@halusia@ Opublikowano 9 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 9 Października 2010 Pasztetowa smarowna (wzorowałam sie na przepisie pisa Surowiec: Podgarle, boczek i słoninę parzymy w temp.75 Stopni- 1.45 min Wątrobę pokrojoną w paski parzymy w tej samej wodzie 15 min. Kaszkę zaparzyć w 0.330 l rosołu z parzenia mięsa. Całość zmielona 2- krotnie na najmniejszej tarczy i doprawić. Gotowe nadziewać w jelita. Następnie parzymy 45 min w temp.Potem wrzucamy do zimnej wody i trzymamy 1 godz.. Wyciągamy, osuszamy i do lodówki na 6-12 godz. Osuszamy w wędzarni i wędzimy 1-2 godz w temp 30 stopni. Na próbę część pasztetu zapiekłam Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4625-pasztetowa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 9 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 9 Października 2010 Gratuluję. Jak tylko ze słoniny, kaszy nie wiadomo jakiej i wątroby to wspaniale . Znam przepis gdzie tylko w składzie jest wątroba i tłuszcz drobny .Godzinę moczyć w osłonkach naturalnych to chyba przesada . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4625-pasztetowa/#findComment-127388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 9 Października 2010 Może następnym razem spróbuj dodać troszkę mięsa np. z obgotowanych kości.Ja bym zastąpił słoninę podgardlem i nie dodawał wypełniacza czyli kaszy. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4625-pasztetowa/#findComment-127393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 9 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 9 Października 2010 :clap: :thumbsup: Gratulacje Halusiu :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4625-pasztetowa/#findComment-127396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo73 Opublikowano 9 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 9 Października 2010 :thumbsup: :clap: Halusiu brawo, u mnie tez właśnie w garze parzą się mięska na wątrobiankę -robię według przepisu andrzeja k, ok północy powinna być gotowa. Cytuj Nie jem po to by żyć, lecz żyję po to by jeść https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=89386#89386 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4625-pasztetowa/#findComment-127398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 9 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 9 Października 2010 Halusia dziś oj szalała szalała :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4625-pasztetowa/#findComment-127400 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 9 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 9 Października 2010 Pasztetowa smarowna@halusia@, znowu pokaz dobroci, a ja po "biednej" :devil: kolacji muszę na to patrzeć :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4625-pasztetowa/#findComment-127401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 9 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 9 Października 2010 . Znam przepis gdzie tylko w składzie jest wątroba i tłuszcz drobny DZIADKU bardzo proszę o taki przepis. Bardzo chętnie skorzystam z innych przepisów wypróbowanych. Jakby co to proszę na PW. :grin: Pozdrawiam Halusia Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4625-pasztetowa/#findComment-127420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 9 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 9 Października 2010 Chcesz to masz ,tylko że ja dla siebie tego bym nie robił Pasztetowa kremowaTłuszcz drobny- 55kg Wątroba wp - 20 kgSkórki wp . - 25 kg Woda gorąca 40lWątrobę wp.nie parzymy . Życzę smacznego. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4625-pasztetowa/#findComment-127422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 9 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 9 Października 2010 Chcesz to masz ,tylko że ja dla siebie tego bym nie robiłDZIADKU ale Ty jesteś tajemniczy. :grin: Polecasz mi przepis na produkt którego byś sam nie robił?? Proszę o taki przepis godny polecenia . :grin: Pozdrawiam Halusia Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4625-pasztetowa/#findComment-127423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 9 Października 2010 Proszę o taki przepis godny polecenia Zajrzyj do szesnastki.Tam masz bardzo dobre przepisy na wędliny podrobowe.Polecam Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4625-pasztetowa/#findComment-127424 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rmir Opublikowano 9 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 9 Października 2010 a czy jak zrobie z samego kurczaka to też będzie pasztetowa? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4625-pasztetowa/#findComment-127433 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 11 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 11 Października 2010 Osuszamy w wędzarni i wędzimy 1-2 godz w temp 30 stopni. Brakuje mi zakończenia w tej historii, czy byli chętni na konsumpcję mianowicie. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4625-pasztetowa/#findComment-127644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 11 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 11 Października 2010 Dziadek napisał Chcesz to masz ,tylko że ja dla siebie tego bym nie robił Pasztetowa kremowa Tłuszcz drobny- 55kg Wątroba wp - 20 kg Skórki wp . - 25 kg Woda gorąca 40l Wątrobę wp.nie parzymy . Życzę smacznego. Pozdrawiam Czy taka ilość skór nie wpłynie na produkt końcowy o konsystencji żelkopodobnej :question: :grin: :rolleyes: ps. W masowej produkcji na dzisiejsze czasy to wersja bardzo urodzajna w składniki mięso - pochodne :clap: Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4625-pasztetowa/#findComment-127658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 21 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 21 Listopada 2010 Moja ulubiona pasztetowa. 2 kg podgardla wędzonego- ugotować bez przypraw 1 kg wątroby wieprzowej- zaparzyć kilka minut. 2 cebule. Wszystko zemleć 3 razy na standardowym sitku, doprawić, włożyć do słoików. Gotować 3 godziny. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4625-pasztetowa/#findComment-133006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 21 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 21 Listopada 2010 2 kg podgardla wędzonego- ugotować bez przypraw 1 kg wątroby wieprzowej- zaparzyć kilka minut. madlinko . Moja pierwsza wątrobianka , jak jeszcze nie kupowałem półtusz , też była robiona z podgardla i wątroby . Podgardle jednak było nie wędzone . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4625-pasztetowa/#findComment-133014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 21 Listopada 2010 Podgardle jednak było nie wędzone . To jakaś modyfikacja bo ja też j/w. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4625-pasztetowa/#findComment-133027 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 21 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 21 Listopada 2010 No właśnie to wędzone podgardle daje taki wędzony posmak tej pasztetowej, zupełnie zmienia jej smak, bo ze świeżym też próbowałam i mniej mi smakuje. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4625-pasztetowa/#findComment-133052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 21 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 21 Listopada 2010 wędzone podgardle daje taki wędzony posmak tej pasztetowejNiedawno robiłam pasztetową na bazie mięsa i watroby jagniecej + podgardle wp. Nadziewałam do kiszek, parzenie standardowe i podwędzenie na końcu. Muszę powiedzieć: to jest to. Odpowiednie wagowo kawałki można zamrozić, żeby starczyło na dłużej. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4625-pasztetowa/#findComment-133059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 21 Listopada 2010 No właśnie to wędzone podgardle daje taki wędzony posmak tej pasztetowej, zupełnie zmienia jej smak, bo ze świeżym też próbowałam i mniej mi smakuje. To może spróbuj zrobić normalną i ją podwędź.Niebo w gębie. :thumbsup: :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4625-pasztetowa/#findComment-133064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 21 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 21 Listopada 2010 2 kg podgardla wędzonego- ugotować bez przypraw 1 kg wątroby wieprzowej- zaparzyć kilka minut. Na dwa kilo podgardla kilo wątroby? Oj bardzo wątrobowy wyrób, bardzo. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4625-pasztetowa/#findComment-133073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 22 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 22 Listopada 2010 j bardzo wątrobowy wyrób, bardzo. No to widać po kolorze , ja osobiście lubię takie wątrobianki Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4625-pasztetowa/#findComment-133136 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 22 Listopada 2010 Mam przepis ,że na 1kg podgardla ,1kg wątroby.ţo jest dopiero wątrobowy wyrób.Nadmienię ,że bardzo mi smakuje Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4625-pasztetowa/#findComment-133142 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 22 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 22 Listopada 2010 Tematem jest - PASZTETOWAWątrobianka to całkiem inny wyrób :wink: Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4625-pasztetowa/#findComment-133144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 22 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 22 Listopada 2010 To może spróbuj zrobić normalną i ją podwędź.Niebo w gębie. :thumbsup: :grin:bardzo chętnie jak tylko się doproszę od męża wędzarni Na razie muszę sobie radzić inaczej. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4625-pasztetowa/#findComment-133172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.