arkadiusz Opublikowano 13 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #1551 Opublikowano 13 Października 2013 Płynów odlewam śladowe ilości Spokojnie.Raz jest więcej raz mniej. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/63/#findComment-306716 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 26 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #1552 Opublikowano 26 Października 2013 Chciałem się pochwalić moją pierwszą własnoręcznie zrobioną polędwicą a'la parmeńską . W smaku super , słoność pasuje i po pierwszych próbach już dzisiaj zaczęła się robić następna . Pierwszy etap trwał 5 dni drugi też 5 dni ale trzeciego nie dałem rady przetrzymać i spróbowałem dzisiaj czyli po 6 dniach . Wstawiam kilka fotek i przepraszam , że nóż był troszkę nie tego ale to były emocje Karczek po 10 dniach lodówki zalicza od poniedziałku 2 etap sznureczki już się luźne zrobiły boczek jeszcze cały czas w lodówce ale był mały a teraz już jest nie mały a malusi ale co tam warto próbować Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/63/#findComment-308980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #1553 Opublikowano 26 Października 2013 Po obwódce widać ,że warunki nie za dobre, ale jak się nie ma co się lubi.................. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/63/#findComment-309029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 26 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #1554 Opublikowano 26 Października 2013 @arkadiusz, na inne warunki nie mam szans . Wisiała w kuchni przy rozszczelnionym lub uchylonym oknie i zrobiłem tak aby na przestrzał w mieszkaniu było drugie okno rozszczelnione . ruch powietrza był zauważalny . Na inne warunki nie mam póki co szans . Ale ogólnie jestem zadowolony w śmietniku nie wylądowała , żadnych niewłaściwych zmian na powierzchni nie zauważyłem i już widzę , że długo to ona sobie nie poleży w lodówce . A bałem się jak .......... bo to jednak sól a nie peklosól ............. . Jednym słowem warto było Dziękuję za wskazówki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/63/#findComment-309062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #1555 Opublikowano 26 Października 2013 ruch powietrza był zauważalny Tylko temperatura nie taka o wilgotności nie wspomnę ,ale jak już pisałem każdy radzi sobie jak może.Grunt ,że jest dla Was dobra a reszta nieważna Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/63/#findComment-309064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 26 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #1556 Opublikowano 26 Października 2013 (edytowane) Na temperaturę za bardzo nie mam wpływu , okno jest północne grzejnik zakręcony i oscylowała w granicach 20 stopni . O wilgotności troszkę pomyślałem ale bałem się ,że pojawi mi się szara/zielona pleśń i " strefiłem " . Zamierzałem troszeczkę zraszaczem raz dziennie potraktować wiszące zawiniątko . Radził byś wiszący karczek troszkę zwilżać ??? Jakie według Ciebie są najkorzystniejsze parametry przy tego typu produktach ??? I jeszcze jedno pytanie . Nie dawałem peklosoli i cukru czy to był błąd ??? Edytowane 26 Października 2013 przez Adek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/63/#findComment-309068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 26 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #1557 Opublikowano 26 Października 2013 Adek, jak Ci starczy silnej woli, to podsusz jeszcze prawie "na twardo" i spróbuj. Powinno Ci posmakować. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/63/#findComment-309091 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #1558 Opublikowano 27 Października 2013 Nie dawałem peklosoli i cukru czy to był błąd ??? Peklo zupełnie niepotrzebna.Wystarczy sama sól.Cukier poprawia wybarwienie ,ale ja do polędwicy ,karkówki nie daję.Najlepsze warunki to 12oC-15oC i wilgotność jak dobrze pamiętam to ok. 80-90%.Rzadko kto ma takie warunki.Jakaś ziemianka by się przydała, albo można zrobić komorę ze starej lodówki. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/63/#findComment-309100 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 28 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #1559 Opublikowano 28 Października 2013 Rzadko kto ma takie warunki.Jakaś ziemianka by się przydała, albo można zrobić komorę ze starej lodówki. Zgadza się o takich warunkach mogę tylko pomarzyć ale tak jak napisałeś jak się nie ma ............ i tak za chwilę pozostanie po niej tylko wspomnienie dobrze , że druga się robi . Dzięki i pozdrawiam co mnie interesowało już wiem Adek, jak Ci starczy silnej woli, andy nie starczy nie ma szans i nie tylko mi Powinno Ci posmakować Na pewno ale i ta smakuje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/63/#findComment-309335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 28 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #1560 Opublikowano 28 Października 2013 Arek przyjeżdżaj. Mam teraz w ziemiance 12 st.C i 85% wilgotności. Tylko u mnie bardzo się kurczą Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/63/#findComment-309347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 3 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #1561 Opublikowano 3 Listopada 2013 Nie mogłem się doczekać karczku i niepotrzebnie przyśpieszyłem ( nie posłuchałem do końca Arka ) jest zjadliwy na bank się nie zmarnuje ale jeść będę chyba sam dla rodzinki za bardzo ciągliwy ( polędwica była kruchutka ) . Na sobotę czeka mięsko zapeklowane mogłem poczekać i podwędzić razem z resztą ehhhhhhhh . Ale co zrobić jak ciekawość mnie zżerała bo to pierwsze tego typu wyroby . Ale i tak się cieszę Karczek : 1 etap - 10 dni , 2 etap - 7 dni , 3 etap - 6 dni Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/63/#findComment-310548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 3 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #1562 Opublikowano 3 Listopada 2013 Bo taka jest właśnie różnica pomiędzy karczkiem a polędwicą.Ja obecnie zajadam polędwiczkę i jest jak masełko, a karczek raczej zawsze po skonsumowaniu paru plasterków ze względu na jego smak, bo go lubię, to oddaję następnie synowi, bo on lubi "ciągutki". Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/63/#findComment-310553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #1563 Opublikowano 3 Listopada 2013 Karczek : 1 etap - 10 dni , 2 etap - 7 dni , 3 etap - 6 dni Króciutko, ale swój pierwszy też rozkroiłem za wcześnie . Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/63/#findComment-310555 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 3 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #1564 Opublikowano 3 Listopada 2013 Bo taka jest właśnie różnica pomiędzy karczkiem a polędwicą. Wiem , wiem Jarek ale rodzinka na coś innego liczyła Króciutko, ale swój pierwszy też rozkroiłem za wcześnie Czyli norma przy pierwszych próbach . No kurcze nie mogłem wytrzymać tak mnie łapki korciły .A co sądzicie warto go teraz takiego jak widać przetrzymać w lodówce i pchać w sobotę do wędzarni aby potratować gorącym dymem . Na zimny nie mam czasu bo dni krótkie a i tak połowa dniówki mi zejdzie na gorące wędzenie szynek , boczków i polędwic . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/63/#findComment-310562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #1565 Opublikowano 3 Listopada 2013 (edytowane) Jak jest ciągliwy i nie możecie go zjeść to możesz go zmielić na sitku 6mm.Smak zachowa i będzie fajna smarówa.Często tak robię z boczkiem wędzonym, nieparzonym.Wędzenie nawet gorące nic nie da.Musiał byś sparzyć a tego nie polecam. Edytowane 3 Listopada 2013 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/63/#findComment-310610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 3 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #1566 Opublikowano 3 Listopada 2013 Musiał byś sparzyć a tego nie polecam. Dlaczego? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/63/#findComment-310712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 3 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #1567 Opublikowano 3 Listopada 2013 Dlaczego? czyżby dlatego że to wyrób "dojrzewający"? Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/63/#findComment-310718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ab48 Opublikowano 4 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #1568 Opublikowano 4 Listopada 2013 Czytałem...czytałem....czytałem....no i dzisiaj popełniłem polędwicę ..a że miałem mętlik w głowie odnośnie przypraw dałem wszystkiego po trochu...listem, pieprz kolorowy i czarny, parę ziaren kolędy, papryka, czosnek,peksól i sól (35g na kg). Wtarłem to wszystko w dwa kawałki polędwicę. Jeden II etap będzie przechodził w kuchni a drugi na balkonie. Jak pomyšlnie przejdę wszystkie etapy to się pochwałę.. Dwa tygodnie temu zrobiłem kiełbasę dojrzewającą....dzisiaj spróbowałem i jest supeeeeeer. A latałem z nią w tym czasie od kaloryfery w kuchni po balkon. Jej smak potwierdził syn który....ma królewskie podniesienie.:) Zachęcony próbuję z polędwicą. Wędzarnię mam w budowie to teraz pobawię sié w dojrzewanie.Ps. Szczególne pozdrowienia dla Podlasiaków ....kiedyś tam wrócę:) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/63/#findComment-310839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #1569 Opublikowano 4 Listopada 2013 (edytowane) Dlaczego? Bo takich wyrobów się nie parzy.Mają