JaGra Opublikowano 4 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #2851 Opublikowano 4 Czerwca 2021 Radek jak długo peklujesz próżniowo i jaką dawką p-soli. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/115/#findComment-709839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 5 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #2852 Opublikowano 5 Czerwca 2021 Małgoś jak długo peklujesz próżniowo i jaką dawką p-soli Pekluję 7 dni i daję 20g/kg, ale jak wiesz słonolubność, to sprawa indywidualna jakie przyprawy uzywasz do boczku? Elu dziękuję Niżej wszystko rozpisałem. Serdecznie Cię pozdrawiam Boczek w ziołach – wędzony i pieczony. Oskórowany boczek nacieram peklosolą i przyprawami. Boczek bez przypraw nie był skórowany, bo wędzona skóra zawsze się przyda Peklosól i przyprawy, podane na 1 kg. Peklosól – 20g / 1 kgPieprz cz. - 2gPapryka słodka – 2gKolendra – 0,5g / grubo mielonaZiele ang. - 0,5g / grubo mieloneZioła Prowansalskie – 2,5gGorczyca biała – 1g / grubo mielonaCzosnek - 4 średnie ząbki Ja peklowałem 7 dni w vacum i w temp. 5*C. Codziennie obracałem, a pomasować też nie zaszkodzi Po tygodniu boczek wyjąłem z woreczka i lekko osuszyłem ręcznikiem papierowym.Starałem się przy tym nie zetrzeć przypraw, a tylko zdjąłem plasterki czosnku.Zasznurowałem i powiesiłem na parę godzin w kuchni.Wędzenie to już każdy (znając swoją wędzarnię) zrobi po swojemu.U mnie od lat ta sama wędzarnia co w podpisie, a znając jej bezwładność, wyglądało to tak :Osuszanie bez dymu w temp. około 50*C trwało około godziny.Dym temp około 55 – 60*C / ok. 4 godzinyPodpiekanie / ok. jednej godziny, w temp około 85 – 90*CBoczki po wędzeniu, spokojnie ostygły w wędzarni. Gdyby nie duża wilgotność tego dnia, zostawiłbym je na noc w wędzarni, co często robię.Czasem kupując boczek, trafi nam się jakaś mizerota (cienki) i taki fajnie się nadaje do zasznurowania, ale nikt nam nie zabroni zasznurować grubszego Co do przypraw... Każdy ma swoje smaki i zrobi po swojemu. Same zioła prowansalskie też by wystarczyły, ale ja dodałem innych ziół, takich od Sasa do Lasa Często zmieniam zestaw przypraw. Pełen luz i dowolność Smacznego Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/115/#findComment-709887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 6 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #2853 Opublikowano 6 Czerwca 2021 Radek dziekuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/115/#findComment-710085 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 6 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #2854 Opublikowano 6 Czerwca 2021 Podpiekasz na czas nie na temperaturę w środku wyrobu? Osobiście zjadam surowe boczuchy i tylko raz parzyłem dla teściowej. Po takim podpiekaniu boczek się nie ciągnie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/115/#findComment-710089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 13 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #2855 Opublikowano 13 Czerwca 2021 Podpiekasz na czas nie na temperaturę w środku wyrobu? Osobiście zjadam surowe boczuchy i tylko raz parzyłem dla teściowej. Po takim podpiekaniu boczek się nie ciągnie? W mojej wędzarni, po godzinie boczek jest taki jak lubię – ok. 75*C. Temperatury już nie muszę mierzyć, bo wiem że jest ok. Nie ciągnie się. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/115/#findComment-710833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 13 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #2856 Opublikowano 13 Czerwca 2021 75C w środku i stygnie w wędzarni. wypróbuję ten sposób.Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/115/#findComment-710839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 3 Lipca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #2857 Opublikowano 3 Lipca 2021 Dzisiaj serki. Podobne do tych Andrzejkowych, ale Jego serki były jedyne i niepowtarzalne ...Pomachałem w niebo przy robocie ... Jak zwykle przy okazji serków – ricotta. Podzielona na mniejsze porcje i każda przyprawiona innymi ziołami. Lekko zmiażdżonym kminkiem, czarnuszką, zielonym pieprzem i siekanym czosnkiem. Tutaj w miseczkach, na desce od naszych Przyjaciół. Hania upiekła bułeczki i już można jeść . Turbacz trochę w deszczu. Serdecznie pozdrawiam wszystkich odwiedzających :thumbsup: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/115/#findComment-713233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 3 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #2858 Opublikowano 3 Lipca 2021 Dzisiaj serki. Podobne do tych Andrzejkowych, ale Jego serki były jedyne i niepowtarzalne ... Tak, to prawda.. Turbacz trochę w deszczu. Czy w deszczu czy nie , zawsze jest piękny. Dziękuję za fotkę ,Radku Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/115/#findComment-713236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 3 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #2859 Opublikowano 3 Lipca 2021 Radek, to przecież "CUDEŃKA" Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/115/#findComment-713268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 4 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #2860 Opublikowano 4 Lipca 2021 Bajka, zarówno boczki jak i sery. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/115/#findComment-713360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 9 Lipca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #2861 Opublikowano 9 Lipca 2021 Małgoś Mirek i Woytas . Bardzo Wam dziękuję za dobre słowo . Serdecznie pozdrawiam. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/115/#findComment-714075 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 9 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #2862 Opublikowano 9 Lipca 2021 „Zwykłe” boczki i dwa w ziołach Smakowitości Radku Pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/115/#findComment-714103 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 20 Września 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #2863 Opublikowano 20 Września 2021 Witku dziękuję i pozdrawiam Prasowane i wędzone sery podpuszczkowe. Każdy krążek z innymi ziołami. Kminek, płatki suszonych pomidorów, czarnuszka, zielony pieprz. I jak zwykle ricotta. Też była w różnych ziołach.Wszystkich zaglądających do mnie, serdecznie pozdrawiam O Turbaczu nie zapomniałem, ale pogoda pod psem ... Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/115/#findComment-723263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 20 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #2864 Opublikowano 20 Września 2021 (edytowane) Piękne sery. A ja cholercia od blisko roku nie mam jak się zorganizować Edytowane 20 Września 2021 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/115/#findComment-723288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 20 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #2865 Opublikowano 20 Września 2021 Radku, cudne są Twoje wyroby. Ja czasami tęsknię za tym, żeby znów robić sery, ale jakoś brak mi motywacji , chociaż wychodziły jadalne Pozdrawiam bardzo serdecznie Ciebie i Hanię. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/115/#findComment-723348 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 20 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #2866 Opublikowano 20 Września 2021 Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/115/#findComment-723363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 23 Września 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #2867 Opublikowano 23 Września 2021 Piękne sery. Dzięki wróbelku Radku, cudne są Twoje wyroby. Ja czasami tęsknię za tym, żeby znów robić sery, ale jakoś brak mi motywacji , chociaż wychodziły jadalne Pozdrawiam bardzo serdecznie Ciebie i Hanię. Irenko bardzo Ci dziękuję Zmobilizuj się i zrób !!! Taki własny serek na śniadanko ... Pozdrawiamy i mocno ściskamy Mirku Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/115/#findComment-723656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 23 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #2868 Opublikowano 23 Września 2021 O Turbaczu nie zapomniałem, ale pogoda pod psem ... I tak pięknie dziękuję za pamięć . Serki cudne ! Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/115/#findComment-723705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 23 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #2869 Opublikowano 23 Września 2021 Radku piękne sery Jak długo je wędzisz i w jakiej temperaturze ? Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/115/#findComment-723724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 25 Września 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #2870 Opublikowano 25 Września 2021 I tak pięknie dziękuję za pamięć . Serki cudne ! Małgoś, bardzo dziękuję Dzisiaj udało się zrobić fotkę Radku piękne sery Jak długo je wędzisz i w jakiej temperaturze ? Dzięki Bazylu . Serki były wędzone sześć godzin, w temp. 38 - 40**C. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/115/#findComment-723906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 27 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #2871 Opublikowano 27 Września 2021 Dzisiaj udało się zrobić fotkę Dziękuję. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/115/#findComment-724115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 30 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #2872 Opublikowano 30 Września 2021 Piękne sery, pełna profeska. O widokach nie wspomnę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/115/#findComment-724590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 21 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #2873 Opublikowano 21 Października 2021 Dzięki Woytas . Pozdrowienia.Ładnych parę lat temu, Gonzo podał przepis, na skrzydełka. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11786-pizza-pizza-hut-kfc-67-super-przepis%C3%B3w/ . Skrzydełka wychodzą super. Dla mnie nie do odróżnienia od oryginału. Szefowa daje pieprzu cayenne po łyżeczce i dla nas są akurat.Dzięki Gonzo Pozdrowienia dla wszystkich zaglądających do mnie Dzisiaj już jesienny Turbacz i Litwinka - po prawej z krzyżem. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/115/#findComment-727855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 22 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #2874 Opublikowano 22 Października 2021 Super , Ja tez robie z tego przepisu Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/115/#findComment-727996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 30 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #2875 Opublikowano 30 Października 2021 Super , Ja tez robie z tego przepisu Electra Ostatnio wędziłem szynki i polędwice, a dzisiaj boczki i karkówkę. Polędwice zapakowane w folię celulozową. Wszystkie wyroby były parzone. Zrobiłem też szynkę prasowaną, a Szefowa kiszoną kapustę Już można jeść, ale boczek i karkówkę dopiero jutro Pozdrawiam zaglądających do mnie Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/115/#findComment-729365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.