Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Radek robi.....


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2861 odpowiedzi w tym temacie

#2841 electra

electra
  • **VIP**
  • 6624 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 07 maj 2021 - 13:25

Smakowicie!



#2842 Małgoś

Małgoś
  • **VIP**
  • 6027 postów

Napisano 07 maj 2021 - 16:07

Wyroby i Turbacz jak zawsze piękne! :thumbsup:

 

Wszystkich którzy mnie odwiedzili, serdecznie pozdrawiam

 

I ja pozdrawiam serdecznie Ciebie i Hanie . :)



#2843 Radek.

Radek.
  • **VIP-Organizator**
  • 2846 postów
  • MiejscowośćBukowina Tatrzańska

Napisano 08 maj 2021 - 11:15

Wszystkim bardzo dziękuję za miłe słowa :)  ;) 

Małgoś :) :flowers:



#2844 Radek.

Radek.
  • **VIP-Organizator**
  • 2846 postów
  • MiejscowośćBukowina Tatrzańska

Napisano 01 cze 2021 - 12:53

„Zwykłe” boczki i dwa w ziołach. Wszystkie peklowane na sucho, wędzone i podpiekane Taki boczek, ze świeżo upieczoną bułeczką i ogórkiem małosolnym... :tongue:

Już można jeść :) ;)

Pozdrawiam „boczkożerców” i nie tylko :thumbsup:

 

 

 

Załączone pliki



#2845 wróbel75

wróbel75
  • Użytkownicy
  • 3479 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 01 cze 2021 - 12:58

Aż ślinka leci :clap: :clap: :clap: :thumbsup:



#2846 karolszymczak

karolszymczak
  • **VIP-Organizator**
  • 8677 postów

Napisano 01 cze 2021 - 13:39

Ale po?eciales Radku po bandzie super!!!

#2847 MIRKON

MIRKON
  • Użytkownicy
  • 972 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 01 cze 2021 - 22:03

super :clap:



#2848 Radek.

Radek.
  • **VIP-Organizator**
  • 2846 postów
  • MiejscowośćBukowina Tatrzańska

Napisano 03 cze 2021 - 08:12

Dziękuję Wam i pozdrawiam  :thumbsup:  :thumbsup: 



#2849 Małgoś

Małgoś
  • **VIP**
  • 6027 postów

Napisano 03 cze 2021 - 10:51

Pozdrawiam „boczkożerców” i nie tylko

 

Również pozdrawiam i dziękuję :) :thumbsup:



#2850 eli55

eli55
  • Użytkownicy
  • 2485 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 04 cze 2021 - 06:28

Radek wszystko piekne :clap:  :clap: , a ja jeszcze przed sniadaniem ;) , az mnie scislo w zoladku na te widoki ,  :tongue:

czy mozesz powiedziec jakie przyprawy uzywasz do boczku?  ja rowniez zaliczam sie do" boczkozercow" :D

pozdrawiam serdecznie :)



#2851 JaGra

JaGra
  • Użytkownicy
  • 3482 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 04 cze 2021 - 09:12

Radek jak długo peklujesz próżniowo i jaką dawką p-soli. :question: :)



#2852 Radek.

Radek.
  • **VIP-Organizator**
  • 2846 postów
  • MiejscowośćBukowina Tatrzańska

Napisano 05 cze 2021 - 06:52

Małgoś ;)

 

 

jak długo peklujesz próżniowo i jaką dawką p-soli

 

Pekluję 7 dni i daję 20g/kg, ale jak wiesz słonolubność, to sprawa indywidualna :)

 

 

jakie przyprawy uzywasz do boczku?

 

Elu dziękuję  :D  Niżej wszystko rozpisałem. Serdecznie Cię pozdrawiam :thumbsup:

 

 

Boczek w ziołach – wędzony i pieczony.

 

Oskórowany boczek nacieram peklosolą i przyprawami. Boczek bez przypraw nie był skórowany, bo wędzona skóra zawsze się przyda :)

 

Peklosól i przyprawy, podane na 1 kg.

 

Peklosól – 20g / 1 kg

Pieprz cz. - 2g

Papryka słodka – 2g

Kolendra – 0,5g / grubo mielona

Ziele ang. - 0,5g / grubo mielone

Zioła Prowansalskie – 2,5g

Gorczyca biała – 1g / grubo mielona

Czosnek - 4 średnie ząbki

 

Ja peklowałem 7 dni w vacum i w temp. 5*C. Codziennie obracałem, a pomasować też nie zaszkodzi ;)

Po tygodniu boczek wyjąłem z woreczka i lekko osuszyłem ręcznikiem papierowym.

