Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Szynka wieprzowa

 

Szynka peklowana 5 dni w/g Tabeli DZIADKA czyli 0,4 l wody - 58g peklosoli na 1 kg mięsa.

Bez nastrzyku ze względu na małe szyneczki.

Osuszanie, wędzenie gorącym dymem przez 2 godz. w temp 45-60*

Pieczenie 20 min w temp. 80-85*

Po uwędzeniu włożyć szynkę do prawie wrzącej wody i parzyć w temp. 80°C, do uzyskania wewnątrz temp. 65-70°C. Orientacyjny czas gotowania szynki wynosi ok. 50 minut na każdy kilogram produktu. Szynki zawiesić i wychłodzić w chłodnym pomieszczeniu.

Po przeniu włożyć szynkę do ciepłej wody.

A potem wiadomo... degustacja :grin:

 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4760-szynka-wieprzowa/
Udostępnij na innych stronach

Szynka wieprzowa

:thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

A potem wiadomo... degustacja :grin:

Degustacja i coś na mokro do szyneczki :lol:

Po przeniu włożyć szynkę do ciepłej wody.

Czemu do ciepłej wody?? :rolleyes: Coś nie mogę przypomnieć czy o tym czytałem :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4760-szynka-wieprzowa/#findComment-131851
Udostępnij na innych stronach

@halusia@, Bardzo apetyczna szyneczka :thumbsup: Halusia , rozwijasz swoje umiejętności w zaskakującym tempie :clap: Jeśli zaś chodzi o parzenie, gdzieś wyczytałam z porad DZIADKA, że gotuje On szynkę 10-15 minut a następnie zmniejsza temperaturę i parzy w 80*C . Tak robię i ja /ja tylko naśladuję :lol: /Pozdrawiam cieplutko.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4760-szynka-wieprzowa/#findComment-131855
Udostępnij na innych stronach

Czemu do ciepłej wody?? :rolleyes: Coś nie mogę przypomnieć czy o tym czytałem :smile:

Dlatego do ciepłej wody , gdyż wyrób jest bardziej soczysty.

Kurde jeśli strzeliłam gaffe proszę mnie poprawić :blush:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4760-szynka-wieprzowa/#findComment-131857
Udostępnij na innych stronach

Dlatego do ciepłej wody , gdyż wyrób jest bardziej soczysty.

Kurde jeśli strzeliłam gaffe proszę mnie poprawić :blush:

Sam nie wiem :rolleyes: , ja po parzeniu wieszam na kiju w spiżarni do wystygnięcia :cool:

Jeśli zaś chodzi o parzenie, gdzieś wyczytałam z porad DZIADKA, że gotuje On szynkę 10-15 minut a następnie zmniejsza temperaturę i parzy w 80*C . Tak robię i ja /ja tylko naśladuję :lol: /

I ja też :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4760-szynka-wieprzowa/#findComment-131860
Udostępnij na innych stronach

Kurde jeśli strzeliłam gaffe proszę mnie poprawić

Halusia :clap: Gafy nie strzeliłaś. Szyneczka do spożycia bieżącego nie koniecznie musi być studzona w letniej wodzie .

Czuję ten smak :thumbsup: :clap:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4760-szynka-wieprzowa/#findComment-131862
Udostępnij na innych stronach

Kurde jeśli strzeliłam gaffe proszę mnie poprawić

Chyba tak.Pierwszy raz słyszę.Wrzucasz do gotującej i gotujesz 10min potem 80C i do 68-70 w środku.O wrzucaniu do ciepłej nie słyszałem.I jeszcze jedno.Czy kroisz w dobrym kierunki bo jakoś tak mi się widzi ,że nie,ale mój wzrok może już nie ten. :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4760-szynka-wieprzowa/#findComment-131863
Udostępnij na innych stronach

Chyba tak.Pierwszy raz słyszę.Wrzucasz do gotującej i gotujesz 10min potem 80C i do 68-70 w środku.O wrzucaniu do ciepłej nie słyszałem.I

Arkadiuszu ja wkładam do ciepłej wody już po sparzeniu, aby było jaśniej :grin:

 

Teraz to już mnie zbiłeś z tropu, a może tylko przy wędlinach tak się robi :mellow:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4760-szynka-wieprzowa/#findComment-131890
Udostępnij na innych stronach

Dobrze zrozumiałem :grin: .Pierwszy raz słyszę.Do zimnej niektóre kiełbasy to coś niecoś obiło mi się o uszy ,ale do ciepłej i to szynkę.Może Bagno nam pomoże.?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4760-szynka-wieprzowa/#findComment-131894
Udostępnij na innych stronach

@halusia@ a przyprawy jakieś stosowałaś, czy tylko samo solenie?

Moje przeoczenie,przepraszam. Oczywiście oprócz peklosoli dodałam liść laurowy, ziele angielskie i czosnek.

 

[ Dodano: Sob 13 Lis, 2010 19:37 ]

.Może Bagno nam pomoże.?

Jeśli chodzi o wędliny to wiem od kol Bagno na 100% co do szynek nie będę się upierała :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4760-szynka-wieprzowa/#findComment-131895
Udostępnij na innych stronach

A ja robię trochę inaczej: szynka: myszka lub ogonówka z tylnej , a z przedniej :mięsień trzygłowy (głowa długa lub boczna), wg mnie to najlepsze kawałki nadające się na szynki o wadze 1,3-1,5 kg). Po peklowaniu (wg zaleceń Andrzeja-Bagno) i nastrzyku, osadzaniu i suszeniu, wędzę gorącym dymem , 45-55 C około 4 h. Potem studzę i ponownie po kilku dniach wędzę dymem lekkim (max 30 C) przez kolejne 4 h. Szynka w przekroju z wyglądu przypomina polędwicę łososiową (zrobioną ze schabu środkowego, wędzona tylko 2 x 12 h zimnym dymem). Jest jednak ciemniejsza, mięso mniej zbite.

