Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Radku .... kiełbaska się pomarszczyła stosownie do wieku :thumbsup::clap::)

Andrzejku :D, kiełbaska może, a nawet musi. Ale my cały czas gładziutcy, jak .... noworodka  :laugh:

 

 

Cieplutko ... lada dzień pszczółki wystawiam ...

Ja muszę jeszcze poczekać, bo pszczółki nie miałyby co jeść.

 

 

dosyć lenistwa .... do roboty .

No ja robię. Już mi się Voltaren kończy :laugh: .

 

Pozdrawiamy z jeszcze przedwiosennego Podhala.

 

 

 

 

Kiełbasa paprykowa wygląda bardzo smakowicie. Znajdę gdzieś na stronie przepis?

 

Dziękuję.

Kiełbasę paprykową zrobiłem wg własnego przepisu. Robię ją pierwszy raz, ale przepis podam przed spróbowaniem, bo myślę że ew. korekty nie będą duże.

 

I z szynki

30% słoniny wagi szynki

 

Rozdrobnienie (ja używałem Zelmera 5)

I – 13 mm

słonina – 8 mm

 

Przyprawy na kg :

 

Peklosól – 25 g

Pieprz – 2 g

Czosnek – 5 g

Papryka słodka wędzona – 15 g

Papryka ostra – 2 g

cukier – 2 g

 

Jelita wołowe proste.

 

Peklowanie 24 h.

 

Po nabiciu batony dwa dni były w temp. pokojowej.

Teraz wiszą w nieogrzewanym pomieszczeniu.

 

Pozdrawiam.


[Dodano: 05 kwi 2019 - 07:16]

To są na razie jedyne "kfiotki" w ogródku, a tak wczoraj wyglądały góry :)

 

post-42246-0-41198800-1554441375_thumb.jpg

post-42246-0-57883600-1554441394_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/84/#findComment-628316
Udostępnij na innych stronach

Dałeś cukier. Czym się kierowałeś. złagodzenie słoności, kolor. Bo pewnie jego obecność ma uzasadnienie.
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/84/#findComment-628338
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dałeś cukier. Czym się kierowałeś. złagodzenie słoności, kolor. Bo pewnie jego obecność ma uzasadnienie.
 

 

25g / kg to już sporo. Cukier ma przede wszystkim złagodzić słoność. Ma i inne zadania,choć tu zdania są podzielone -  https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2326-rola-cukru-podczas-peklowania/

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/84/#findComment-628396
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Minął równo miesiąc i trzeba spróbować :). W przepisie nic nie zmieniam. Przyjemna w smaku i trochę przypomina Pepperoni. Pikantna. Już można jeść ;) , ale następny miesiąc powinien jeszcze bardziej uszlachetnić kiełbaskę. Pokrojona w cienkie plasterki, do piffka będzie idealna :thumbsup:.

 

post-42246-0-46095000-1555921126_thumb.jpg

post-42246-0-34788200-1555921141_thumb.jpg

post-42246-0-14453600-1555921157_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/84/#findComment-629768
Udostępnij na innych stronach

 

 

Minął równo miesiąc

 

 

To ja poproszę plasterek . :)

 

Zdrowych Świąt i pozdrowionka dla Was ślę .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/84/#findComment-629772
Udostępnij na innych stronach

 

 

To ja poproszę plasterek . :)

 

Andrzejku częstuj się :D;).

 

Dziękujemy za życzenia i pozdrawiamy :thumbsup:.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/84/#findComment-629849
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

W oczekiwaniu na krówki pasące się na zielonych łąkach - serki z biedry :) . To co było pod ręką. Czarnuszka, zielony pieprz, papryka ostra, kminek, płatki pomidorów z chili. Już można jeść  :D . Ten z płatkami pomidorów całkiem, całkiem ;) .

