Radek. Opublikowano 29 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3151 Opublikowano 29 Czerwca 2023 Pierwszy po latach wyrób z szynkowara. Szynka rozdrobniona na szarpaku maszynki nr 5. Przyprawy - pieprz czarny, gorczyca, kminek, gałka, kolendra, czosnek, żelatyna. Mocno aromatycznie i bardzo smacznie, ale... przez nieuwagę przeparzyłem. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/127/#findComment-841580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 29 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #3152 Opublikowano 29 Czerwca 2023 Radku bajeczna Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/127/#findComment-841597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 29 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #3153 Opublikowano 29 Czerwca 2023 wygląda super Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/127/#findComment-841607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby7074 Opublikowano 30 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #3154 Opublikowano 30 Czerwca 2023 Mniam,mniam,jak wygląda tak i na pewno smakuje ale pozwól że zapytam;jakiej pojemności szynkowar i ile wsadu max ładujesz[woreczek?] i jak przebiega parzenie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/127/#findComment-841642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 30 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #3155 Opublikowano 30 Czerwca 2023 Super Super a następne to może w miodzie Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/127/#findComment-841673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 30 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3156 Opublikowano 30 Czerwca 2023 Karolu, Mirku - dzięki Chłopy za dobre słowo pozwól że zapytam;jakiej pojemności szynkowar i ile wsadu max ładujesz[woreczek?] i jak przebiega parzenie? Instrukcja podaje takie dane - https://allegro.pl/oferta/szynkowar-1-5kg-termometr-woreczki-zestaw-browin-13103331466 . Ja miałem kawałek szynki 1,04 kg. Tyle ważył po rozdrobnieniu. Uważam że 1 kg do woreczka, to jest optimum. Co do parzenia, to jak wspomniałem temp. trochę mi uciekła. Szynkę chciałem parzyć do 68*C wewnątrz, w temp wody 78 / 80*C. Uciekło mi jedno i drugie. Pozdrowienia następne to może w miodzie musowo podlane kropelką Zabawa spodobała mi się na tyle, że dojście do swoich receptur i temperatur, postanowiłem skrócić o połowę Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/127/#findComment-841686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby7074 Opublikowano 30 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #3157 Opublikowano 30 Czerwca 2023 Mam taki sam i ok 1200 g wychodziło za dużo,Dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/127/#findComment-841782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 4 Lipca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3158 Opublikowano 4 Lipca 2023 Szynkowa i polędwica.Szynkowa - peklosól, sól, cukier, gorczyca, gałka muszkatołowa, pieprz biały, kolendra.Polędwica - peklosól, tymianek, oregano, pieprz ziołowy. Tu dodałem przyprawy w ilości homeopatycznej.Tym razem przypilnowałem temperatury..Testerzy, którzy są u dziadków na wakacjach, mówią - A ja mówię, że to szybko zniknie . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/127/#findComment-842503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filiip10 Opublikowano 4 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij #3159 Opublikowano 4 Lipca 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/127/#findComment-842554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 25 Lipca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3160 Opublikowano 25 Lipca 2023 W dniu 4.07.2023 o 22:05, Filiip10 napisał(a): Dzięki. Karkówka i boczek. Kawałki ważyły po 1 kg. Peklowane na mokro z kilkoma listkami laurowymi i zielem angielskim. Po peklowaniu boczek przeciąłem na „książkę”, tak żeby łatwiej było go zrolować i zbiłem tłuczkiem. Posypałem otartym majerankiem i wtarłem duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę. Karczek posypałem białym pieprzem i żelatyną. Łyżeczkę żelatyny dodałem też do boczku. Parzyłem 3 godziny w temp. około 83*C. Wędliny wyszły bardzo dobre Zapisane do zeszytu, z kosmetycznymi zmianami Pozdrawiam zaglądających do mnie Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/127/#findComment-847112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 29 Lipca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3161 Opublikowano 29 Lipca 2023 Różne mielonki, o różnych smakach. W szynkowarach mielonka z przyprawą Tyrolską i druga z Lunchenonem. Użyłem też innych przypraw. W poliamidzie z własną mieszanką i ta do jutra będzie pod prasą. Miałem około 3kg mięsa, które mi zostało z poprzednich wyrobów. Karkówka, boczek, szynka i golonka. Podzieliłem to na trzy wyroby, ale nie po równo. Mielonki różnią się od siebie przyprawami i czasem parzenia. Jutro degustacja Pozdrawiam odwiedzających. Dokładnie nie wiem kogo, (bo teraz nie widać), ale jak zwykle serdecznie Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/127/#findComment-848035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 29 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij #3162 Opublikowano 29 Lipca 2023 Ciekawy jestem smaków Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/127/#findComment-848039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 30 Lipca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3163 Opublikowano 30 Lipca 2023 Wyszły bardzo, bardzo dobre Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/127/#findComment-848152 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 30 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij #3164 Opublikowano 30 Lipca 2023 (edytowane) 12 minut temu, Radek. napisał(a): Wyszły bardzo, bardzo dobre Widzę, że przed sezonem śmierdziuszkowym robisz zapas innych smacznych produktów. Widok oko cieszy szkoda, że przez neta nie czuć smaku . Edytowane 30 Lipca 2023 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/127/#findComment-848154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 31 Lipca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3165 Opublikowano 31 Lipca 2023 23 godziny temu, Grzewlod napisał(a): Widzę, że przed sezonem śmierdziuszkowym robisz zapas innych smacznych produktów. Robię trochę różnych wyrobów na zapas. Ale ogólnie przed sezonem „na bakterie”, to ja jestem w lesie Kiedyś trzeba będzie przysiąść i rozplanować robotę 23 godziny temu, Grzewlod napisał(a): Widok oko cieszy szkoda, że przez neta nie czuć smaku . Co do smaku i zapachu … Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/127/#findComment-848349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 6 Września 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3166 Opublikowano 6 Września 2023 Na śniadanie 1 Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/127/#findComment-859315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 10 Września 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3167 Opublikowano 10 Września 2023 Rano jeszcze było, ale teraz puste półmiski 1 1 Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/127/#findComment-860721 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #3168 Opublikowano 10 Września 2023 3 godziny temu, Radek. napisał(a): Rano jeszcze było, ale teraz puste półmiski Takie apetyczne i smaczne wędliny zawsze znikają Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/127/#findComment-860766 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 10 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #3169 Opublikowano 10 Września 2023 4 godziny temu, Radek. napisał(a): Rano jeszcze było, ale teraz puste półmiski Narobiłeś smaku tymi rarytasami idę coś podziałać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/127/#findComment-860776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 10 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #3170 Opublikowano 10 Września 2023 Radek mistrz z Bukowiny, pozdrawiam słonecznie Ciebie i Hanię Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/127/#findComment-860790 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 10 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #3171 Opublikowano 10 Września 2023 Radek, jak to smakuje tak jak wygląda to jesteś MIESTRZEM Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/127/#findComment-860810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 10 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #3172 Opublikowano 10 Września 2023 7 godzin temu, Radek. napisał(a): Rano jeszcze było, ale teraz puste półmiski Sama bym przygarnęła taki zestawik. Pięknie i na pewno smacznie Radku😋 Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/127/#findComment-860833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zofintal Opublikowano 11 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #3173 Opublikowano 11 Września 2023 Bardzo ładnie i smacznie wyglądają. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/127/#findComment-860906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 11 Września 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3174 Opublikowano 11 Września 2023 Baardzo Wam dziękuję za miłe słowa. Hania dokroiła jeszcze innych dojrzewających, ale fotki przy degustatorach już nie wypadało cyknąć Wszystkich serdecznie pozdrawiam Rano lekko zamglony Turbacz i Litwinka. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/127/#findComment-860943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 12 Września 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3175 Opublikowano 12 Września 2023 Zapeklowałem na mokro dwie szynki kulki. Wczoraj były parzone, a po wystudzeniu noc spędziły w lodówce. Szynka wyszła bardzo dobra i była na śniadanie. Nie cała Z praski prostokątnej nie rezygnuję, ale teraz jakaś odmiana Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/127/#findComment-861259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.