DZIADEK Opublikowano 24 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 24 Października 2010 A więc w osłonkach białkowych. Przy robieniu tego rodzaju wędlin zawsze mogą się pojawić niespodzianki .Na jakość gotowego wyrobu największy wpływ będzie miała jakość mięsa. Następnie skład surowcowy i proces produkcji. Wyczucie kleistości mięsa w czasie mieszania -wyrabiania będzie czynnikiem który może gwarantować udany wyrób. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 24 Października 2010 No to chyba jest przyczyna. .Popełniłaś parę błędów.Te osłonki po moczeniu robią się elastyczne i należy bardzo ściśle nabijać.Jak żle nabijesz to w miejsce powietrza będziesz miałe galaretkę. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 24 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 24 Października 2010 należy bardzo ściśle nabijaćjak za mocno nabijesz pękną w czasie parzenia.Zapytaj sie o ile trzeba przepełnić np. osłonki fibrusowe fi 65 trzeba napełnić na fi 70 i wtedy będzie dobrze. Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 24 Października 2010 jak za mocno nabijesz pękną w czasie parzenia Nigdy żadna mi nie pękła a nabijam dość mocno.Oczywiście z wyczuciem. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 24 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 24 Października 2010 Nigdy żadna mi nie pękła a nabijam dość mocno. białkowa pękła mi parę razy. Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 24 Października 2010 Bo bez wyczucia :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur64 Opublikowano 26 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 26 Października 2010 Czy ktoś może mi podać przepisy dotyczące małych masarni szczególnie chodzi o sanepid oraz przepisy finansowe np limit przerobu itppozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 26 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 26 Października 2010 Artur64, najwięcej szczegółowych informacji dowiesz w Powiatowym Inspektoracie Weterynaryjnym. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3549&highlight=mol Powodzenia. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samuraj4 Opublikowano 28 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 28 Listopada 2010 Witam, mam problem,otóż uwędziłem pierwszy raz w życiu szynkę i boczek i chyba przesadziłem z czasem wędzenia wędziłem 5 godzin drewnem ze sliwy i jabłoni kolor wędzonek wyszedł ciemno cytrynowy , po oparzeniu trochę wędliny ściemniały ale w smaku mają za dużo dymu są kwaśne co mogę zrobić żeby polepszyć i zminimalizować zapach i smak dymu proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 28 Listopada 2010 co mogę zrobić żeby polepszyć i zminimalizować zapach i smak dymu proszę o pomoc Teraz to po ptokach :sad: .Wędzonki są kwaśne nie z powodu wędzenia tylko z powodu złego osuszenia w wędzarni. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 28 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 28 Listopada 2010 Na tych wędzonkach zrób bigos ,przynajmniej do tego się nadają.Koniecznie przeczytaj "Akademie Dziadka" na str. głównej,wędzonki przed wędzeniem muszą być osuszane, drewno do wędzenia w miare suche, i na początku wędzenia , wędzmy raczej rzadkim dymem. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxi kaz79 Opublikowano 28 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 28 Listopada 2010 Samuraj4 nie można wędzić tylko samym dymem musi być również ogień w wędzarni. Ja szynki wędzę około 7-8 godzin i nie są ani gorzki ani czarne. Powodzenia. W razie kłopotów daj znać coś poradzimy :wink: Cytuj Wędliny domowe-tradycyjne,smaczne,zdrowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samuraj4 Opublikowano 28 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 28 Listopada 2010 wędzonki były osuszane przez półtorej godziny bez dymu na samym żarze z paleniskapóźniej wędziłem w dymie tylko że przez 5 h,sezonowanym drewnem ze względu na ich bladość a temperatura nie przekraczała 55 stopni,jeszcze nie wszystko sparzyłem może moczenie w wodzie by coś zmieniło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 28 Listopada 2010 może moczenie w wodzie by coś zmieniło Nic nie pomoże.Jak masz fotki to pokaż.Wędzeni 5h to nie jest jakiś ewelement. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samuraj4 Opublikowano 28 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 28 Listopada 2010 arkadiusz ,proszę zdjęcie wędlin http://img210.imageshack.us/img210/7083/zdjcia873.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 28 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 28 Listopada 2010 Samuraj4 nie można wędzić tylko samym dymem musi być również ogień w wędzarni. nie rozumiem dlaczego nie mozna wedzic samym dymem? Ja wedze zawsze samym dymem, najwyzej jest troche zaru w palenisku ale na pewno nie ma plomieni. Pozdrawiam yogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 28 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 28 Listopada 2010 Samuraj4 nie można wędzić tylko samym dymem musi być również ogień w wędzarni. Ja szynki wędzę około 7-8 godzin i nie są ani gorzki ani czarne. Powodzenia. W razie kłopotów daj znać coś poradzimy :wink: Wedzimy dymem :devil: i tylko dymem : Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 29 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 29 Listopada 2010 arkadiusz ,proszę zdjęcie wędlin http://img210.imageshack.us/img210/7083/zdjcia873.jpgNormalne wędzonki. :grin: Uparzyć i będą takie, że Tylko po parzeniu zrobią się ciemniejsze. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 29 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 29 Listopada 2010 Wędzonki są kwaśne nie z powodu wędzenia tylko z powodu złego osuszenia w wędzarni.Samuraj4 Arkadiusz ma rację,Twoja przyczyna to komora wraz z kanałem niedostatecznie wygrzana,lub zbyt szczelna wędzarnia (efekt termosu). Samuraj4 prócz tego muszę Ci powiedzieć (wg fotki) iż wędliny były niedokładnie osuszone :!: ,do tego proces wędzenia był zbyt wcześnie przeprowadzony w stosunku do temp. wędzonego produktu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samuraj4 Opublikowano 29 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 29 Listopada 2010 Bardzo dziękuję za wszystkie wypowiedzi,myślałem że dam radę ale zepsułem sprawę z tym wędzeniem,niby wszystko robiłem według zaleceń "Dziadka" ale nie wyszło z mojej winy Wydaje mi się że we wszystkich procesach wędzenia było coś nie tak,ze względów atmosferycznych trzeba było improwizować najpierw był śnieg później wiatr na końcu deszcz trochę to nie sprzyjało mojemu nie doświadczonemu wędzeniu Także wszyscy panowie macie rację szczególnie Marek z Bielska ,rzeczywiście moja wędzarnia jest trochę szczelna i mógł zapanować efekt termosu,no ale cóż człowiek uczy się na błędach tylko szkoda że aż tyle wędlin musiałem zmarnować żeby się dowiedzieć że jeszcze długa droga przede mną , zazdroszczę wam że poznaliście wszystkie tajniki i umiecie już to robić pozdrawiam wszystkich i jeszcze raz dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 29 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 29 Listopada 2010 Nie ma tu,takich kozaków,co poznali wszystkie tajniki.Każde ,wędzenie jest inne.Inna pora roku,drewno o różnej wilgotności,inne wędzarnie.My z większym stażem,tylko szybciej korygujemy proces wędzenia.Ja wędzę ponad 25 lat,wielokrotnie miałem problemy,to z temperaturą,wilgotnością,osmolonymi wedzonkami.Samuraj4,z każdym wedzeniem bedzie lepiej,tylko trzeba wyciągać wnioski :grin: Pamiętaj w wedzarni,dym musi przepływać swobodnie,od paleniska do jego ujścia.Ja utrzymuje temperaturę paleniskiem i workiem na wedzarni.Samuraj,życzę CI samych wspaniałych wędzonek :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 29 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 29 Listopada 2010 Dokładnie sie z Grześkiem zgadzam, dodam, aby do wędzenia o tej porze roku używać suchego drzewa, które: da temp i dym, ładnie się spali pozostawiając żar. Natomiast drzewo wilgotne będzie się smolić, da dym i więcej nic. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.