Starałem się przy tym nie zetrzeć przypraw, a tylko zdjąłem plasterki czosnku.

Zasznurowałem i powiesiłem na parę godzin w kuchni.

Wędzenie to już każdy (znając swoją wędzarnię) zrobi po swojemu.

U mnie od lat ta sama wędzarnia co w podpisie, a znając jej bezwładność, wyglądało to tak :

Osuszanie bez dymu w temp. około 50*C trwało około godziny.

Dym temp około 55 – 60*C / ok. 4 godziny

Podpiekanie / ok. jednej godziny, w temp około 85 – 90*C

Boczki po wędzeniu, spokojnie ostygły w wędzarni. Gdyby nie duża wilgotność tego dnia, zostawiłbym je na noc w wędzarni, co często robię.

Czasem kupując boczek, trafi nam się jakaś mizerota (cienki) i taki fajnie się nadaje do zasznurowania, ale nikt nam nie zabroni zasznurować grubszego ;)

Co do przypraw... Każdy ma swoje smaki i zrobi po swojemu. Same zioła prowansalskie też by wystarczyły, ale ja dodałem innych ziół,  takich od Sasa do Lasa ;) Często zmieniam zestaw przypraw. Pełen luz i dowolność ;)

 

Smacznego :thumbsup:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



#2853 eli55

eli55
  • Użytkownicy
  • 2485 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 06 cze 2021 - 21:11

Radek dziekuje i pozdrawiam :)



#2854 quadro555

quadro555
  • Użytkownicy
  • 566 postów
  • MiejscowośćGoleniów

Napisano 06 cze 2021 - 21:31

Podpiekasz na czas nie na temperaturę w środku wyrobu? Osobiście zjadam surowe boczuchy i tylko raz parzyłem dla teściowej. Po takim podpiekaniu boczek się nie ciągnie?

#2855 Radek.

Radek.
  • **VIP-Organizator**
  • 2846 postów
  • MiejscowośćBukowina Tatrzańska

Napisano 13 cze 2021 - 09:57

Podpiekasz na czas nie na temperaturę w środku wyrobu? Osobiście zjadam surowe boczuchy i tylko raz parzyłem dla teściowej. Po takim podpiekaniu boczek się nie ciągnie?

 

W mojej wędzarni, po godzinie boczek jest taki jak lubię – ok. 75*C. Temperatury już nie muszę mierzyć, bo wiem że jest ok. Nie ciągnie się.



#2856 quadro555

quadro555
  • Użytkownicy
  • 566 postów
  • MiejscowośćGoleniów

Napisano 13 cze 2021 - 11:01

75C w środku i stygnie w wędzarni. wypróbuję ten sposób.Dziękuję.



#2857 Radek.

Radek.
  • **VIP-Organizator**
  • 2846 postów
  • MiejscowośćBukowina Tatrzańska

Napisano 03 lip 2021 - 11:24

Dzisiaj serki. Podobne do tych Andrzejkowych, ale Jego serki były jedyne i niepowtarzalne ...

Pomachałem w niebo przy robocie ...

 

Jak zwykle przy okazji serków – ricotta. Podzielona na mniejsze porcje i każda przyprawiona innymi ziołami. Lekko zmiażdżonym kminkiem, czarnuszką, zielonym pieprzem i siekanym czosnkiem. Tutaj w miseczkach, na desce od naszych Przyjaciół. Hania upiekła bułeczki i już można jeść :).

 

Turbacz trochę w deszczu.

 

Serdecznie pozdrawiam wszystkich odwiedzających :thumbsup: :thumbsup:

Załączone pliki



#2858 Małgoś

Małgoś
  • **VIP**
  • 6027 postów

Napisano 03 lip 2021 - 11:38

Dzisiaj serki. Podobne do tych Andrzejkowych, ale Jego serki były jedyne i niepowtarzalne ...

 

Tak, to prawda..

Turbacz trochę w deszczu.

Czy w deszczu czy nie , zawsze jest piękny. Dziękuję za fotkę ,Radku :thumbsup:



#2859 MIRKON

MIRKON
  • Użytkownicy
  • 972 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 03 lip 2021 - 15:36

Radek, to przecież "CUDEŃKA" :clap:



#2860 Woytas

Woytas
  • Użytkownicy
  • 1345 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 04 lip 2021 - 14:09

Bajka, zarówno boczki jak i sery.  :thumbsup:






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych