@halusia@ Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Listopada 2010 Szynka wieprzowa Szynka peklowana 5 dni w/g Tabeli DZIADKA czyli 0,4 l wody - 58g peklosoli na 1 kg mięsa. Bez nastrzyku ze względu na małe szyneczki. Osuszanie, wędzenie gorącym dymem przez 2 godz. w temp 45-60* Pieczenie 20 min w temp. 80-85* Po uwędzeniu włożyć szynkę do prawie wrzącej wody i parzyć w temp. 80°C, do uzyskania wewnątrz temp. 65-70°C. Orientacyjny czas gotowania szynki wynosi ok. 50 minut na każdy kilogram produktu. Szynki zawiesić i wychłodzić w chłodnym pomieszczeniu. Po przeniu włożyć szynkę do ciepłej wody. A potem wiadomo... degustacja :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4760-szynka-wieprzowa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 13 Listopada 2010 Szynka wieprzowa :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: A potem wiadomo... degustacja :grin:Degustacja i coś na mokro do szyneczki :lol: Po przeniu włożyć szynkę do ciepłej wody.Czemu do ciepłej wody?? :rolleyes: Coś nie mogę przypomnieć czy o tym czytałem :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4760-szynka-wieprzowa/#findComment-131851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 13 Listopada 2010 @halusia@, Bardzo apetyczna szyneczka :thumbsup: Halusia , rozwijasz swoje umiejętności w zaskakującym tempie :clap: Jeśli zaś chodzi o parzenie, gdzieś wyczytałam z porad DZIADKA, że gotuje On szynkę 10-15 minut a następnie zmniejsza temperaturę i parzy w 80*C . Tak robię i ja /ja tylko naśladuję :lol: /Pozdrawiam cieplutko. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4760-szynka-wieprzowa/#findComment-131855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 13 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 13 Listopada 2010 Czemu do ciepłej wody?? :rolleyes: Coś nie mogę przypomnieć czy o tym czytałem :smile: Dlatego do ciepłej wody , gdyż wyrób jest bardziej soczysty. Kurde jeśli strzeliłam gaffe proszę mnie poprawić :blush: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4760-szynka-wieprzowa/#findComment-131857 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 13 Listopada 2010 Dlatego do ciepłej wody , gdyż wyrób jest bardziej soczysty. Kurde jeśli strzeliłam gaffe proszę mnie poprawić :blush:Sam nie wiem :rolleyes: , ja po parzeniu wieszam na kiju w spiżarni do wystygnięcia Jeśli zaś chodzi o parzenie, gdzieś wyczytałam z porad DZIADKA, że gotuje On szynkę 10-15 minut a następnie zmniejsza temperaturę i parzy w 80*C . Tak robię i ja /ja tylko naśladuję :lol: /I ja też Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4760-szynka-wieprzowa/#findComment-131860 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 13 Listopada 2010 Kurde jeśli strzeliłam gaffe proszę mnie poprawić Halusia :clap: Gafy nie strzeliłaś. Szyneczka do spożycia bieżącego nie koniecznie musi być studzona w letniej wodzie . Czuję ten smak :thumbsup: :clap: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4760-szynka-wieprzowa/#findComment-131862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 13 Listopada 2010 Kurde jeśli strzeliłam gaffe proszę mnie poprawić Chyba tak.Pierwszy raz słyszę.Wrzucasz do gotującej i gotujesz 10min potem 80C i do 68-70 w środku.O wrzucaniu do ciepłej nie słyszałem.I jeszcze jedno.Czy kroisz w dobrym kierunki bo jakoś tak mi się widzi ,że nie,ale mój wzrok może już nie ten. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4760-szynka-wieprzowa/#findComment-131863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DARIOPS Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 13 Listopada 2010 @halusia@ a przyprawy jakieś stosowałaś, czy tylko samo solenie? Cytuj PozdrawiamDarek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4760-szynka-wieprzowa/#findComment-131875 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 13 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 13 Listopada 2010 Chyba tak.Pierwszy raz słyszę.Wrzucasz do gotującej i gotujesz 10min potem 80C i do 68-70 w środku.O wrzucaniu do ciepłej nie słyszałem.I Arkadiuszu ja wkładam do ciepłej wody już po sparzeniu, aby było jaśniej :grin: Teraz to już mnie zbiłeś z tropu, a może tylko przy wędlinach tak się robi :mellow: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4760-szynka-wieprzowa/#findComment-131890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 13 Listopada 2010 Dobrze zrozumiałem :grin: .Pierwszy raz słyszę.Do zimnej niektóre kiełbasy to coś niecoś obiło mi się o uszy ,ale do ciepłej i to szynkę.Może Bagno nam pomoże.