EAnna Opublikowano 9 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2151 Opublikowano 9 Października 2022 eksperyment się skończył, A co z przekrojem?Czyżbyś zastosował zasłonę milczenia? Nie chcę Cię molestować Jarku, ale to był bardzo ważny eksperyment, wart wszechstronnej oceny Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/87/#findComment-790970 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 9 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2152 Opublikowano 9 Października 2022 (edytowane) No właśnie chciałem cyknąć focię, ale karta mi się w aparacie zapełniła i muszę kupić nową. Polędwica wyszła doskonale, skorka miękka, a smak, hmmmm, niebo w gębie, a i ci którzy próbowali są cali w skowronkach, i dla tego właśnie już złożyli zamówienia . EAnno, Polędwica w przekroju wyszła super . Zastosowałem się do wskazówek i porad Grzegorza, i po zakończeniu etapu wysychania w "kanciapie", został zapakowana próżniowo w woreczek, i tak powędrowała do lodówki na okres prawie 14 dni, celem wyrównania smaków jak to fachowcy powiadają. Nie było żadnej wierzchniej skorupy, powierzchnia zewnętrzna miękka, przekrój bardzo łady, a polędwica pyszna . Edytowane 9 Października 2022 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/87/#findComment-790972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 9 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2153 Opublikowano 9 Października 2022 Ech, ...mi się karta nie skończyła ...Tylko, jak tu na forum obrazy się wkleja?Można bezpośrednio? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/87/#findComment-790977 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 9 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2154 Opublikowano 9 Października 2022 Nie wiem na tyle, ale ja to robię bezpośrednio kabelkiem z aparatu do portu USB zgrywam na komputer, i z komputera zaznaczam którą fotkę chcę to wklejam ją do postu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/87/#findComment-790978 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 9 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2155 Opublikowano 9 Października 2022 Nie wiem, jak Ty wstawiasz zdjęcia, ale mi nie udaje się czegokolwiek wkleić.W menu postu nie mam przycisku "wybierz focię", a z zewnętrznych portali typu fotosik po prostu nie chce mi się korzystać.Mamy końcówkę 2022r ...[Dodano: 09 paź 2022 - 13:11]Nie wiem na tyle, ale ja to robię bezpośrednio kabelkiem z aparatu do portu USB zgrywam na komputer, i z komputera zaznaczam którą fotkę chcę to wklejam ją do postu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/87/#findComment-790980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 9 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2156 Opublikowano 9 Października 2022 Podczas pisania postu musisz kliknąć po prawej na dole w "więcej opcji", a następnie w okienko "przeglądaj", wtedy wybierzesz sobie fotkę którą chcesz wstawić, zaznaczasz, i klikasz w "załącz ten plik", i gotowe . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/87/#findComment-790986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 9 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2157 Opublikowano 9 Października 2022 (edytowane) Karkowka Edytowane 9 Października 2022 przez soliera Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/87/#findComment-790987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 9 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2158 Opublikowano 9 Października 2022 (edytowane) Karkówka Nooo, bardzo ładnie, zupełnie tak samo jak polędwica na moich fotkach . Edytowane 9 Października 2022 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/87/#findComment-790989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 9 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2159 Opublikowano 9 Października 2022 (edytowane) A tak wygląda suszona w folii kolagenowej szynka po przekrojeniu.Utrata wagi ~30%. Widać niewielka zewnętrzną przesuszoną otoczkę, czyli kolagen nie do końca temu przeciwdziała.Natomiast mięso w tej folii zdecydowanie wolniej wysycha, jak w "tradycyjnej skarpecie ".Nie do końca jestem zadowolony ze smaku, bo zamiast slonosci mięsa, czuje uderzenie soli. Edytowane 9 Października 2022 przez soliera Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/87/#findComment-790991 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 9 