Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Pasztetowa smarowna (wzorowałam sie na przepisie pisa

 

Surowiec:

Podgarle, boczek i słoninę parzymy w temp.75 Stopni- 1.45 min

Wątrobę pokrojoną w paski parzymy w tej samej wodzie 15 min.

Kaszkę zaparzyć w 0.330 l rosołu z parzenia mięsa.

 

Całość zmielona 2- krotnie na najmniejszej tarczy i doprawić.

Gotowe nadziewać w jelita.

Następnie parzymy 45 min w temp.Potem wrzucamy do zimnej wody i trzymamy 1 godz.. Wyciągamy, osuszamy i do lodówki na 6-12 godz.

Osuszamy w wędzarni i wędzimy 1-2 godz w temp 30 stopni.

 

Na próbę część pasztetu zapiekłam

 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4625-pasztetowa/
Udostępnij na innych stronach

Gratuluję. Jak tylko ze słoniny, kaszy nie wiadomo jakiej i wątroby to wspaniale . Znam przepis gdzie tylko w składzie jest wątroba i tłuszcz drobny .Godzinę moczyć w osłonkach naturalnych to chyba przesada . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4625-pasztetowa/#findComment-127388
Udostępnij na innych stronach

Może następnym razem spróbuj dodać troszkę mięsa np. z obgotowanych kości.Ja bym zastąpił słoninę podgardlem i nie dodawał wypełniacza czyli kaszy.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4625-pasztetowa/#findComment-127393
Udostępnij na innych stronach

:clap: :thumbsup:

Gratulacje Halusiu :grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4625-pasztetowa/#findComment-127396
Udostępnij na innych stronach

:thumbsup: :clap:

Halusiu brawo, u mnie tez właśnie w garze parzą się mięska na wątrobiankę -robię według przepisu andrzeja k, ok północy powinna być gotowa.

Nie jem po to by żyć, lecz żyję po to by jeść

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=89386#89386

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4625-pasztetowa/#findComment-127398
Udostępnij na innych stronach

Pasztetowa smarowna

@halusia@, znowu pokaz dobroci, a ja po "biednej" :devil: kolacji muszę na to patrzeć :thumbsup: :thumbsup:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4625-pasztetowa/#findComment-127401
Udostępnij na innych stronach

. Znam przepis gdzie tylko w składzie jest wątroba i tłuszcz drobny

DZIADKU bardzo proszę o taki przepis.

 

Bardzo chętnie skorzystam z innych przepisów wypróbowanych.

Jakby co to proszę na PW. :grin:

 

Pozdrawiam Halusia

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4625-pasztetowa/#findComment-127420
Udostępnij na innych stronach

Chcesz to masz ,tylko że ja dla siebie tego bym nie robił

Pasztetowa kremowa

Tłuszcz drobny- 55kg

Wątroba wp - 20 kg

Skórki wp . - 25 kg

Woda gorąca 40l

Wątrobę wp.nie parzymy .

Życzę smacznego. Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4625-pasztetowa/#findComment-127422
Udostępnij na innych stronach

Chcesz to masz ,tylko że ja dla siebie tego bym nie robił

DZIADKU ale Ty jesteś tajemniczy. :grin:

Polecasz mi przepis na produkt którego byś sam nie robił??

Proszę o taki przepis godny polecenia . :grin:

 

Pozdrawiam Halusia

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4625-pasztetowa/#findComment-127423
Udostępnij na innych stronach

Proszę o taki przepis godny polecenia

Zajrzyj do szesnastki.Tam masz bardzo dobre przepisy na wędliny podrobowe.Polecam

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4625-pasztetowa/#findComment-127424
Udostępnij na innych stronach

Osuszamy w wędzarni i wędzimy 1-2 godz w temp 30 stopni.

