Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Drugi dzień III etapu czyli lodówka, na schabiku pojawiła się pleśń. Jest na to jakaś rada czy to już lipa wyszła :question: :smile:

 

[ Dodano: Nie 25 Lip, 2010 21:09 ]

Dodam jeszcze, że to druga pleśń w tym samym wyrobi. Poprzednio Maxell poradził przemyć czy teraz powtórne przemycie pomoże??

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

  • Odpowiedzi 2,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Zostaw.To normalne.I nie schabik tylko polędwica

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Zostaw.To normalne

A jak to później jeść?? Ta pleśń wygląda jak mech.

I nie schabik tylko polędwica

Jak zwał tak zwał :rolleyes:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

pokaż fotkę
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Przecież to penicylina.A tak poważnie to po odwinięciu na wyrobie nie powinno być pleśni.Nalot powinna być raczej biały.Moim zdaniem przemywanie nic już nie da. A co do nazwy to nie to samo i Dziadek znowu pomyśli ,że jego nauka poszła w las a nie w nas.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

pokaż fotkę

 

[ Dodano: Nie 25 Lip, 2010 22:27 ]

Dziadek znowu pomyśli ,że jego nauka poszła w las a nie w nas.

Nie poszła w las, tak jakoś się napisało :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Ja nie bardzo widzę bo korzystam z komórki,ale to powinno być w rajstopie a nie jest.Jak się mylę to mnie popraw

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Jak widzę mięsko na :shock: wytłaczance od jajek :devil: to aż mnie ciarki przechodzą http://emotikona.pl/emotikony/pic/niegrzeczny.gif
Pozdrawiam Wirus.

ale to powinno być w rajstopie a nie jest

Jest bez.

Jak widzę mięsko na :shock: wytłaczance od jajek

No, a co? :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Wirus napisał/a:

Jak widzę mięsko na :shock: wytłaczance od jajek

 

No, a co? :smile:

jeszcze pytasz???? :shock: :shock: :shock: :shock:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Ale odwinołeś do zdjęcia czy wogóle po pierwszym etapie nie zawinołeś w rajstopę?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

jeszcze pytasz???? :shock: :shock: :shock: :shock:

Jak bym wiedział o co kaman to bym nie pytał, jak wiesz to wytłumacz bracie :smile:

wogóle

No

 

[ Dodano: Nie 25 Lip, 2010 23:04 ]

M. in. SALMONELLA :!: :!: :!:

Znaczy się lipa i d..a zbita :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Może to być również przyczyną pojawienia się pleśni :

 

Jak powszechnie wiadomo, na surowych jajach, znajdować się mogą liczne bakterie, grzyby, pleśń itp. substancje, szkodliwe dla człowieka.

Pozdrawiam Wirus.

Znaczy się lipa i d..a zbita

Na szczęście nie jest to powszechne, nie rób uczty psu, a jak się boisz zjeść, to pamiętaj do czego jest teściowa... :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.

Masz psa?.Wiesz co zrobić.

Siostra ma dwa, ale zwierząt szkoda :grin: Pójdzie na śmietnik, chociaż jestem przeciwnikiem wyrzucania jedzenia.

Może to być również przyczyną pojawienia się pleśni :

 

Cytat:

Jak powszechnie wiadomo, na surowych jajach, znajdować się mogą liczne bakterie, grzyby, pleśń itp. substancje, szkodliwe dla człowieka.

Aha :smile:

 

 

Z wędzonkami też kiedyś różnie wychodziło :rolleyes: :rolleyes:

Jutro do sklepu po schabik, może następny wyjdzie, hmmm...

 

[ Dodano: Nie 25 Lip, 2010 23:19 ]

Jeszcze jedno, jajka(kurze) muszę trzymać w lodówce bo w spiżarni za ciepło. To nie wiem czy jest sens jeszcze raz schabik nastawiać :question: :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Na szczęście nie jest to powszechne, nie rób uczty psu, a jak się boisz zjeść, to pamiętaj do czego jest teściowa...

No, jeszcze nie słyszałam o składaniu jajek przez sterylne steki :shock:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Koledze ta polędwica zaczeła pokrywać się pleśnią już w drugim etapie i powodem jest to,że nie włożył do rajstopy.Nauczka na drugi raz ,żeby trzymać się sprawdzonych przepisów.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

nie włożył do rajstopy

Do rajstopy nie włożyłem tylko w trzecim etapie.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Jeśli chodzi o salmonellę to niszczy ją wysoka temperatura (czyli obróbka termiczna) - co do pleśni - tutaj trudno mi wyrokować tylko na podstawie zdjęć.

 

Jutro do sklepu po schabik, może następny wyjdzie

Na razie, ze względu na warunki atmosferyczne dałbym sobie z tym spokój.

Pozdrawiam Wirus.
A ile dałeś soli na 1kg polędwicy.Ja daję 50g.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Teraz nie robię często takich wyrobów, ale jak robiłem, to problemy miałem jak kombinowałem z ilością soli. Myślę, że takie wyroby powinni robić ludzie akceptujący ich naturalny smak. Znaczy to: słone mięso z niepowtarzalnym (długodojrzewającym) aromatem. Spróbujcie tak jak piszę w tym temacie (ostatni post):

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=718&postdays=0&postorder=asc&start=45

Czytałem już tutaj wypowiedzi, że jest za słone, że dzieci nie lubią, widziałem zdjęcia kanapek, gdzie mięsa tak przetworzonego było więcej niż chlebka i masełka razem wziętych. To mi przypomina jedzenie miodu lub kawioru łyżkami stołowymi. Który z Was jest w stanie zjeść 0,5 L miodu ze słoika? Wzywam chętnych! Moje doświadczenia mówią mi wyraźnie: SOLI OPOROWO! NIE SOLIĆ, A PANIEROWAĆ SOLĄ! NIE BASTURMA Z CHLEBEM, A CHLEB Z MASŁEM I Z BASTURMĄ! JAKO PYSZNA PRZEKĄSKA - CHIPSY Z BASTURMY A NIE PLASTEREK BASTURMY! I NAJWAŻNIEJSZE: NIE LUBISZ SŁONEGO ZRÓB INNE! NIE SUROWO DOJRZEWAJĄCE!!!

A ile dałeś soli na 1kg polędwicy.Ja daję 50g.

3.5% soli/p-soli.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

To mało i myślę ,że dlatego był problem.Takie wędliny wymagają dużej ilości soli bo to ona konserwuje.Dałeś mieszankę soli i peksoli niepotrzebnie.Wystarczy sama sól najlepiej gruba kłodowska niejodowana.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

To mało

Profesor Bagno pisał o 3% ja dałem ciut więcej, ale może coś spaprałem.

Wystarczy sama sól najlepiej gruba kłodowska niejodowana.

Brak możliwości zakupu u mnie w sklepach, już kiedyś po sklepach pytałem, ale mam morską gruboziarnistą.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.