beiot Opublikowano 29 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 29 Października 2010 Domowa pizza Calzone Składniki: Ciasto: - 2 1/2 szklanki mąki pszennej, - 1 duże jajko, - 3/4 szklanki ciepłego mleka, - 1/4 szklanki wody, - 2 i 1/2 łyżeczki drożdży, - 1 łyżeczka cukru, - 1 łyżeczki soli, - 3 łyżki oliwy z oliwek Farsz: - 12 dużych pieczarek - 20 dag wędzonego boczku, - duża cebula Dodatkowo: - szklanka startego sera mozarella - kilka łyżek sosu pomidorowego - po łyżeczce: bazylii, oregano i rozmarynu - 2 łyżki oleju - 1 jajko na glazurę Pieczarki pokroić w plastry, cebulę w kostkę, boczek w drobne paski. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić boczek (chwilę podsmażyć), później cebulkę i pieczarki. Podsmażyć do miękkości. Lekko doprawić. Ostudzić Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem. Mąkę wsypać do dużej miski, wlać wodę i resztę składników. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić na 1 i 1/2 godziny. Można to zrobić w automacie do chleba. Ciasto podzielić na 4 części, z każdej rozwałkować owalne placki. Następnie cienko posmarować sosem, nałożyć resztę nadzienia. Boki dokładnie skleić (można użyć jajka). Pierogi ułożyć na blaszce, odstawić na 15 minut. Posmarować rozbełtanym jajkiem i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec około 40 minut w 180*C. Tak wygląda w przekroju a tak wyglądają pizzo żercy Smacznego Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4692-domowa-pizza-calzone/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 29 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 29 Października 2010 no smacznego... :thumbsup: :clap: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4692-domowa-pizza-calzone/#findComment-129757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 29 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 29 Października 2010 A czy nie zapomniałeś dopisać papryki, bo te czerwone warzywo smażone razem z pieczarkami na to mi wygląda. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4692-domowa-pizza-calzone/#findComment-129758 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bena Opublikowano 29 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 29 Października 2010 A czy nie zapomniałeś dopisać papryki, Oczywiście, że zapomniał :grin: a właściwie , to ja nie podałam w spisie składników :blush: Skład farszu można oczywiście modyfikować według własnych potrzeb i upodobań Cytuj http://wyrobydomowe.blox.pl - nasze wyroby Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4692-domowa-pizza-calzone/#findComment-129765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 29 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 29 Października 2010 Ja podam przepis na Pierogi Calzone 3 szklanki mąki 3/4 - 1 szklanka mleka 5 dkg drożdży 1 łyżka oleju 1 jajko szczypta soli Do mąki dodać rozpuszczone w mleku drożdże z cukrem, potem dodać jajko. Wszystko dodać do maki , wyrobić a na koniec dodać olej. Pozostawi do wyrośnięcia. Następnie ciasto trzeba rozwałkować tak żeby nie było zbyt cienkie. Wykrawamy placki wielkości małej miseczki, nakładamy farsz i formujemy pierogi.Pieczemy w głębokim i gorącym oleju z obu stron. FARSZ: Pieczarki kroimy w kostkę, dusimy,przyprawiamy wg upodobań i gdy troszkę przestygną mieszamy z żółtym serem . Niestety nie posiadam fotki ale zapewniam że bardzo pyszne. Przepis znaleziony w sieci. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4692-domowa-pizza-calzone/#findComment-129820 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 29 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 29 Października 2010 beiot, Domowa pizza CalzonePierogi ułożyć na blaszcePizza, czy pierogi? :smile: Niezależnie od nazwy, jutro robię obowiązkowo bo od dawno chodzą za mną jakieś pierożki pieczone a te prezentują się znakomicie :thumbsup: , a do tego wypróbowane. O efektach mojej pracy powiadomię.Pozdrawiam Beiot'ków. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4692-domowa-pizza-calzone/#findComment-129822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asia50 Opublikowano 29 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 29 Października 2010 Kochane przy Was to tylko można przytyć :wink: :blush: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4692-domowa-pizza-calzone/#findComment-129834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 29 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 29 Października 2010 Kochane przy Was to tylko można przytyć :wink: :blush: ..absolutnie..patrzenie nie sprawia , że na wadze jest + .. :lol: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4692-domowa-pizza-calzone/#findComment-129835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asia50 Opublikowano 29 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 29 Października 2010 a kto powiedział że tylko patrzenie ?:lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4692-domowa-pizza-calzone/#findComment-129842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 29 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 29 Października 2010 przy Was to tylko można przytyćAsiu nie , tylko trzeba tak jeść żeby uszami nie wychodziło. :smile: Tobie to i tak nie grozi, z taką sylwetką..możesz pozwolić sobie na więcej. Pozdrówka. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4692-domowa-pizza-calzone/#findComment-129847 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 30 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 30 Października 2010 Pizza, czy pierogi? :smile:Oj tak to jest, jak chłop pisze co kobitka mu podsunie. I wyszło jak wyszło. :blush: Pieróg=pizza calzone :wink: Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4692-domowa-pizza-calzone/#findComment-129923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 30 Października 2010 Taki wyrób to pizza calzone !To odmiana pizzy którą najbardziej lubię dlatego że jest to pizza z bardzo soczystym wkładem.Beiot dzięki za przepis.Na pewno go wypróbuję. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4692-domowa-pizza-calzone/#findComment-129949 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dbs Opublikowano 7 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 7 Grudnia 2010 Ja do farszu dodaję jeszcze jajko po benedyktyńsku i kalafiora, wychodzi pyszne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4692-domowa-pizza-calzone/#findComment-135844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 7 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 7 Grudnia 2010 jajko po benedyktyńskuCo to jest? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4692-domowa-pizza-calzone/#findComment-135847 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 7 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 7 Grudnia 2010 jajko po benedyktyńskuCo to jest? http://www.google.pl/url?sa=t&source=web&cd=6&sqi=2&ved=0CD8QFjAF&url=http%3A%2F%2Fwww.mniammniam.com%2FJajka_po_benedyktynsku-10752p.html&rct=j&q=Jajko%20po%20benedykty%C5%84sku&ei=V0D-TL_UPMOSswbFk_z8BQ&usg=AFQjCNELORXYcEhGvlHNwMsR17M35v-VRA&sig2=wUSlINjq6fge7FXgOv3LOw&cad=rja Tu zapewne tylko same jajo (w koszulce). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4692-domowa-pizza-calzone/#findComment-135848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dbs Opublikowano 7 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 7 Grudnia 2010 oj, no po prostu sadzone, usmażone na masełku. [ Dodano: Wto 07 Gru, 2010 15:22 ] ten człowiek podaje przepis na jajka w koszulkach, ale dlaczego nazywa je po benedyktyńsku to nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4692-domowa-pizza-calzone/#findComment-135849 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 7 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 7 Grudnia 2010 oj, no po prostu sadzone, usmażone na masełku. Hmmm no raczej nie ... to są jajka ma miękko bez skorupki gotowane w wodzie z dodatkiem octu otaczane białkiem za pomocą łyżki .... podaje się do nich przeważnie sos holenderski na białym winie i maśle z szalotkami i białym pieprzem.... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4692-domowa-pizza-calzone/#findComment-135854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sweetheart79 Opublikowano 27 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 27 Czerwca 2012 Domowa pizza Calzone Składniki: Ciasto: - 2 1/2 szklanki mąki pszennej, - 1 duże jajko, - 3/4 szklanki ciepłego mleka, - 1/4 szklanki wody, - 2 i 1/2 łyżeczki drożdży, - 1 łyżeczka cukru, - 1 łyżeczki soli, - 3 łyżki oliwy z oliwek Rozumiem, że to są drożdże instant? Można zamienić na świeże lub podać je jakoś w gramach? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4692-domowa-pizza-calzone/#findComment-224995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sweetheart79 Opublikowano 27 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 27 Czerwca 2012 Wsypałam drożdże instant, ale chyba jajko miałam za duże, bo w fazie mieszania ciągle ciasto było płynne...Musiałam dosypać z 2-3 łyżki mąki, ale i tak ciasto nie wygląda jak to z obrazka w automacie. Czyżby dalej było za rzadkie?! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4692-domowa-pizza-calzone/#findComment-225003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sweetheart79 Opublikowano 28 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 28 Czerwca 2012 Nie wiem czemu ciasto miałam takie płynne. Sporo mąki dosypałam w automacie i po wyjęciu nadal się nie lepiło, więc musiałam znów podsypać mąki. Użyłam chlebowej, ale to chyba nie powinien być problem? Mimo wszystko calzone wyszły pyszne! :thumbsup: Farsz zrobiłam z pieczarek, cebuli, papryki i kurczaka gyros z serem żółtym.... Wyszło tego cała blacha. Ładnie się upiekło, a już myślałam, że mój stary piekarnik gazowy jest na nic! A do tego zrobiłam sos czosnkowy i maczałam sobie calzone w sosiku... I dodatkowo pokusiłam się o ogórki, które niedawno ukisiłam. :wink: Pełna rozpusta!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4692-domowa-pizza-calzone/#findComment-225103 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 28 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 28 Czerwca 2012 Ładnie wygląda ale najgorsze co można zrobić to zabić smak dobrej pizzy różnego typu sosami. :???: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4692-domowa-pizza-calzone/#findComment-225125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 28 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 28 Czerwca 2012 To gdzie Ty dokładnie mieszkasz :question: Sądząc po baloniku to wygląda na BurakówU W A G A :!: zamieszczanie takich zdjęć grozi najazdem sąsiadów :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4692-domowa-pizza-calzone/#findComment-225157 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 28 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 28 Czerwca 2012 Ale to raczej jest pieróg a nie pizza Calzone. Do żadnego ciasta na pizzę nie dodaje się jajek.! :rolleyes: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4692-domowa-pizza-calzone/#findComment-225166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 28 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 28 Czerwca 2012 A tak wyglądała dzisiaj w moim wykonaniu: Powiem szczerze, że pierwszy raz jadłem pizzę w pierogu :smile: . Jednak preferuję tradycyjną. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4692-domowa-pizza-calzone/#findComment-225177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sweetheart79 Opublikowano 28 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 28 Czerwca 2012 Każdy je jak lubi... O gustach się nie dyskutuje :wink: Ni to pizza ni pieróg, ale i tak smakuje! :thumbsup: A że jestem w ciąży, to ogórki pasują mi niemal do wszystkiego :lol: Sosik czosnkowy dodaje smaku i soczystości. jagra masz rację - Buraków! :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4692-domowa-pizza-calzone/#findComment-225217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.