Radek. Opublikowano 11 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2326 Opublikowano 11 Stycznia 2020 Piękne te Twoje "rybki" z Twojego "akwarium" Dzięki Zbójaszku . Brawo bardzo ladne Dziękuję Eli :D. Jedna ligawa-Bresaola obmyta winem czerwonym wytrawnym, a druga opłukana pod kranem. Po 3-tygodniowym peklowaniu, pachną bardzo ładnie przyprawami. O ich smaku przekonam się za trzy/cztery miesiące. Jutro je zaszczepię pleśnią i do komory. Jeszcze tylko polędwica, która się pekluje i przez dłuższy czas znowu niewiele się będzie działo. Pooglądam sobie przez szybę .Salami zapakowane w vacum. Po plasterku jeszcze było . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/94/#findComment-653911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 11 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #2327 Opublikowano 11 Stycznia 2020 Pierwsze salami rozkrojone Wygląda wyśmienicie Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/94/#findComment-653925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 11 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #2328 Opublikowano 11 Stycznia 2020 Pierwsze salami rozkrojone Radku po prostu wielkie brawa . Więcej nie piszę bo salami nigdy nie robiłem spróbowałbym chętnie jakie w smaku .... może kiedyś Pozdrawiam z wiosennej Wielkopolski Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/94/#findComment-653944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 11 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #2329 Opublikowano 11 Stycznia 2020 Wdzę ze środowisko karpackie dobrze działa na wyroby dojrzewające! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/94/#findComment-653946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 11 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #2330 Opublikowano 11 Stycznia 2020 Radziu piękne wyroby Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/94/#findComment-653947 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #2331 Opublikowano 12 Stycznia 2020 Wdzę ze środowisko karpackie dobrze działa na wyroby dojrzewające! Koniecznie z Radkiem w środku Radek ma mądrą głowę i złote ręce dlatego wszystko Mu się udaje @Radek.,jakie masz obecnie pH obu salami?Dzięki "degustacjom porównawczym" wiem, że nawet małe różnice końcowej kwasowości znacząco wpływają na smak. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/94/#findComment-653985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 12 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2332 Opublikowano 12 Stycznia 2020 Wygląda wyśmienicie Dziękuję Halinko . próbowałbym chętnie jakie w smaku .... może kiedyś Andrzejku, bankowo . Wdzę ze środowisko karpackie dobrze działa na wyroby dojrzewające! To ten mikroklimat . Ale nie tylko, bo dobrze też robi uważna lektura MISTRZA REDZEDA Radziu piękne wyroby Dzięki Kostek . Serdecznie pozdrawiam !!! Radek ma mądrą głowę i złote ręce dlatego wszystko Mu się udaje Baaardzo dziękuję. Łykam to wszystko, jak pelikan . Żartuję, ale jest mi bardzo miło Aniu... . jakie masz obecnie pH obu salami? Dzięki "degustacjom porównawczym" wiem, że nawet małe różnice końcowej kwasowości znacząco wpływają na smak. Nie mierzyłem, ale zmierzę. Dzisiaj zaszczepiłem pleśnią Bresaolę. Zważyłem i każda dostała metryczkę. Trochę przewiesiłem w komorze i muszę dobrze pokombinować i przemyśleć sprawę, czy czasem nie weszły by tam jeszcze ze dwa batony Calabrese . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/94/#findComment-654019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 12 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #2333 Opublikowano 12 Stycznia 2020 Pierwsze salami rozkrojone Wygląda bardzo dobrze, wyszło super i to za pierwszym razem. gratulacje. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/94/#findComment-654058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 12 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2334 Opublikowano 12 Stycznia 2020 Wygląda bardzo dobrze, wyszło super i to za pierwszym razem. gratulacje. Dzięki za dobre słowo i zmobilizowanie do działania . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/94/#findComment-654078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 17 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2335 Opublikowano 17 Stycznia 2020 Dzisiaj rano pokręciłem się trochę w kuchni. Jutro Hania upiecze ciemny chlebek, a do tego swojskie ogóreczki... .Wczoraj zmieliłem na Zelmerku dwa kg golonki, zapeklowałem i dzisiaj zapakowałem do słoików. Tym razem o listku i zielu nie zapomniałem . Słoiki już w garze. Tyndalizacja 60/40/30. Gdzieś za tydzień będzie można jeść . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/94/#findComment-654476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 17 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #2336 Opublikowano 17 Stycznia 2020 Radek, a możesz podać link do tego przepisu. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/94/#findComment-654479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 18 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2337 Opublikowano 18 Stycznia 2020 Radek, a możesz podać link do tego przepisu. Link prowadzi prosto do mojego zeszytu . Przepis na 1 kg golonki (bez skóry) w słoikach17 g peklosoli. Jak ktoś jest mniej słonolubny, to mniej.2 g pieprz czarny2 g czosnku przeciśniętego przez praskę1 listek laurowy i dwa ziarnka ziela angielskiego na dno słoika. Golonkę dzielimy na trzy części. Dwie trzecie rozdrabniamy na szarpaku (jak ktoś nie ma to na grubych oczkach), a 1/3 na fi 4 mm. Ja to robię stareńkim Zelmerkiem 5.Wszystko dokładnie mieszamy i peklujemy 24 h.Napełniamy słoiki, starając się żeby nie było za dużych pustych przestrzeni. Mnie to nie przeszkadza, bo tam gromadzi się galaretka, którą lubię . Zostawiamy około 2 – 2,5 cm wolnego miejsca od góry.Wlewamy do każdego słoika dwie łyżki przegotowanej wody i dajemy na czubek łyżeczki żelatyny. Tyndalizacja - 60/40/30. Smacznego . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/94/#findComment-654542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 18 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #2338 Opublikowano 18 Stycznia 2020 Dzięki. Miłego dnia. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/94/#findComment-654543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 18 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2339 Opublikowano 18 Stycznia 2020 Pięciotygodniowe salami Finacchiona, więc jeszcze bardzo młode.Takiego właśnie chciałem spróbować, żeby jako tako wyrobić sobie smak. Straciło na wadze 40,75 %. Rozkroiłem najmniejszy baton, a dwa większe jeszcze wiszą.Zupełnie nowe smaki zapachy, jak dla mnie super. W pełni zadowolony nie jestem, bo wyszło trochę dziurawe. Na smak nie ma to znaczenia, ale na wygląd już tak. Pozostanę przy osłonkach naturalnych, te fibrusowe chyba średnio się nadają, Może gdybym je sprasował...Ale jak to mówią – gramy dalej. Praktyka, praktyka, praktyka . [Dodano: 18 sty 2020 - 10:50]. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/94/#findComment-654546 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beesmaster Opublikowano 18 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #2340 Opublikowano 18 Stycznia 2020 To jest przepiękne ... Gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/94/#findComment-654553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 18 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #2341 Opublikowano 18 Stycznia 2020 W pełni zadowolony nie jestem, bo wyszło trochę dziurawe. Na smak nie ma to znaczenia, ale na wygląd już tak. Pozostanę przy osłonkach naturalnych, te fibrusowe chyba średnio się nadają, Może gdybym je sprasował... Radek - oslonki nie maja tutaj raczej nic wspolnego ( to teoria Arkadiusza z ktora nie zgadzam sie). W zasobach naszego forum (dzieki Maxellowi) jest znakomite opracowanie i warto aby wszyscy chcacy robic salami tam zajrzeli - https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11144-cz%C4%99%C5%9B%C4%87-i-w%C4%99dliny-surowe-technologiczne-odchylenia-jako%C5%9Bci-i-przeciwdzia%C5%82anie/. Na Twich zdjeciach jest to niemal klasyczny przypadek opisany w punkcie B-45 w powiazaniu z punktem B-35. Zreszta romawialismy juz o podobnych objawach u kol. Qzym. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/94/#findComment-654556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 18 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #2342 Opublikowano 18 Stycznia 2020 Fibrusowe osłonki z większości nadają się do wyrobów dojrzewających, ale istnieje tak wiele odmian, że najlepiej jest potwierdzić u producenta / sprzedawcy, czy są odpowiednie do kiełbas dojrzewających. Naprawdę lubię je używać, ponieważ są bardzo silne i można je bardzo mocno nadziać. Naturalne oczywiście są najlepsze. Zawierają pożądaną mikroflorę i powszechnie uważa się, że kiełbasa smakuje w nich lepiej. Twoja finocchiona pięknie wygląda i na pewno tych dziurek nie masz we wszystkich batonach. Jak piszesz, możesz przycisnąć albo tez dać siatkę nr.16. BTW, we Włoszech młoda finocchiona tez jest popularna, pod nazwą finocchiona sbriciolona. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/94/#findComment-654581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 19 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2343 Opublikowano 19 Stycznia 2020 Radek - oslonki nie maja tutaj raczej nic wspolnego ( to teoria Arkadiusza z ktora nie zgadzam sie). W zasobach naszego forum (dzieki Maxellowi) jest znakomite opracowanie i warto aby wszyscy chcacy robic salami tam zajrzeli - https://wedlinydomow...zeciwdziałanie/. Na Twich zdjeciach jest to niemal klasyczny przypadek opisany w punkcie B-45 w powiazaniu z punktem B-35. Zreszta romawialismy juz o podobnych objawach u kol. Qzym. Dziękuję za link do tego ciekawego materiału. Jest to opracowanie raczej dla przemysłu, a nie dla hobbystów. Jest tam mowa o temp. i wilgotności panujących w komorze, w ujęciu takim na „milimetr”, czyli warunkach idealnych. U mnie ze względu na różnorodność wyrobów i stopień dojrzewania te warunki są uśrednione, ale w pierwszym okresie dojrzewania Finocchiony ( i ogólnie salami ) wilgotność była podniesiona do 85%. Podejrzewam osłonki, bo od samego początku, wtedy kiedy utrata wagi jest największa, osłonki sprawiały wrażenie jakby nie nadążały za mięsem z obkurczaniem się.Żeby nie być gołosłownym. To jest rozkrojone dzisiaj, dwumiesięczne salami robione w kątnicy baraniej ( o wiele szerszej niż osłonka fibrusowa ), z dodatkowo naciągniętą siatką. Dojrzewało w takich samych warunkach jak Finocchiona i jest pozbawione tej wady...Problemu z tego robić nie będę, bo jak napisałem salami w smaku jest super, ale nie lubię jak coś w 100% nie wygląda tak, jak powinno . Fibrusowe osłonki z większości nadają się do wyrobów dojrzewających, ale istnieje tak wiele odmian, że najlepiej jest potwierdzić u producenta / sprzedawcy, czy są odpowiednie do kiełbas dojrzewających. Naprawdę lubię je używać, ponieważ są bardzo silne i można je bardzo mocno nadziać. Naturalne oczywiście są najlepsze. Zawierają pożądaną mikroflorę i powszechnie uważa się, że kiełbasa smakuje w nich lepiej. Twoja finocchiona pięknie wygląda i na pewno tych dziurek nie masz we wszystkich batonach. Jak piszesz, możesz przycisnąć albo tez dać siatkę nr.16. BTW, we Włoszech młoda finocchiona tez jest popularna, pod nazwą finocchiona sbriciolona. Osłonki fibrusowe na pewno są bardzo wygodne i gotowe do użycia w każdej chwili. Te których użyłem, opisane były jako „nadające się do wyrobów dojrzewających”. Gdybym włożył jeden baton do siatki, a drugi sprasował, to bym teraz miał jasność. Następnym razem tak zrobię.Dziękuję za dobre słowo.Pozdrawiam.[Dodano: 19 sty 2020 - 09:36] To jest przepiękne ... Gratulacje Dziękuję, ale jeszcze ciut, ciut brakuje . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/94/#findComment-654595 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 19 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2344 Opublikowano 19 Stycznia 2020 Nie samym salami człowiek żyje . Już można jeść . Ta piękna deska, to prezent od Przyjaciół :heart: . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/94/#findComment-654625 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 19 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #2345 Opublikowano 19 Stycznia 2020 Radek piekne sa Twoje wyroby Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/94/#findComment-654637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 20 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2346 Opublikowano 20 Stycznia 2020 Eli dziękuję. Bardzo miło czytać .Serdecznie pozdrawiam ! Polędwica była zapeklowana ponad dwa tygodnie. Powinna wyjść bardzo pikantna. Nie żałowałem chili i pieprzu ziołowego. Na noc do lodówki, a jutro do komory. Bresaola ( ta po bokach ) tydzień po zaszczepieniu pleśnią . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/94/#findComment-654679 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 22 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2347 Opublikowano 22 Stycznia 2020 Dzisiaj u mnie golonkowo.To co na talerzu już można jeść . Rolady Lazdijajskie jeszcze pięć godzin wędzenia, sześć godzin parzenia, całą noc pod prasą w lodówce i dopiero wtedy będzie można jeść. Ja powiem kiedy . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/94/#findComment-654836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 23 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2348 Opublikowano 23 Stycznia 2020 Już można jeść i ja właśnie to robię :tongue:. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/94/#findComment-654947 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #2349 Opublikowano 23 Stycznia 2020 Już można jeść i ja właśnie to robię Radku,dobrze, że nie jestem na Twoim wikcie bo szybko musiałabym zmieniać garderobę Aż nie chcę myśleć, jak smaczne są te roladki Robisz je po mistrzowsku Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/94/#findComment-654949 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 23 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #2350 Opublikowano 23 Stycznia 2020 Już można jeść No to Radku smacznego ! Nie powiem ślinkę przełknąłem . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/94/#findComment-654951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.