Zbój Madej Opublikowano 23 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #1276 Opublikowano 23 Maja 2012 Zbój Madej, stukrotne podziękowania za inspirację i rady :grin:Niech idzie na zdrowie i smacznego :D co to będzie za 2-3 miesiąceBezie dobrze, patrz tylko coby zielonej pleśni nie było. Teraz to tylko aby do jesieni, wtedy to jest pole do popisu z takimi wyrobami Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/52/#findComment-219280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 23 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #1277 Opublikowano 23 Maja 2012 Bezie dobrze, patrz tylko coby zielonej pleśni nie było.nie wiem czy to dobry pomysł.. teoretycznie tak :blush: mianowicie na polędwicy a'la zrobiła sie spora ilość białego nalotu, który fajnie wzbogaca smak mięsa :P zeskrobałem z niej troche i natarłem tym karkówke, coby też złapała :grin: już druga rzecz będzie pozytywnie pleśnieć w lodówce :lol: Przy okazji.. wyczytałem na forum, że przesuszona wędlina a'la parmeńska nadaje sie do ścierania na tarce jak wiórki parmezanu ^^ Faktycznie to niesamowity dodatek do sałatek.. posypana po wierzchu nabiera mięsnego, głębokiego aromatu :grin: Teraz to tylko aby do jesieni, wtedy to jest pole do popisu z takimi wyrobamioj już zaplanowałem m.in. 3 wersje karkówki, kilka polędwic, polędwiczke, jeszcze nieokreśloną ilość wołowiny :thumbsup: no i ze dwie nóżki w całości :grin: prowodyrem do nich oczywiscie jest Darino :P kumpiak ah kumpiak :grin: Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/52/#findComment-219288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maki12 Opublikowano 24 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #1278 Opublikowano 24 Maja 2012 Dzieki KOSTEK61, posłuchałem twojej podpowiedzi i akurat trafiły się chłodne dni majowe więc mięsko powisiało na balkonie przesyłam efekt końcowy wyrobu ,smak niepowtarzalny i cała rodzinka zadowolona z nowośći w jadłospisie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/52/#findComment-219475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamix Opublikowano 6 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #1279 Opublikowano 6 Czerwca 2012 Witam wszystkich - tu moja "parmeńska" po drugim etapie utrata masy z początkowej 1223gr do 897gr teraz do lodówki i czekam na końcowy efekt http://i46.tinypic.com/2duyt02.jpg Cytuj Przebywając z kotem w bliskiej zażyłości można się nabawić kompleksu niższości !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/52/#findComment-221635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 6 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #1280 Opublikowano 6 Czerwca 2012 Witam wszystkich - tu moja "parmeńska" po drugim etapie A piżamka gdzie ??? Normalnie powinno być jeszcze w zawinięte do końca 3 etapu Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/52/#findComment-221673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 6 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #1281 Opublikowano 6 Czerwca 2012 i cała rodzinka zadowolonaTo się liczy najbardziej :thumbsup: :clap: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/52/#findComment-221674 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 6 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #1282 Opublikowano 6 Czerwca 2012 wamix ukroiłeś to wzdłuż czy w poprzek ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/52/#findComment-221677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamix Opublikowano 6 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #1283 Opublikowano 6 Czerwca 2012 A piżamka gdzie ??? Normalnie powinno być jeszcze w zawinięte do końca 3 etapu Piżamka zdjęta aby deko nawilżyć :grin: a tak po za tym kto tam lubi piżamki i koszule nocne itp :thumbsup: miro jeszcze nie dziabałem poczekam jeszcze 6 dni i dziabne specjalnie już japońca naostrzyłem /chyba ,że nie wytrzymam/ fotki nie omieszcze wkleić :grin: Cytuj Przebywając z kotem w bliskiej zażyłości można się nabawić kompleksu niższości !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/52/#findComment-221724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamix Opublikowano 14 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #1284 Opublikowano 14 Czerwca 2012 Mój kolega jak zobaczył fote to nazwał ja "Meteor" :grin: i dziś przybysz z "kosmosu" został rozkrojony smak super b.delikatny , cały proces trwał 19 dni , ja bym jeszcze go wydłużył ale żona od 3 dni molestowała mnie abym rozkroił :tongue: http://i50.tinypic.com/b4b0aw.jpg teraz biore się za karkówkę i boczek :grin: Cytuj Przebywając z kotem w bliskiej zażyłości można się nabawić kompleksu niższości !