Maryla Opublikowano 26 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #276 Opublikowano 26 Lutego 2009 Przeczytałam cały wątek, ale nadal nie wiem co robić z odciekiem na etapie peklowania schabu - odlewać na bieżąco (tj. raz, dwa razy dziennie), czy tylko przewracać mięso, żeby jakaś część leżała w odcieku? Wstawiłam wczoraj i już po 2 godzinach uzbierało mi się trochę płynu, to co - wylać, czy zostawić? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/12/#findComment-58243 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 26 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #277 Opublikowano 26 Lutego 2009 2 godzinach uzbierało mi się trochę płynu, to co - wylać, czy zostawić? Wylać. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/12/#findComment-58249 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #278 Opublikowano 8 Marca 2009 Tak jak w przepisie tylko 3 miesiące w przewiewie :grin: http://img209.imageshack.us/img209/1143/8marca.jpg Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/12/#findComment-60014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #279 Opublikowano 8 Marca 2009 sawca, pięknie to wygląda i pewnie super smakuje. Tylko,że 3 miesiące w przewiewie Czy ktoś ma jakiś pomysł gdzie można taki schabik powiesić mieszkając w bloku? Myślę o zrobieniu tego specjału już jakiś czas i tylko to mnie powstrzymuje. Nie wiem gdzie go powiesić Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/12/#findComment-60138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #280 Opublikowano 8 Marca 2009 Nie wiem gdzie go powiesić Radzio musisz zaryzykować i znaleść koleżkę z piwniczką lub jakimś pomieszczeniem gospodarczym . Ja "zaryzykowałem :wink: :lol: " z kińdziukiem /do wczoraj wisiał u Fentla / i jakoś się udaje Bo za lodówką za bardzo wysuszysz :wink: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/12/#findComment-60146 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bo66 Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #281 Opublikowano 8 Marca 2009 Nie wiem gdzie go powiesić Ja suszyłam na balkonie i się udało. Cytuj Pozdrawiam gorąco. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/12/#findComment-60147 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #282 Opublikowano 8 Marca 2009 radzio, może gdzieś w pobliżu okna? (pod warunkiem, że nie będzie szczelnie zamykane) Powinno wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/12/#findComment-60148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #283 Opublikowano 8 Marca 2009 Ostatnio jak robiłem wisiał na karniszu przy oknie od północnej strony.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/12/#findComment-60149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #284 Opublikowano 8 Marca 2009 Czy ktoś ma jakiś pomysł gdzie można taki schabik powiesić mieszkając w bloku? Szafka / karton - z wentylatorkiem komputerowym, załatwi sprawę. Filtr powietrza z pończochy, tak aby muchy nie mogły wlecieć do środka. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/12/#findComment-60151 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #285 Opublikowano 8 Marca 2009 Szafka / karton - z wentylatorkiem komputerowym, załatwi sprawę. TOSHIBA, takie to proste! Dlaczego ja na to nie wpadłem? Dzięki! Jutro kupię schabik i niech się dzieje wola nieba. Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/12/#findComment-60152 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #286 Opublikowano 8 Marca 2009 TOSHIBA, ja też Ci bardzo dziękuję za pomysł! :grin: Do tej pory miałem kłopoty z suszeniem basturmy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/12/#findComment-60154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #287 Opublikowano 8 Marca 2009 TOSHIBA, ja też Ci bardzo dziękuję za pomysł! :grin: Do tej pory miałem kłopoty z suszeniem basturmy. Tylko, żeby za szybko nie wysuszyło zewnętrznej warstwy. :rolleyes: Bo będzie klops. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/12/#findComment-60155 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #288 Opublikowano 8 Marca 2009 żeby za szybko nie wysuszyło zewnętrznej warstwyChyba nie, bo do tej pory suszyłem nad odwróconym "deklem" od suszarki do grzybów i było dobrze wysuszone. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/12/#findComment-60157 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #289 Opublikowano 8 Marca 2009 żeby za szybko nie wysuszyło zewnętrznej warstwyChyba nie, bo do tej pory suszyłem nad odwróconym "deklem" od suszarki do grzybów i było dobrze wysuszone.To nie była dojrzewająca, tylko suszona :rolleyes: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/12/#findComment-60159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #290 Opublikowano 8 Marca 2009 A powiedzcie mi jeszcze czy światło nie ma wpływu na ten wyrób? Tak sobie pomyślałem, że jak zamknę schabik w kartonie bez dostępu światła to może coś nie wyjdzie? Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/12/#findComment-60160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #291 Opublikowano 8 Marca 2009 A powiedzcie mi jeszcze czy światło nie ma wpływu na ten wyrób? Tak sobie pomyślałem, że jak zamknę schabik w kartonie bez dostępu światła to może coś nie wyjdzie? Wszystko będzie OK. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/12/#findComment-60161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #292 Opublikowano 8 Marca 2009 A powiedzcie mi jeszcze czy światło nie ma wpływu na ten wyrób? Temperatura i wigotność najważniejsza .Swiatło wpływu raczej nie ma. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/12/#findComment-60162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #293 Opublikowano 8 Marca 2009 Wszystko będzie OK No to robię! Zdjęcia dla potomnych załączę :wink: Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/12/#findComment-60163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #294 Opublikowano 8 Marca 2009 Wszystko będzie OK No to robię! Zdjęcia dla potomnych załączę :wink: Tylko salami (i innych na kulturach) nie można tak robić. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/12/#findComment-60164 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #295 Opublikowano 9 Marca 2009 Czy ktoś ma jakiś pomysł gdzie można taki schabik powiesić mieszkając w bloku? Myślę o zrobieniu tego specjału już jakiś czas i tylko to mnie powstrzymuje. Nie wiem gdzie go powiesić Zawsze możesz powiesić u mnie :grin: A tak poważnie to możesz nad drzwiami wejściowymi przymocowany na kołku do sufitu. A jeżeli chodzi o materiał w jaki był owinięty to tetrowa pielucha kupiona w Tesco za 2,5 - robale szans nie mają jest ciemno i przewiewnie. Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/12/#findComment-60182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #296 Opublikowano 9 Marca 2009 A jeżeli chodzi o materiał w jaki był owinięty to tetrowa pielucha kupiona w Tesco Czyli jednak nie pończoszka, rajstopka czy jak je się tam nazywa? A co z uciskiem na schabik? Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/12/#findComment-60307 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #297 Opublikowano 9 Marca 2009 No nie wiem już teraz co ja żle robiłem, a mój schabik zawsze był super. Zawijałem w 4 warstwy pończochy lub rajtuz i wieszałem w kuchni. Żadnych wentylatorów normalnie sobie schnął. RADZIO owijasz jak szynkę sznurkiem dosyć mocno i to wszystko. Cytuj Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/12/#findComment-60310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #298 Opublikowano 9 Marca 2009 Solenie i trzymanie w lodówce tak jak w przepisie. Ostatni etap czyli przewiew (u mnie 3 miesięczny) to związanie jak polędwiczkę i w pieluchę jak baton i pod sufit. Po dwóch miesiącach stracił aromat i trzeba było odwiązać z pieluchy i dodac kolendry dla zapachu czyli na oko :wink: Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/12/#findComment-60313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #299 Opublikowano 9 Marca 2009 No nie wiem już teraz co ja żle robiłemCzy coś Ci się nie udało ? Nie rozumiem Twojego postu :blush: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/12/#findComment-60314 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #300 Opublikowano 9 Marca 2009 Z opisu wcześniejszych postów to wynikało. Jakieś pudełka z wentylatorami, niskie temperatury. Cytuj Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/12/#findComment-60316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.