Zbój Madej Opublikowano 25 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #701 Opublikowano 25 Lipca 2010 Drugi dzień III etapu czyli lodówka, na schabiku pojawiła się pleśń. Jest na to jakaś rada czy to już lipa wyszła :question: :smile: [ Dodano: Nie 25 Lip, 2010 21:09 ] Dodam jeszcze, że to druga pleśń w tym samym wyrobi. Poprzednio Maxell poradził przemyć czy teraz powtórne przemycie pomoże?? Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/29/#findComment-118439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #702 Opublikowano 25 Lipca 2010 Zostaw.To normalne.I nie schabik tylko polędwica Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/29/#findComment-118463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 25 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #703 Opublikowano 25 Lipca 2010 Zostaw.To normalneA jak to później jeść?? Ta pleśń wygląda jak mech. I nie schabik tylko polędwicaJak zwał tak zwał :rolleyes: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/29/#findComment-118465 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 25 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #704 Opublikowano 25 Lipca 2010 pokaż fotkę Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/29/#findComment-118466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #705 Opublikowano 25 Lipca 2010 Przecież to penicylina.A tak poważnie to po odwinięciu na wyrobie nie powinno być pleśni.Nalot powinna być raczej biały.Moim zdaniem przemywanie nic już nie da. A co do nazwy to nie to samo i Dziadek znowu pomyśli ,że jego nauka poszła w las a nie w nas. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/29/#findComment-118468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 25 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #706 Opublikowano 25 Lipca 2010 pokaż fotkę [ Dodano: Nie 25 Lip, 2010 22:27 ] Dziadek znowu pomyśli ,że jego nauka poszła w las a nie w nas.Nie poszła w las, tak jakoś się napisało :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/29/#findComment-118469 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #707 Opublikowano 25 Lipca 2010 Ja nie bardzo widzę bo korzystam z komórki,ale to powinno być w rajstopie a nie jest.Jak się mylę to mnie popraw Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/29/#findComment-118474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 25 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #708 Opublikowano 25 Lipca 2010 Jak widzę mięsko na :shock: wytłaczance od jajek :devil: to aż mnie ciarki przechodzą http://emotikona.pl/emotikony/pic/niegrzeczny.gif Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/29/#findComment-118475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 25 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #709 Opublikowano 25 Lipca 2010 ale to powinno być w rajstopie a nie jestJest bez. Jak widzę mięsko na :shock: wytłaczance od jajekNo, a co? :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/29/#findComment-118477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 25 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #710 Opublikowano 25 Lipca 2010 Wirus napisał/a: Jak widzę mięsko na :shock: wytłaczance od jajek No, a co? :smile:jeszcze pytasz???? :shock: :shock: :shock: :shock: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/29/#findComment-118479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #711 Opublikowano 25 Lipca 2010 Ale odwinołeś do zdjęcia czy wogóle po pierwszym etapie nie zawinołeś w rajstopę? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/29/#findComment-118480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 25 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #712 Opublikowano 25 Lipca 2010 No, a co? M. in. SALMONELLA :!: :!: :!: Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/29/#findComment-118482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 25 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #713 Opublikowano 25 Lipca 2010 jeszcze pytasz???? :shock: :shock: :shock: :shock:Jak bym wiedział o co kaman to bym nie pytał, jak wiesz to wytłumacz bracie :smile: wogóleNo [ Dodano: Nie 25 Lip, 2010 23:04 ] M. in. SALMONELLA :!: :!: :!:Znaczy się lipa i d..a zbita :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/29/#findComment-118483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 25 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #714 Opublikowano 25 Lipca 2010 Może to być również przyczyną pojawienia się pleśni : Jak powszechnie wiadomo, na surowych jajach, znajdować się mogą liczne bakterie, grzyby, pleśń itp. substancje, szkodliwe dla człowieka. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/29/#findComment-118485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 25 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #715 Opublikowano 25 Lipca 2010 Znaczy się lipa i d..a zbita Na szczęście nie jest to powszechne, nie rób uczty psu, a jak się boisz zjeść, to pamiętaj do czego jest teściowa... :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/29/#findComment-118486 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 25 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #716 Opublikowano 25 Lipca 2010 Masz psa?.Wiesz co zrobić.Siostra ma dwa, ale zwierząt szkoda :grin: Pójdzie na śmietnik, chociaż jestem przeciwnikiem wyrzucania jedzenia. Może to być również przyczyną pojawienia się pleśni : Cytat: Jak powszechnie wiadomo, na surowych jajach, znajdować się mogą liczne bakterie, grzyby, pleśń itp. substancje, szkodliwe dla człowieka.Aha :smile: Z wędzonkami też kiedyś różnie wychodziło :rolleyes: :rolleyes: Jutro do sklepu po schabik, może następny wyjdzie, hmmm... [ Dodano: Nie 25 Lip, 2010 23:19 ] Jeszcze jedno, jajka(kurze) muszę trzymać w lodówce bo w spiżarni za ciepło. To nie wiem czy jest sens jeszcze raz schabik nastawiać :question: :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/29/#findComment-118487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #717 Opublikowano 25 Lipca 2010 Na szczęście nie jest to powszechne, nie rób uczty psu, a jak się boisz zjeść, to pamiętaj do czego jest teściowa...No, jeszcze nie słyszałam o składaniu jajek przez sterylne steki :shock: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/29/#findComment-118488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #718 Opublikowano 25 Lipca 2010 Koledze ta polędwica zaczeła pokrywać się pleśnią już w drugim etapie i powodem jest to,że nie włożył do rajstopy.Nauczka na drugi raz ,żeby trzymać się sprawdzonych przepisów. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/29/#findComment-118489 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 25 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #719 Opublikowano 25 Lipca 2010 nie włożył do rajstopyDo rajstopy nie włożyłem tylko w trzecim etapie. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/29/#findComment-118490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 25 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #720 Opublikowano 25 Lipca 2010 Jeśli chodzi o salmonellę to niszczy ją wysoka temperatura (czyli obróbka termiczna) - co do pleśni - tutaj trudno mi wyrokować tylko na podstawie zdjęć. Jutro do sklepu po schabik, może następny wyjdzie Na razie, ze względu na warunki atmosferyczne dałbym sobie z tym spokój. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/29/#findComment-118491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #721 Opublikowano 25 Lipca 2010 A ile dałeś soli na 1kg polędwicy.Ja daję 50g. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/29/#findComment-118493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 25 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #722 Opublikowano 25 Lipca 2010 Teraz nie robię często takich wyrobów, ale jak robiłem, to problemy miałem jak kombinowałem z ilością soli. Myślę, że takie wyroby powinni robić ludzie akceptujący ich naturalny smak. Znaczy to: słone mięso z niepowtarzalnym (długodojrzewającym) aromatem. Spróbujcie tak jak piszę w tym temacie (ostatni post):https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=718&postdays=0&postorder=asc&start=45Czytałem już tutaj wypowiedzi, że jest za słone, że dzieci nie lubią, widziałem zdjęcia kanapek, gdzie mięsa tak przetworzonego było więcej niż chlebka i masełka razem wziętych. To mi przypomina jedzenie miodu lub kawioru łyżkami stołowymi. Który z Was jest w stanie zjeść 0,5 L miodu ze słoika? Wzywam chętnych! Moje doświadczenia mówią mi wyraźnie: SOLI OPOROWO! NIE SOLIĆ, A PANIEROWAĆ SOLĄ! NIE BASTURMA Z CHLEBEM, A CHLEB Z MASŁEM I Z BASTURMĄ! JAKO PYSZNA PRZEKĄSKA - CHIPSY Z BASTURMY A NIE PLASTEREK BASTURMY! I NAJWAŻNIEJSZE: NIE LUBISZ SŁONEGO ZRÓB INNE! NIE SUROWO DOJRZEWAJĄCE!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/29/#findComment-118495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 26 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #723 Opublikowano 26 Lipca 2010 A ile dałeś soli na 1kg polędwicy.Ja daję 50g.3.5% soli/p-soli. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/29/#findComment-118500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #724 Opublikowano 26 Lipca 2010 To mało i myślę ,że dlatego był problem.Takie wędliny wymagają dużej ilości soli bo to ona konserwuje.Dałeś mieszankę soli i peksoli niepotrzebnie.Wystarczy sama sól najlepiej gruba kłodowska niejodowana. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/29/#findComment-118505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 26 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #725 Opublikowano 26 Lipca 2010 To małoProfesor Bagno pisał o 3% ja dałem ciut więcej, ale może coś spaprałem. Wystarczy sama sól najlepiej gruba kłodowska niejodowana.Brak możliwości zakupu u mnie w sklepach, już kiedyś po sklepach pytałem, ale mam morską gruboziarnistą. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/29/#findComment-118506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.