Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Przeczytałam cały wątek, ale nadal nie wiem co robić z odciekiem na etapie peklowania schabu - odlewać na bieżąco (tj. raz, dwa razy dziennie), czy tylko przewracać mięso, żeby jakaś część leżała w odcieku? Wstawiłam wczoraj i już po 2 godzinach uzbierało mi się trochę płynu, to co - wylać, czy zostawić?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/12/#findComment-58243
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 2,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

  • 2 tygodnie później...

Tak jak w przepisie tylko 3 miesiące w przewiewie :grin:

http://img209.imageshack.us/img209/1143/8marca.jpg

Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/12/#findComment-60014
Udostępnij na innych stronach

sawca, pięknie to wygląda i pewnie super smakuje.

 

Tylko,że

3 miesiące w przewiewie

Czy ktoś ma jakiś pomysł gdzie można taki schabik powiesić mieszkając w bloku? Myślę o zrobieniu tego specjału już jakiś czas i tylko to mnie powstrzymuje. Nie wiem gdzie go powiesić :cry:

Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/12/#findComment-60138
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem gdzie go powiesić

Radzio musisz zaryzykować i znaleść koleżkę z piwniczką lub jakimś pomieszczeniem gospodarczym .

Ja "zaryzykowałem :wink: :lol: " z kińdziukiem /do wczoraj wisiał u Fentla /

i jakoś się udaje

Bo za lodówką za bardzo wysuszysz :wink:

Tomuś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/12/#findComment-60146
Udostępnij na innych stronach

Czy ktoś ma jakiś pomysł gdzie można taki schabik powiesić mieszkając w bloku?

Szafka / karton - z wentylatorkiem komputerowym, załatwi sprawę.

Filtr powietrza z pończochy, tak aby muchy nie mogły wlecieć do środka.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/12/#findComment-60151
Udostępnij na innych stronach

Szafka / karton - z wentylatorkiem komputerowym, załatwi sprawę.

TOSHIBA, takie to proste! Dlaczego ja na to nie wpadłem? Dzięki! Jutro kupię schabik i niech się dzieje wola nieba.

Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/12/#findComment-60152
Udostępnij na innych stronach

TOSHIBA, ja też Ci bardzo dziękuję za pomysł! :grin: Do tej pory miałem kłopoty z suszeniem basturmy.

Tylko, żeby za szybko nie wysuszyło zewnętrznej warstwy. :rolleyes: Bo będzie klops.

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/12/#findComment-60155
Udostępnij na innych stronach

żeby za szybko nie wysuszyło zewnętrznej warstwy

Chyba nie, bo do tej pory suszyłem nad odwróconym "deklem" od suszarki do grzybów i było dobrze wysuszone.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/12/#findComment-60157
Udostępnij na innych stronach

żeby za szybko nie wysuszyło zewnętrznej warstwy

Chyba nie, bo do tej pory suszyłem nad odwróconym "deklem" od suszarki do grzybów i było dobrze wysuszone.
To nie była dojrzewająca, tylko suszona :rolleyes:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/12/#findComment-60159
Udostępnij na innych stronach

A powiedzcie mi jeszcze czy światło nie ma wpływu na ten wyrób? Tak sobie pomyślałem, że jak zamknę schabik w kartonie bez dostępu światła to może coś nie wyjdzie?
Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/12/#findComment-60160
Udostępnij na innych stronach

A powiedzcie mi jeszcze czy światło nie ma wpływu na ten wyrób? Tak sobie pomyślałem, że jak zamknę schabik w kartonie bez dostępu światła to może coś nie wyjdzie?

Wszystko będzie OK.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/12/#findComment-60161
Udostępnij na innych stronach

A powiedzcie mi jeszcze czy światło nie ma wpływu na ten wyrób?

Temperatura i wigotność najważniejsza .Swiatło wpływu raczej nie ma.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/12/#findComment-60162
Udostępnij na innych stronach

Wszystko będzie OK

No to robię! Zdjęcia dla potomnych załączę :wink:

Tylko salami (i innych na kulturach) nie można tak robić.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/12/#findComment-60164
Udostępnij na innych stronach

Czy ktoś ma jakiś pomysł gdzie można taki schabik powiesić mieszkając w bloku? Myślę o zrobieniu tego specjału już jakiś czas i tylko to mnie powstrzymuje. Nie wiem gdzie go powiesić :cry:

Zawsze możesz powiesić u mnie :grin:

 

A tak poważnie to możesz nad drzwiami wejściowymi przymocowany na kołku do sufitu.

A jeżeli chodzi o materiał w jaki był owinięty to tetrowa pielucha kupiona w Tesco za 2,5 - robale szans nie mają jest ciemno i przewiewnie.

Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/12/#findComment-60182
Udostępnij na innych stronach

A jeżeli chodzi o materiał w jaki był owinięty to tetrowa pielucha kupiona w Tesco

Czyli jednak nie pończoszka, rajstopka czy jak je się tam nazywa?

A co z uciskiem na schabik?

Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/12/#findComment-60307
Udostępnij na innych stronach

No nie wiem już teraz co ja żle robiłem, a mój schabik zawsze był super. Zawijałem w 4 warstwy pończochy lub rajtuz i wieszałem w kuchni. Żadnych wentylatorów normalnie sobie schnął. RADZIO owijasz jak szynkę sznurkiem dosyć mocno i to wszystko.
Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/12/#findComment-60310
Udostępnij na innych stronach

Solenie i trzymanie w lodówce tak jak w przepisie. Ostatni etap czyli przewiew (u mnie 3 miesięczny) to związanie jak polędwiczkę i w pieluchę jak baton i pod sufit. Po dwóch miesiącach stracił aromat i trzeba było odwiązać z pieluchy i dodac kolendry dla zapachu czyli na oko :wink:
Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/12/#findComment-60313
Udostępnij na innych stronach

No nie wiem już teraz co ja żle robiłem

Czy coś Ci się nie udało ? Nie rozumiem Twojego postu :blush:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/12/#findComment-60314
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.