Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

eksperyment się skończył,

A co z przekrojem?

Czyżbyś zastosował zasłonę  milczenia?  :laugh:  :frantics:

Nie chcę Cię molestować Jarku, ale to był bardzo ważny eksperyment, wart wszechstronnej oceny  :thumbsup:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

  • Odpowiedzi 2,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

No właśnie chciałem cyknąć focię, ale karta mi się w aparacie zapełniła i muszę kupić nową. Polędwica wyszła doskonale, skorka miękka, a smak, hmmmm, niebo w gębie, a i ci którzy próbowali są cali w skowronkach, i dla tego właśnie już złożyli zamówienia  :D . EAnno, Polędwica w przekroju wyszła super :thumbsup:. Zastosowałem się do wskazówek i porad Grzegorza, i po zakończeniu etapu wysychania w "kanciapie", został zapakowana próżniowo w woreczek, i tak powędrowała do lodówki na okres prawie 14 dni, celem wyrównania smaków jak to fachowcy powiadają. Nie było żadnej wierzchniej skorupy, powierzchnia zewnętrzna miękka, przekrój bardzo łady, a polędwica pyszna :thumbsup: .

Edytowane przez sverige2

Nie wiem na tyle, ale ja to robię bezpośrednio kabelkiem z aparatu do portu USB zgrywam na komputer, i z komputera zaznaczam którą fotkę chcę to wklejam ją do postu.

Nie wiem, jak Ty wstawiasz zdjęcia, ale mi nie udaje się czegokolwiek wkleić.

W menu postu nie mam przycisku "wybierz focię", a z zewnętrznych portali typu fotosik po prostu nie chce mi się korzystać.

Mamy końcówkę 2022r ...


[Dodano: 09 paź 2022 - 13:11]

Nie wiem na tyle, ale ja to robię bezpośrednio kabelkiem z aparatu do portu USB zgrywam na komputer, i z komputera zaznaczam którą fotkę chcę to wklejam ją do postu.

 

Podczas pisania postu musisz kliknąć po prawej na dole w "więcej opcji", a następnie w okienko "przeglądaj", wtedy wybierzesz sobie fotkę którą chcesz wstawić, zaznaczasz, i klikasz w "załącz ten plik", i gotowe :D.

Karkówka

 

Nooo, bardzo ładnie, zupełnie tak samo jak polędwica na moich fotkach :D:thumbsup:.

 

post-49725-0-33223800-1663756672_thumb.j

Edytowane przez sverige2

A tak wygląda suszona w folii kolagenowej szynka po przekrojeniu.

Utrata wagi ~30%. Widać niewielka zewnętrzną przesuszoną otoczkę, czyli kolagen nie do końca temu przeciwdziała.

Natomiast mięso w tej folii zdecydowanie wolniej wysycha, jak w "tradycyjnej skarpecie ".

Nie do końca jestem zadowolony ze smaku, bo zamiast slonosci mięsa, czuje uderzenie soli.

post-68922-0-73132500-1665317242_thumb.jpg

post-68922-0-87515900-1665317253_thumb.jpg

post-68922-0-26009600-1665317271_thumb.jpg

Edytowane przez soliera

Nie wiem ile soliłeś/ ale ja daję 35 - 40 gram soli peklowej na 1 kg. i jest idealnie. Nawet ci mniej slonolubni mówią że jest bardzo Ok. a smak polędwicy wyborny :D. Kiedyś dawałem sporo więcej soli do pierwszego etapu peklowania, na tzw "oko', nooo, i wtedy było zawsze dosyć słono :D, ale teraz jest w punkt  :thumbsup: . Taka ładna otoczka być musi, byle niezbyt gruba i nie twarda, bo to przecież wędlina suszona, a nie parzona :hmm: . Tak czy inaczej, wg. mnie wygląda znakomicie, i kolorek też jest bombowy, tylko nieco zbyt grubaśnie pokrojona :thumbsup: .

Edytowane przez sverige2

Ja solę raczej mniej, niż więcej - 27g/kg peklosoli dałem.

Co do krojenia, to tutaj nożem do zdjęcia ... ;)

Teraz musi z 2 tygodnie w foli poleżeć, żeby wilgotność się wyrównała i ... konsumpcja.

Nooo, to oczywista oczywistość, tylko jak będziesz to kładł do lodówki, to włóż karkóweczkę w woreczek próżniowy i odessij powietrze, no i niespiesz się zbytnio z konsumpcją. Odczekaj 14 dni i nie pożałujesz, ja posłuchałem rady Grzegorza, poleżało dłużej, i jestem bardzo zadowolony ze smaku mięsiwka :D

Z tym wytrzymaniem to od zawsze był problem ...

Wczoraj zasolilem 2.5kg karkówki w najbliższy piątek pewnie z 2kg schabu/polędwicy pójdzie do soli, a i tak nie dotrwają dłużej niż 6 tygodni procesu.

 

 

Dokonałem również małej modyfikacji w fazie peklowania, i karkówka wraz solą i przyprawami, została zapakowana próżniowo w dobrze dopasowanym woreczku, i dopiero po odessaniu powietrza umieszczona w lodówce, ciekawe jaki będzie efekt końcowy    ?

