lilliwashere Opublikowano 28 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #676 Opublikowano 28 Czerwca 2010 Witam, to że muchy się nie interesuja to akurat ok:)Dawno się się udzilałem, ale z pzrepisów korzytsam i do klubu porsiaczka permanentnie należę (ps. mam nadziję, że przelewy dochodzą, skromne ale zawsz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/28/#findComment-115945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paprykarz Opublikowano 29 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #677 Opublikowano 29 Czerwca 2010 No niestety, mimo odwijania z pieluchy ostrożnie jak niemowlaka :grin: zawartość nie przedstawia się najlepiej. Jak widać poniżej pojawiło się kilka małych plam zielonkawo-niebieskawej pleśni, reszta biała. może to wina tego że wisiało 7 dni zamiast pięciu poza lodówką. Da się coś z tym jeszcze zrobić poza nakarmieniem psa sąsiadów? Cytuj Chleb nigdy się nie znudzi.Dobra wędlinka również :-) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/28/#findComment-116065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 29 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #678 Opublikowano 29 Czerwca 2010 mam nadziję, że przelewy dochodząPotwierdzam Twoją nadzieję: dochodzą systematycznie - wielkie podziękowania Ci za to. Myślę również, że w tej sprawie nie ma żadnych wątpliwości: dużo czy mało. Twoje wpłaty pomagają w utrzymaniu strony i to jest ważne! Nie boję się tego powiedzieć: pomimo, że jest nas tak wielu (jak to piszę to 5425 zarejestrowanych!), należysz do nielicznej, świadomej elity tej strony i forum. P.s. Wybaczcie post nie na temat, ale ten śmieszny i niezrozumiały Klub Przyjaciół Prosiaczka jest po to, aby między innymi przepis na Polędwicę suszoną a'la wędliny parmeńskie był dostępny dla wszystkich. Zresztą, mój podpis mnie usprawiedliwia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/28/#findComment-116066 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 30 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #679 Opublikowano 30 Czerwca 2010 Jak widać poniżej pojawiło się kilka małych plam zielonkawo-niebieskawej pleśni, reszta biała.kol. Paprykarz, nic się nie stało :grin: Umyj dobrze przetrzyj i gra. Najlepiej myć w solance np.10Be dobrze przetrzeć nasmarować spiritusem i będzie ok :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/28/#findComment-116073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 30 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #680 Opublikowano 30 Czerwca 2010 https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=55015#55015 Czy ta temp. podana przez Kyzimola to jest maksymalna dopuszczalna przy tego typu wyrobach, czy może być ciut większa(20-24st.C) :question: :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/28/#findComment-116081 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paprykarz Opublikowano 30 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #681 Opublikowano 30 Czerwca 2010 Najlepiej myć w solance np.10Be dobrze przetrzeć nasmarować spiritusem i będzie ok polędwice czy gardło przed spożyciem ? :tongue: Mniej więcej tak zrobiłem, umyłem osuszyłem i do lodówki, bo nie przerywa się eksperymentów w trakcie :grin: , zwłaszcza że zapach całkiem zacny i struktura też wygląda zachęcająco bo zewnętrzna warstwa lekko twarda, ale ściskając całość jest dość elastyczna jeszcze, więc niech schnie dalej. Cytuj Chleb nigdy się nie znudzi.Dobra wędlinka również :-) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/28/#findComment-116083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 30 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #682 Opublikowano 30 Czerwca 2010 Paprykarz myślę, że Twoja polędwica musiała mieć za mały ruch powietrza przy obsychaniu np. wisiała przy ścianie, bo jeśli by miała dobry przewiew to nie powinno się nic stać i powinna równomiernie obsychać.Przecież to jest mięsko peklowane.Pzdr.Wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/28/#findComment-116085 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paprykarz Opublikowano 30 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #683 Opublikowano 30 Czerwca 2010 Paprykarz myślę, że Twoja polędwica musiała mieć za mały ruch powietrza przy obsychaniu np. wisiała przy ścianie, bo jeśli by miała dobry przewiew to nie powinno się nic stać i powinna równomiernie obsychać.Przecież to jest mięsko peklowane. Pzdr.Wosiu Całkiem słuszna uwaga, wisiała przy kaloryferze (nieczynnym oczywiście teraz) ale w warunkach "blokowych" trudno o stabilne warunki. Dwa pierwsze dni wilgotno i ok 16-19 stopni (bo padało), a ostatnie pięć dni niby już sucho i przewiewnie, ale za to temp. ok 30 stopni. Jak się nie uda tym razem będzie następny, łatwo się nie zniechęcam :tongue: Cytuj Chleb nigdy się nie znudzi.Dobra wędlinka również :-) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/28/#findComment-116095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paprykarz Opublikowano 6 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #684 Opublikowano 6 Lipca 2010 I po strachu :devil: moim skromnym zdaniem udało się znakomicie. Po niedobrej pleśni ani śladu, a biała rozrosła się miejscowo. Smak super, jeszcze mogłaby sporo leżeć, bo w środku jest elastyczna, taka "ciągutka" więc wyschnięcie na kamień jej nie grozi, ale raczej max 2-3 dni zabawi tylko w lodówce :grin: Cytuj Chleb nigdy się nie znudzi.Dobra wędlinka również :-) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/28/#findComment-116556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #685 Opublikowano 6 Lipca 2010 a biała rozrosła się miejscowo. I tak powinno być :clap: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/28/#findComment-116568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 12 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #686 Opublikowano 12 Lipca 2010 To i ja nastawiłem mały kawałeczek :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/28/#findComment-117160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 17 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #687 Opublikowano 17 Lipca 2010 Mam pytanie. Czy temperatury które są obecnie wpływają jakoś na jakość wędlin?Miałem zamiar powiesić wędlinkę w piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/28/#findComment-117691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 17 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #688 Opublikowano 17 Lipca 2010 Mam pytanie. Witaj kol. Lodzermensch, jeśli zadajesz takie pytanko to radzę nie eksperymentować własnym zdrowiem. Produkcja wędlin dojrzewających przebiega w różnych etapach. Każdy etap wymaga dostosowanych parametrów Poczytaj tu w temacie i na stronce głównej, znajdziesz tam wszystko co na początek pomoże. Jest też opcja szukaj bardzo dobrym narzędziem :grin: Pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/28/#findComment-117692 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 17 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #689 Opublikowano 17 Lipca 2010 Miałem zamiar powiesić wędlinkę w piwnicy.Ale jaką wędlinkę, taką jak w temacie ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/28/#findComment-117698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 17 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #690 Opublikowano 17 Lipca 2010 dokładnie schab. A chciałem ją zrobić według przepisu Gargamela http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=560 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/28/#findComment-117700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 17 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #691 Opublikowano 17 Lipca 2010 Mój schabik poszedł dziś w podkolanówkę :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/28/#findComment-117734 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 23 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #692 Opublikowano 23 Lipca 2010 Wczoraj minęło 5 dni drugiego etapu na mój schabik a'la, powinienem wstawić do lodówki, ale pojechałem do roboty i jakoś zapomniałem, dziś patrzę, a tam kawałek białej pleśni wielkości 5 groszy i druga plamka ciutkę mniejsza, nie mam spirytu żeby to przemyć. Czym mogę to jeszcze zlikwidować zanim dam do lodówki na trzeci etap?? :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/28/#findComment-118220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #693 Opublikowano 23 Lipca 2010 Szmatką namoczoną w osolonej wodzie, lub suchą. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/28/#findComment-118221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 23 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #694 Opublikowano 23 Lipca 2010 Szmatką namoczoną w osolonej wodzie, lub suchą.Oki dzięki, a czy jeszcze raz zawijać w podkolanówkę i wiązać :question: :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/28/#findComment-118222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #695 Opublikowano 23 Lipca 2010 Przeczytaj sobie przepis, gdyz nie pamiętam. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/28/#findComment-118224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 23 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #696 Opublikowano 23 Lipca 2010 Jednoznacznie nie jest napisane, że trzeba, ale można wywnioskować, że tak :smile: chyba Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/28/#findComment-118226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #697 Opublikowano 23 Lipca 2010 Masz dwie opcje. Obie dobre. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/28/#findComment-118228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 23 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #698 Opublikowano 23 Lipca 2010 Masz dwie opcje. Obie dobre. :grin: :grin: :grin: No to będzie 3 etap bez wiązania, kawałek niewielki taki "próbny", a co mi tam. Obmyłem solanką, papierowym ręcznikiem wytarłem, jeszcze z godzinkę obeschnie i do lodówki :smile: 7 dni minimum eh :devil: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/28/#findComment-118232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 23 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #699 Opublikowano 23 Lipca 2010 czy jeszcze raz zawijać w podkolanówkę i wiązaćZawijanie pozwala na bardziej równomierne wysychanie mięsa. Zapobiega tworzeniu się twardej skorupy. Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/28/#findComment-118235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 23 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #700 Opublikowano 23 Lipca 2010 Zawijanie pozwala na bardziej równomierne wysychanie mięsa. Zapobiega tworzeniu się twardej skorupy.Mały kawałek niech będzie bez owijania, pierwszy raz robię, a jak będzie dobre to następny będzie większy i w 3 etapie zawinę :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/28/#findComment-118240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.