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/52/#findComment-222614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 14 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #1285 Opublikowano 14 Czerwca 2012 Mój kolega jak zobaczył fote to nazwał ja "Meteor" :lol: ładnie zakolorowny przkrój. :clap: :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/52/#findComment-222616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej_Zaleski Opublikowano 14 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #1286 Opublikowano 14 Czerwca 2012 Mam w domu lodówkę z funkcją no-frost, wysusza wszystko co nie zostanie przykryte folią. Czy w takim wypadku można cały proces suszenia przeprowadzić w lodówce? Czy może któryś z etapów przeprowadzić w normalnej lodówce? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/52/#findComment-222626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamix Opublikowano 14 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #1287 Opublikowano 14 Czerwca 2012 Ja tez robiłem to w lodówce z funkcją no-frost ,pierwszy etap był pod przykryciemostatni bez tylko tez raz dziennie przekładałem Cytuj Przebywając z kotem w bliskiej zażyłości można się nabawić kompleksu niższości !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/52/#findComment-222627 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #1288 Opublikowano 14 Czerwca 2012 Jak na pierwszy raz to może być :grin: .Kilka błędów popełniłeś.Jak będziesz robił karkówkę i boczek to zdecydowanie wydłuż każdy etap bo będzie twarde i nie wyciągaj z rajstopy bo jeszcze bardziej wysuszasz a to ma dojrzewać a nie schnąć. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/52/#findComment-222653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamix Opublikowano 14 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #1289 Opublikowano 14 Czerwca 2012 W brew pozorom nie wyschła jest b.delikatna i soczysta :grin: po prostu drugi etap przebiegał na balkonie i pogoda była nie do końca powodująca obsychanie -wilgotność 75-80% a temp w granicach od 7 stopni w nocy do max 20 w dzieńdla tego skarpeta poszła aut :grin: aby polędwiczka deko obeschła Cytuj Przebywając z kotem w bliskiej zażyłości można się nabawić kompleksu niższości !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/52/#findComment-222695 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #1290 Opublikowano 14 Czerwca 2012 aby polędwiczka deko obeschła I to moim zdaniem jest błąd, ale jak taka Ci odpowiada to ........I jeszcze jedno.Ta błona w środku to już chyba taka delikatna nie jest.Moim zdaniem użyłeś nie tą część polędwicy. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/52/#findComment-222706 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamix Opublikowano 14 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #1291 Opublikowano 14 Czerwca 2012 no to był schab , to w sumie nie błona tylko tłuszcz ,a jesli błona to sól ja zmiękczyła :wink: to pierwszy takiego typu wykon uważam ,że nie jest źle - zawsze na poczatku brak cierpliwoscidrugi wyrób bedzie lepszy :grin: Cytuj Przebywając z kotem w bliskiej zażyłości można się nabawić kompleksu niższości !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/52/#findComment-222716 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #1292 Opublikowano 14 Czerwca 2012 no to był schab , to w sumie nie błona tylko tłuszcz ,a jesli błona to sól ja zmiękczyłaJak chcesz dojść do mistrzostwa w domowym wędliniarstwie to czytaj uważnie to, co koledzy piszą a nie tłumacz się, bo nie ma z czego :grin: . Arkadiusz trafnie zwrócił uwagę na pozostawioną na polędwicy mizdrę oraz prawidłowo nazwał część mięsa, którą przerobiłeś. Niemniej podzielam Twoją radość z udanej polędwicy i życzę udanego rozszerzania asortymentu wyrobów. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/52/#findComment-222721 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamix Opublikowano 11 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #1293 Opublikowano 11 Lipca 2012 No to zakończyłem proces robienia karczka masa poczatkowa 1.89kg końcowa 1.44kg- czyli w sumie dużo nie straciła :grin: Pierwszy etap 8 dni w lodówce drugi 12 dni na balkonie pogoda dość gorąco ok 30 st w dzień noc 14-16 st po 7 dniach sprawdziłem czy sa jakies zmiany ale nic sie nie działo i zawinąłem i z powrotem na balkon :grin: http://i49.tinypic.com/2vw9wg0.jpg trzeci etap 8 dni w lodówce a tak to wyszło jest cacy :grin: http://i48.tinypic.com/2nuoprb.jpg http://i47.tinypic.com/3308dj6.jpg w rzeczywistości jest bardziej czerwona - tu efekt lampy :thumbsup: Cytuj Przebywając z kotem w bliskiej zażyłości można się nabawić kompleksu niższości !