Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

6 minut temu, szrekPL napisał(a):

Bardzo dobra wiadomość, rób rób, podpatrzę i też zrobię :thumbsup::D

No to robimy :D :thumbsup:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/141/#findComment-966889
Udostępnij na innych stronach

Kabanosy dzisiaj będą zapakowane w vacum. Każdy sobie będzie suszył, tak jak lubi.

Ja biorę się za szynkowary. Na początek polędwica – różnie rozdrobniona i w różnych ziołach. 

 

100_1853 (Copy).jpg

  • Like 1
  • Upvote 1

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/141/#findComment-966980
Udostępnij na innych stronach

Hania zrobiła swoją wersję rogali :)

Ja dzisiaj szynkowarzę. Polędwica w dwóch wersjach.

Jutro będzie można jeść. Polędwicę, bo rogali już nie ma :D 

 

100_1866 (Copy).jpg

100_1861 (Copy).jpg

100_1871 (Copy).jpg

  • Like 2
  • Upvote 1

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/141/#findComment-967353
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, Radek. napisał(a):

Hania zrobiła swoją wersję rogali

Ach, ta Hania !!! :tongue:

:clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/141/#findComment-967368
Udostępnij na innych stronach

5 godzin temu, szrekPL napisał(a):

Zapowiada się ciekawie, poczekam efekt końcowy :thumbsup::clap:

Jutro się okaże :D 

 

5 godzin temu, EAnna napisał(a):

Ach, ta Hania !!! :tongue:

:clap:

Pozdrawiamy :D ;)

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/141/#findComment-967444
Udostępnij na innych stronach

Polędwica. Już można jeść :thumbsup: 

 

100_1880 (Copy).jpg

  • Like 1
  • Upvote 2

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/141/#findComment-967593
Udostępnij na innych stronach

Całkiem zacnie to wygląda, ta z prawej w większych kawałkach będzie zrobiona, pytanie tylko czy samo ubijanie tłuczkiem wystarczyło czy była dodana masa wiążąca? 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/141/#findComment-967594
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, szrekPL napisał(a):

pytanie tylko czy samo ubijanie tłuczkiem wystarczyło czy była dodana masa wiążąca? 

Żadnej masy wiążącej i zero żelatyny. Przez przypadek obie polędwice pokrojone na bardzo cienkie listki - nic się nie rozpada. 

 

 

 

100_1885 (Copy).jpg

  • Upvote 2

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/141/#findComment-967609
Udostępnij na innych stronach

Golonki. Dzisiaj z przygodami i trochę mi się zeszło..

W jednym szynkowarze zluzowałem sprężynę i nie odlewałem wody, a drugi będzie do rana z naciskiem i bez wody.

Efekt znam. Golonka bez nacisku będzie bardziej soczysta bo wchłonęła soki, tylko nie wiem czy akurat (wg. mnie) będzie lepsza ;)

Ale jak wypadnie porównanie smaków, to przekonam się jutro. Dwóch golonek naraz jeszcze nie robiłem, a to dobra okazja do porównań. Wiem że obie będą dobre. Ale może jedna z nich będzie „dobrzejsza” :thumbsup: 

 

 

100_1893 (Copy).jpg

  • Like 1
  • Upvote 2

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/141/#findComment-967987
Udostępnij na innych stronach

13 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

Napewno inna👍. Obie będą smaczne😋.

I takie są :thumbsup: Nie mam zdecydowanego faworyta, bo jedna i druga .. :tongue: :D 

 

13 godzin temu, szrekPL napisał(a):

A ja zazwyczaj robię dwie i chyba znam odpowiedź... 😉😁

I jaka jest Twoja odpowiedź ? Która Ci bardziej podchodzi ? :D ;)

 

13 godzin temu, tytan58 napisał(a):

Jak długo parzyłeś i w jakiej temperaturze?

Parzę w temp. 83 / 85 *C, przez 6 / 6,5 h.

Te golonki były parzone z prawie dwugodzinną, nie planowaną przerwą. Ale ogólny czas i temp. mniej więcej się zgadzają. 

 

100_1904 (Copy).jpg

  • Upvote 3

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/141/#findComment-968099
Udostępnij na innych stronach

Dla mnie będzie smaczniejsza ta z prawej ponieważ.... ma galaretkę którą uwielbiam 😉😁👍

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/141/#findComment-968107
Udostępnij na innych stronach

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/141/#findComment-968111
Udostępnij na innych stronach

39 minut temu, Radek. napisał(a):

I jaka jest Twoja odpowiedź ? Która Ci bardziej podchodzi ? :D ;)

 

Parzę w temp. 83 / 85 *C, przez 6 / 6,5 h.

 

 

Obie są bardzo ładne i na pewno smaczne a jako że mam zgodny charakter (do jedzenia i picia zwłaszcza) to podejrzewam że tempo znikania  było by podobne z lekką przewagą tej w większych kawałkach.☺️

Ja też od pewnego czasu robię golonki w tej temp i czasie :D(dzięki za podpowiedź raz jeszcze )

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/141/#findComment-968113
Udostępnij na innych stronach

23 godziny temu, BazylWidzew napisał(a):

I tak są super:thumbsup:

Dzięki ;) 

 

22 godziny temu, szrekPL napisał(a):

jako że mam zgodny charakter (do jedzenia i picia zwłaszcza) to podejrzewam że tempo znikania  było by podobne

To mamy podobnie :D ;) 

 

22 godziny temu, szrekPL napisał(a):

Ja też od pewnego czasu robię golonki w tej temp i czasie :D(dzięki za podpowiedź raz jeszcze )

:thumbsup:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/141/#findComment-968363
Udostępnij na innych stronach

Mielonka z przyprawą Lunchenon. Batony w osłonkach poliamidowych. Wyglądają niepozornie, ale ważą po 1,20 kg ;) 

 

 

 

100_1910 (Copy).jpg

  • Like 2

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/141/#findComment-968483
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, mamuśka napisał(a):

Muszę spróbować tej przyprawy.

:thumbsup: 

 

2 godziny temu, szrekPL napisał(a):

Bardzo dobra ja używam jeszcze tyrolskiej i do szynki konserwowej...☺️

Ja z gotowców, używam lunchenona i tyrolskiej. Kiedyś daawno próbowałem odtworzyć smak i zapach tych przypraw. Było blisko, ale jednak nie to. No to po co się męczyć ? 

 

Mielonki sparzone i stoją na wędzarni. Gdzieś za godzinkę cała prasa idzie do lodówki ;)

Jutro będzie można jeść :thumbsup: 

 

100_1920 (Copy).jpg

  • Like 2
  • Upvote 1

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/141/#findComment-968549
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.