Dla mnie taka jest idealna w smaku. :thumbsup:

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4760-szynka-wieprzowa/#findComment-132033
Udostępnij na innych stronach

czy tylko samo solenie?

Nie solenie, peklowanie peklosolą :cool:

Rozróżniam peklowanie od solenia. Jednak musisz przyznać , że peklowanie powoduje również słoność. W kontekscie "przyprawowym" zadałem wcześniejsze pytanie. :cool:

Pozdrawiam

Darek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4760-szynka-wieprzowa/#findComment-132060
Udostępnij na innych stronach

Do zimnej niektóre kiełbasy to coś niecoś obiło mi się o uszy ,ale do ciepłej i to szynkę.

Wrzuca się, wrzuca, żeby niektóre wyroby nie "zdębiały" - gdzieś to było (Szczepan pisał :rolleyes: ) ale tyle materiału.

Niektórzy np. zostawiają po parzeniu w tej samej wodzie aż ostygnie.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4760-szynka-wieprzowa/#findComment-132064
Udostępnij na innych stronach

Pierwszy raz słyszę.Do zimnej niektóre kiełbasy to coś niecoś obiło mi się o uszy ,ale do ciepłej i to szynkę.Może Bagno nam pomoże.?

Arkadiuszu. To, już było. Pisałem o tym, nie mogę w tej chwili odnaleźć. Pamiętam, że bardzo pięknie opisał to Abratek. Ponadto, http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1587 punkt 14. Co prawda, możliwości są dwie: ciepła lub zimna woda. Dlaczego ciepła. Otóż pomysł zaczerpnąłem z postu Szczepana https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=12801#12801

Niektórzy, stosując studzenie wędzonek parzonych w ciepłej wodzie pozbyli się twardej i suchej "skóry" na powierzchni wędzonek.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4760-szynka-wieprzowa/#findComment-132142
Udostępnij na innych stronach

Tylko, że taka szynka jest bardziej podatna na działanie bakterii czyli w efekcie jest mniej trwała.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4760-szynka-wieprzowa/#findComment-132144
Udostępnij na innych stronach

ciepła lub zimna woda.

Nie twierdziłem ,że nie ma takiej metody ,ale na pewno nie poprawia soczystości jak napisałe Halusia.A u mnie wędzonki sobie wiszą aż ostygną.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4760-szynka-wieprzowa/#findComment-132148
Udostępnij na innych stronach

Dziadek napisał:

 

"Dobre wędliny nie trzeba chłodzić w wodzie Ale zrobione z badziewia jak te tanie w sklepach koniecznie "

 

Co Wy na to :grin:

 

[ Dodano: Nie 14 Lis, 2010 21:29 ]

Soczystość wędzonek to, nie tylko studzenie

Całkowicie się zgadzam :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4760-szynka-wieprzowa/#findComment-132151
Udostępnij na innych stronach

Pamiętam, że bardzo pięknie opisał to Abratek

no tak..... z tym "pięknie " to troszkę przesady :blush:

chodzi chyba o nasze wypowiedzi : https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=108693#108693

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=108747#108747

Tylko, że taka szynka jest bardziej podatna na działanie bakterii czyli w efekcie jest mniej trwała.

niby tak, ale jeśli mamy w zamiarze tę wędzonkę zjeść w "przyzwoitym" czasie to nie widzę przeciwskazań :wink:

 

Dziadek napisał:

 

"Dobre wędliny nie trzeba chłodzić w wodzie Ale zrobione z badziewia jak te tanie w sklepach koniecznie "

 

Co Wy na to :grin:

ja na to że Prawda jak zwykle po środku.....

robiłem różne testy w tej materii które wykazały zwiększenie soczystości /delikatności dzięki tej metodzie.... oczywiście moim zdaniem :tongue:

 

doświadczyłem natomiast już nie raz że takie "soczyste" wędzonki nie są zaakceptowane....- sądzę że to wynik postrzegania wyrobów" domowych" jako "suche wióry" :rolleyes:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4760-szynka-wieprzowa/#findComment-132160
Udostępnij na innych stronach

Szynka w przekroju z wyglądu przypomina polędwicę łososiową

Foto proszę :grin:

Mówisz, masz :grin:

Po lewej polędwica łososiowa, peklowana 4 dni, wędzona 2 x 12h zimnym dymem

Po prawej szynka z myszki, peklowana, wędzona dymem gęstym 4 h (temp. max 60 C), a po wystygnięciu (po 2 dniach) zimnym dymem przez 4 h (temp. max 30 C). Dziękuje w tym miejscu Koledze RaV22 za pomoc.

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4760-szynka-wieprzowa/#findComment-132192
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
WITAM. Mam pytanie.Kupiłem 4 małe szynki 1,204kg 1,450kg 1,331kg1,375kg i chcę je dzisiaj zapeklować a wędzić za 18 dni (12 lub 13 grudnia).zrobiłem taką zalewę 2,5l wody, 225g. peklosoli tj.90g./1l wody dodałem liść laurowy, ziele angielskie,majeranek i czosnku 70g.Czy muszę jeszcze to nastrzykiwać czy wystarczy obrócić od czasu do czasu. Będę to trzymał w lodówce.Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Pozdrawiam MAREK-ZAN

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4760-szynka-wieprzowa/#findComment-133630
Udostępnij na innych stronach

Jeśli na 2 tyg. peklowania, to nie musisz robić nastrzyku. Pilnuj tylko temperatury i odwracaj mięso.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4760-szynka-wieprzowa/#findComment-133632
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.