jewo Opublikowano 13 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #851 Opublikowano 13 Września 2010 to mocna, charakterystyczna i specyficzna przyprawa ......ale daje taki specyficznie korzenno-ziemisty posmak jak powinna mieć taka wędlina .Także miałem przykre doświadczenia z tą przyprawą. Pierwszy raz (kilka lat temu) kupiłem w aptece, bo nawet w internecie ciężko było zdobyć, a w aptece były herbatki ekspresowe - ta kolendra była OK. Drugim razem w aptekach nie było i poradzono mi tzw. Zielarczyk, czyli sklep z ziołami - była w ziarnkach, które zmieliłem - to była ochyda, niby zapach podobny, choć mniej intensywny, a do tego ta gorycz. Beee.. Cytuj Jurek - od dawna Kibic Forum - Amator Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/35/#findComment-124375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WoytekK Opublikowano 13 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #852 Opublikowano 13 Września 2010 Wszystko było ok z wędlinką po zeskrobaniu kolendry i posypaniu pieprzem i papryką zapach się zneutralizował :wink: A wyrób na 50 stronie - jest fotka :grin: Cytuj Jeżeli coś może się nie udać - nie uda się na pewno :wink: Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/35/#findComment-124378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackfantom Opublikowano 15 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #853 Opublikowano 15 Września 2010 Moje mięsko już wisi w pończosze, zdjęcia dodam jutro. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/35/#findComment-124701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur1916 Opublikowano 2 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #854 Opublikowano 2 Października 2010 Witam.Mam kilka uwag w związku z tematem. Popelniłem kilkanasie razy rózne wędliny a/la parmeńskie.Wychodzily różnie.Raz lepiej,raz gorzej.Od początku września na 2 etap wieszam wędliny owinięte bandażem na balkonie zamiast w domu przy uchylonym oknie.I posmakowałem,że są o niebo lepsze od tych wcześniejszych,mieszkaniowych.Słońce nad mięskiem operuje tylko w godzinach porannych,do 10.30.A póżniej już tylko to co przyniesie codzienna pogoda i warszawski smog. Mięso wisi w podcieniu tak,że nie jest moczony przez padający deszcz.wczoraj,tj 01.10 z balkonu zdjąłem polędwicę a zawiesiłem karkówke.Niestety polędwicą była lekko przyduszona,obślizgła i troche nie specjalnie pachniała.Ale nie jestem wybredny i po obmyciu letnia wodą spróbowałem.Pyszna,miękka ,pozostawiajaca posmak czosnku,pieprzu i kolęndry,choć zapaszek podkiszenia też w tle jest wyczuwalny.Wczesniejszę wędliny zza okna nigdy się nie przydusiły i po przemyśleniach doszedłem do wniosku,że chyba za szczelnie owinałem bandażem,stąd nie bylo dostatecznego przewiewu prze mięso. Chcialbym to skonfrontowac z innymi "zadymiarzami" czy może raczej "wysuszaczami" :wink: Tymczasem to tyle,żeby specjalnie nie zanudzić towarzystwa,które gorąco pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/35/#findComment-126588 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #855 Opublikowano 2 Października 2010 Ja wkładam w podkolanóweki tak żeby były trzy ,cztery warstwy. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/35/#findComment-126590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackfantom Opublikowano 4 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #856 Opublikowano 4 Października 2010 I oto i Ona, moja pierwsza polędwica. Gotowa do spożycia, zdjęcia wykonane po bodajże 28 dniach. Smak: znakomity, choć może i nieco za dużo kolendry, następnym razem dam więcej soli, mniej kolendry. Zapach: tu jest lekki problem, nie wiem jak powinien pachnieć ideał, moja sztuka lekko czymś podjeżdża ni to skarpeta, nie to stare mięso, ni to nie wiadomo co, jak dla mnie jest znośnie, natomiast żeńska część rodziny nie jest w pełni zadowolona. Czego to może być przyczyna :question: Zdjęcia: http://img839.imageshack.us/img839/6711/kokongotowy.jpg Uploaded with ImageShack.us Kokon gotowy (póki mięsko nie wyschło był ładnie zawiązany) http://img830.imageshack.us/img830/197/47637655.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img830.imageshack.us/img830/4303/66285487.