Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Radek jak długo peklujesz próżniowo i jaką dawką p-soli. :question::)

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/115/#findComment-709839
Udostępnij na innych stronach

Małgoś ;)

 

 

jak długo peklujesz próżniowo i jaką dawką p-soli

 

Pekluję 7 dni i daję 20g/kg, ale jak wiesz słonolubność, to sprawa indywidualna :)

 

 

jakie przyprawy uzywasz do boczku?

 

Elu dziękuję  :D  Niżej wszystko rozpisałem. Serdecznie Cię pozdrawiam :thumbsup:

 

 

Boczek w ziołach – wędzony i pieczony.

 

Oskórowany boczek nacieram peklosolą i przyprawami. Boczek bez przypraw nie był skórowany, bo wędzona skóra zawsze się przyda :)

 

Peklosól i przyprawy, podane na 1 kg.

 

Peklosól – 20g / 1 kg

Pieprz cz. - 2g

Papryka słodka – 2g

Kolendra – 0,5g / grubo mielona

Ziele ang. - 0,5g / grubo mielone

Zioła Prowansalskie – 2,5g

Gorczyca biała – 1g / grubo mielona

Czosnek - 4 średnie ząbki

 

Ja peklowałem 7 dni w vacum i w temp. 5*C. Codziennie obracałem, a pomasować też nie zaszkodzi ;)

Po tygodniu boczek wyjąłem z woreczka i lekko osuszyłem ręcznikiem papierowym.

Starałem się przy tym nie zetrzeć przypraw, a tylko zdjąłem plasterki czosnku.

Zasznurowałem i powiesiłem na parę godzin w kuchni.

Wędzenie to już każdy (znając swoją wędzarnię) zrobi po swojemu.

U mnie od lat ta sama wędzarnia co w podpisie, a znając jej bezwładność, wyglądało to tak :

Osuszanie bez dymu w temp. około 50*C trwało około godziny.

Dym temp około 55 – 60*C / ok. 4 godziny

Podpiekanie / ok. jednej godziny, w temp około 85 – 90*C

Boczki po wędzeniu, spokojnie ostygły w wędzarni. Gdyby nie duża wilgotność tego dnia, zostawiłbym je na noc w wędzarni, co często robię.

Czasem kupując boczek, trafi nam się jakaś mizerota (cienki) i taki fajnie się nadaje do zasznurowania, ale nikt nam nie zabroni zasznurować grubszego ;)

Co do przypraw... Każdy ma swoje smaki i zrobi po swojemu. Same zioła prowansalskie też by wystarczyły, ale ja dodałem innych ziół,  takich od Sasa do Lasa ;) Często zmieniam zestaw przypraw. Pełen luz i dowolność ;)

 

Smacznego :thumbsup:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/115/#findComment-709887
Udostępnij na innych stronach

Podpiekasz na czas nie na temperaturę w środku wyrobu? Osobiście zjadam surowe boczuchy i tylko raz parzyłem dla teściowej. Po takim podpiekaniu boczek się nie ciągnie?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/115/#findComment-710089
Udostępnij na innych stronach

 

 

Podpiekasz na czas nie na temperaturę w środku wyrobu? Osobiście zjadam surowe boczuchy i tylko raz parzyłem dla teściowej. Po takim podpiekaniu boczek się nie ciągnie?

 

W mojej wędzarni, po godzinie boczek jest taki jak lubię – ok. 75*C. Temperatury już nie muszę mierzyć, bo wiem że jest ok. Nie ciągnie się.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/115/#findComment-710833
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Dzisiaj serki. Podobne do tych Andrzejkowych, ale Jego serki były jedyne i niepowtarzalne ...

Pomachałem w niebo przy robocie ...

 

Jak zwykle przy okazji serków – ricotta. Podzielona na mniejsze porcje i każda przyprawiona innymi ziołami. Lekko zmiażdżonym kminkiem, czarnuszką, zielonym pieprzem i siekanym czosnkiem. Tutaj w miseczkach, na desce od naszych Przyjaciół. Hania upiekła bułeczki i już można jeść :).

 

Turbacz trochę w deszczu.

 

Serdecznie pozdrawiam wszystkich odwiedzających :thumbsup: :thumbsup:

post-42246-0-81292400-1625307493_thumb.jpg

post-42246-0-01236600-1625307544_thumb.jpg

post-42246-0-78684600-1625307561_thumb.jpg

post-42246-0-90238700-1625307591_thumb.jpg

post-42246-0-66286300-1625307618_thumb.jpg

post-42246-0-87128500-1625307648_thumb.jpg

post-42246-0-97324100-1625307677_thumb.jpg

post-42246-0-49221300-1625307706_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/115/#findComment-713233
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dzisiaj serki. Podobne do tych Andrzejkowych, ale Jego serki były jedyne i niepowtarzalne ...

 

Tak, to prawda..

 

 

Turbacz trochę w deszczu.

