roger Opublikowano 14 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1851 Opublikowano 14 Grudnia 2014 W sensie smaku jest wędzone zimnym dymem co dodatkowo konserwuje wyrób ja wędzę często kilkukrotnie tak "przy okazji" możesz to zrobić juz po ubraniu w pończochę i naprzyprawowaniu Ja mam warunki do długiego dojrzewania więc różne kiełbachy i wędliny mają spokój i czas Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/75/#findComment-390236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 14 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1852 Opublikowano 14 Grudnia 2014 Czyli smakowo dodatkowo czuć będzie wędzonką.Wędzić mogę w tej rajstopie i na tym etapie czyli po 11 dniach.Ja warunki mam takie ,że w piwnicy najcieplej ,czyli teraz jakieś 10 stopni i w jednym garażu moze z 6-7stopni.W pozostałych garażach i budynkach gospodarczych zimno -są nieogrzewane No właściwie w budynku gospodarczym można palić...,ale jak te warunki się mają do dojrzewania?Generalnie skupiam się na wędzeniu i parzeniu .,a z tą polędwicą to eksperyment..[.moi domownicy powiedzieli już ,ze surowego nie ruszą ] Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/75/#findComment-390268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 14 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1853 Opublikowano 14 Grudnia 2014 Ta piwnica jest OK pytanie tylko jak z wilgotnoscią ... Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/75/#findComment-390271 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 14 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1854 Opublikowano 14 Grudnia 2014 (edytowane) Zimą sucho,a nawet nie sprawdzałam dokładnie.Zaraz idę ustawić tam sprzęt do pomiaru.Tak na szybko sprawdziłam w piwnicy jest 11 stopni i wilgotność 70%...W mojej lodówce na górze jest 10 stopni i 75% [na dolnych półkach peklują się mięska][Higrometr nie jest profesjonalny] Edytowane 14 Grudnia 2014 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/75/#findComment-390275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
terez Opublikowano 14 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1855 Opublikowano 14 Grudnia 2014 W środę będzie mijał 17 dzień odkąd "nastawiłem" swój schab wg przepisu ze strony głównej. Kończy się druga faza suszenia w lodówce, stąd mam pytanie. Czy Wasze wyroby po zalecanym okresie obróbki są twarde jak cegła? Mój schab początkowo miał ok. 73 dag, po skończonym suszeniu w kuchni miał 50 dag, teraz będąc w lodówce waży około 48 dag i przy naciśnięciu odkształca się, tzn. jest miękki (gł. pośrodku wyrobu). Tak ma być? Czy wydłużyć fazę dojrzewania w lodówce? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/75/#findComment-390313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 14 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1856 Opublikowano 14 Grudnia 2014 Zważyłem - polędwica z 1,1kg przeszła na 0,9kg - wisi w piwnicy i tak zostanie aż do końca..... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/75/#findComment-390337 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 15 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1857 Opublikowano 15 Grudnia 2014 Tak się zastanawiam jeszcze nad techniką produkcji tego wyrobu .W drugiej fazie lepiej trzymać w chłodnym pomieszczeniu ,po 5 dniach przenieść do lodówki...W tym chłodnym pomieszczeniu mam 11 stopni i wilgotność 70 , w lodówce 8-10..i wilgotność podobna... Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/75/#findComment-390438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1858 Opublikowano 15 Grudnia 2014 .W drugiej fazie lepiej trzymać w chłodnym pomieszczeniu ,po 5 dniach przenieść do lodówki. Jaki Ty wyrób po tych wszystkich konsultacjach robisz?Wg jakiego przepisu? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/75/#findComment-390502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 15 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1859 Opublikowano 15 Grudnia 2014 Mój schab początkowo miał ok. 73 dag, po skończonym suszeniu w kuchni miał 50 dag, teraz będąc w lodówce waży około 48 dag i przy naciśnięciu odkształca się, tzn. jest miękki (gł. pośrodku wyrobu). Tak ma być? myślę, że to absolutnie koniec suszenia chyba, że chcesz uzyskać zelówki do lakierków. A teraz będziesz miał kolejny problem jak to pokroić. Ja ma taki jeden w lodówce i bez siekiery nie podchodź. Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/75/#findComment-390511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 15 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1860 Opublikowano 15 Grudnia 2014 E Anna -robię w/g przepisu ze strony głównej z modyfikacją [po konsultacjach ,ze lepiej w drugiej fazie trzymać w chłodniejszym pomieszczeniu-na razie trzymam to w ganku]i dlatego nasunęły mi się te przemyślenia o podobnych warunkach drugiej i trzeciej fazy. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/75/#findComment-390546 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
terez Opublikowano 15 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1861 Opublikowano 15 Grudnia 2014 (edytowane) Mój schab początkowo miał ok. 73 dag, po skończonym suszeniu w kuchni miał 50 dag, teraz będąc w lodówce waży około 48 dag i przy naciśnięciu odkształca się, tzn. jest miękki (gł. pośrodku wyrobu). Tak ma być?myślę, że to absolutnie koniec suszenia chyba, że chcesz uzyskać zelówki do lakierków. A teraz będziesz miał kolejny problem jak to pokroić. Ja ma taki jeden w lodówce i bez siekiery nie podchodź. Wydaje mi się, że w drugiej fazie schab zbyt mocno przysechł ze względu na to, że mam dość ciepło w mieszkaniu ~24 stopnie, w kuchni przy rozszczelnionym oknie około 20-21 stopni. Myślisz, że mogę go już bezpiecznie zacząć jeść? Te wszystkie pytania rodzą się z tego powodu, że nie mam punktu odniesienia względem tego produktu i nie wiem czego się spodziewać, szczerze to myślałem, że ta polędwica ma być właśnie bardzo twarda Dziś ważony ma równe 46 dag. Edytowane 15 Grudnia 2014 przez terez Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/75/#findComment-390558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 16 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1862 Opublikowano 16 Grudnia 2014 Oczywiście że możesz jeść o ile go pokroisz i im cieńsze plasterki pokroisz tym będzie smaczniejszy. polecam porządną maszynkę do wędlin. Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/75/#findComment-390813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 16 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1863 Opublikowano 16 Grudnia 2014 polecam porządną maszynkę do wędlin. Eeetam, wystarczy porządny, ostry nóż. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/75/#findComment-390840 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
terez Opublikowano 16 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1864 Opublikowano 16 Grudnia 2014 (edytowane) Dokładnie, dobry ostry nóż i polędwica kroi się pięknie a jak ją przechowujecie w lodówce? Pojemnik plastikowy? Dalej w pończosze? Oto zdjęcie mojego wyrobu: http://i61.tinypic.com/23thyxw.jpg Edytowane 16 Grudnia 2014 przez terez Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/75/#findComment-390841 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1865 Opublikowano 17 Grudnia 2014 ....ciemna otoczka świadczy o zbyt szybkim schnięciu - struktura powinna by jak najbardziej jednorodna... Ale najważniejsze , że smakuje jak swojska Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/75/#findComment-390917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1866 Opublikowano 17 Grudnia 2014 Tez jestem ciekawa jak pozniej przechowywac ta poledwice? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/75/#findComment-390922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1867 Opublikowano 17 Grudnia 2014 ..we własnym żołądku chyba najlepiej... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/75/#findComment-390938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1868 Opublikowano 17 Grudnia 2014 jumbo nie mam takiego duzego zoladka zeby zjesc od razu taki duzy kawal Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/75/#findComment-390949 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1869 Opublikowano 17 Grudnia 2014 pomożemy :) :) szczelne pudełko i do lodówki jak nie damy rady Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/75/#findComment-390957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
