Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Pierwszy po latach wyrób z szynkowara. Szynka rozdrobniona na szarpaku maszynki nr 5. Przyprawy - pieprz czarny, gorczyca, kminek, gałka, kolendra, czosnek, żelatyna. Mocno aromatycznie i bardzo smacznie, ale... przez nieuwagę przeparzyłem. 

 

 

post-42246-0-16322200-1688055917_thumb.jpg

post-42246-0-35771200-1688055933_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/127/#findComment-841580
Udostępnij na innych stronach

Mniam,mniam,jak wygląda tak i na pewno smakuje :clap: ale pozwól że zapytam;jakiej pojemności szynkowar i ile wsadu max ładujesz[woreczek?] i jak przebiega parzenie? :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/127/#findComment-841642
Udostępnij na innych stronach

Karolu, Mirku - dzięki Chłopy za dobre słowo  ;) 

 

 

pozwól że zapytam;jakiej pojemności szynkowar i ile wsadu max ładujesz[woreczek?] i jak przebiega parzenie?

 

Instrukcja podaje takie dane - https://allegro.pl/oferta/szynkowar-1-5kg-termometr-woreczki-zestaw-browin-13103331466 . Ja miałem kawałek szynki 1,04 kg. Tyle ważył po rozdrobnieniu. Uważam że 1 kg do woreczka, to jest optimum. Co do parzenia, to jak wspomniałem temp. trochę mi uciekła. Szynkę chciałem parzyć do 68*C wewnątrz, w temp wody 78 / 80*C. Uciekło mi jedno i drugie. Pozdrowienia  ;)

 

 

następne to może w miodzie       

 

:D musowo podlane kropelką  :tongue:  :D

 

Zabawa spodobała mi się na tyle, że dojście do swoich receptur i temperatur, postanowiłem skrócić o połowę  :) 

 

 

 

post-42246-0-21940800-1688114505_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/127/#findComment-841686
Udostępnij na innych stronach

Szynkowa i polędwica.

Szynkowa - peklosól, sól, cukier, gorczyca, gałka muszkatołowa, pieprz biały, kolendra.

Polędwica - peklosól, tymianek, oregano, pieprz ziołowy. Tu dodałem przyprawy w ilości homeopatycznej.

Tym razem przypilnowałem temperatury..

Testerzy, którzy są u dziadków na wakacjach, mówią -  :thumbsup:  A ja mówię, że to szybko zniknie  :)

 

 

 

.

 

post-42246-0-07187200-1688488338_thumb.jpg

post-42246-0-06906500-1688488355_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/127/#findComment-842503
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
W dniu 4.07.2023 o 22:05, Filiip10 napisał(a):

:clap:  :clap:  :clap:  :clap:

Dzięki. 

 

Karkówka i boczek. Kawałki ważyły po 1 kg. Peklowane na mokro z kilkoma listkami laurowymi

i zielem angielskim. Po peklowaniu boczek przeciąłem na „książkę”, tak żeby łatwiej było go zrolować i zbiłem tłuczkiem. Posypałem otartym majerankiem i wtarłem duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę. Karczek posypałem białym pieprzem i żelatyną. Łyżeczkę żelatyny dodałem też do boczku. Parzyłem 3 godziny w temp. około 83*C.

Wędliny wyszły bardzo dobre :thumbsup:  

Zapisane do zeszytu, z kosmetycznymi zmianami ;)

 

Pozdrawiam zaglądających do mnie ;)

 

DSCF9532 (Copy).JPG

DSCF9544 (Copy).JPG

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/127/#findComment-847112
Udostępnij na innych stronach

Różne mielonki, o różnych smakach. W szynkowarach mielonka z przyprawą Tyrolską i druga z Lunchenonem. Użyłem też innych przypraw. W poliamidzie z własną mieszanką i ta do jutra będzie pod prasą.

Miałem około 3kg mięsa, które mi zostało z poprzednich wyrobów.

Karkówka, boczek, szynka i golonka. Podzieliłem to na trzy wyroby, ale nie po równo.

Mielonki różnią się od siebie przyprawami i czasem parzenia.

Jutro degustacja :)

 

Pozdrawiam odwiedzających. Dokładnie nie wiem kogo, (bo teraz nie widać), ale jak zwykle serdecznie :thumbsup: 

 

 

 

DSCF9571 (Copy).JPG

DSCF9561 (Copy).JPG

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/127/#findComment-848035
Udostępnij na innych stronach

Wyszły bardzo, bardzo dobre :thumbsup: 

 

DSCF9572 (Copy).JPG

DSCF9596 (Copy).JPG

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/127/#findComment-848152
Udostępnij na innych stronach

12 minut temu, Radek. napisał(a):

Wyszły bardzo, bardzo dobre

Widzę, że przed sezonem śmierdziuszkowym robisz zapas innych smacznych  produktów:clap:. Widok oko cieszy szkoda, że przez neta nie czuć smaku ;).

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/127/#findComment-848154
Udostępnij na innych stronach

23 godziny temu, Grzewlod napisał(a):

Widzę, że przed sezonem śmierdziuszkowym robisz zapas innych smacznych  produktów:clap:.

Robię trochę różnych wyrobów na zapas. Ale ogólnie przed sezonem „na bakterie”, to ja jestem w lesie ;)

Kiedyś trzeba będzie przysiąść i rozplanować robotę :rolleyes: 

23 godziny temu, Grzewlod napisał(a):

Widok oko cieszy szkoda, że przez neta nie czuć smaku ;).

Co do smaku i zapachu … :tongue:

 

 

 

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/127/#findComment-848349
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Rano jeszcze było, ale teraz puste półmiski ;)

100_0079 (Copy).jpg

  • Like 1
  • Upvote 1

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/127/#findComment-860721
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, Radek. napisał(a):

Rano jeszcze było, ale teraz puste półmiski 

Takie apetyczne i smaczne wędliny zawsze znikają :facepalm:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/127/#findComment-860766
Udostępnij na innych stronach

7 godzin temu, Radek. napisał(a):

Rano jeszcze było, ale teraz puste półmiski ;)

100_0079 (Copy).jpg

Sama bym przygarnęła taki zestawik. 

Pięknie i na pewno smacznie Radku😋

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/127/#findComment-860833
Udostępnij na innych stronach

Baardzo Wam dziękuję za miłe słowa. Hania dokroiła jeszcze innych dojrzewających, ale fotki przy degustatorach już nie wypadało cyknąć ;)

 

Wszystkich serdecznie pozdrawiam :thumbsup: 

Rano lekko zamglony Turbacz i Litwinka. 

 

 

100_0090 (Copy).jpg

100_0095 (Copy).jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/127/#findComment-860943
Udostępnij na innych stronach

Zapeklowałem na mokro dwie szynki kulki. Wczoraj były parzone, a po wystudzeniu noc spędziły w lodówce. Szynka wyszła bardzo dobra i była na śniadanie. Nie cała ;)

Z praski prostokątnej nie rezygnuję, ale teraz jakaś odmiana :)  

 

100_0107 (Copy).jpg

100_0120 (Copy).jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/127/#findComment-861259
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.