Radek. Opublikowano 6 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3151 Opublikowano 6 Czerwca 2023 Kiełbasa wędzona dojrzewająca. Robiona w kątnicach baranich. Na pewno do powtórzenia, bo smak super Zaszczepiona pleśnią, kilka tygodni spędziła w dojrzewalni. Tak wygląda dzisiaj, ale gdzieś mi mignęły fotki jak powstawała. Znajdę, to też wstawię.Na stronie 138 jest przepis. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/127/#findComment-837391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 7 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #3152 Opublikowano 7 Czerwca 2023 Ale pyszności i różności Radku.W Twoim kąciku nudy nie ma. I kto za Kim musi gonić..... Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/127/#findComment-837521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 12 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3153 Opublikowano 12 Czerwca 2023 W Twoim kąciku nudy nie ma. I kto za Kim musi gonić..... Halinko, to bardzo miłe co mówisz, ale swoje wiem Serdecznie pozdrawiam Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/127/#findComment-838364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 15 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3154 Opublikowano 15 Czerwca 2023 Ligawa wołowa (Bresaola). Bliższe informacje w poście 2703.To już ostatni kawałek i trzeba będzie uzupełnić zapasy.W vacum i na talerzu jeszcze polędwica i salami, ale o nich to innym razem. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/127/#findComment-838895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 15 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #3155 Opublikowano 15 Czerwca 2023 (edytowane) Ligawa wołowa (Bresaola). Bliższe informacje w poście 2703. To już ostatni kawałek i trzeba będzie uzupełnić zapasy. Wędlinki ekstraliga , u mnie Bresaola też na wykończeniu . Edytowane 15 Czerwca 2023 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/127/#findComment-838924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 17 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3156 Opublikowano 17 Czerwca 2023 u mnie Bresaola też na wykończeniu . Dzięki. Czyli trzeba będzie zrobić Karczek (Coppa). Ma równo trzy lata. Robiony na ostro. Chili meksykańskie i papryka ostra wędzona. Jest bardzo ostry i bardzo przyjemny w smaku. Można powiedzieć – mój faworyt Mam jeszcze kilka karczków do spróbowania i chyba wszystkie ponad dwuletnie. Ciekawy jestem ich smaku. Jak dotąd, wszystkie różniły się mocno w smaku (takie było moje założenie) i były super dobre Pozdrawiam zaglądających do mnie [Dodano: 17 cze 2023 - 11:49]Post 2395. Tam jest fotka Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/127/#findComment-839206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 17 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #3157 Opublikowano 17 Czerwca 2023 Piękny . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/127/#findComment-839226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 17 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #3158 Opublikowano 17 Czerwca 2023 Karczek (Coppa). Ma równo trzy lata. Wygląda obłędnie. Musiałeś mieć spory zapas wyrobów Radku, że aż tyle czasu doczekał. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/127/#findComment-839264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 19 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3159 Opublikowano 19 Czerwca 2023 Piękny . Dziękuję i pozdrawiam Wygląda obłędnie. Musiałeś mieć spory zapas wyrobów Radku, że aż tyle czasu doczekał. Trochę się nazbierało. Bardzo fajnie pokroić to, na co akurat mamy ochotę.Teraz trzeba spróbować nowych smaków i wypróbować nowe receptury i właśnie to zamierzam robić Halinko, bardzo dziękuję i pozdrawiam spod samiuśkich Tater Dzisiaj w wędzarni powtórka z polędwicy. Jeszcze trochę powisi w dymie. Jak zwykle część jest w foli celulozowej. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/127/#findComment-839568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 20 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3160 Opublikowano 20 Czerwca 2023 Dzisiaj chrzest bojowy zgrzewarki https://allegro.pl/oferta/zgrzewarka-prozniowa-pakowarka-zywnosci-nutrizein-11409425782 Stara Profi już słabowała. Żeby ta nowa zapakowała tyle samo, to będzie bardzo dobrze. Kupiłem w zestawie z rękawami. Bardzo praktyczne i pomysłowe cięcie. Szefowa zadowolona, to ja też Zobaczymy za jakiś czas, czy wszystko ok. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/127/#findComment-839797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 23 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3161 Opublikowano 23 Czerwca 2023 Kolejny karczek (Coppa). Zapeklowany 30 grudnia 2020, rozkrojony 6 kwietnia 2021, a dojrzewa do tej pory. Z przypraw pieprz czarny, jałowiec, listek laurowy i tymianek. Pięknie pachnie i tak samo smakuje.Pisałem o nim w poście 2748 i tam bliższe informacje. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/127/#findComment-840362 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 24 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3162 Opublikowano 24 Czerwca 2023 Polędwica (Lonza) w pomarańczach. Zapeklowałem ją 29 grudnia 2020, rozkroiłem 6 lutego 2021, a dojrzewa do tej pory. Prócz plastrów pomarańczy, dodałem koper włoski i czosnek. Kiedyś pisałem, że w smaku jest super i nic się w tym względzie nie zmieniło.Bliżej na temat wyrobu w poście 2745. I tam pisałem : "gdzieś za... jakiś czas, (wtedy kiedy ja uznam, że jest już dobre) powiem czy znajdzie miejsce w moim zeszycie i brzuchu." Znalazła Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/127/#findComment-840558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 26 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3163 Opublikowano 26 Czerwca 2023 I następna polędwica (Lonza). Tym razem w mandarynkach. Zostało mi jeszcze sporo wędlin dojrzewających, dawno nie otwieranych i dawno nie próbowanych (ponad dwuletnich), ale zrobię to w najbliższym czasie. Już bez fotek, bo wszystkie podobne.Wiem to, co chciałem wiedzieć. Czas na nowe wyroby Pozdrawiam odwiedzających Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/127/#findComment-840934 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 29 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3164 Opublikowano 29 Czerwca 2023 Pierwszy po latach wyrób z szynkowara. Szynka rozdrobniona na szarpaku maszynki nr 5. Przyprawy - pieprz czarny, gorczyca, kminek, gałka, kolendra, czosnek, żelatyna. Mocno aromatycznie i bardzo smacznie, ale... przez nieuwagę przeparzyłem. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/127/#findComment-841580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 29 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #3165 Opublikowano 29 Czerwca 2023 Radku bajeczna Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/127/#findComment-841597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 29 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #3166 Opublikowano 29 Czerwca 2023 wygląda super Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/127/#findComment-841607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby7074 Opublikowano 30 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #3167 Opublikowano 30 Czerwca 2023 Mniam,mniam,jak wygląda tak i na pewno smakuje ale pozwól że zapytam;jakiej pojemności szynkowar i ile wsadu max ładujesz[woreczek?] i jak przebiega parzenie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/127/#findComment-841642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 30 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #3168 Opublikowano 30 Czerwca 2023 Super Super a następne to może w miodzie Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/127/#findComment-841673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 30 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3169 Opublikowano 30 Czerwca 2023 Karolu, Mirku - dzięki Chłopy za dobre słowo pozwól że zapytam;jakiej pojemności szynkowar i ile wsadu max ładujesz[woreczek?] i jak przebiega parzenie? Instrukcja podaje takie dane - https://allegro.pl/oferta/szynkowar-1-5kg-termometr-woreczki-zestaw-browin-13103331466 . Ja miałem kawałek szynki 1,04 kg. Tyle ważył po rozdrobnieniu. Uważam że 1 kg do woreczka, to jest optimum. Co do parzenia, to jak wspomniałem temp. trochę mi uciekła. Szynkę chciałem parzyć do 68*C wewnątrz, w temp wody 78 / 80*C. Uciekło mi jedno i drugie. Pozdrowienia następne to może w miodzie musowo podlane kropelką Zabawa spodobała mi się na tyle, że dojście do swoich receptur i temperatur, postanowiłem skrócić o połowę Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/127/#findComment-841686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby7074 Opublikowano 30 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #3170 Opublikowano 30 Czerwca 2023 Mam taki sam i ok 1200 g wychodziło za dużo,Dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/127/#findComment-841782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 4 Lipca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3171 Opublikowano 4 Lipca 2023 Szynkowa i polędwica.Szynkowa - peklosól, sól, cukier, gorczyca, gałka muszkatołowa, pieprz biały, kolendra.Polędwica - peklosól, tymianek, oregano, pieprz ziołowy. Tu dodałem przyprawy w ilości homeopatycznej.Tym razem przypilnowałem temperatury..Testerzy, którzy są u dziadków na wakacjach, mówią - A ja mówię, że to szybko zniknie . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/127/#findComment-842503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filiip10 Opublikowano 4 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij #3172 Opublikowano 4 Lipca 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/127/#findComment-842554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 25 Lipca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3173 Opublikowano 25 Lipca 2023 W dniu 4.07.2023 o 22:05, Filiip10 napisał(a): Dzięki. Karkówka i boczek. Kawałki ważyły po 1 kg. Peklowane na mokro z kilkoma listkami laurowymi i zielem angielskim. Po peklowaniu boczek przeciąłem na „książkę”, tak żeby łatwiej było go zrolować i zbiłem tłuczkiem. Posypałem otartym majerankiem i wtarłem duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę. Karczek posypałem białym pieprzem i żelatyną. Łyżeczkę żelatyny dodałem też do boczku. Parzyłem 3 godziny w temp. około 83*C. Wędliny wyszły bardzo dobre Zapisane do zeszytu, z kosmetycznymi zmianami Pozdrawiam zaglądających do mnie Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/127/#findComment-847112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 29 Lipca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3174 Opublikowano 29 Lipca 2023 Różne mielonki, o różnych smakach. W szynkowarach mielonka z przyprawą Tyrolską i druga z Lunchenonem. Użyłem też innych przypraw. W poliamidzie z własną mieszanką i ta do jutra będzie pod prasą. Miałem około 3kg mięsa, które mi zostało z poprzednich wyrobów. Karkówka, boczek, szynka i golonka. Podzieliłem to na trzy wyroby, ale nie po równo. Mielonki różnią się od siebie przyprawami i czasem parzenia. Jutro degustacja Pozdrawiam odwiedzających. Dokładnie nie wiem kogo, (bo teraz nie widać), ale jak zwykle serdecznie Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/127/#findComment-848035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 29 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij #3175 Opublikowano 29 Lipca 2023 Ciekawy jestem smaków Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/127/#findComment-848039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.