terez Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1870 Opublikowano 17 Grudnia 2014 ....ciemna otoczka świadczy o zbyt szybkim schnięciu - struktura powinna by jak najbardziej jednorodna... Tak sądziłem, patrząc na zdjęcia polędwic innych użytkowników. Niestety nie jestem w stanie uzyskać niższej temperatury i lepszego przewiewu w mojej kuchni, mam mieszkanie środkowe, bardzo ciepłe, okna tylko z jednej strony. Ale dziękuje za dobre słowa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/75/#findComment-390972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1871 Opublikowano 17 Grudnia 2014 OK ... dzieki jumbo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/75/#findComment-390973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1872 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Moja poledwica dojrzewajaca- suszona (jak kto woli) juz zostala napoczeta , jest dobra , ( jak juz ja je moj maz i corka) ,ladnie sie kroi i zjada ze smakiem.Zrobilam ja 29 listopada , zasolilam z "reki" , z przypraw dodalam czosnek , listek , rozmaryn , kolendre, majeranek , bialy pieprz i jalowiec , wszystko zmielone i zasypane razem z sola, tak wyglada moja poledwica Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/75/#findComment-391281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punias007 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1873 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Witajcie Znalazłem chwilę to się chwalę ;-) Moje pierwsze podejście do wyrobów dojrzewających. Na pierwszy rzut poszła polędwica wieprzowa (1,2 kg) i karkówka (1,8 kg) Obie nastawione 17.11.2014 Obie obsypane cukrem i pozostawione w lodówce na 48 godzin. Po tym czasie umyte i natarte solą z przyprawami. Schab - sól + pieprz + majeranek Karczek - sól + czosnek + papryka słodka + chili Pierwsze zdjęcie to karczek po ok 14 dniach dojrzewania w lodówce Koleinie trafił do rajstopy i na karnisz przy oknie na około 7 dni. Potem kolejne siedem dni w lodówce w rajstopie. Po tym czasie gotowy do jedzenia. SMAK: Inny niż się spodziewałem! Marzyło mi się coś a'la parma ;-) a tu dość oryginalny mięsny smak z wyraźnym smakiem tłuszczyku. Ale nie jest to smak zjełczałego tłuszczu. Są to smaki zbliżone do kiełbasy palcówki, salami? Samo mięsko mi średnio smakuję muszę przyznać. Ale na kanapeczce jest bardzo dobre. Wyraźny zapach czosnku i pikantny smak otoczki z papryki i chili. Na pewno to powtórzę. Z małymi jednak zmianami. Wystarczy jeden dzień cukru. Potem mycie ale czerwonym winem. I dojrzewanie w rajstopce bez lajkry ;-) Podobno bardziej przewiewne i mięsko się nie poci ;-)) czuwaj Dodam jeszcze sprawozdanie z polędwicy. Tak jak karczek dwa dni w cukrze (zdecydowanie o jeden za długo) potem 14 dni w lodówce. Następnie jakieś 8 dni w rajstopce na karniszu. Po tym czasie zrobiło się twarde i poszło na kolejne 7 dni do lodówki. Po tym czasie prezentuje się jak niżej. SMAK: Hmm... po pierwsze zdecydowanie za długo w cukrze. Czuję mydlany posmak. Po za tym całkiem fajne mięsko. Moja 9 letnia córka powiedziała że super. Ale ona je wszystko ;-) Warto bawić się tymi wyrobami. Za każdym razem warto coś zmieniać. Szukać swoich smaków. Ja na pewno będę. czuwaj Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/75/#findComment-391314 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1874 Opublikowano 18 Grudnia 2014 cukier + obmycie to raczej wbrew zasadą, nie bardzo rozumie po co aczkolwiek wyrób wygląda jak dla mnie o keymoże oczekiwałbym bardziej dojrzałego wysuszonego ale to kwestia gustu osobiście daje więcej przypraw ale to kwestia gusti i nie będzie to a la parmeńska (w tym przypadku tylko sól i długi czas ) Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/75/#findComment-391331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punias007 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1875 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Większość osób piszących w tym temacie i mających doświadczenia z wyrobami dojrzewającymi wyraźnie mówi i myciu wyrobu po pierwszej fazie. Najlepsi używają w tym celu czerwonego wina. I ja się skłaniam właśnie ku temu rozwiązaniu. Następnym razem zastosuję czerwone wino. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/75/#findComment-391334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.