Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, szrekPL napisał(a):

Bardzo ładne... :clap:

Dzięki ;) 

 

Po robocie. Sparzone już na kijach w spiżarni. Podpiekane odpoczywają do wieczora w wędzarni.

Jutro będzie można jeść :thumbsup: 

 

100_1637 (Copy).jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/139/#findComment-958519
Udostępnij na innych stronach

5 minut temu, Radek. napisał(a):

odpoczywają do wieczora w wędzarni.

To pod jakim adresem stoi ta wędzarnia? 😉😁

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/139/#findComment-958522
Udostępnij na innych stronach

19 godzin temu, MariuszB napisał(a):

To pod jakim adresem stoi ta wędzarnia? 😉😁

 

7 godzin temu, mamuśka napisał(a):

To ja też chętna na ten adres 😜😚

Trzeba kierować się ku Tatrom. Potem po zapachu z wędzarni. To tu, gdzie jest święty spokój :D

 

7 godzin temu, mamuśka napisał(a):

Wyroby piękne :clap:

Dzięki ;) Piec chlebowy też piękny :clap: :clap: 

 

Już można jeść :thumbsup: :tongue: 

 

100_1653 (Copy).jpg

  • Like 1
  • Upvote 3

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/139/#findComment-958659
Udostępnij na innych stronach

Radek w którym poście znajdę zakończenie produkcji Fuetu? Przeszukałem wszystkie strony od początku produkcji i albo przeoczyłem albo nie publikowałeś. Interesuje mnie końcowy pomiar pH oraz chciałbym zerknąć na przekrój. Jeśli to możliwe to prośba o w/w dane.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/139/#findComment-959106
Udostępnij na innych stronach

W dniu 3.10.2024 o 17:55, Radek. napisał(a):

Jutro będzie można jeść :thumbsup: 

Dobra robota jak zawsze Radku. 😋

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/139/#findComment-959146
Udostępnij na innych stronach

11 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

Radek w którym poście znajdę zakończenie produkcji Fuetu? Przeszukałem wszystkie strony od początku produkcji i albo przeoczyłem albo nie publikowałeś. Interesuje mnie końcowy pomiar pH oraz chciałbym zerknąć na przekrój. Jeśli to możliwe to prośba o w/w dane.

Poszukam, ale wiem że końcowego pomiaru pH nie będę miał, bo tego nie robiłem. Pehametr mam z sondą do fermentacji. Fotki z przekrojem Fuetu powinienem gdzieś znaleźć. 

 

3 godziny temu, @halusia@ napisał(a):

Dobra robota jak zawsze Radku. 😋

Dzięki Halinko :D

Pozdrawiam :thumbsup:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/139/#findComment-959181
Udostępnij na innych stronach

O Fuecie jest kilka postów, zaczynając od nr 2736 z dn. 27.12.2020 r.

Zapiski w zeszycie mam dosyć szczegółowe, więc jeśli czegoś tu nie ma, to pytaj.

Tak się prezentował na talerzu, blisko cztery lata temu. Rodzina pamięta ten smak i proszą o powtórkę. Więc czemu nie...

 

011 (Kopiowanie).JPG

  • Upvote 2

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/139/#findComment-959225
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Radek. napisał(a):

Zapiski w zeszycie mam dosyć szczegółowe, więc jeśli czegoś tu nie ma, to pytaj.

Interesuje mnie połączenie wina z bakteriami, czyli końcowe pH. Według mojej wiedzy fuet powinien mieć duże przestrzenie powietrzne w strukturze a sama struktura powinna być mało zwarta, rozpadająca się. Chciałem się tylko upewnić.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/139/#findComment-959251
Udostępnij na innych stronach

Wystartowałem dzisiaj przed 4. W wędzarni Rolady Lazdijajskie, czyli golonki faszerowane.

Wędzenie / parzenie, zajmie około 15 godzin. Potem na noc pod prasę i rano jemy ;) 

Robota nieskomplikowana, ale czasochłonna. Wszystko co dobre, swego wymaga :)

To będzie pracowity dzień, bo jeszcze jedziemy po kapustę do kiszenia. 

