Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zbój Madej, stukrotne podziękowania za inspirację i rady :grin:

Niech idzie na zdrowie i smacznego :D :D

co to będzie za 2-3 miesiące

Bezie dobrze, patrz tylko coby zielonej pleśni nie było.

Teraz to tylko aby do jesieni, wtedy to jest pole do popisu z takimi wyrobami :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

  • Odpowiedzi 2,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Bezie dobrze, patrz tylko coby zielonej pleśni nie było.

nie wiem czy to dobry pomysł.. teoretycznie tak :blush:

mianowicie na polędwicy a'la zrobiła sie spora ilość białego nalotu, który fajnie wzbogaca smak mięsa :P zeskrobałem z niej troche i natarłem tym karkówke, coby też złapała :grin: już druga rzecz będzie pozytywnie pleśnieć w lodówce :lol:

Przy okazji.. wyczytałem na forum, że przesuszona wędlina a'la parmeńska nadaje sie do ścierania na tarce jak wiórki parmezanu ^^

Faktycznie to niesamowity dodatek do sałatek.. posypana po wierzchu nabiera mięsnego, głębokiego aromatu :grin:

Teraz to tylko aby do jesieni, wtedy to jest pole do popisu z takimi wyrobami

oj już zaplanowałem m.in. 3 wersje karkówki, kilka polędwic, polędwiczke, jeszcze nieokreśloną ilość wołowiny :thumbsup: no i ze dwie nóżki w całości :grin: prowodyrem do nich oczywiscie jest Darino :P kumpiak ah kumpiak :grin: Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Dzieki KOSTEK61, posłuchałem twojej podpowiedzi i akurat trafiły się chłodne dni majowe więc mięsko powisiało na balkonie przesyłam efekt końcowy wyrobu ,smak niepowtarzalny i cała rodzinka zadowolona z nowośći w jadłospisie

  • 2 tygodnie później...

Witam wszystkich - tu moja "parmeńska" po drugim etapie

utrata masy z początkowej 1223gr do 897gr

teraz do lodówki i czekam na końcowy efekt

http://i46.tinypic.com/2duyt02.jpg

Przebywając z kotem w bliskiej zażyłości

można się nabawić kompleksu niższości !!!

Witam wszystkich - tu moja "parmeńska" po drugim etapie

A piżamka gdzie ???

Normalnie powinno być jeszcze w zawinięte do końca 3 etapu :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

i cała rodzinka zadowolona

To się liczy najbardziej :thumbsup: :clap:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

wamix ukroiłeś to wzdłuż czy w poprzek ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

A piżamka gdzie ???

Normalnie powinno być jeszcze w zawinięte do końca 3 etapu :)

Piżamka zdjęta aby deko nawilżyć :grin: a tak po za tym kto tam lubi piżamki i koszule nocne itp :thumbsup:

miro jeszcze nie dziabałem poczekam jeszcze 6 dni i dziabne specjalnie już japońca naostrzyłem /chyba ,że nie wytrzymam/

fotki nie omieszcze wkleić :grin:

Przebywając z kotem w bliskiej zażyłości

można się nabawić kompleksu niższości !!!

Mój kolega jak zobaczył fote to nazwał ja "Meteor" :grin: i dziś

przybysz z "kosmosu" został rozkrojony

smak super b.delikatny , cały proces trwał 19 dni , ja bym jeszcze go wydłużył ale żona od 3 dni molestowała mnie abym rozkroił :tongue:

http://i50.tinypic.com/b4b0aw.jpg

teraz biore się za karkówkę i boczek :grin:

Przebywając z kotem w bliskiej zażyłości

można się nabawić kompleksu niższości !!!

Mój kolega jak zobaczył fote to nazwał ja "Meteor"

:lol:

ładnie zakolorowny przkrój.

:clap:

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Mam w domu lodówkę z funkcją no-frost, wysusza wszystko co nie zostanie przykryte folią. Czy w takim wypadku można cały proces suszenia przeprowadzić w lodówce? Czy może któryś z etapów przeprowadzić w normalnej lodówce?

Ja tez robiłem to w lodówce z funkcją no-frost ,pierwszy etap był pod przykryciem

ostatni bez tylko tez raz dziennie przekładałem

Przebywając z kotem w bliskiej zażyłości

można się nabawić kompleksu niższości !!!

Jak na pierwszy raz to może być :grin: .Kilka błędów popełniłeś.Jak będziesz robił karkówkę i boczek to zdecydowanie wydłuż każdy etap bo będzie twarde i nie wyciągaj z rajstopy bo jeszcze bardziej wysuszasz a to ma dojrzewać a nie schnąć.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

W brew pozorom nie wyschła jest b.delikatna i soczysta :grin:

po prostu drugi etap przebiegał na balkonie i pogoda była nie do końca powodująca obsychanie -wilgotność 75-80% a temp w granicach od 7 stopni w nocy do max 20 w dzień

dla tego skarpeta poszła aut :grin: aby polędwiczka deko obeschła

Przebywając z kotem w bliskiej zażyłości

można się nabawić kompleksu niższości !!!

aby polędwiczka deko obeschła

I to moim zdaniem jest błąd, ale jak taka Ci odpowiada to ........I jeszcze jedno.Ta błona w środku to już chyba taka delikatna nie jest.Moim zdaniem użyłeś nie tą część polędwicy. :cool:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

no to był schab , to w sumie nie błona tylko tłuszcz ,a jesli błona to sól ja zmiękczyła :wink:

to pierwszy takiego typu wykon uważam ,że nie jest źle - zawsze na poczatku brak cierpliwosci

drugi wyrób bedzie lepszy :grin:

Przebywając z kotem w bliskiej zażyłości

można się nabawić kompleksu niższości !!!

no to był schab , to w sumie nie błona tylko tłuszcz ,a jesli błona to sól ja zmiękczyła

Jak chcesz dojść do mistrzostwa w domowym wędliniarstwie to czytaj uważnie to, co koledzy piszą a nie tłumacz się, bo nie ma z czego :grin: .