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2160 Opublikowano 9 Października 2022 (edytowane) Nie wiem ile soliłeś/ ale ja daję 35 - 40 gram soli peklowej na 1 kg. i jest idealnie. Nawet ci mniej slonolubni mówią że jest bardzo Ok. a smak polędwicy wyborny . Kiedyś dawałem sporo więcej soli do pierwszego etapu peklowania, na tzw "oko', nooo, i wtedy było zawsze dosyć słono , ale teraz jest w punkt . Taka ładna otoczka być musi, byle niezbyt gruba i nie twarda, bo to przecież wędlina suszona, a nie parzona . Tak czy inaczej, wg. mnie wygląda znakomicie, i kolorek też jest bombowy, tylko nieco zbyt grubaśnie pokrojona . Edytowane 9 Października 2022 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/87/#findComment-790997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 9 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2161 Opublikowano 9 Października 2022 Ja solę raczej mniej, niż więcej - 27g/kg peklosoli dałem.Co do krojenia, to tutaj nożem do zdjęcia ... Teraz musi z 2 tygodnie w foli poleżeć, żeby wilgotność się wyrównała i ... konsumpcja. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/87/#findComment-791003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 9 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2162 Opublikowano 9 Października 2022 Nooo, to oczywista oczywistość, tylko jak będziesz to kładł do lodówki, to włóż karkóweczkę w woreczek próżniowy i odessij powietrze, no i niespiesz się zbytnio z konsumpcją. Odczekaj 14 dni i nie pożałujesz, ja posłuchałem rady Grzegorza, poleżało dłużej, i jestem bardzo zadowolony ze smaku mięsiwka . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/87/#findComment-791006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 9 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2163 Opublikowano 9 Października 2022 Z tym wytrzymaniem to od zawsze był problem ...Wczoraj zasolilem 2.5kg karkówki w najbliższy piątek pewnie z 2kg schabu/polędwicy pójdzie do soli, a i tak nie dotrwają dłużej niż 6 tygodni procesu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/87/#findComment-791016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emka24 Opublikowano 9 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2164 Opublikowano 9 Października 2022 Dokonałem również małej modyfikacji w fazie peklowania, i karkówka wraz solą i przyprawami, została zapakowana próżniowo w dobrze dopasowanym woreczku, i dopiero po odessaniu powietrza umieszczona w lodówce, ciekawe jaki będzie efekt końcowy ? Czy takie solenie -peklowanie w woreczku próżniowym nie utrudnia oddawania wody przez mięso? Cytuj emka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/87/#findComment-791019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 9 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2165 Opublikowano 9 Października 2022 Wydaje mi się ,że w ubiegłym miesiącu Sverige2 pokazał zdjęcie swoje polędwicy w worku celulozowym . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/87/#findComment-791023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 9 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2166 Opublikowano 9 Października 2022 Czy takie solenie - peklowanie w woreczku próżniowym nie utrudnia oddawania wody przez mięso? W żaden sposób, bo niby jaka jest różnica czy mięso pekluje się w pojemniku czy w woreczku który spełnia tą samą rolę, tyle że jest zamknięty i nie zajmuje tyle miejsca w lodówce co pojemnik. Z resztą tak jak nadmienia Nestor, można popatrzeć na fotki nie tylko moje zresztą. To bardzo fajny i wygodny, obecnie już dosyć powszechnie stosowany sposób i metoda . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/87/#findComment-791039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 9 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2167 Opublikowano 9 Października 2022 No właśnie chciałem cyknąć focię, ale karta mi się w aparacie zapełniła i muszę kupić nową.Zawaliłeś sprawę i wyszło jak zwykle ..... a ja tak czekałem na zdjęcia.... choć jedną fotkę z przekroju Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/87/#findComment-791064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 10 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2168 Opublikowano 10 Października 2022 No właśnie chciałem cyknąć focię, ale karta mi się w aparacie zapełniła i muszę kupić nową.Zawaliłeś sprawę i wyszło jak zwykle ..... a ja