Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

to mocna, charakterystyczna i specyficzna przyprawa ......ale daje taki specyficznie korzenno-ziemisty posmak jak powinna mieć taka wędlina .

Także miałem przykre doświadczenia z tą przyprawą. Pierwszy raz (kilka lat temu) kupiłem w aptece, bo nawet w internecie ciężko było zdobyć, a w aptece były herbatki ekspresowe - ta kolendra była OK. Drugim razem w aptekach nie było i poradzono mi tzw. Zielarczyk, czyli sklep z ziołami - była w ziarnkach, które zmieliłem - to była ochyda, niby zapach podobny, choć mniej intensywny, a do tego ta gorycz. Beee.. :cry:
Jurek - od dawna Kibic Forum - Amator
  • Odpowiedzi 2,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Wszystko było ok z wędlinką po zeskrobaniu kolendry i posypaniu pieprzem i papryką zapach się zneutralizował :wink: A wyrób na 50 stronie - jest fotka :grin:
Jeżeli coś może się nie udać - nie uda się na pewno :wink:
  • 3 tygodnie później...

Witam.Mam kilka uwag w związku z tematem. Popelniłem kilkanasie razy rózne wędliny a/la parmeńskie.Wychodzily różnie.Raz lepiej,raz gorzej.Od początku września na 2 etap wieszam wędliny owinięte bandażem na balkonie zamiast w domu przy uchylonym oknie.I posmakowałem,że są o niebo lepsze od tych wcześniejszych,mieszkaniowych.Słońce nad mięskiem operuje tylko w godzinach porannych,do 10.30.A póżniej już tylko to co przyniesie codzienna pogoda i warszawski smog. Mięso wisi w podcieniu tak,że nie jest moczony przez padający deszcz.wczoraj,tj 01.10 z balkonu zdjąłem polędwicę a zawiesiłem karkówke.Niestety polędwicą była lekko przyduszona,obślizgła i troche nie specjalnie pachniała.Ale nie jestem wybredny i po obmyciu letnia wodą spróbowałem.Pyszna,miękka ,pozostawiajaca posmak czosnku,pieprzu i kolęndry,choć zapaszek podkiszenia też w tle jest wyczuwalny.Wczesniejszę wędliny zza okna nigdy się nie przydusiły i po przemyśleniach doszedłem do wniosku,że chyba za szczelnie owinałem bandażem,stąd nie bylo dostatecznego przewiewu prze mięso. Chcialbym to skonfrontowac z innymi "zadymiarzami" czy może raczej "wysuszaczami" :wink:

Tymczasem to tyle,żeby specjalnie nie zanudzić towarzystwa,które gorąco pozdrawiam.

Ja wkładam w podkolanóweki tak żeby były trzy ,cztery warstwy.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

I oto i Ona, moja pierwsza polędwica. :cool: Gotowa do spożycia, zdjęcia wykonane po bodajże 28 dniach.

 

Smak: znakomity, choć może i nieco za dużo kolendry, następnym razem dam więcej soli, mniej kolendry.

 

Zapach: tu jest lekki problem, nie wiem jak powinien pachnieć ideał, moja sztuka lekko czymś podjeżdża ni to skarpeta, nie to stare mięso, ni to nie wiadomo co, jak dla mnie jest znośnie, natomiast żeńska część rodziny nie jest w pełni zadowolona. Czego to może być przyczyna :question:

 

Zdjęcia:

http://img839.imageshack.us/img839/6711/kokongotowy.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Kokon gotowy (póki mięsko nie wyschło był ładnie zawiązany)

http://img830.imageshack.us/img830/197/47637655.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

http://img830.imageshack.us/img830/4303/66285487.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

http://img830.imageshack.us/img830/9220/47330762.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

PROBLEM!

Z tyłu i z boku pojawił się lekki biały nalot? Czy to jest tragedia, czy mogę się tego pozbyć przemywając całość? (zdjęcie poniżej)

http://img210.imageshack.us/img210/3568/fake1w.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

Będę wdzięczny za uwagi.

 

Pozdrawiam!

czymś podjeżdża

Wydaje mi się ,że to nadmiar kolendry tak capi.Ja przestałem ją dodawać i daję tylko sól,majeranek i czosnek.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

czymś podjeżdża

Wydaje mi się ,że to nadmiar kolendry tak capi.Ja przestałem ją dodawać i daję tylko sól,majeranek i czosnek.