 

 

Brakuje mi zakończenia w tej historii, czy byli chętni na konsumpcję mianowicie. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4625-pasztetowa/#findComment-127644
Udostępnij na innych stronach

Dziadek napisał

Chcesz to masz ,tylko że ja dla siebie tego bym nie robił

Pasztetowa kremowa

Tłuszcz drobny- 55kg

Wątroba wp - 20 kg

Skórki wp . - 25 kg

Woda gorąca 40l

Wątrobę wp.nie parzymy .

Życzę smacznego. Pozdrawiam

Czy taka ilość skór nie wpłynie na produkt końcowy o konsystencji żelkopodobnej :question:

 

:grin: :rolleyes:

ps.

W masowej produkcji na dzisiejsze czasy to wersja bardzo urodzajna w składniki mięso - pochodne :clap:

Pozdro

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4625-pasztetowa/#findComment-127658
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Moja ulubiona pasztetowa.

2 kg podgardla wędzonego- ugotować bez przypraw

1 kg wątroby wieprzowej- zaparzyć kilka minut.

2 cebule.

Wszystko zemleć 3 razy na standardowym sitku, doprawić, włożyć do słoików. Gotować 3 godziny.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4625-pasztetowa/#findComment-133006
Udostępnij na innych stronach

2 kg podgardla wędzonego- ugotować bez przypraw

1 kg wątroby wieprzowej- zaparzyć kilka minut.

 

 

madlinko . Moja pierwsza wątrobianka , jak jeszcze nie kupowałem półtusz , też była robiona z podgardla i wątroby . Podgardle jednak było nie wędzone .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4625-pasztetowa/#findComment-133014
Udostępnij na innych stronach

Podgardle jednak było nie wędzone .

To jakaś modyfikacja bo ja też j/w.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4625-pasztetowa/#findComment-133027
Udostępnij na innych stronach

No właśnie to wędzone podgardle daje taki wędzony posmak tej pasztetowej, zupełnie zmienia jej smak, bo ze świeżym też próbowałam i mniej mi smakuje.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4625-pasztetowa/#findComment-133052
Udostępnij na innych stronach

wędzone podgardle daje taki wędzony posmak tej pasztetowej

Niedawno robiłam pasztetową na bazie mięsa i watroby jagniecej + podgardle wp.

Nadziewałam do kiszek, parzenie standardowe i podwędzenie na końcu.

Muszę powiedzieć: to jest to.

Odpowiednie wagowo kawałki można zamrozić, żeby starczyło na dłużej.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4625-pasztetowa/#findComment-133059
Udostępnij na innych stronach

No właśnie to wędzone podgardle daje taki wędzony posmak tej pasztetowej, zupełnie zmienia jej smak, bo ze świeżym też próbowałam i mniej mi smakuje.

To może spróbuj zrobić normalną i ją podwędź.Niebo w gębie. :thumbsup: :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4625-pasztetowa/#findComment-133064
Udostępnij na innych stronach

2 kg podgardla wędzonego- ugotować bez przypraw

1 kg wątroby wieprzowej- zaparzyć kilka minut.

Na dwa kilo podgardla kilo wątroby? Oj bardzo wątrobowy wyrób, bardzo. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4625-pasztetowa/#findComment-133073
Udostępnij na innych stronach

j bardzo wątrobowy wyrób, bardzo. :cool:

No to widać po kolorze , ja osobiście lubię takie wątrobianki :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4625-pasztetowa/#findComment-133136
Udostępnij na innych stronach

Mam przepis ,że na 1kg podgardla ,1kg wątroby.ţo jest dopiero wątrobowy wyrób.Nadmienię ,że bardzo mi smakuje

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4625-pasztetowa/#findComment-133142
Udostępnij na innych stronach

To może spróbuj zrobić normalną i ją podwędź.Niebo w gębie. :thumbsup: :grin:

bardzo chętnie jak tylko się doproszę od męża wędzarni :( Na razie muszę sobie radzić inaczej.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4625-pasztetowa/#findComment-133172
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.