Bagno Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #551 Opublikowano 8 Grudnia 2009 a czy można to wędzić zapakowane w pończochę ? Tak. Pamiętaj o zastosowaniu zimnego dymu. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/23/#findComment-91230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tegwoj Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #552 Opublikowano 10 Grudnia 2009 Witam!Po zapoznaniu się z informacjami na powyższy temat dziś ja popełniłem ww schab :grin: . Będzie w odmianie szybkościowej po 5 dni na każdy etap. Schab ważył 46 dkg, soli dodałem 3 % wagi mięsa (14 g), 2 ząbki czosnku i 5 g majeranku. Włożyłem do lodówki i czekam na efekty, o których poinformuję. Bardzo dziękuję za informację w poprzednich postach.Tegwoj Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/23/#findComment-91469 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tegwoj Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #553 Opublikowano 14 Grudnia 2009 Witam!Dziś zapakowałem schab w trzy warstwy pończochy i zacząłem drugi etap. Zapach ... hm dobrze, że byłem po kolacji jak go pakowałem. PozdrawiamTegwoj Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/23/#findComment-92173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #554 Opublikowano 14 Grudnia 2009 dziś ja popełniłem ww schabDziś zapakowałem schab w trzy warstwy pończochyTo już nie popełniasz tylko pakujesz . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/23/#findComment-92177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tegwoj Opublikowano 15 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #555 Opublikowano 15 Grudnia 2009 Witam!Ale to było z uśmiechem, żartobliwie. I wiem, że nie schab a polędwicę, przepraszam, obiecuję poprawę.Tegwoj Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/23/#findComment-92266 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monisia012 Opublikowano 15 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #556 Opublikowano 15 Grudnia 2009 Witam, skusiłam się i postanowiłam zrobić schabik ala parmeński. Schab leży w lodówce w przyprawach juz drugi dzień, po 5 dniach wyjmę go i wkładam do ponczochy na 7 dni do przewiewnego miejsca, po 7 dniach do lodówki. Moje pytanie czy po 7 dniach suszenia w przewiewnym miejscu przed włożeniem go do lodówki trzeba wyjąć go z pończochy?? Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/23/#findComment-92297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwek_57 Opublikowano 15 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #557 Opublikowano 15 Grudnia 2009 monisia012, witam na forum, a odnośnie schabu to lepiej nie wyjmuj, chyba że staniesz sama przy lodówce na straży aby za bardzo nie znikał :wink: Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Sylwek ZduniakTabela peklowania dla leniwych :happy: :happy: :happy:https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=188359#188359 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/23/#findComment-92300 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monisia012 Opublikowano 15 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #558 Opublikowano 15 Grudnia 2009 Hehe a tak na poważnie to wkładać z pończochą czy zdjąć ją przed włożeniem do lodówki?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/23/#findComment-92340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kudos Opublikowano 15 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #559 Opublikowano 15 Grudnia 2009 lepiej nie wyjmować z pończochy podczas leżakowanie w lodówce , w ten sposób unikniesz obschychania zewnętrznej warstwy wyrobu . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/23/#findComment-92355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monisia012 Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #560 Opublikowano 16 Grudnia 2009 Dziękuję za odpowiedz Nie wiem czy z moim mieskiem jest wszytsko ok, ponieważ od ponioedziałku leży sobie w lodówce , schabik natarłam roztartym czosnkiem z solą na 1,20 kg mieska dałam 2,5 łyżki soli ( to ok 50 g) oraz kolendrą , w osobnym pojemniku leży mięsko wołowe też natarte czosnkiem z solą, papryką oraz kolendrą. Niepokoi mnie mała ilość płyną w miesku którą trzeba zlewać. Owszem jest niewielka ilość, ale aż taka żeby ja zlewać to nie. Mieso jest wilgotne i przyprawy którymi jest spanierowane również. Czy tak ma być czy coś nie tak zrobiłam?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/23/#findComment-92394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monisia012 Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #561 Opublikowano 17 Grudnia 2009 Hmmm mija kolejny dzień i jak nie było płynów do odlania tak samo jest i teraz . Czy ma tak być?