Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

a czy można to wędzić zapakowane w pończochę ?

Tak. Pamiętaj o zastosowaniu zimnego dymu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/23/#findComment-91230
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 2,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Witam!

Po zapoznaniu się z informacjami na powyższy temat dziś ja popełniłem ww schab :grin: . Będzie w odmianie szybkościowej po 5 dni na każdy etap. Schab ważył 46 dkg, soli dodałem 3 % wagi mięsa (14 g), 2 ząbki czosnku i 5 g majeranku. Włożyłem do lodówki i czekam na efekty, o których poinformuję. Bardzo dziękuję za informację w poprzednich postach.

Tegwoj

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/23/#findComment-91469
Udostępnij na innych stronach

Witam!

Dziś zapakowałem schab w trzy warstwy pończochy i zacząłem drugi etap. Zapach ... hm dobrze, że byłem po kolacji jak go pakowałem. Pozdrawiam

Tegwoj

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/23/#findComment-92173
Udostępnij na innych stronach

dziś ja popełniłem ww schab

Dziś zapakowałem schab w trzy warstwy pończochy

To już nie popełniasz tylko pakujesz . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/23/#findComment-92177
Udostępnij na innych stronach

Witam, skusiłam się i postanowiłam zrobić schabik ala parmeński. Schab leży w lodówce w przyprawach juz drugi dzień, po 5 dniach wyjmę go i wkładam do ponczochy na 7 dni do przewiewnego miejsca, po 7 dniach do lodówki. Moje pytanie czy po 7 dniach suszenia w przewiewnym miejscu przed włożeniem go do lodówki trzeba wyjąć go z pończochy?? Pozdrawiam serdecznie
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/23/#findComment-92297
Udostępnij na innych stronach

monisia012, witam na forum, a odnośnie schabu to lepiej nie wyjmuj, chyba że staniesz sama przy lodówce na straży aby za bardzo nie znikał :wink: Pozdrawiam

Pozdrawiam Sylwek Zduniak

Tabela peklowania dla leniwych :happy: :happy: :happy:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=188359#188359

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/23/#findComment-92300
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za odpowiedz :) Nie wiem czy z moim mieskiem jest wszytsko ok, ponieważ od ponioedziałku leży sobie w lodówce , schabik natarłam roztartym czosnkiem z solą na 1,20 kg mieska dałam 2,5 łyżki soli ( to ok 50 g) oraz kolendrą , w osobnym pojemniku leży mięsko wołowe też natarte czosnkiem z solą, papryką oraz kolendrą. Niepokoi mnie mała ilość płyną w miesku którą trzeba zlewać. Owszem jest niewielka ilość, ale aż taka żeby ja zlewać to nie. Mieso jest wilgotne i przyprawy którymi jest spanierowane również. Czy tak ma być czy coś nie tak zrobiłam?? Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/23/#findComment-92394
Udostępnij na innych stronach

Dziś i ja się pokusiłem o karkówkę a'la wędlina parmeńska.Zobaczymy co wyjdzie bo wszystkie przyprawy poszły na "oko".

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/23/#findComment-92631
Udostępnij na innych stronach

Już się obsusza

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/23/#findComment-93443
Udostępnij na innych stronach

Właśnie zniosłem ze strychu. Jeszcze 7 dni w lodówce i można się delektować :)

Czy na te 7 dnie zdjąć pończochę? Bo jak widzę zdania są podzielone.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/23/#findComment-93785
Udostępnij na innych stronach

Czy na te 7 dnie zdjąć pończochę? Bo jak widzę zdania są podzielone.

Ja zawsze zdejmuję, można jeszcze zareagować,gdyby poszło coś nie tak.

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/23/#findComment-93798
Udostępnij na innych stronach

Wszystko poszło tak :) ciemniejsza skórka i piękny środek. Przez pierwsze 2 etapy schab stracił 25% wagi. Spróbowałem, niebo w gębie, ale następnym razem dam więcej czosnku a mniej kolendry. Na słoność idealnie (50g/1kg mięsa). Jak skończę produkcje wrzucę fotki.

 

EDIT: i jeszcze jedno pytanie. Czy zdejmujecie otoczkę z przypraw, jak już mięso jest gotowe? Trochę mi przeszkadza kolendra plątająca się po języku :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/23/#findComment-93799
Udostępnij na innych stronach

To zależy RaV22 jak grubo zmieliłeś kolendrę.Ja zawsze mielę ją bardzo drobno,wręcz na pył.

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/23/#findComment-93801
Udostępnij na innych stronach

szuriad.Jak będziesz peklował te pierwsze pięć dni to zlewaj sok,który się wytworzy.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/23/#findComment-93807
Udostępnij na innych stronach

właśnie przeczytałem kometarze i mam dylemat ile w koncu tej soli na 1 kg mięsa.

 

Ja postaram się Tobie podpowiedzieć : Najlepiej to wybierz średnią , jeżeli lubisz słone to trochę na + jeżeli mniej to na - . Po pierwszej próbie myślę że będziesz już wiedział ile masz dać soli . :smile:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/23/#findComment-93810
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.