tak czekałem na zdjęcia.... choć jedną fotkę z przekroju I ja czekałem Ale widać że było znakomite skoro znikło szybciej od migawki aparatu Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/87/#findComment-791096 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 10 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2169 Opublikowano 10 Października 2022 Zawaliłeś sprawę i wyszło jak zwykle ..... a ja tak czekałem na zdjęcia.... choć jedną fotkę z przekroju Nie bój bidy Mariuszu , rozumiem twój zawód i głęboki nietulony żal , ale jak wcześniej pisałem, już wiszą trzy kolejne kawałki pięknie zawinięte w podwójną celulozową folię spożywczą i siatkę wędzarniczą, karkówka, polędwica ze słoniną w jednym kawałku, oraz boczek. Dokupię tylko nową kartę SD, i znowu będą focie, tak więc spokojnie i bez" biegunki maratońskiej", będą fotki kiedy przyjdzie na nie czas i pora .Ps. Z tą kartą to ciekawa sprawa. Podczas wykonywania ostatnich fotek polędwicy które są na forum, nie miałem żadnej informacji że karta jest pełna. Następnie kiedy chciałem wykonać następne zdjęcia, czyli przekrój i plasterki gotowej polędwicy, wyskoczył napis że karta SD jest pełna, no i niestety finito . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/87/#findComment-791118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 10 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2170 Opublikowano 10 Października 2022 Tak trochę offtop, przesyłam fotki kiełbasy dojrzewającej, która rzeczywiście mi wyszła.Jest mocno słona, ale nie czuć takiego uderzenia słoności, jest wilgotna (bez skojarzeń) i po prostu smaczna.Od 26.09 leży sobie w próżni i czeka na konsumpcję.Mogę się jedynie przyczepić, że jest chyba zbyt dużo słoniny, która ładnie wygląda, ale już niekoniecznie smakuje.W piątek powtórka, czyli polędwica/szynka + karkówka jako tłuszcz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/87/#findComment-791127 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 10 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2171 Opublikowano 10 Października 2022 (edytowane) Jak zwykle tytułem próby oczywista oczywistość, polędwica ze słoniną która wisi i schnie obecnie w "kanciapie", tak oto wygląda, tyle jest w jednym zgrabnym kawałeczku o wadze ok. 1.1 kg . Jako że jestem smakoszem słoninki w każdej postaci, to nie odpuściłem sobie aby spróbować co wyjdzie z takiego kawałka ze słoninką, mięska które to jest tu w Szwecji bardzo popularne . W piątek powtórka, czyli polędwica/szynka + karkówka jako tłuszcz. Bardzo apetyczna ta Twoja kiełbaska, a słoninka jest super. Nie wiem co Ci w słonince nie pasi, bo np. ja kocham "sało" w każdej postaci, a już w "palcówce to nie tylko obowiązek, ale mus. Bez tych pięknych kawałeczków i kostek słoninki, suszona "palcówka" dojrzewająca, po prostu się nie liczy, i żadna tłusta, najpiękniej poprzerastana karkówka słoninki mi w kiełbasce nie zastąpi . Edytowane 10 Października 2022 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/87/#findComment-791128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 10 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2172 Opublikowano 10 Października 2022 jest chyba zbyt dużo słoniny Akurat w dojrzewkach to zaleta , przynajmniej dla mnie , moje chudolubne córki też twierdzą, że akurat w dojrzewających to zaleta i są pyszne Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/87/#findComment-791136 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 10 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2173 Opublikowano 10 Października 2022 Jest po prostu trochę za tłusta, to raz.Dwa, słonina ma swój specyficzny smak i on potrafi dominować, a ja za tym nie przepadam.Poza tym, jest po prostu smaczna! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/87/#findComment-791137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 10 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2174 Opublikowano 10 Października 2022 A możesz zdradzić tajniki receptury na ten smakowity kiełbasiany wyrób ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/87/#findComment-791141 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2175 Opublikowano 10 Października 2022 Poza tym, jest po prostu smaczna!Poza powyższym jest perfekcyjnie podsuszona. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/87/#findComment-791142 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.