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img830.imageshack.us/img830/9220/47330762.jpg Uploaded with ImageShack.us PROBLEM! Z tyłu i z boku pojawił się lekki biały nalot? Czy to jest tragedia, czy mogę się tego pozbyć przemywając całość? (zdjęcie poniżej) http://img210.imageshack.us/img210/3568/fake1w.jpg Uploaded with ImageShack.us Będę wdzięczny za uwagi. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/35/#findComment-126823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #857 Opublikowano 4 Października 2010 czymś podjeżdża Wydaje mi się ,że to nadmiar kolendry tak capi.Ja przestałem ją dodawać i daję tylko sól,majeranek i czosnek. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/35/#findComment-126826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WoytekK Opublikowano 4 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #858 Opublikowano 4 Października 2010 czymś podjeżdża Wydaje mi się ,że to nadmiar kolendry tak capi.Ja przestałem ją dodawać i daję tylko sól,majeranek i czosnek. Zgadzam się z Tobą za dużo kolendry....(parę stron wcześniej pisałem o capieniu :grin: ) A nalot to prawdopodobnie sól :rolleyes: Pozdrawiam Cytuj Jeżeli coś może się nie udać - nie uda się na pewno :wink: Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/35/#findComment-126827 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackfantom Opublikowano 4 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #859 Opublikowano 4 Października 2010 Świeżą kolendrą nie capi - to pewne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/35/#findComment-126828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #860 Opublikowano 4 Października 2010 Pytałeś to Ci odpowiedziałem co moim zdaniem tak capi.Ze zdjęć nie wynika aby mięso było popsute.Ma odpowiedni kolor .Mnie wykonanie tej potrawy zajmuje 17 dni ,a Tobie 28.Może za długo i to jest przyczyną.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/35/#findComment-126830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackfantom Opublikowano 4 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #861 Opublikowano 4 Października 2010 Ilość dni nie ma znaczenia, po 21 dniach, jak dla mnie było zbyt mało ususzone. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/35/#findComment-126832 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 5 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #862 Opublikowano 5 Października 2010 Ponieważ byłem troszkę ograniczony czasowo wcześniej nie mogłem wrzucić swoich rękodzieł Po pierwsze Basturma w towarzystwie kiełbaski wieprzowo wołowej wedzonej parzonej a potem podsuszanej : http://img834.imageshack.us/img834/5102/basturmaikielbaska.jpg By rkw1968 at 2010-10-05 Tak kiełbacha się suszyła razem z grzybkami w kamperku nad naszym morzem : http://img834.imageshack.us/img834/1333/kiebaskasuszysiwkamperz.jpg By rkw1968 at 2010-10-05 Tu parzy się mała szyneczka (troszkę przewędzona i przypieczona) http://img834.imageshack.us/img834/6864/szyneczkasiparzy.jpg By rkw1968 at 2010-10-05 A to moja polędwica a la parma w towarzystwie Bastrumy http://img834.imageshack.us/img834/4642/parma1.jpg By rkw1968 at 2010-10-05 Kiełbaskę robiliśmy jeszcze bez nadziewarki bo ta doszło dopiero po powrocie do domku więc poczeka chwilkę do następnej produkcji .....BO JUŻ JĄ MAMY .... Niestety jakość zdjęć jest taka jaka jest ale to tylko samochód a nie domowa kuchnia Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/35/#findComment-126946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 5 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #863 Opublikowano 5 Października 2010 Gratulacje. Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/35/#findComment-126947 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 5 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #864 Opublikowano 5 Października 2010 Zapach: tu jest lekki problem, nie wiem jak powinien pachnieć ideał, moja sztuka lekko czymś podjeżdża ni to skarpeta, nie to stare mięso, ni to nie wiadomo co, jak dla mnie jest znośnie, natomiast żeńska część rodziny nie jest w pełni zadowolona. Czego to może być przyczyna :question: ten zapach "ala skarpeta" to zapach zjełczałego tłuszczu . napisz czy przyprawy dajesz na samym poczatku? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/35/#findComment-126948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackfantom Opublikowano 5 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #865 Opublikowano 5 Października 2010 Zapach: tu jest lekki problem, nie wiem jak powinien pachnieć ideał, moja sztuka lekko czymś podjeżdża ni to skarpeta, nie to stare mięso, ni to nie wiadomo co, jak dla mnie jest znośnie, natomiast żeńska część rodziny nie jest w pełni zadowolona. Czego to może być przyczyna :question: ten zapach "ala skarpeta" to zapach zjełczałego tłuszczu . napisz czy przyprawy dajesz na samym poczatku? Przyprawy w całości daje na samym początku, a właściwie dałem, gdyż robiłem to pierwszy raz. A jak powinno być prawidłowo? Dzięki za zainteresowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/35/#findComment-126949 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 6 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #866 Opublikowano 6 Listopada 2010 witam , jako że to moje ulubione wędlinki ,to ostatnio też robiłem , 1,5 kg schabu b/k (polędwica) 40 g sól 25 g kolendra mielona 4 średnie ząbki czosnku 4 g pieprzu cykl produkcyjny , 6 dni lodówka obciekanie w lodówce 8 dni ( tak wyszło ) w gazie i pończoszce :grin: wiszenie i wietrzenie :grin: 30 dni w lodówce dojrzewanie czasy poszczególnych etapów nieco przekroczone , ale nie wpłynęło to negatywnie na wyrób finalny :tongue: Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/35/#findComment-130918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 6 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #867 Opublikowano 6 Listopada 2010 1,5 kg schabu b/k (polędwica)1,5 kg polędwicy (schabu b/k) Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/35/#findComment-130923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 6 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #868 Opublikowano 6 Listopada 2010 No i się doczekałam Paolo :grin: Rewelacyjny produkt :thumbsup: :clap: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/35/#findComment-130929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 6 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #869 Opublikowano 6 Listopada 2010 DZIADEK, wiedziałem :lol: jak zawsze czujny Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/35/#findComment-130932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 6 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #870 Opublikowano 6 Listopada 2010 :thumbsup: :clap: Bardzo udane wyroby dojrzewające :!: :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/35/#findComment-130943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 6 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #871 Opublikowano 6 Listopada 2010 Darino, ledwo uchowałem do zdjęcia ten mały , ale jakże smaczny kawałek , dużo było chętnych czekających , aż skończę sesję zdjęciową :lol: :thumbsup: Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/35/#findComment-130948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 6 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #872 Opublikowano 6 Listopada 2010 Podziwiam te wszystkie super wyroby i widzę , że znowu prawie 60 stron do czytania Oj będę Wam zawracał głowę :wink: Gratuluję efektów :thumbsup: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/35/#findComment-130954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Asia i Tomek Opublikowano 7 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #873 Opublikowano 7 Listopada 2010 Właśnie dziś nastawiliśmy taką polędwiczkę , z racji iż nie przepadamy za kolendrą , zrobiliśmy ją w papryce, stoi dopiero kilka godzin a już nie możemy się doczekać degustacji Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/35/#findComment-131030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 7 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #874 Opublikowano 7 Listopada 2010 Właśnie dziś nastawiliśmy taką polędwiczkę Czy aby napewno to jest to samo . Polędwica a poledwiczka to jest calkiem co innego. Czekam gdy pojawi się na naszym forum oprócz nazwy schab bez kości nazwa polędwiczka b/kości .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/35/#findComment-131040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #875 Opublikowano 7 Listopada 2010 Trochę więcej wyrozumiałości .Przecież to nowicjusze :wink: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/35/#findComment-131098 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.