Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kiełbasa wędzona dojrzewająca. Robiona w kątnicach baranich. Na pewno do powtórzenia, bo smak super  :thumbsup:  Zaszczepiona pleśnią, kilka tygodni spędziła w dojrzewalni. Tak wygląda dzisiaj, ale gdzieś mi mignęły fotki jak powstawała. Znajdę, to też wstawię.

Na stronie 138 jest przepis.

 

 

 

post-42246-0-42451500-1686043358_thumb.jpg

post-42246-0-27661000-1686043381_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/127/#findComment-837391
Udostępnij na innych stronach

Ale pyszności i różności Radku.

W Twoim kąciku nudy nie ma.

I kto za Kim musi gonić.....

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/127/#findComment-837521
Udostępnij na innych stronach

 

 

W Twoim kąciku nudy nie ma. I kto za Kim musi gonić.....

Halinko, to bardzo miłe co mówisz, ale swoje wiem  :yes:

Serdecznie pozdrawiam  :flowers:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/127/#findComment-838364
Udostępnij na innych stronach

Ligawa wołowa (Bresaola). Bliższe informacje w poście 2703.

To już ostatni kawałek i trzeba będzie uzupełnić zapasy.

W vacum i na talerzu jeszcze polędwica i salami, ale o nich to innym razem. 

 

 

 

 

post-42246-0-54861000-1686822642_thumb.jpg

post-42246-0-46731000-1686822659_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/127/#findComment-838895
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ligawa wołowa (Bresaola). Bliższe informacje w poście 2703. To już ostatni kawałek i trzeba będzie uzupełnić zapasy.

 

Wędlinki ekstraliga :clap: , u mnie Bresaola też na wykończeniu :facepalm:.  

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/127/#findComment-838924
Udostępnij na innych stronach

u mnie Bresaola też na wykończeniu .  

 

Dzięki. Czyli trzeba będzie zrobić  ;)  

 

 

Karczek (Coppa). Ma równo trzy lata. Robiony na ostro. Chili meksykańskie i papryka ostra wędzona. Jest bardzo ostry i bardzo przyjemny w smaku. Można powiedzieć – mój faworyt  ;)

Mam jeszcze kilka karczków do spróbowania i chyba wszystkie ponad dwuletnie. Ciekawy jestem ich smaku. Jak dotąd, wszystkie różniły się mocno w smaku (takie było moje założenie) i były super dobre  :thumbsup:

 

Pozdrawiam zaglądających do mnie  :)

[Dodano: 17 cze 2023 - 11:49]

Post 2395. Tam jest fotka  ;)

post-42246-0-15425300-1686994752_thumb.jpg

post-42246-0-22619700-1686994770_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/127/#findComment-839206
Udostępnij na innych stronach

 

 

Karczek (Coppa). Ma równo trzy lata.

 

Wygląda obłędnie. :rolleyes:

 Musiałeś mieć spory zapas wyrobów  Radku, że aż tyle czasu doczekał. :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/127/#findComment-839264
Udostępnij na innych stronach

Piękny .

 

Dziękuję i pozdrawiam  ;)

 

 

Wygląda obłędnie.  Musiałeś mieć spory zapas wyrobów  Radku, że aż tyle czasu doczekał.

 

 

Trochę się nazbierało. Bardzo fajnie pokroić to, na co akurat mamy ochotę.

Teraz trzeba spróbować nowych smaków i wypróbować nowe receptury i właśnie to zamierzam robić  :) 

 

Halinko, bardzo dziękuję i pozdrawiam spod samiuśkich Tater   :thumbsup: 

 

 

Dzisiaj w wędzarni powtórka z polędwicy. Jeszcze trochę powisi w dymie. Jak zwykle część jest w foli celulozowej. 

post-42246-0-43595400-1687169814_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/127/#findComment-839568
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj chrzest bojowy zgrzewarki  https://allegro.pl/oferta/zgrzewarka-prozniowa-pakowarka-zywnosci-nutrizein-11409425782  Stara Profi już słabowała. Żeby ta nowa zapakowała tyle samo, to będzie bardzo dobrze. Kupiłem w zestawie z rękawami. Bardzo praktyczne i pomysłowe cięcie. Szefowa zadowolona, to ja też  :)

Zobaczymy za jakiś czas, czy wszystko ok. 

 

 

post-42246-0-64692300-1687263120_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/127/#findComment-839797
Udostępnij na innych stronach

Kolejny karczek (Coppa). Zapeklowany 30 grudnia 2020, rozkrojony 6 kwietnia 2021, a dojrzewa do tej pory. Z przypraw pieprz czarny, jałowiec, listek laurowy i tymianek. Pięknie pachnie i tak samo smakuje.

Pisałem o nim w poście 2748 i tam bliższe informacje. 

 

 

post-42246-0-08872800-1687513257_thumb.jpg

post-42246-0-66627100-1687513275_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/127/#findComment-840362
Udostępnij na innych stronach

Polędwica (Lonza) w pomarańczach. Zapeklowałem ją 29 grudnia 2020, rozkroiłem 6 lutego 2021, a dojrzewa do tej pory. Prócz plastrów pomarańczy, dodałem koper włoski i czosnek. Kiedyś pisałem, że w smaku jest super i nic się w tym względzie nie zmieniło.

Bliżej na temat wyrobu w poście 2745. I tam pisałem : "gdzieś za... jakiś czas, (wtedy kiedy ja uznam, że jest już dobre) powiem czy znajdzie miejsce w moim zeszycie i brzuchu." 