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/52/#findComment-227263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 11 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #1294 Opublikowano 11 Lipca 2012 masa poczatkowa 1.89kg końcowa 1.44kg- czyli w sumie dużo nie straciła :grin: faktycznie dużo nie straciła drugi 12 dni na balkonie pogoda dość gorąco ok 30 st w dzień noc 14-16 st może właśnie przez to że ostatnio jest bardzo wilgotno co nie sprzyja wysychaniu Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/52/#findComment-227317 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamix Opublikowano 11 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #1295 Opublikowano 11 Lipca 2012 może właśnie przez to że ostatnio jest bardzo wilgotno co nie sprzyja wysychaniuBardzo możliwe na 3 etapie wyschła bardziej w lodówce niż przy tak wysokich temperaturach na powietrzu Cytuj Przebywając z kotem w bliskiej zażyłości można się nabawić kompleksu niższości !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/52/#findComment-227351 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon0609 Opublikowano 6 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #1296 Opublikowano 6 Września 2012 Witam, Witam.Mam pytanie ,lepiej jak ostatni etap leży w lodówce czy np wisi? Jak się ma jeszcze zdejmowanie pończochy? Na stronie z przepisem piszą żeby zdjąć a tu żeby nie zdejmować ma to aż taki wpływ na wilgoć?Pewnie zewnątrz będzie bardziej twarda bez.Pozdrawiam sieciech, Myślę,że to zależy od warunków jakimi dysponujesz. Ja ukryłem w lodówce ponieważ moja kryjówa ma niezły przeciąg i bałem się, że wyschnie na wiór. Z tej obawy również trzymam ją w "skarpecie" do końca. Dojrzała nie znaczy przecież pancerna :smile: Robiłem kilka razy polędwicę a’la parmeńska i wychodziła super. Ale miałem podobne dylematy jak koledzy, co zrobić aby po całościowym procesie dojrzewania polędwica nie za szybko wysychała i jak najdłużej można byłoby cieszyć się jej smakiem. A wiadomo czym dłużej dojrzewa tym jej smak jest wyborniejszy. Skorzystałem po prostu z pomysłu Darino przy produkcji Kumpiaka w jego wykonaniu i też zastosowałem stukaterę tylko w tym wypadku do polędwicy i karkówki. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=851&postdays=0&postorder=asc&highlight=darino+kumpiak&start=30 Po procesie dojrzewania polędwicy i karkówki zrobiłem mieszankę ze smalcu, mąki, soli i przypraw i dokładnie wysmarowałem oba produkty. Polędwica Obrazek Karkówka Obrazek Obrazek I tak to w piwnicy wisiało kilka miesięcy, po którym to czasie odkroiłem po kawałku obu wędlin na degustację. Polędwica Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Karkówka Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Karkówka na razowcu z wiejskim masłem po prostu niebo w gębie, prawdziwy rarytas. Obrazek Naprawdę czym dłużej wyroby leżakują w tej kołderce tym wyborniejszy smak. Jeżeli ktoś ma trochę cierpliwości to niech zastosuję tą metodę a nie będzie żałował. A propos, Kumpiak jest produkowany i promowany przez mojego znajomego pana Jana Ancypo, którego to działania przyczyniły się do zatwierdzenia Kumpiaka przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi jako podlaskiego produktu tradycyjnego. http://www.sokolka.pl/tradycje_kulinarne.htm http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-podlaskie/Kumpiak-podlaski Pozdrawiam, Wiesiekm Powiedz mi jak to się potem czyści tą otoczkę z smalcu mąki i soli. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/52/#findComment-235878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maku1 Opublikowano 8 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #1297 Opublikowano 8 Września 2012 witam.mam pytanie w jakich przyprwach jest najlszy schabik? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/52/#findComment-236271 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 8 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #1298 Opublikowano 8 Września 2012 maku1, a Ty wolisz blondynki , czy raczej brunetki ???? 87 stron na ten temat , wątek wałkowany od kilku lat , poczytaj dokładnie w tym włąśnie wątku i wnioski wyciągniesz sam . Nikt Ci nie powie jakie przyprawy są najlepsze , bo nikt nie zna Twych kubków smakowych . Pierwszy post na forum i mała wtopka . Witaj wśród nas , czytaj dużo , to dużo się dowiesz , jak poczytasz , to pytaj . Ale podstawy musisz sam ogarnąć. Trzymaj się i się nie zniechęcaj Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/52/#findComment-236273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #1299 Opublikowano 8 Września 2012 witam.mam pytanie w jakich przyprwach jest najlszy schabik? Witaj.Schabik dla Ciebie jest najlepszy w przyprawach, które najbardziej lubisz :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/52/#findComment-236274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maku1 Opublikowano 13 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #1300 Opublikowano 13 Września 2012 a na slodko to jakie przyprawy beda najlepsze i czy ktos z was juz robil taka na slodko?) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/52/#findComment-237291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.