Arkadiusz trafnie zwrócił uwagę na pozostawioną na polędwicy mizdrę oraz prawidłowo nazwał część mięsa, którą przerobiłeś.

Niemniej podzielam Twoją radość z udanej polędwicy i życzę udanego rozszerzania asortymentu wyrobów.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

  • 4 tygodnie później...

No to zakończyłem proces robienia karczka

masa poczatkowa 1.89kg końcowa 1.44kg- czyli w sumie dużo nie straciła :grin:

Pierwszy etap 8 dni w lodówce drugi 12 dni na balkonie pogoda dość gorąco ok 30 st w dzień

noc 14-16 st po 7 dniach sprawdziłem czy sa jakies zmiany ale nic sie nie działo i zawinąłem i z powrotem na balkon :grin:

 

http://i49.tinypic.com/2vw9wg0.jpg

 

trzeci etap 8 dni w lodówce

a tak to wyszło jest cacy :grin:

 

http://i48.tinypic.com/2nuoprb.jpg

 

http://i47.tinypic.com/3308dj6.jpg

w rzeczywistości jest bardziej czerwona - tu efekt lampy

 

:thumbsup:

Przebywając z kotem w bliskiej zażyłości

można się nabawić kompleksu niższości !!!

masa poczatkowa 1.89kg końcowa 1.44kg- czyli w sumie dużo nie straciła :grin:

faktycznie dużo nie straciła

 

drugi 12 dni na balkonie pogoda dość gorąco ok 30 st w dzień

noc 14-16 st

może właśnie przez to że ostatnio jest bardzo wilgotno co nie sprzyja wysychaniu

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

może właśnie przez to że ostatnio jest bardzo wilgotno co nie sprzyja wysychaniu

Bardzo możliwe na 3 etapie wyschła bardziej w lodówce niż przy tak wysokich temperaturach na powietrzu

Przebywając z kotem w bliskiej zażyłości

można się nabawić kompleksu niższości !!!

  • 1 miesiąc temu...

Witam,

 

Witam.Mam pytanie ,lepiej jak ostatni etap leży w lodówce czy np wisi? Jak się ma jeszcze zdejmowanie pończochy? Na stronie z przepisem piszą żeby zdjąć a tu żeby nie zdejmować ma to aż taki wpływ na wilgoć?Pewnie zewnątrz będzie bardziej twarda bez.Pozdrawiam

 

sieciech, Myślę,że to zależy od warunków jakimi dysponujesz. Ja ukryłem w lodówce ponieważ moja kryjówa ma niezły przeciąg i bałem się, że wyschnie na wiór. Z tej obawy również trzymam ją w "skarpecie" do końca. Dojrzała nie znaczy przecież pancerna :smile:

Robiłem kilka razy polędwicę a’la parmeńska i wychodziła super. Ale miałem podobne dylematy jak koledzy, co zrobić aby po całościowym procesie dojrzewania polędwica nie za szybko wysychała i jak najdłużej można byłoby cieszyć się jej smakiem. A wiadomo czym dłużej dojrzewa tym jej smak jest wyborniejszy.

Skorzystałem po prostu z pomysłu Darino przy produkcji Kumpiaka w jego wykonaniu i też zastosowałem stukaterę tylko w tym wypadku do polędwicy i karkówki.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=851&postdays=0&postorder=asc&highlight=darino+kumpiak&start=30

 

Po procesie dojrzewania polędwicy i karkówki zrobiłem mieszankę ze smalcu, mąki, soli i przypraw i dokładnie wysmarowałem oba produkty.

 

Polędwica

 

Obrazek

 

Karkówka

 

 

Obrazek

 

Obrazek

 

 

 

I tak to w piwnicy wisiało kilka miesięcy, po którym to czasie odkroiłem po kawałku obu wędlin na degustację.

 

Polędwica

 

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

 

Karkówka

 

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

 

 

Karkówka na razowcu z wiejskim masłem po prostu niebo w gębie, prawdziwy rarytas.

 

Obrazek

 

Naprawdę czym dłużej wyroby leżakują w tej kołderce tym wyborniejszy smak.

Jeżeli ktoś ma trochę cierpliwości to niech zastosuję tą metodę a nie będzie żałował.

 

 

A propos, Kumpiak jest produkowany i promowany przez mojego znajomego pana Jana Ancypo, którego to działania przyczyniły się do zatwierdzenia Kumpiaka przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi jako podlaskiego produktu tradycyjnego.

 

http://www.sokolka.pl/tradycje_kulinarne.htm

 

http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-podlaskie/Kumpiak-podlaski

 

Pozdrawiam,

 

Wiesiekm

Powiedz mi jak to się potem czyści tą otoczkę z smalcu mąki i soli.

maku1, a Ty wolisz blondynki , czy raczej brunetki ????

87 stron na ten temat , wątek wałkowany od kilku lat , poczytaj dokładnie w tym włąśnie wątku i wnioski wyciągniesz sam . Nikt Ci nie powie jakie przyprawy są najlepsze , bo nikt nie zna Twych kubków smakowych .

 

Pierwszy post na forum i mała wtopka .

 

Witaj wśród nas , czytaj dużo , to dużo się dowiesz , jak poczytasz , to pytaj .

Ale podstawy musisz sam ogarnąć.

 

Trzymaj się i się nie zniechęcaj :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

witam.mam pytanie w jakich przyprwach jest najlszy schabik?

Witaj.Schabik dla Ciebie jest najlepszy w przyprawach, które najbardziej lubisz :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.