Znalazła  :) 

 

 

 

post-42246-0-36361500-1687604166_thumb.jpg

post-42246-0-00958400-1687604188_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/127/#findComment-840558
Udostępnij na innych stronach

I następna polędwica (Lonza). Tym razem w mandarynkach. Zostało mi jeszcze sporo wędlin dojrzewających, dawno nie otwieranych i dawno nie próbowanych (ponad dwuletnich), ale zrobię to w najbliższym czasie. Już bez fotek, bo wszystkie podobne.

Wiem to, co chciałem wiedzieć. Czas na nowe wyroby  :)

 

Pozdrawiam odwiedzających  :thumbsup:

 

 

 

post-42246-0-32626800-1687772602_thumb.jpg

post-42246-0-53741800-1687772620_thumb.jpg

post-42246-0-88324300-1687772636_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/127/#findComment-840934
Udostępnij na innych stronach

Pierwszy po latach wyrób z szynkowara. Szynka rozdrobniona na szarpaku maszynki nr 5. Przyprawy - pieprz czarny, gorczyca, kminek, gałka, kolendra, czosnek, żelatyna. Mocno aromatycznie i bardzo smacznie, ale... przez nieuwagę przeparzyłem. 

 

 

post-42246-0-16322200-1688055917_thumb.jpg

post-42246-0-35771200-1688055933_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/127/#findComment-841580
Udostępnij na innych stronach

Mniam,mniam,jak wygląda tak i na pewno smakuje :clap: ale pozwól że zapytam;jakiej pojemności szynkowar i ile wsadu max ładujesz[woreczek?] i jak przebiega parzenie? :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/127/#findComment-841642
Udostępnij na innych stronach

Karolu, Mirku - dzięki Chłopy za dobre słowo  ;) 

 

 

pozwól że zapytam;jakiej pojemności szynkowar i ile wsadu max ładujesz[woreczek?] i jak przebiega parzenie?

 

Instrukcja podaje takie dane - https://allegro.pl/oferta/szynkowar-1-5kg-termometr-woreczki-zestaw-browin-13103331466 . Ja miałem kawałek szynki 1,04 kg. Tyle ważył po rozdrobnieniu. Uważam że 1 kg do woreczka, to jest optimum. Co do parzenia, to jak wspomniałem temp. trochę mi uciekła. Szynkę chciałem parzyć do 68*C wewnątrz, w temp wody 78 / 80*C. Uciekło mi jedno i drugie. Pozdrowienia  ;)

 

 

następne to może w miodzie       

 

:D musowo podlane kropelką  :tongue:  :D

 

Zabawa spodobała mi się na tyle, że dojście do swoich receptur i temperatur, postanowiłem skrócić o połowę  :) 

 

 

 

post-42246-0-21940800-1688114505_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/127/#findComment-841686
Udostępnij na innych stronach

Szynkowa i polędwica.

Szynkowa - peklosól, sól, cukier, gorczyca, gałka muszkatołowa, pieprz biały, kolendra.

Polędwica - peklosól, tymianek, oregano, pieprz ziołowy. Tu dodałem przyprawy w ilości homeopatycznej.

Tym razem przypilnowałem temperatury..

Testerzy, którzy są u dziadków na wakacjach, mówią -  :thumbsup:  A ja mówię, że to szybko zniknie  :)

 

 

 

.

 

post-42246-0-07187200-1688488338_thumb.jpg

post-42246-0-06906500-1688488355_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/127/#findComment-842503
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
W dniu 4.07.2023 o 22:05, Filiip10 napisał(a):

:clap:  :clap:  :clap:  :clap:

Dzięki. 

 

Karkówka i boczek. Kawałki ważyły po 1 kg. Peklowane na mokro z kilkoma listkami laurowymi

i zielem angielskim. Po peklowaniu boczek przeciąłem na „książkę”, tak żeby łatwiej było go zrolować i zbiłem tłuczkiem. Posypałem otartym majerankiem i wtarłem duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę. Karczek posypałem białym pieprzem i żelatyną. Łyżeczkę żelatyny dodałem też do boczku. Parzyłem 3 godziny w temp. około 83*C.

Wędliny wyszły bardzo dobre :thumbsup:  

Zapisane do zeszytu, z kosmetycznymi zmianami ;)

 

Pozdrawiam zaglądających do mnie ;)

 

DSCF9532 (Copy).JPG

DSCF9544 (Copy).JPG

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/127/#findComment-847112
Udostępnij na innych stronach

Różne mielonki, o różnych smakach. W szynkowarach mielonka z przyprawą Tyrolską i druga z Lunchenonem. Użyłem też innych przypraw. W poliamidzie z własną mieszanką i ta do jutra będzie pod prasą.

Miałem około 3kg mięsa, które mi zostało z poprzednich wyrobów.

Karkówka, boczek, szynka i golonka. Podzieliłem to na trzy wyroby, ale nie po równo.

Mielonki różnią się od siebie przyprawami i czasem parzenia.

Jutro degustacja :)

 

Pozdrawiam odwiedzających. Dokładnie nie wiem kogo, (bo teraz nie widać), ale jak zwykle serdecznie :thumbsup: 

 

 

 

DSCF9571 (Copy).JPG

DSCF9561 (Copy).JPG

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/127/#findComment-848035
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.