Romeciarz Opublikowano 4 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #2276 Opublikowano 4 Listopada 2022 U mnie też właśnie dziś minął dwutygodniowy pobyt wyrobu w lodówce wg. zaleceń 'Mistrza Grzegorza", i karkóweczka a,la Coppa, łączny czas cyklu przygotowania wytrzymała (z trudem) całe sześć tygodni . I tak oto teraz się ona prezentuje :Piękniście ten wyrób wygląda Cytuj wszystkiego smacznego Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/92/#findComment-795361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 4 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #2277 Opublikowano 4 Listopada 2022 Dzięki Romeciarz , nieskromnie powiem że smakuje równie pysznie, chyba lepiej niż polędwica.Karkówka jest ostrzejsza nieco, nie jest taka delikatna, i taka bardziej wyrazista smakowo, ogólnie jestem bardzo zadowolony z rezultatu. Folia celulozowa sprawdziła się zdecydowanie . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/92/#findComment-795381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 4 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #2278 Opublikowano 4 Listopada 2022 (edytowane) "Karkówka jest ostrzejsza nieco, nie jest taka delikatna, i taka bardziej wyrazista smakowo", Pewnie tłuszczyk robi swoje.Sory za tak napisany cytat.ale gryzoń przestał mnie słuchać. Edytowane 4 Listopada 2022 przez EAnna Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/92/#findComment-795430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 5 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #2279 Opublikowano 5 Listopada 2022 chyba lepiej niż polędwica Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/92/#findComment-795470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 5 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #2280 Opublikowano 5 Listopada 2022 (edytowane) Użytkownik EAnna edytował ten post wczoraj, 21:23Wielkie dzięki. Edytowane 5 Listopada 2022 przez krzysio59 Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/92/#findComment-795524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romeciarz Opublikowano 8 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #2281 Opublikowano 8 Listopada 2022 Po 10 dobach wyroby zostały zdjęta i rozpakowane, zważone i ponownie zapakowane próżniowo. Teraz leżakują w lodówce Teraz trzeba cierpliwie czekać Cytuj wszystkiego smacznego Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/92/#findComment-796233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 8 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #2282 Opublikowano 8 Listopada 2022 Wyglądają bardzo apetycznie . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/92/#findComment-796235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 8 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #2283 Opublikowano 8 Listopada 2022 trzeba cierpliwie czekać Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/92/#findComment-796248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 9 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #2284 Opublikowano 9 Listopada 2022 Otóż nabyłem wczoraj tytułem dokonania porównania i próby, w naszym lokalnym LIDL-u mały kawałek oryginalnej karkówki "Coppa". Wędlina została wyprodukowana została przez rodzinną firmę "Bracia Pivac" z Chorwacji, i co mogę powiedzieć o mięsiwku ? Wygląd i konsystencja bardzo ładne, natomiast smakowo hmmm, do tej którą wykonałem sam, nawet nie ma porównania. Smakuje i pachnie jakby jakąś starą zjełczałą słoniną, albo coś w tym stylu. Na etykietce jest dopisek "wędzona", a przecież tego mięsa się chyba nie wędzi ? Być może właśnie ten ekstrakt dymowy który zapewne tu został zastosowany powoduje takie wrażenia smakowo zapachowe ? Tak czy inaczej ja jej konsumował nie będę, oddam komuś w prezencie, może mu posmakuje ? Dobrze że kawałek był niewielki, bo tylko 58 dkg. . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/92/#findComment-796343 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 9 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #2285 Opublikowano 9 Listopada 2022 Smakuje i pachnie jakby jakąś starą zjełczałą słoniną, albo coś w tym stylu. Smak i zapach dla konesera . Na etykietce jest dopisek "wędzona" Jarek zrób fotkę etykietki i załącz . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/92/#findComment-796364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 9 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #2286 Opublikowano 9 Listopada 2022 (edytowane) Właśnie dokładnie coś w tym stylu Grzegorzu, doskonale to określiłeś, a ja dopowiem jeszcze że dla zdecydowanie wyrafinowanego i ambitnego "Konesera" . Fotka da raczej niewiele bo ostrości nie mogę niestety lepiej ustawić. Chyba zbyt duże zbliżenie, a ten aparat ustawia automatycznie, przykro mi . Edytowane 9 Listopada 2022 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/92/#findComment-796376 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 9 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #2287 Opublikowano 9 Listopada 2022 Zawsze możesz przepisać - Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/92/#findComment-796392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 9 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #2288 Opublikowano 9 Listopada 2022 (edytowane) Ale co mam przepisywać, nie bardzo kojarzę ? Fotkę pokrojonej wędliny zamieściłem, wrażenia smakowe opisałem, nazwę firmy i kraj producenta podałem, miejsce zakupu również, i to że jest w opisie podane "wędzona" też, więc o co biega ? Taką widocznie mają recepturę. To tak samo jak z Duńskim serem "Gamle Ole", też nie każdemu pasuje, a są tacy którzy się nim zajadają . Tak samo jak szwedzkie śledzie "Surströming" . Edytowane 9 Listopada 2022 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/92/#findComment-796396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 9 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #2289 Opublikowano 9 Listopada 2022 Fotka da raczej niewiele bo ostrości nie mogę niestety lepiej ustawić. Fakt , zerknij jaka jest dawka soli (obstawiam pomiędzy 4-6%). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/92/#findComment-796435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #2290 Opublikowano 9 Listopada 2022 Chyba zbyt duże zbliżenie, a ten aparat ustawia automatycznie, przykro mi . Jarku-Szwedzie,W aparatach telefonicznych ustawia się ostrość detalu poprzez dotkniecie palcem tego detalu na ekranie tuż przed kliknieciem zdjęcia..Wypróbuj od razu na opakowaniu wędliny. Smakuje i pachnie jakby jakąś starą zjełczałą słoniną, albo coś w tym stylu. Tę nutę zjełczenia mają nawet topowe wędliny bałkańskie. Jedynie duża ilość mocnych przypraw przykrywa ten zapach.Dla mnie nie tyle odpychajacy, co zniechęcajacy. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/92/#findComment-796441 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 9 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #2291 Opublikowano 9 Listopada 2022 Tę nutę zjełczenia mają nawet topowe wędliny bałkańskie. Jedynie duża ilość mocnych przypraw przykrywa ten zapach.Dla mnie nie tyle odpychający, co zniechęcający No właśnie EAnno, mam dokładnie podobne odczucia smakowe . Odnośnie aparatu, to nie jest to aparat telefoniczny, a "Kodak Esy Share C813" .Grzegorzu, dane na metce podane są /100g. i wyglądają następująco : Tłuszcz 20.8gW tym tłuszcz nasycony 8.3gKolhydrat 0gW tym zaw. cukru 0gProteiny 31gSól 6.4g Pragnę przy tym dodać iż oprócz tego że dla mnie smakowo jest hmm, tak jak to określiła EAnna, ale jeżeli mowa o stopniu słoności, to COPPA jest bardzo, bardzo mocno słona. Ja swoją karkówkę potraktowałem ilością 40g peklosoli na 1 kg. i smak wyrobu odczuwam jako znacznie bardziej mniej słony, że tak powiem jest akurat. Natomiast ta Bałkańska COPPA jest jak dla mnie (a jestem słonolubny) zdecydowanie zbyt słona. Już sporo różnych Bałkańskich wędlin kosztowałem, i za każdym razem to samo, więc powiem że Palinkę, to hmm, owszem czemu nie, ale Bałkańskie wędliny to niech oni sobie konsumują raczej sami we własnym towarzystwie . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/92/#findComment-796451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 10 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #2292 Opublikowano 10 Listopada 2022 ale jeżeli mowa o stopniu słoności, to COPPA jest bardzo, bardzo mocno słona. Przypadkiem przytoczyłeś dobry przykład porównujący produkt przemysłowy z naszym. Normy jakie obowiązują w przemyśle służą zachowaniu bezpieczeństwa i przedłużeniu data ważności to, że produkt jest słony nie dziw nic przy takich dawkach. Od dawna na forum mówimy, że minimalna dawka jaką my amatorzy stosujemy nie powinna być niższa niż 3,5% w przypadku wyrobu wędlin całomięśniowych. Odnośnie aparatu, to nie jest to aparat telefoniczny, a "Kodak Esy Share C813" . Jarek przecież wiesz kto tak mówił "nadejszła wiekopomna chwila" - wymiana jak nie możesz okiełznać 813-tki . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/92/#findComment-796482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 10 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #2293 Opublikowano 10 Listopada 2022 W związku z powyższym że "Bałkańska Coppa" smakiem przypomina bryłkę soli, a ogólne wrażenia smakowe nieodparcie kojarzą się ze specyficznym smakiem wyrobu "dla koneserów". Przeprowadzę mały eksperyment i mięsiwko najpierw wymoczę w letniej wodzie jakieś 3 godziny, osuszę, a następnie zgodnie z poradą naszej drogiej i tradycyjnie niezastąpionej EAnny , otoczę obficie w odpowiedniej mieszance przypraw, zapakuję to wszystko w torbę próżniową, i na 14dni do lodówki. Jeżeli okres okazałby się zbyt krótki, to przedłużę czas tego "smakowego dojrzewania" o kolejne kilkanaście dni. Myślę że warto wykonać taką próbę, bo kawałek mięsiwka jest ładny i ogólnie wygląda apetycznie, co zresztą widać na fotce . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/92/#findComment-796509 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 11 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #2294 Opublikowano 11 Listopada 2022 Nooo, i "Bałkańska COPPA" , powędrowała do garnka z wodą celem pozbycia się nadmiaru soli. Razem z Coppą, do gara powędrowała też "Szynka Szwarcwaldzka", słona jak diabli. Zawartość soli 4.95g soli / 100 gram wyrobu. Poza tym że słona, to pozbawiona jest jakiegokolwiek smaku. Szynki włoskie jak "Prosciutto Crudo" czy hiszpańska "Jamon Serrano", smakują swym specyficznym doskonałym smakiem, natomiast Szwarcwaldzka smakuje głównie solą , a zapach wędzonki zupełnie niewyczuwalny, i to nie tylko moja opinia . Po trzygodzinnym moczeniu, mięsiwka zostaną otoczone w przyprawach, i w torebkach próżniowych powędrują do lodówki na 14 dni . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/92/#findComment-796707 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 11 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #2295 Opublikowano 11 Listopada 2022 Czytam, że wszedłeś na wyższy poziom eksperymentów . Ja właśnie skonsumowałem ostatnie plasterki Szwarcwaldzkiej w której składzie jest 7,2% soli i bez problemu daje się zjeść, krój bardzo cienko. Dziś skarpeta rządzi https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page-30 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/92/#findComment-796713 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 11 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #2296 Opublikowano 11 Listopada 2022 Moja ma taką zawartość soli jak napisałem, jestem słonolubny, ale dla mnie ta szynka nie ma żadnego smaku, smakuje tylko samą solą. To jest zdanie i opinia nie tylko moja ale wszystkich moich znajomych. Od lat smakuję, degustuję i jadam różne dojrzewające "Delikatesy", których tu nigdy nie brakowało, i jestem obiektywny w swych spostrzeżeniach Grzegorzu, ale ta Szwarcwaldzka z Lidla, to nie jest wyrób "górna półka" . To jest ta szynka właśnie, wygląda apetycznie, ale w smaku "sama sól" . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/92/#findComment-796716 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 11 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #2297 Opublikowano 11 Listopada 2022 Nooo i zrobione, zarówno COPPA jak i "Szwarcwaldzka" już w torebkach próżniowych leżakują w lodówce . Zastosowałem do obydwu jednakową mieszankę przypraw którą miałem zrobioną wcześniej w pojemniczku. Skład mieszanki następujący : KolendraCzosnekMajeranekPieprz czarnyPapryka słodka wędzonaPapryka ostra "Cayenne"Pieprz ziołowy "Białowieski" Sporo tych przypraw faktycznie, ale zapach i smak . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/92/#findComment-796743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 11 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #2298 Opublikowano 11 Listopada 2022 To jest zdanie i opinia nie tylko moja ale wszystkich moich znajomych Ja tego nie neguję . Jarek weź pod uwagę, że jest to gotowy wyrób po pełnym procesie technologiczny. Odsalanie niewiele da będzie mizerny efekt dodatkowo przyprawy, tylko możesz spowodować coś nieprzewidzianego oby nie. Ja tylko podpowiadam oczywiście zrobisz jak uważasz . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/92/#findComment-796747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 11 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #2299 Opublikowano 11 Listopada 2022 (edytowane) Ale to już jest zrobione Grzegorzu. Mięsiwka były moczone przez 3 godziny. W tym czasie woda została zmieniona dwukrotnie. Następnie wędzonki zostały dokładnie osuszone ręcznikiem papierowym, obficie otoczone w mieszance przypraw, zapakowane próżniowo i już leżą w lodówce . Po prostu kolejny eksperyment . Tak się mięsiwko po zapakowaniu prezentuje : Edytowane 11 Listopada 2022 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/92/#findComment-796749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 13 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #2300 Opublikowano 13 Listopada 2022 Nooo, i eksperyment uległ pewnej modyfikacji, otóż "Bałkańska Basturma", jak i "Szynka Szwarcwaldzka"zostały z lodówki wyjęte, wypakowane z próżni. W międzyczasie została przygotowana pasta do smarowania Basturmy, z mieszanki przypraw wg. receptury kol. Blackbull-a. Obydwa mięsiwka zostały dość równo i precyzyjnie pokryte tą przyprawową pastą, nadziane na sznurki, i powędrowały do "kanciapy", celem dosuszenia. Po pięciu dniach jak warstwa pokrywających je przypraw wyschnie i dobrze przywrze do mięsiwka, zapakuję je ponownie w próżnię, i na jakiś czas znowu powędrują do lodówki celem nabrania "mocy urzędowej" . Tak teraz mięsiwka się prezentują po pokryciu ich papką z mieszanki przypraw " Kozieradka,papryka, kolendra, pieprz czarny mielony, czosnek suszony" : Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/92/#findComment-796961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.