Czy w deszczu czy nie , zawsze jest piękny. Dziękuję za fotkę ,Radku :thumbsup:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/115/#findComment-713236
Udostępnij na innych stronach

Małgoś ;)

Mirek i Woytas :). Bardzo Wam dziękuję za dobre słowo  :thumbsup:  :thumbsup:.

 

Serdecznie pozdrawiam.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/115/#findComment-714075
Udostępnij na innych stronach

 

 

„Zwykłe” boczki i dwa w ziołach

Smakowitości Radku  :clap:  :clap: 

Pozdrowienia 

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/115/#findComment-714103
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Witku dziękuję i pozdrawiam :):thumbsup:

 

Prasowane i wędzone sery podpuszczkowe. Każdy krążek z innymi ziołami. Kminek, płatki suszonych pomidorów, czarnuszka, zielony pieprz. I jak zwykle ricotta. Też była w różnych ziołach.

Wszystkich zaglądających do mnie, serdecznie pozdrawiam :thumbsup:

 

O Turbaczu nie zapomniałem, ale pogoda pod psem ...

 

 

post-42246-0-26756700-1632130369_thumb.jpg

post-42246-0-43667600-1632130385_thumb.jpg

post-42246-0-57917700-1632130417_thumb.jpg

post-42246-0-08292800-1632130446_thumb.jpg

post-42246-0-10463100-1632130472_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/115/#findComment-723263
Udostępnij na innych stronach

Piękne sery. :clap:

A ja cholercia od blisko roku nie mam jak się zorganizować :mad::hmm:

Edytowane przez wróbel75

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/115/#findComment-723288
Udostępnij na innych stronach

Radku, cudne są Twoje wyroby. Ja czasami tęsknię za tym, żeby znów robić sery, ale jakoś brak mi motywacji , chociaż wychodziły jadalne  :D

 

Pozdrawiam bardzo serdecznie Ciebie i Hanię.  :heart:

Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/115/#findComment-723348
Udostępnij na innych stronach

Piękne sery.

 

 

Dzięki wróbelku  ;)

 

 

Radku, cudne są Twoje wyroby. Ja czasami tęsknię za tym, żeby znów robić sery, ale jakoś brak mi motywacji , chociaż wychodziły jadalne    Pozdrawiam bardzo serdecznie Ciebie i Hanię. 

 

Irenko bardzo Ci dziękuję  :D  Zmobilizuj się i zrób !!! Taki własny serek na śniadanko ...  :D  :thumbsup:

Pozdrawiamy i mocno ściskamy  :hug:

 

Mirku  ;)  

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/115/#findComment-723656
Udostępnij na innych stronach

 

 

O Turbaczu nie zapomniałem, ale pogoda pod psem ...

 

I tak pięknie dziękuję za pamięć . :)

Serki cudne ! :clap::thumbsup:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/115/#findComment-723705
Udostępnij na innych stronach

I tak pięknie dziękuję za pamięć . :) Serki cudne ! :clap::thumbsup:

 

Małgoś, bardzo dziękuję :D

Dzisiaj udało się zrobić fotkę :thumbsup:

 

 

Radku piękne sery :clap: Jak długo je wędzisz i w jakiej temperaturze ?

 

Dzięki Bazylu  :). Serki były wędzone sześć godzin, w temp. 38 - 40**C.

post-42246-0-07232500-1632577421_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/115/#findComment-723906
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Dzięki Woytas ;). Pozdrowienia.

Ładnych parę lat temu, Gonzo podał przepis, na skrzydełka. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11786-pizza-pizza-hut-kfc-67-super-przepis%C3%B3w/ . Skrzydełka wychodzą super. Dla mnie nie do odróżnienia od oryginału. Szefowa daje pieprzu cayenne po łyżeczce i dla nas są akurat.

Dzięki Gonzo  :thumbsup:

 

Pozdrowienia dla wszystkich zaglądających do mnie :thumbsup:

 

Dzisiaj już jesienny Turbacz i Litwinka - po prawej z krzyżem.

 

post-42246-0-22885100-1634805674_thumb.jpg

post-42246-0-14403200-1634805695_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/115/#findComment-727855
Udostępnij na innych stronach

Super , Ja tez robie z tego przepisu :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/115/#findComment-727996
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Super , Ja tez robie z tego przepisu

 

Electra :thumbsup:

 

 

Ostatnio wędziłem szynki i polędwice, a dzisiaj boczki i karkówkę. Polędwice zapakowane w folię celulozową. Wszystkie wyroby były parzone. Zrobiłem też szynkę prasowaną, a Szefowa kiszoną kapustę :)

Już można jeść, ale boczek i karkówkę dopiero jutro ;)

 

Pozdrawiam zaglądających do mnie :thumbsup:

 

post-42246-0-14748200-1635591136_thumb.jpg

post-42246-0-17132800-1635591170_thumb.jpg

post-42246-0-37070800-1635591242_thumb.jpg

post-42246-0-17902400-1635591286_thumb.jpg

post-42246-0-23379500-1635591313_thumb.jpg

post-42246-0-52183200-1635591333_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/115/#findComment-729365
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.