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4760-szynka-wieprzowa/#findComment-131894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 13 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 13 Listopada 2010 @halusia@ a przyprawy jakieś stosowałaś, czy tylko samo solenie?Moje przeoczenie,przepraszam. Oczywiście oprócz peklosoli dodałam liść laurowy, ziele angielskie i czosnek. [ Dodano: Sob 13 Lis, 2010 19:37 ] .Może Bagno nam pomoże.?Jeśli chodzi o wędliny to wiem od kol Bagno na 100% co do szynek nie będę się upierała :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4760-szynka-wieprzowa/#findComment-131895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 14 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 14 Listopada 2010 A ja robię trochę inaczej: szynka: myszka lub ogonówka z tylnej , a z przedniej :mięsień trzygłowy (głowa długa lub boczna), wg mnie to najlepsze kawałki nadające się na szynki o wadze 1,3-1,5 kg). Po peklowaniu (wg zaleceń Andrzeja-Bagno) i nastrzyku, osadzaniu i suszeniu, wędzę gorącym dymem , 45-55 C około 4 h. Potem studzę i ponownie po kilku dniach wędzę dymem lekkim (max 30 C) przez kolejne 4 h. Szynka w przekroju z wyglądu przypomina polędwicę łososiową (zrobioną ze schabu środkowego, wędzona tylko 2 x 12 h zimnym dymem). Jest jednak ciemniejsza, mięso mniej zbite. Dla mnie taka jest idealna w smaku. :thumbsup: Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4760-szynka-wieprzowa/#findComment-132033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DARIOPS Opublikowano 14 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 14 Listopada 2010 czy tylko samo solenie?Nie solenie, peklowanie peklosolą Rozróżniam peklowanie od solenia. Jednak musisz przyznać , że peklowanie powoduje również słoność. W kontekscie "przyprawowym" zadałem wcześniejsze pytanie. Cytuj PozdrawiamDarek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4760-szynka-wieprzowa/#findComment-132060 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 14 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 14 Listopada 2010 Do zimnej niektóre kiełbasy to coś niecoś obiło mi się o uszy ,ale do ciepłej i to szynkę. Wrzuca się, wrzuca, żeby niektóre wyroby nie "zdębiały" - gdzieś to było (Szczepan pisał :rolleyes: ) ale tyle materiału. Niektórzy np. zostawiają po parzeniu w tej samej wodzie aż ostygnie. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4760-szynka-wieprzowa/#findComment-132064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 14 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 14 Listopada 2010 Szynka w przekroju z wyglądu przypomina polędwicę łososiową Foto proszę :grin: Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4760-szynka-wieprzowa/#findComment-132091 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 14 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 14 Listopada 2010 Pierwszy raz słyszę.Do zimnej niektóre kiełbasy to coś niecoś obiło mi się o uszy ,ale do ciepłej i to szynkę.Może Bagno nam pomoże.?Arkadiuszu. To, już było. Pisałem o tym, nie mogę w tej chwili odnaleźć. Pamiętam, że bardzo pięknie opisał to Abratek. Ponadto, http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1587 punkt 14. Co prawda, możliwości są dwie: ciepła lub zimna woda. Dlaczego ciepła. Otóż pomysł zaczerpnąłem z postu Szczepana https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=12801#12801 Niektórzy, stosując studzenie wędzonek parzonych w ciepłej wodzie pozbyli się twardej i suchej "skóry" na powierzchni wędzonek. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4760-szynka-wieprzowa/#findComment-132142 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 14 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 14 Listopada 2010 Tylko, że taka szynka jest bardziej podatna na działanie bakterii czyli w efekcie jest mniej trwała. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4760-szynka-wieprzowa/#findComment-132144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 14 Listopada 2010 ciepła lub zimna woda. Nie twierdziłem ,że nie ma takiej metody ,ale na pewno nie poprawia soczystości jak napisałe Halusia.A u mnie wędzonki sobie wiszą aż ostygną. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4760-szynka-wieprzowa/#findComment-132148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 14 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 14 Listopada 2010 Soczystość wędzonek to, nie tylko studzenie. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4760-szynka-wieprzowa/#findComment-132149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 14 Listopada 2010 Dziadek napisał: "Dobre wędliny nie trzeba chłodzić w wodzie Ale zrobione z badziewia jak te tanie w sklepach koniecznie " Co Wy na to :grin: [ Dodano: Nie 14 Lis, 2010 21:29 ] Soczystość wędzonek to, nie tylko studzenieCałkowicie się zgadzam :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4760-szynka-wieprzowa/#findComment-132151 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 14 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 14 Listopada 2010 Pamiętam, że bardzo pięknie opisał to Abratekno tak..... z tym "pięknie " to troszkę przesady :blush: chodzi chyba o nasze wypowiedzi : https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=108693#108693 https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=108747#108747 Tylko, że taka szynka jest bardziej podatna na działanie bakterii czyli w efekcie jest mniej trwała.niby tak, ale jeśli mamy w zamiarze tę wędzonkę zjeść w "przyzwoitym" czasie to nie widzę przeciwskazań :wink: Dziadek napisał: "Dobre wędliny nie trzeba chłodzić w wodzie Ale zrobione z badziewia jak te tanie w sklepach koniecznie " Co Wy na to :grin:ja na to że Prawda jak zwykle po środku..... robiłem różne testy w tej materii które wykazały zwiększenie soczystości /delikatności dzięki tej metodzie.... oczywiście moim zdaniem :tongue: doświadczyłem natomiast już nie raz że takie "soczyste" wędzonki nie są zaakceptowane....- sądzę że to wynik postrzegania wyrobów" domowych" jako "suche wióry" :rolleyes: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4760-szynka-wieprzowa/#findComment-132160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 15 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 15 Listopada 2010 Szynka w przekroju z wyglądu przypomina polędwicę łososiową Foto proszę :grin: Mówisz, masz :grin: Po lewej polędwica łososiowa, peklowana 4 dni, wędzona 2 x 12h zimnym dymem Po prawej szynka z myszki, peklowana, wędzona dymem gęstym 4 h (temp. max 60 C), a po wystygnięciu (po 2 dniach) zimnym dymem przez 4 h (temp. max 30 C). Dziękuje w tym miejscu Koledze RaV22 za pomoc. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4760-szynka-wieprzowa/#findComment-132192 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAREK-ZAN Opublikowano 25 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 25 Listopada 2010 WITAM. Mam pytanie.Kupiłem 4 małe szynki 1,204kg 1,450kg 1,331kg1,375kg i chcę je dzisiaj zapeklować a wędzić za 18 dni (12 lub 13 grudnia).zrobiłem taką zalewę 2,5l wody, 225g. peklosoli tj.90g./1l wody dodałem liść laurowy, ziele angielskie,majeranek i czosnku 70g.Czy muszę jeszcze to nastrzykiwać czy wystarczy obrócić od czasu do czasu. Będę to trzymał w lodówce.Z góry dziękuję za podpowiedzi. Cytuj Pozdrawiam MAREK-ZAN Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4760-szynka-wieprzowa/#findComment-133630 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 25 Listopada 2010 Jeśli na 2 tyg. peklowania, to nie musisz robić nastrzyku. Pilnuj tylko temperatury i odwracaj mięso. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4760-szynka-wieprzowa/#findComment-133632 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAREK-ZAN Opublikowano 25 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 25 Listopada 2010 mam temperaturę blisko zera czy nie za zimno? Cytuj Pozdrawiam MAREK-ZAN Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4760-szynka-wieprzowa/#findComment-133635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.