RaV22 Opublikowano 12 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Października 2010 Wędzę często (2-3 razy w miesiącu), ale nie zawsze chce mi sie sięgać po aparat. Tym razem był pod ręką, więc wklejam zdjęcia moich wędzonek. Boczek, szynki, polędwica i pierś z indyka. Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4636-zadyma-rav-a/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 Października 2010 Klasa.Pierwsza klasa :clap: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4636-zadyma-rav-a/#findComment-127734 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 12 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Października 2010 RaV22 piękna produkcja :clap: Jeśli tak często wędzisz to nie ukrywaj się , bo naprawdę jest na co popatrzeć. :grin: Pozdrawiam Halusia Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4636-zadyma-rav-a/#findComment-127737 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 12 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Października 2010 Minie się podoba najbardziej wiązanie jakoś nigdy tego dobrze nie zrobię :blush: Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4636-zadyma-rav-a/#findComment-127738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 12 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 12 Października 2010 RaV22, No brawo. Pysznie wyglądają. Jakbyś pokazał przekroje to ślinotok murowany :grin: Współczuję sąsiadom co na Twój balkon mają widok. Pewnie ich skręca. Całe szczęście że wysoko to tak łatwo nie wejdą. :clap: :clap: :clap: Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4636-zadyma-rav-a/#findComment-127747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 12 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 12 Października 2010 Pięknie. :clap: Przy okazji daj "przepis" na ten "balkonowy rozpraszacz dymu". :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4636-zadyma-rav-a/#findComment-127756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 12 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 12 Października 2010 Przekroje z boczku, którego nie parzę i wczoraj wędzonych polędwiczek na zimno. Reszta będzie jutro jutro na razie sparzone i stygną, dobrze że na dworze 8°C, więc wiszą na balkonie. Sąsiedzi nie mają ślinotoku bo regularnie się u mnie zaopatrują. Poza tym nic nie czuć. Jak na prawie centrum Warszawy do warunki do wędzenia jak na razie komfortowe. Obawiam się jednak że z mrozami zmniejszy się częstotliwość wędzenia. Dziękuję za pozytywne komentarze, wszystko dzięki Szkole domowego masarstwa. Poprzednie moje wyroby (z przed kursu) nie były tak udane :blush: Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4636-zadyma-rav-a/#findComment-127757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 12 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 12 Października 2010 RaV22, Nie posiadasz litości i poczucia odpowiedzialności !!! Żeby o tej porze takie fotki zamieszczać ! Idę coś przekąsić bo klawiaturę zaślinię :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4636-zadyma-rav-a/#findComment-127778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BoyLer Opublikowano 12 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 12 Października 2010 A można się spytać jak długo wędziłeś na zimno te polędwiczki? I w jaki sposób wędziłeś boczek? Właśnie mi się zarówno polędwiczki jak i boczek peklują i zastanawiam się nad metodami wędzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4636-zadyma-rav-a/#findComment-127793 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 12 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 12 Października 2010 Pyszności :-) Gratulacje. Szkoda, że na zlot Podlaski się nie wybrałeś, jeszcze mocniejsza warszawska ekipa by była :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4636-zadyma-rav-a/#findComment-127795 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 12 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 12 Października 2010 BoyLer Polędwiczki wędzę ok 16 godzin. Pierwszego dnia 12 godzin, drugiego dowędzam 4 godziny. Temperatura ok 25-30°C Pools Miałem rajd zabytków, na który czekałem cały rok Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4636-zadyma-rav-a/#findComment-127797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BoyLer Opublikowano 12 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 12 Października 2010 Dzięki, tak zrobię te polędwiczki. A pomiędzy wędzeniami przechowujesz je w lodówce, w temperaturze pokojowej, a może coś pośredniego? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4636-zadyma-rav-a/#findComment-127801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 12 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 12 Października 2010 Jak ciepło to lodówka, teraz zostawiam na noc w wędzarni. Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4636-zadyma-rav-a/#findComment-127802 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BoyLer Opublikowano 12 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 12 Października 2010 Jeszcze jedno pytanie Jak długo peklowałeś polędwiczki i w jak mocnej solance? Swoje wstawiłem w niedziele w solance 1:10 i zastanawiam się jak długo je trzymać zważywszy na nieduży ich przekrój, tak by nie przesolić, albo nie dosolić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4636-zadyma-rav-a/#findComment-127803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 13 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 13 Października 2010 Jeszcze jedno pytanie Jak długo peklowałeś polędwiczki i w jak mocnej solance? Swoje wstawiłem w niedziele w solance 1:10 i zastanawiam się jak długo je trzymać zważywszy na nieduży ich przekrój, tak by nie przesolić, albo nie dosolić. http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1327 tutaj masz odpowiedź . Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4636-zadyma-rav-a/#findComment-127805 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 13 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 13 Października 2010 Nie pekluję wg tabeli Dziadka, bo wychodzą sporo za słone. 28 g peklosoli, 0,4 l wody na 1 kg polędwiczek, 4 dni peklowania. Codziennie obracanie. Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4636-zadyma-rav-a/#findComment-127806 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BoyLer Opublikowano 13 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 13 Października 2010 Dzięki, właśnie takiej odpowiedzi "z własnego doświadczenia" potrzebowałem Tabela na pewno jest w wielu sytuacjach użyteczna, ale dotyczy peklowania z nastrzykiwaniem, a do tego nie mam jeszcze "sprzętu". Poza tym mam wrażenie, że trochę trudno porównać delikatną polędwiczkę o przekroju ~5cm do szynki o przekroju ~15cm. Chociaż może się mylę i nie ma to znaczenia Tak czy siak w wielu przepisach stosuje się mniejsze dawki soli niż w tabeli i będę pewnie musiał sam wyczuć jaki jej poziom jest dla mnie optymalny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4636-zadyma-rav-a/#findComment-127817 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 13 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 13 Października 2010 Prosze pamietać, iż dawka soli uzależniona jest ściśle od czasu peklowania. Zapewniam, że te tabele sa bardzo dobre, jesli się ścisle przestrzega zawartch w nich wskazówek.Oczywiście każdy ma tzw. inny poziom "słoności", co wiąże sie z wypracowaniem swojej metody peklowania.Dla poczatkujacych proponuję peklowanie tradycyjne: 0,80-0,85 kg peklosoli na 10 l wody. Solanką o takim stężeniu zalewamy nasze mieso, biorąc jej 40% w stosunku wagowym do ilości peklowanego mięsa. Po ok. 9-11 dniach poledwice powinny byc gotowe. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4636-zadyma-rav-a/#findComment-127819 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 13 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 13 Października 2010 Oczywiście na co dzień korzystam z tabeli peklowania, jednak upodobania smakowe są różne. Na swoje potrzeby ilość soli zmniejszam o 25% względem tego co w tabeli. Nastrzykuję 30-40 ml na 1 kg (1-2 nastrzyki w najgrubszym miejscu). Doszedłem jednak do tego metodą prób i błędów i są to wartości odpowiednie dla mnie, nikogo nie namawiam to takich prób :rolleyes: Polędwiczki pekluję wg "16" (str 34, jak dla polędwiczek pieczonych) 2-3 dni peklowania (zwykle wydłużam do 4) solanką o stężeniu 6-7 Be a to przekroje reszty wędzonek Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4636-zadyma-rav-a/#findComment-127829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 24 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 24 Grudnia 2010 No i święta uwędzone http://img155.imageshack.us/img155/7991/img0409vu.th.jpg http://img510.imageshack.us/img510/2340/img0407d.th.jpg http://img152.imageshack.us/img152/3889/img0401d.th.jpg Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4636-zadyma-rav-a/#findComment-139054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 24 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 24 Grudnia 2010 No i święta uwędzone :thumbsup: :clap: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4636-zadyma-rav-a/#findComment-139055 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 24 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 24 Grudnia 2010 Gratuluję udanych wyrobów. :thumbsup: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4636-zadyma-rav-a/#findComment-139061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
terse Opublikowano 24 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 24 Grudnia 2010 mam pytanie wiekszość powie tendencyjne ale jako początkujący nie wiem wszystkiego wczoraj wędzenie dziś próba i szok wędzonki są kwaśne może mi ktoś powiedzieć dlaczego tym bardziej że poprzednie wędzenia byly ok Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4636-zadyma-rav-a/#findComment-139063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 24 Grudnia 2010 https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=866&postdays=0&postorder=asc&highlight=kwa%B6ne+w%EAdzonki&start=75 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4636-zadyma-rav-a/#findComment-139067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
terse Opublikowano 24 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 24 Grudnia 2010 przeczytałem temat i to prawdopodobnie jest przyczyną kwaśnego smaku dzięki za rade pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4636-zadyma-rav-a/#findComment-139078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.