dojrzewać .Jak sparzy to będzie już nie to co miało być. Najlepiej smakują na surowo. Edytowane 4 Listopada 2013 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/63/#findComment-310866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 4 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #1570 Opublikowano 4 Listopada 2013 @arkadiusz karczek powoli ubywa z lodówki , szarpię jak pies starą kufajkę ale mi smakuje nie będę z nim już nic kombinował . Polędwica którą nastawiłem zalicza od soboty drugi etap tym razem na balkonie ( zadaszonym ) . Temperatury jakie panują ( ok 12oC ) plus od czasu do czasu deszczyk myślę , że jej się bardziej przysłużą niż okno w kuchni . I w trzecim etapie nie ściągnę owijki będzie wolniej dojrzewać w lodówce ( ostatnio ściągnąłem ) . Zobaczymy teraz jaki przekrój wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/63/#findComment-310871 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 4 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #1571 Opublikowano 4 Listopada 2013 Pytanie zadałem specjalnie. Abratku i Arkadiuszu macie rację to, taki typ wyrobu. Jeszcze jest jedna kwestia, która przemawia, za tym by nie obrabiać termicznie wędlin dojrzewających. W czasie dojrzewania białka, tłuszcze i cukry rozkładają się do mniejszych związków o specyficznym aromacie, który tworzy "bukiet aromatyczny wędlin dojrzewających". Ilość powstałych związków jest zależna od temperatury i czasu prowadzenia procesu. Po obróbce termicznej "bukiet aromatyczny" uwidacznia się bardziej tworząc "aromat zepsutego mięsa". Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/63/#findComment-310912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edzik1 Opublikowano 13 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #1572 Opublikowano 13 Listopada 2013 Witajcie. Zrobiłem mały eksperyment. W połowie września zrobiłem dwa kawałki schabu i karkówkę a-la wędliny parmeńskie zgodnie z opisem ze strony. Ponieważ chcę aby wyroby dojrzewały do grudnia, jeden kawałek schabu za foliowałem próżniowo a drugi kawałek i karczek pokryłem emulsją wykonaną ze smalcu i mąki (wg opisów Kolegów ze stronki). Wiszą ładnie już trzeci miesiąc. Przez folię nie widać żadnych oznak pleśni. Co się dzieje z pokrytymi emulsją nie widać. Wiszą w miejscu przewiewnym w temperaturze około 17 stopni. Jak myślicie, czy proces dojrzewania wyrobów bez dostępu powietrza jest możliwy i czy jego przebieg będzie prawidłowy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/63/#findComment-312938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #1573 Opublikowano 13 Listopada 2013 czy proces dojrzewania wyrobów bez dostępu powietrza jest możliwy i czy jego przebieg będzie prawidłowy. Oby nie rozwinęła się botulina: dość wysoka temperatura i brak dostępu powietrza to nie są warunki dla wyrobów dojrzewających.Ale może się mylę, niech wypowiedzą się znawcy i praktycy. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/63/#findComment-312941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edzik1 Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #1574 Opublikowano 14 Listopada 2013 EAnna , czy jest możliwe stwierdzenie po rozpakowaniu wyrobu, że rozwinęła się botulina? Wyroby przeniosłem do pomieszczenia o temperaturze 4 stopnie i w niedzielę otworzę polędwicę zapakowaną próżniowo. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/63/#findComment-313154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek001 Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #1575 Opublikowano 17 Listopada 2013 Tyle się naczytałem o wędlinach dojrzewających, że po roku przemyśleń dzisiaj zapeklowałem malutki (560 g) kawałek schabu, tak na próbę. Dałem peklosól z solą = 19 g, do tego różne przyprawy i czosnek.Gdzieś wyczytałem, że dobrze jest dodać cukier. Dałem szczyptę. Teraz to wszystko będzie się peklowało.Za tydzień będę wędził. Gdzieś przeczytałem, że takie dojrzewające wędlinki można po 5 dniach podwędzić ze 2 h. To tak zrobię. Czy jednak nie podwędzać? Co daje podwędzanie w tym wypadku?Do tego momentu wszystko jest dla mnie jasne. Następny etap - dojrzewanie w pończosze - jest opisany na dwa sopsoby:Pierwszy: dojrzewanie w miejscu przewiewnym w temp. 12 - 15 oC i wilgotności 70 - 85 %;Drugi: dojrzewanie w temperaturze pokojowej ok. 24 oC w miejscu przewiewnym. Zakładam, że oba są dobre. Pierwszy sposób wysusza wędlinę jednolicie, a drugi wysusza ją bardziej z wierzchu. Czy o to chodzi?Może jednak należy wybrać konkretny sposób na dojrzewanie polędwicy. Jaki i dlaczego?Potem już z górki 7 dni w lodówce i konsumpcja. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/63/#findComment-313858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.