 

post-42246-0-60963000-1557556765_thumb.jpg

post-42246-0-34651800-1557556781_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/84/#findComment-631159
Udostępnij na innych stronach

Genialnie wygląda. :thumbsup:

 

 

Bardzo dziękuję :);)

 

 

Na przekąskę jest :D

 

 

Jest, jest  :D  ;)

post-42246-0-85541600-1557568662_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/84/#findComment-631169
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

W wędzarni Cukiereczki Bukowiańskie :) . Jeszcze parę minut i będą miały dość. Nie można ich jeszcze jeść, aż dopiero jutro. Ja powiem kiedy ;):tongue: .

 

post-42246-0-44865900-1562761203_thumb.jpg

post-42246-0-03742200-1562761219_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/84/#findComment-634679
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie można ich jeszcze jeść, aż dopiero jutro. Ja powiem kiedy

Jaki Ty jesteś zasadniczy Radku  :facepalm:  

Kobiety powinny nad Tobą popracować  :thumbsup:   :laugh:  :D  :hug:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/84/#findComment-634693
Udostępnij na innych stronach

 

 

W wędzarni Cukiereczki Bukowiańskie

 

 

Radku .... jak się uda to proszę uprzejmie bardzo mocno :) :)   zostawić jednego cukiereczka do połowy sierpnia .  :D  :) 

 

Pozdrowionka ślę

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/84/#findComment-634703
Udostępnij na innych stronach

Superrrrrrrrrrrrrrrrrrr

a co do tych tematów:

 

Kobiety powinny nad Tobą popracować

to przecież jest oczywiste, że to jest inaczej :D

(oczywiście oświadczam, że Ania jest ekspertem) :facepalm:

MIRKON
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/84/#findComment-634705
Udostępnij na innych stronach

Jaki Ty jesteś zasadniczy Radku . Kobiety powinny nad Tobą popracować

 

 

Aniu :D:flowers: . Demokracja demokracją, no ale ktoś tym musi rządzić  :laugh:  :laugh:.

 

 

Radku .... jak się uda to proszę uprzejmie bardzo mocno  zostawić jednego cukiereczka do połowy sierpnia .

 

 

 

Andrzejku :D . My czekamy i cukiereczki będą czekać :D .  

 

 

Superrrrrrrrrrrrrrrrrrr

 

 

Mirku  :D  uściski  dla Ciebie i Beatki  

 

Cukiereczki muszą jeszcze powisieć, więc jeszcze nie można... Na dłużej starczą :D

 

Dzisiaj rolki ze słoniny. Będą paprykowane :thumbsup:

post-42246-0-55545700-1562834227_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/84/#findComment-634725
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja powiem kiedy
Jak robie kabanosy to informuję , że przez pierwsze 3 dni są niejadalne - i rzeczywiście w tym czasie jakoś mniej znikają :facepalm: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/84/#findComment-634772
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kiełbaski mają piękny kolor i wyglądają smakowicie.Możesz napisać jakie dodałeś przyprawy?
 

 

Bardzo dziękuję. Do kiełbasek daję pieprz czarny młotkowany, czosnek wyciśnięty przez praskę, cukier, gałka, kminek młotkowany, papryka słodka, chili (pieprz cayenne). Chili dominuje i kiełbaski są pioruńsko ostre i takie mają być. Stopniowo zwiększałem ostrość i doszedłem do 5g / kg. Taka ostrość mi odpowiada.

 

 

 

Jak robie kabanosy to informuję , że przez pierwsze 3 dni są niejadalne - i rzeczywiście w tym czasie jakoś mniej znikają :facepalm:
 

 

Dobry patent  :laugh:  :thumbsup: .

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/84/#findComment-634805
Udostępnij na innych stronach

Woytas dzięki ;)

 

 

 

Super kielbaski! Sezon kampingowy i wycieczkowy i właśnie takie cukierki przydały by się mnie. :D

Dziękuję ;). Kiełbaska taka do chlebaka, a chlebak na kierownicę roweru, żeby daleko nie sięgać :D:thumbsup: .

 

Pozdrowienia spod samiuśkich Tater :D

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/84/#findComment-635014
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.