacjom porównawczym" wiem, że nawet małe różnice końcowej kwasowości znacząco wpływają na smak.

 

Nie mierzyłem, ale zmierzę.

 

Dzisiaj zaszczepiłem pleśnią Bresaolę. Zważyłem i każda dostała metryczkę. Trochę przewiesiłem w komorze i muszę dobrze pokombinować i przemyśleć sprawę, czy czasem nie weszły by tam jeszcze ze dwa batony Calabrese  ;) .

post-42246-0-52852100-1578831329_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/94/#findComment-654019
Udostępnij na innych stronach

Pierwsze salami rozkrojone

 

Wygląda bardzo dobrze, wyszło super i to za pierwszym razem. gratulacje.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/94/#findComment-654058
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wygląda bardzo dobrze, wyszło super i to za pierwszym razem. gratulacje.

Dzięki za dobre słowo i zmobilizowanie do działania :thumbsup::clap:.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/94/#findComment-654078
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj rano pokręciłem się trochę w kuchni. Jutro Hania upiecze ciemny chlebek, a do tego swojskie ogóreczki... :rolleyes::tongue:.

Wczoraj zmieliłem na Zelmerku dwa kg golonki, zapeklowałem i dzisiaj zapakowałem do słoików. Tym razem o listku i zielu nie zapomniałem  ;). Słoiki już w garze. Tyndalizacja 60/40/30. Gdzieś za tydzień będzie można jeść :thumbsup:

 

post-42246-0-80093000-1579262965_thumb.jpg

post-42246-0-07787000-1579262982_thumb.jpg

post-42246-0-12714400-1579263004_thumb.jpg

post-42246-0-20928500-1579263053_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/94/#findComment-654476
Udostępnij na innych stronach

Radek, a możesz podać link do tego przepisu. :tongue:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/94/#findComment-654479
Udostępnij na innych stronach

 

 

Radek, a możesz podać link do tego przepisu.

 

Link prowadzi prosto do mojego zeszytu ;)

 

Przepis na 1 kg golonki (bez skóry) w słoikach

17 g peklosoli. Jak ktoś jest mniej słonolubny, to mniej.

2 g pieprz czarny

2 g czosnku przeciśniętego przez praskę

1 listek laurowy i dwa ziarnka ziela angielskiego na dno słoika.

 

Golonkę dzielimy na trzy części. Dwie trzecie rozdrabniamy na szarpaku (jak ktoś nie ma to na grubych oczkach), a 1/3 na fi 4 mm. Ja to robię stareńkim Zelmerkiem 5.

Wszystko dokładnie mieszamy i peklujemy 24 h.

Napełniamy słoiki, starając się żeby nie było za dużych pustych przestrzeni. Mnie to nie przeszkadza, bo tam gromadzi się galaretka, którą lubię :tongue: . Zostawiamy około 2 – 2,5 cm wolnego miejsca od góry.

Wlewamy do każdego słoika dwie łyżki przegotowanej wody i dajemy na czubek łyżeczki żelatyny.

 

Tyndalizacja - 60/40/30.

 

Smacznego :).

 

 

 

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/94/#findComment-654542
Udostępnij na innych stronach

Dzięki. Miłego dnia. :)

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/94/#findComment-654543
Udostępnij na innych stronach

Pięciotygodniowe salami Finacchiona, więc jeszcze bardzo młode.Takiego właśnie chciałem spróbować, żeby jako tako wyrobić sobie smak. Straciło na wadze 40,75 %. Rozkroiłem najmniejszy baton, a dwa większe jeszcze wiszą.

Zupełnie nowe smaki zapachy, jak dla mnie super. W pełni zadowolony nie jestem, bo wyszło trochę dziurawe. Na smak nie ma to znaczenia, ale na wygląd już tak. Pozostanę przy osłonkach naturalnych, te fibrusowe chyba średnio się nadają, Może gdybym je sprasował...

Ale jak to mówią – gramy dalej. Praktyka, praktyka, praktyka ;)


[Dodano: 18 sty 2020 - 10:50]

.

post-42246-0-27084400-1579341000_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/94/#findComment-654546
Udostępnij na innych stronach

 

 

W pełni zadowolony nie jestem, bo wyszło trochę dziurawe. Na smak nie ma to znaczenia, ale na wygląd już tak. Pozostanę przy osłonkach naturalnych, te fibrusowe chyba średnio się nadają, Może gdybym je sprasował...
Radek - oslonki nie maja tutaj raczej nic wspolnego ( to teoria Arkadiusza z ktora nie zgadzam sie). W zasobach naszego forum (dzieki Maxellowi) jest znakomite opracowanie i warto aby wszyscy chcacy robic salami tam zajrzeli -  https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11144-cz%C4%99%C5%9B%C4%87-i-w%C4%99dliny-surowe-technologiczne-odchylenia-jako%C5%9Bci-i-przeciwdzia%C5%82anie/. Na Twich zdjeciach jest to niemal klasyczny przypadek opisany w punkcie B-45 w powiazaniu z punktem B-35. Zreszta romawialismy juz o podobnych objawach u kol. Qzym. 

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/94/#findComment-654556
Udostępnij na innych stronach

Fibrusowe osłonki z większości nadają się do wyrobów dojrzewających, ale istnieje tak wiele odmian, że najlepiej jest potwierdzić u producenta / sprzedawcy, czy są odpowiednie do kiełbas dojrzewających.  Naprawdę lubię je używać, ponieważ są bardzo silne i można je bardzo mocno nadziać.  Naturalne oczywiście są najlepsze.  Zawierają pożądaną mikroflorę i powszechnie uważa się, że kiełbasa smakuje w nich lepiej.  Twoja finocchiona pięknie wygląda i na pewno tych dziurek nie masz we wszystkich batonach.  Jak piszesz, możesz przycisnąć albo tez dać siatkę nr.16. 