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/23/#findComment-92620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość vtec Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #562 Opublikowano 17 Grudnia 2009 Spokojnie, jest dobrze Tez parę razy nie miałem żadnego wycieku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/23/#findComment-92622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #563 Opublikowano 17 Grudnia 2009 Dziś i ja się pokusiłem o karkówkę a'la wędlina parmeńska.Zobaczymy co wyjdzie bo wszystkie przyprawy poszły na "oko". Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/23/#findComment-92631 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monisia012 Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #564 Opublikowano 17 Grudnia 2009 No to fajnie , że wszystko jest ok z moim mięskiem . Oby do soboty a potem będzie wysychała Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/23/#findComment-92644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #565 Opublikowano 22 Grudnia 2009 Już się obsusza Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/23/#findComment-93443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 26 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #566 Opublikowano 26 Grudnia 2009 Właśnie zniosłem ze strychu. Jeszcze 7 dni w lodówce i można się delektować Czy na te 7 dnie zdjąć pończochę? Bo jak widzę zdania są podzielone. Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/23/#findComment-93785 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 27 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #567 Opublikowano 27 Grudnia 2009 Czy na te 7 dnie zdjąć pończochę? Bo jak widzę zdania są podzielone.Ja zawsze zdejmuję, można jeszcze zareagować,gdyby poszło coś nie tak. Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/23/#findComment-93798 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 27 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #568 Opublikowano 27 Grudnia 2009 Wszystko poszło tak ciemniejsza skórka i piękny środek. Przez pierwsze 2 etapy schab stracił 25% wagi. Spróbowałem, niebo w gębie, ale następnym razem dam więcej czosnku a mniej kolendry. Na słoność idealnie (50g/1kg mięsa). Jak skończę produkcje wrzucę fotki. EDIT: i jeszcze jedno pytanie. Czy zdejmujecie otoczkę z przypraw, jak już mięso jest gotowe? Trochę mi przeszkadza kolendra plątająca się po języku Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/23/#findComment-93799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 27 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #569 Opublikowano 27 Grudnia 2009 To zależy RaV22 jak grubo zmieliłeś kolendrę.Ja zawsze mielę ją bardzo drobno,wręcz na pył. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/23/#findComment-93801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szuirad Opublikowano 27 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #570 Opublikowano 27 Grudnia 2009 Proszę o krotką podpowiedż gdzie znajdę przepis na taki schab. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/23/#findComment-93802 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomzo32 Opublikowano 27 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #571 Opublikowano 27 Grudnia 2009 http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=560 tego sie trzymaj Cytuj Tomzo32 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/23/#findComment-93803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szuirad Opublikowano 27 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #572 Opublikowano 27 Grudnia 2009 Tomzo32, dzieki . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/23/#findComment-93804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #573 Opublikowano 27 Grudnia 2009 szuriad.Jak będziesz peklował te pierwsze pięć dni to zlewaj sok,który się wytworzy. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/23/#findComment-93807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szuirad Opublikowano 27 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #574 Opublikowano 27 Grudnia 2009 arkadiusz, właśnie przeczytałem kometarze i mam dylemat ile w koncu tej soli na 1 kg mięsa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/23/#findComment-93808 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 27 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #575 Opublikowano 27 Grudnia 2009 właśnie przeczytałem kometarze i mam dylemat ile w koncu tej soli na 1 kg mięsa. Ja postaram się Tobie podpowiedzieć : Najlepiej to wybierz średnią , jeżeli lubisz słone to trochę na + jeżeli mniej to na - . Po pierwszej próbie myślę że będziesz już wiedział ile masz dać soli . :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/23/#findComment-93810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.