 

Czy takie solenie -peklowanie w woreczku próżniowym nie utrudnia oddawania wody przez mięso? 

emka

 

 

Czy takie solenie - peklowanie w woreczku próżniowym nie utrudnia oddawania wody przez mięso? 

 

 

W żaden sposób, bo niby jaka jest różnica czy mięso pekluje się w pojemniku czy w woreczku który spełnia tą samą rolę, tyle że jest zamknięty i nie zajmuje tyle miejsca w lodówce co pojemnik. Z resztą tak jak nadmienia Nestor, można popatrzeć na fotki nie tylko moje zresztą. To bardzo fajny i wygodny, obecnie już dosyć powszechnie stosowany sposób i metoda :thumbsup:.

No właśnie chciałem cyknąć focię, ale karta mi się w aparacie zapełniła i muszę kupić nową.

Zawaliłeś sprawę i wyszło jak zwykle :facepalm: ..... a ja tak czekałem na zdjęcia.... choć jedną fotkę z przekroju :(

 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

 

No właśnie chciałem cyknąć focię, ale karta mi się w aparacie zapełniła i muszę kupić nową.

Zawaliłeś sprawę i wyszło jak zwykle :facepalm: ..... a ja tak czekałem na zdjęcia.... choć jedną fotkę z przekroju :(

I ja czekałem Ale widać że było znakomite skoro znikło szybciej od migawki aparatu

 

Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka

Zawaliłeś sprawę i wyszło jak zwykle :facepalm: ..... a ja tak czekałem na zdjęcia.... choć jedną fotkę z przekroju :(

 

 

Nie bój bidy Mariuszu :D, rozumiem twój zawód i głęboki nietulony żal :facepalm: , ale jak wcześniej pisałem, już wiszą trzy kolejne kawałki pięknie zawinięte w podwójną celulozową folię spożywczą i siatkę wędzarniczą, karkówka, polędwica ze słoniną w jednym kawałku, oraz boczek. Dokupię tylko nową kartę SD, i znowu będą focie, tak więc spokojnie i bez" biegunki maratońskiej", będą fotki kiedy przyjdzie na nie czas i pora  :D .

Ps. Z tą kartą to ciekawa sprawa. Podczas wykonywania ostatnich fotek polędwicy które są na forum, nie miałem żadnej informacji że karta jest pełna. Następnie kiedy chciałem wykonać następne zdjęcia, czyli przekrój i plasterki gotowej polędwicy, wyskoczył napis że karta SD jest pełna, no i niestety finito :hmm:.

Tak trochę offtop, przesyłam fotki kiełbasy dojrzewającej, która rzeczywiście mi wyszła.

Jest mocno słona, ale nie czuć takiego uderzenia słoności, jest wilgotna (bez skojarzeń) i po prostu smaczna.

Od 26.09 leży sobie w próżni i czeka na konsumpcję.

Mogę się jedynie przyczepić, że jest chyba zbyt dużo słoniny, która ładnie wygląda, ale już niekoniecznie smakuje.

W piątek powtórka, czyli polędwica/szynka + karkówka jako tłuszcz.

post-68922-0-23795200-1665397639_thumb.jpg

Jak zwykle tytułem próby oczywista oczywistość, polędwica ze słoniną która wisi i schnie obecnie w "kanciapie", tak oto wygląda, tyle jest w jednym zgrabnym kawałeczku o wadze ok. 1.1 kg . Jako że jestem smakoszem słoninki w każdej postaci, to nie odpuściłem sobie aby spróbować co wyjdzie z takiego kawałka ze słoninką, mięska które to jest tu w Szwecji bardzo popularne :D.

 

64261-79262-560.jpg


 

W piątek powtórka, czyli polędwica/szynka + karkówka jako tłuszcz.

 

Bardzo apetyczna ta Twoja kiełbaska, a słoninka jest super. Nie wiem co Ci w słonince nie pasi, bo np. ja kocham "sało" w każdej postaci, a już w "palcówce to nie tylko obowiązek, ale mus. Bez tych pięknych kawałeczków i kostek słoninki, suszona "palcówka" dojrzewająca, po prostu się nie liczy, i żadna tłusta, najpiękniej poprzerastana karkówka słoninki mi w kiełbasce nie zastąpi :D:thumbsup:.

Edytowane przez sverige2

 

 

jest chyba zbyt dużo słoniny
Akurat w dojrzewkach  to zaleta , przynajmniej dla mnie , moje chudolubne córki też twierdzą, że akurat w dojrzewających to zaleta i są pyszne 

Muskie - to ryba 🙃

Jest po prostu trochę za tłusta, to raz.

Dwa, słonina ma swój specyficzny smak i on potrafi dominować, a ja za tym nie przepadam.

Poza tym, jest po prostu smaczna!

A możesz zdradzić tajniki receptury na ten smakowity kiełbasiany wyrób :D ?

Poza tym, jest po prostu smaczna!

Poza powyższym jest perfekcyjnie podsuszona. :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.