 

BTW, we Włoszech młoda finocchiona tez jest popularna, pod nazwą finocchiona sbriciolona.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/94/#findComment-654581
Udostępnij na innych stronach

Radek - oslonki nie maja tutaj raczej nic wspolnego ( to teoria Arkadiusza z ktora nie zgadzam sie). W zasobach naszego forum (dzieki Maxellowi) jest znakomite opracowanie i warto aby wszyscy chcacy robic salami tam zajrzeli - https://wedlinydomow...zeciwdziałanie/. Na Twich zdjeciach jest to niemal klasyczny przypadek opisany w punkcie B-45 w powiazaniu z punktem B-35. Zreszta romawialismy juz o podobnych objawach u kol. Qzym.

 

 

Dziękuję za link do tego ciekawego materiału. Jest to opracowanie raczej dla przemysłu, a nie dla hobbystów. Jest tam mowa o temp. i wilgotności panujących w komorze, w ujęciu takim na „milimetr”, czyli warunkach idealnych. U mnie ze względu na różnorodność wyrobów i stopień dojrzewania te warunki są uśrednione, ale w pierwszym okresie dojrzewania Finocchiony ( i ogólnie salami ) wilgotność była podniesiona do 85%. Podejrzewam osłonki, bo od samego początku, wtedy kiedy utrata wagi jest największa, osłonki sprawiały wrażenie jakby nie nadążały za mięsem z obkurczaniem się.

Żeby nie być gołosłownym. To jest rozkrojone dzisiaj, dwumiesięczne salami robione w kątnicy baraniej ( o wiele szerszej niż osłonka fibrusowa ), z dodatkowo naciągniętą siatką. Dojrzewało w takich samych warunkach jak Finocchiona i jest pozbawione tej wady...

Problemu z tego robić nie będę, bo jak napisałem salami w smaku jest super, ale nie lubię jak coś w 100% nie wygląda tak, jak powinno :).

 

 

Fibrusowe osłonki z większości nadają się do wyrobów dojrzewających, ale istnieje tak wiele odmian, że najlepiej jest potwierdzić u producenta / sprzedawcy, czy są odpowiednie do kiełbas dojrzewających. Naprawdę lubię je używać, ponieważ są bardzo silne i można je bardzo mocno nadziać. Naturalne oczywiście są najlepsze. Zawierają pożądaną mikroflorę i powszechnie uważa się, że kiełbasa smakuje w nich lepiej. Twoja finocchiona pięknie wygląda i na pewno tych dziurek nie masz we wszystkich batonach. Jak piszesz, możesz przycisnąć albo tez dać siatkę nr.16. BTW, we Włoszech młoda finocchiona tez jest popularna, pod nazwą finocchiona sbriciolona.

 

 

Osłonki fibrusowe na pewno są bardzo wygodne i gotowe do użycia w każdej chwili. Te których użyłem, opisane były jako „nadające się do wyrobów dojrzewających”. Gdybym włożył jeden baton do siatki, a drugi sprasował, to bym teraz miał jasność. Następnym razem tak zrobię.

Dziękuję za dobre słowo.

Pozdrawiam.

[Dodano: 19 sty 2020 - 09:36]

 

 

To jest przepiękne ... Gratulacje

Dziękuję, ale jeszcze ciut, ciut brakuje ;).

post-42246-0-19834600-1579422806_thumb.jpg

post-42246-0-89893500-1579422819_thumb.jpg

post-42246-0-80601100-1579422836_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/94/#findComment-654595
Udostępnij na innych stronach

Nie samym salami człowiek żyje :D. Już można jeść  :tongue: . Ta piękna deska, to prezent od Przyjaciół :heart: :heart: .

 

post-42246-0-12897800-1579438537_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/94/#findComment-654625
Udostępnij na innych stronach

Eli dziękuję. Bardzo miło czytać ;):D.

Serdecznie pozdrawiam !

 

Polędwica była zapeklowana ponad dwa tygodnie. Powinna wyjść bardzo pikantna. Nie żałowałem chili i pieprzu ziołowego. Na noc do lodówki, a jutro do komory. Bresaola ( ta po bokach ) tydzień po zaszczepieniu pleśnią :)

 

post-42246-0-57639400-1579516964_thumb.jpg

post-42246-0-23328200-1579516978_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/94/#findComment-654679
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj u mnie golonkowo.To co na talerzu już można jeść  :tongue:  ;).  Rolady Lazdijajskie jeszcze pięć godzin wędzenia, sześć godzin parzenia, całą noc pod prasą w lodówce i dopiero wtedy będzie można jeść.  Ja powiem kiedy  :D

 

 

post-42246-0-91054600-1579684399_thumb.jpg

post-42246-0-02362200-1579684411_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/94/#findComment-654836
Udostępnij na innych stronach

Już można jeść i ja właśnie to robię :tongue: :tongue:. 

 

post-42246-0-90919600-1579766431_thumb.jpg

post-42246-0-34386600-1579766446_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/94/#findComment-654947
Udostępnij na innych stronach

 

 

Już można jeść i ja właśnie to robię

Radku,

dobrze, że nie jestem na Twoim wikcie bo szybko musiałabym zmieniać garderobę   :laugh:

Aż nie chcę myśleć, jak smaczne są te roladki :tongue:

Robisz je po mistrzowsku  :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/94/#findComment-654949
Udostępnij na innych stronach

 

 

Już można jeść

 

No to Radku smacznego !  Nie powiem ślinkę przełknąłem . :thumbsup::clap::)

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/94/#findComment-654951
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.