 

100_1666 (Copy).jpg

  • Upvote 2

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/139/#findComment-959340
Udostępnij na innych stronach

Czy duża, nie wiem. Przepis z książki Charcuteria Jeffreya Weissa, podaje 50 ml / kg.

 

100_1662 (Copy).jpg

Edytowane przez Radek.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/139/#findComment-959344
Udostępnij na innych stronach

10 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

Dziękuję, wychodzi, że dawka wina 22ml/kg.

Co było z bakteriami nie tak , że taka duża dawka?

Czy duża, nie wiem. Przepis z książki Charcuteria Jeffreya Weissa, podaje 50 ml / kg.

 

100_1662 (Copy).jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/139/#findComment-959345
Udostępnij na innych stronach

9 godzin temu, Radek. napisał(a):

Czy duża, nie wiem.

Klasyczna dawka bakterii to 0,2g jak są starsze to można x2.

9 godzin temu, Radek. napisał(a):

Przepis z książki Charcuteria Jeffreya Weissa, podaje 50 ml / kg.

Dzięki zapoznałem się z przepisem👍.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/139/#findComment-959482
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Grzewlod napisał(a):

Dzięki zapoznałem się z przepisem👍.

:thumbsup: 

 

W tym roku skromne 2 woreczki, bo tyle nam wystarczy - z nawiązką :) 

Kapusta już zakiszona.

Golonki będę parzył jeszcze około 3 godzin. Wyjdzie prawie 7 h. 

To będzie długi dzień... 

 

 

100_1670 (Copy).jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/139/#findComment-959502
Udostępnij na innych stronach

Radek wszystko rozumiem w Twoją kamionkę tylko jedna noga wchodzi do deptania 😉 z tąd ten długi dzień. Mój rolnik w tym roku nie sadził kapusty muszę na bazareku poszukać kamiennej głowy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/139/#findComment-959524
Udostępnij na innych stronach

17 godzin temu, szrekPL napisał(a):

Ale nie stracony ...:D:thumbsup:

Nie stracony. Roboty ubywa ;) 

 

15 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

Radek wszystko rozumiem w Twoją kamionkę tylko jedna noga wchodzi do deptania 😉 z tąd ten długi dzień.

No co Ty. Nogami, to ja już chyba ze trzy lata nie depczę :laugh: Teraz mamy PRZYRZĄD :D 

15 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

Mój rolnik w tym roku nie sadził kapusty muszę na bazareku poszukać kamiennej głowy.

Kilkanaście lat kupujemy w tym samym miejscu. Zawsze bardzo dobra :thumbsup: 

W tym roku 3 zł/kg. 

 

Godzinę temu, gruby7074 napisał(a):

Radku a gdzie żeś Ty taki ubijak wystrugał?🙂

A wystrugałem go w swoim warsztaciku, z tego co akurat było pod ręką ;) 

 

 

Już można jeść :tongue: 

 

100_1673 (Copy).jpg

100_1680 (Copy).jpg

  • Upvote 3

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/139/#findComment-959654
Udostępnij na innych stronach

11 minut temu, szrekPL napisał(a):

Piękne 😍 znajdę na to cudo przepis czy jeszcze nie wrzucony:clap::clap::clap:

Dzięki :D ;)  Przepis zawdzięczamy Beiotowi, który podał go na forum  

 Ja przepis trochę zmodyfikowałem, więc moja to bardziej "Golonka faszerowana", niż Rolada Lazdijajska.  

  • Upvote 1

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/139/#findComment-959677
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, szrekPL napisał(a):

Na następnym wolnym chyba będzie się działo :D

Przeanalizuje dokładnie przepis bo wymaga modyfikacji. Podpowiadając zerknij na rolady, które robili inni i poszukaj w czym najczęściej występuje problem. Jak sam nie dojdziesz wtedy podpowiem.

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/139/#findComment-959707
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.