Todek Opublikowano 17 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1501 Opublikowano 17 Marca 2013 Niemożliwością jest takie pokrojenie mojego schabu normalnym nożem! A noże mam ostre! Ale za każdym razem będę próbował! HeheheNie bardzo rozumiem. :shock: Dlaczego nie można pokroić nożem? To czym kroisz? Ja robiłem kilka razy, i kroiłem nożem. :grin: Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/61/#findComment-275337 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 17 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1502 Opublikowano 17 Marca 2013 Nie bardzo rozumiem.Todek żeby pokroić tak jak na zdjęciu, to trzeba mieć krajalnicę i to dobrą :wink: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/61/#findComment-275338 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 17 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1503 Opublikowano 17 Marca 2013 Nie bardzo rozumiem.Todek żeby pokroić tak jak na zdjęciu, to trzeba mieć krajalnicę i to dobrą :wink:Ah, kurcze, źle zrozumiałem. :blush: Myślałem, że chodzi w ogóle o pokrojenie. :grin: Jak zrobię następnym razem, to odkurzę swoją krajalnicę i zobaczę co się da zrobić. :grin: Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/61/#findComment-275339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Loren1 Opublikowano 17 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1504 Opublikowano 17 Marca 2013 Moja jest tak kruchutka że nie trzeba kroić w mikronach!!! Cytuj mądry uczy się od każdego, głupi wie wszystko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/61/#findComment-275374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marclacruz Opublikowano 17 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1505 Opublikowano 17 Marca 2013 Moj pierwszy post i pierwszy schabik ktory 2 dni lezal w lodowce a potem 7 dni wisial w kuchni w temperaturze 19 - 24. Wyszedl bardzo smaczny zastosowalem przyprawy - czosnek granulowany, majeranek, lisc laurowy, papryke ostra i slodka i pieprz czarny. Zapach lekko czosnkowy smak bardzo dobry bez dominacji ktorejs z przypraw. Pozdrawiam http://imageshack.us/content_round.php?page=done&l=img199/2944/58177546869959985196558.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/61/#findComment-275412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romax Opublikowano 18 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1506 Opublikowano 18 Marca 2013 Moj pierwszy post i pierwszy schabikgratulujemy pierwszego postu i pierwszego schabiku :clap: zamiast linku wstaw kod forum :wink: Cytuj beckermanntravel.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/61/#findComment-275469 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dymny Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1507 Opublikowano 20 Marca 2013 Czy ktoś robił polędwicę a'la parmeńska z indyka? Zastanawiam się czy nie spróbować zrobić czegoś takiego;) Cytuj "Bardziej miłuj tego, kto wytyka ci błędy, niż tego, kto cię wciąż chwali". Aforyzm arabski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/61/#findComment-275909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1508 Opublikowano 20 Marca 2013 Czy ktoś robił polędwicę a'la parmeńska z indyka? Zastanawiam się czy nie spróbować zrobić czegoś takiego;)Nie spotkałem się z takim wyrobem,gdzie indyk ma polędwicę ? a tak ogólnie nie radzę spożywać drobiu bez obróbki termicznej. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/61/#findComment-275911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1509 Opublikowano 20 Marca 2013 Czy ktoś robił polędwicę a'la parmeńska z indyka?Z indyka nie robiem ale z gęsiny owszem http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=183574#183574 :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/61/#findComment-275913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dymny Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1510 Opublikowano 20 Marca 2013 Dzięki, Darino! Spróbuję coś podobnego z indykiem. Cytuj "Bardziej miłuj tego, kto wytyka ci błędy, niż tego, kto cię wciąż chwali". Aforyzm arabski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/61/#findComment-275916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1511 Opublikowano 20 Marca 2013 Z indyka nie robiem ale z gęsiny owszemDarino jak robiłeś półgęsek to nie wędziłeś tego wyrobu? Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/61/#findComment-275979 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1512 Opublikowano 20 Marca 2013 Dzięki, Darino! Spróbuję coś podobnego z indykiem Jedzenie surowego drobiu może się źle skończyć. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/61/#findComment-275980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dymny Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1513 Opublikowano 20 Marca 2013 Dzięki, Darino! Spróbuję coś podobnego z indykiem Jedzenie surowego drobiu może się źle skończyć. Właśnie myślę jak to zrobić by się źle nie skończyło;) Jeśli sparzę i będę suszył to wyjdzie coś innego. Daruję sobie... Cytuj "Bardziej miłuj tego, kto wytyka ci błędy, niż tego, kto cię wciąż chwali". Aforyzm arabski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/61/#findComment-276005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 21 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1514 Opublikowano 21 Marca 2013 Darino jak robiłeś półgęsek to nie wędziłeś tego wyrobuPółgęsek dojrzewał surowa na strychu, a potem w lodówce. Chociaż może być, że pod koniec dojrzewania dostał troche zimnego dymu. Sorki zapomniałem. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/61/#findComment-276078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 21 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1515 Opublikowano 21 Marca 2013 Czy ktoś robił polędwicę a'la parmeńska z indyka? Zastanawiam się czy nie spróbować zrobić czegoś takiego;) Ja robiłem z piersi indyka i z gąski również i jak do tej pory żyję i mam się zdrowo oby tak dalej, dodać jednak muszę że gąska i indyk były z własnego chowu nie żadne kupione od gospodarza. :grin: Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/61/#findComment-276079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 27 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1516 Opublikowano 27 Marca 2013 Pierwszy schabik ala już w zasadzie skonsumowany :grin: Robiłem 40 gr soli na kg, czosnek surowy i kolendra. Wyszedł bardzo fajny ale następny (a właściwie następne bo nastawiał będę schab i karkówkę) chciałbym zrobić albo na peklosoli albo ma mieszance sól/peklosól ale chyba dałbym 45-50 gr/kg bo ten był w smaku bardzo OK ale chyba odrobinę bardziej słony byłby lepszy. Tak samo zamiast świeżego czosnku chciałbym użyć suszonego bo jakoś tak nie bardzo mi wyglądały miejsca wokoło kawałeczków czosnku już po rozpakowaniu z rajstopki Gdzieś widziałem że ktoś tak robi ale za diabła nie mogę na tych 100 stronach znaleźć. Podpowiedzcie proszę jak najlepiej uczynić? Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/61/#findComment-277866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dymny Opublikowano 28 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1517 Opublikowano 28 Marca 2013 Pierwszy schabik ala już w zasadzie skonsumowany :grin: Robiłem 40 gr soli na kg, czosnek surowy i kolendra. Wyszedł bardzo fajny ale następny (a właściwie następne bo nastawiał będę schab i karkówkę) chciałbym zrobić albo na peklosoli albo ma mieszance sól/peklosól ale chyba dałbym 45-50 gr/kg bo ten był w smaku bardzo OK ale chyba odrobinę bardziej słony byłby lepszy. Tak samo zamiast świeżego czosnku chciałbym użyć suszonego bo jakoś tak nie bardzo mi wyglądały miejsca wokoło kawałeczków czosnku już po rozpakowaniu z rajstopki Gdzieś widziałem że ktoś tak robi ale za diabła nie mogę na tych 100 stronach znaleźć. Podpowiedzcie proszę jak najlepiej uczynić? Ja właśnie zrobiłem tak, jak Ty dopiero zamierzasz;) 50g peklosoli/kg i czosnek granulowany. Zobacz w Moje Wyroby. W sobotę miną trzy tygodnie i wtedy będę degustował. Zrobię zdjęcia i opiszę wrażenia smakowe schabu i karkówki a'la parmeńskie. Cytuj "Bardziej miłuj tego, kto wytyka ci błędy, niż tego, kto cię wciąż chwali". Aforyzm arabski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/61/#findComment-277919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1518 Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Ja tym razem zrobiłem karkówkę, wisiała prawie 3tyg w piwnicy na wsi - teraz dochodzi zamknięta próżniowo w lodówce. :wink: :thumbsup: http://monki.us/~tier/wd/30.03.13_wyroby_swiateczne/IMG_3959.JPG http://monki.us/~tier/wd/30.03.13_wyroby_swiateczne/IMG_3964.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/61/#findComment-278694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1519 Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Ja tym razem zrobiłem karkówkę,Robiłes na peklosoli? Bo kolorek ma taki że aż ślinka cieknie :thumbsup: Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/61/#findComment-278697 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1520 Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Tak, nawet sobie zapisałem :grin: karkówka 1180gmieszanka: 40g peklo, 10g sól, 5g cukruprzyprawy: łyżeczka kolendry, 5 ziaren jałowca pół łyżeczki pieprzu (utarte w moździerzu) Peklowane 2 tyg w lodówce, zawinięte w gazę i piwniczka ok 3 tyg. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/61/#findComment-278698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1521 Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Tak, nawet sobie zapisałem :grin: karkówka 1180g mieszanka: 40g peklo, 10g sól, 5g cukru przyprawy: łyżeczka kolendry, 5 ziaren jałowca pół łyżeczki pieprzu (utarte w moździerzu) Peklowane 2 tyg w lodówce, zawinięte w gazę i piwniczka ok 3 tyg.Czyli etap pierwszy lodówkowy trzykrotnie dłuższy? Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/61/#findComment-278699 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxi kaz79 Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1522 Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Witam po świątecznie , mam schab , który wisi jakieś 7-8 tygodni w chłodnym miejscu. Pewnie będzie suchy na wiór , zapach w normie. Muszę go skonsumować bo szkoda mięska nie ma co czekać. Najlepsza konsumpcja przy odpowiedniej książce :grin: Pozdrawiam Cytuj Wędliny domowe-tradycyjne,smaczne,zdrowe. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/61/#findComment-278708 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witcher Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1523 Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Ja również pokusiłem się o wyrób tego przysmaku Robiłem ściśle z przepisem ze strony głównej i efekt jak dla mnie bardzo przyjemny. Zapach bardzo ładny, smak super lekko słonawo-czosnkowy z nutą majeranku. Zastanawiam się czy nie powinna bardziej podeschnąć? Na drugim zdjęciu widać taki lekki białawy nalot ( jak ziarnka soli) w jednym miejscu. Czy należy się tym przejmować? Ile teraz takie mięsko może leżeć w lodówce po wyjęciu z pończochy? Cytuj Wiem co jem bo sam to robię Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/61/#findComment-278765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1524 Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Czy należy się tym przejmować? Nie Ile teraz takie mięsko może leżeć w lodówce po wyjęciu z pończochy? Aż go zjecie. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/61/#findComment-278774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witcher Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1525 Opublikowano 2 Kwietnia 2013 witcher napisał/a: Ile teraz takie mięsko może leżeć w lodówce po wyjęciu z pończochy? Aż go zjecie. No to się domyślam chodziło mi bardziej o kwestię teoretyczną. Czy może leżeć tydzień, miesiąc....?? Cytuj Wiem co jem bo sam to robię Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/61/#findComment-278776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.