Zgadzam się z Tobą za dużo kolendry....(parę stron wcześniej pisałem o capieniu :grin: )

A nalot to prawdopodobnie sól :rolleyes:

 

Pozdrawiam

Jeżeli coś może się nie udać - nie uda się na pewno :wink:
Pytałeś to Ci odpowiedziałem co moim zdaniem tak capi.Ze zdjęć nie wynika aby mięso było popsute.Ma odpowiedni kolor .Mnie wykonanie tej potrawy zajmuje 17 dni ,a Tobie 28.Może za długo i to jest przyczyną.?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Ponieważ byłem troszkę ograniczony czasowo wcześniej nie mogłem wrzucić swoich rękodzieł ;)

Po pierwsze Basturma w towarzystwie kiełbaski wieprzowo wołowej wedzonej parzonej a potem podsuszanej :

 

http://img834.imageshack.us/img834/5102/basturmaikielbaska.jpg

By rkw1968 at 2010-10-05

 

Tak kiełbacha się suszyła razem z grzybkami w kamperku nad naszym morzem :

 

http://img834.imageshack.us/img834/1333/kiebaskasuszysiwkamperz.jpg

By rkw1968 at 2010-10-05

 

Tu parzy się mała szyneczka (troszkę przewędzona i przypieczona)

http://img834.imageshack.us/img834/6864/szyneczkasiparzy.jpg

By rkw1968 at 2010-10-05

 

A to moja polędwica a la parma w towarzystwie Bastrumy

http://img834.imageshack.us/img834/4642/parma1.jpg

By rkw1968 at 2010-10-05

 

 

Kiełbaskę robiliśmy jeszcze bez nadziewarki bo ta doszło dopiero po powrocie do domku więc poczeka chwilkę do następnej produkcji .....BO JUŻ JĄ MAMY .... ;)

Niestety jakość zdjęć jest taka jaka jest ale to tylko samochód a nie domowa kuchnia ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Zapach: tu jest lekki problem, nie wiem jak powinien pachnieć ideał, moja sztuka lekko czymś podjeżdża ni to skarpeta, nie to stare mięso, ni to nie wiadomo co, jak dla mnie jest znośnie, natomiast żeńska część rodziny nie jest w pełni zadowolona. Czego to może być przyczyna :question:

ten zapach "ala skarpeta" to zapach zjełczałego tłuszczu .

napisz czy przyprawy dajesz na samym poczatku?

 

Zapach: tu jest lekki problem, nie wiem jak powinien pachnieć ideał, moja sztuka lekko czymś podjeżdża ni to skarpeta, nie to stare mięso, ni to nie wiadomo co, jak dla mnie jest znośnie, natomiast żeńska część rodziny nie jest w pełni zadowolona. Czego to może być przyczyna :question:

ten zapach "ala skarpeta" to zapach zjełczałego tłuszczu .

napisz czy przyprawy dajesz na samym poczatku?

Przyprawy w całości daje na samym początku, a właściwie dałem, gdyż robiłem to pierwszy raz. A jak powinno być prawidłowo?

Dzięki za zainteresowanie.

  • 1 miesiąc temu...

witam , jako że to moje ulubione wędlinki ,to ostatnio też robiłem ,

1,5 kg schabu b/k (polędwica)

40 g sól

25 g kolendra mielona

4 średnie ząbki czosnku

4 g pieprzu

cykl produkcyjny ,

6 dni lodówka obciekanie w lodówce

8 dni ( tak wyszło ) w gazie i pończoszce :grin: wiszenie i wietrzenie :grin:

30 dni w lodówce dojrzewanie

czasy poszczególnych etapów nieco przekroczone , ale nie wpłynęło to negatywnie na wyrób finalny :tongue:

całe życie się uczę , a czy się nauczę...

http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg

1,5 kg schabu b/k (polędwica)

1,5 kg polędwicy (schabu b/k) Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.

No i się doczekałam Paolo :grin:

Rewelacyjny produkt :thumbsup: :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

DZIADEK, wiedziałem :lol: jak zawsze czujny

całe życie się uczę , a czy się nauczę...

http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg

:thumbsup: :clap:

Bardzo udane wyroby dojrzewające :!:

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Darino, ledwo uchowałem do zdjęcia ten mały , ale jakże smaczny kawałek , dużo było chętnych czekających , aż skończę sesję zdjęciową :lol: :thumbsup:

całe życie się uczę , a czy się nauczę...

http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg

Podziwiam te wszystkie super wyroby i widzę , że znowu prawie 60 stron do czytania :cool: Oj będę Wam zawracał głowę :wink:

Gratuluję efektów :thumbsup:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Właśnie dziś nastawiliśmy taką polędwiczkę , z racji iż nie przepadamy za kolendrą , zrobiliśmy ją w papryce, stoi dopiero kilka godzin a już nie możemy się doczekać degustacji ;)

Właśnie dziś nastawiliśmy taką polędwiczkę

Czy aby napewno to jest to samo . Polędwica a poledwiczka to jest calkiem co innego. Czekam gdy pojawi się na naszym forum oprócz nazwy schab bez kości nazwa polędwiczka b/kości .Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Trochę więcej wyrozumiałości .Przecież to nowicjusze :wink:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.