Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Biotit napisał/a:

3 średnie ugotowane ziemniaki

 

 

W jakim celu te ziemniaki dodałeś.?

Aby się '' kupy'' trzymało :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/8/#findComment-218653
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 279
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ja pytałem poważnie.Moim zdaniem ziemniaki to tego nie skleją a wręcz odwrotnie, ale może się mylę?.Może jako wypełniacz coby więcej było?.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/8/#findComment-218656
Udostępnij na innych stronach

W jakim celu te ziemniaki dodałeś.?

Żeby na zimno kaszanka nie była za sucha, spróbuj tak zrobić, to zrozumiesz dlaczego warto dodać.

:cool:

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/8/#findComment-218657
Udostępnij na innych stronach

Żeby na zimno kaszanka nie była za sucha

A kto powiedział ,że bez ziemniaków będzie sucha.Odpowiednie surowce i bez węglowodanów się obejdzie.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/8/#findComment-218659
Udostępnij na innych stronach

Ten przepis mam rodem z Wilna z okresu międzywojennego.

Z jagnięcych podrobów kaszanka jest najdelikatniejsza, potem cielęcina, a na końcu stoi wieprzowina.

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/8/#findComment-218660
Udostępnij na innych stronach

i bez węglowodanów się obejdzie.

ale kasza....... :rolleyes: :wink:

 

o ziemniakach w kaszance już gdzieś słyszałem.... ciekaw jestem róznic w wyrobach

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/8/#findComment-218873
Udostępnij na innych stronach

Surowiec

0,5kg łopatki

0,5kg podgardla ze skórą

0,3kg wątroby wieprzowej

70g kaszy mannej

 

Podgardle skórujemy, skórki przygotowujemy wg przepisu Dziadka (skórki gotujemy w niewielkiej ilości wody, w temp. do 100 st.C nie dopuszczając by woda się gotowała. Pilnujmy by nam się nie przypaliły. Po ugotowaniu jeszcze gorące mielimy w maszynce przez siatkę 2-3mm. Do zmielonych skórek dolewamy pozostałą wodę która po ugotowaniu została) .

 

Łopatkę gotujmy razem z podgardlem w następujący sposób:na dno gara wkładamy pokroją łopatkę, na nią podgardle i zalewamy 1,5l wrzątku, dodajemy przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie. Gotujemy ok 1,5h nie przekraczamy 85C.

 

Wątroba: kroimy w paski, płuczemy pod zimną wodą, wrzucamy na wrzątek i parzymy w temp 80C przez 10-15 min.

 

Mięso po ostudzeniu mielimy razem ze skórkami x 2 na sitku fi 2,7 (najdrobniejszym)

Dodajemy wystudzony rosół (2/3 wagi mięsa) i 70g kaszy mannej oraz przyprawy:

 

Przyprawy na 1 kg farszu:

pieprz biały 2,2g (świeżo mielony)

sól 18g

gałka muszkatołowa 1,0g (świeżo starta)

majeranek 1,5g

 

Wszystko dokładnie mieszamy blenderem do gładkiej masy. Konsystencja gęstej śmietany.

 

Nadziewamy dosyć luźno w jelito proste :

 

Parzymy w temp 75-80C przez 1 godzinę:

Studzimy:

Osuszamy i przechowujemy w lodówce.Tak przygotowana pasztetowa jest zwięzła, nie maże się.

 

 

Tak wygląda produkt finalny:

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/8/#findComment-219472
Udostępnij na innych stronach

jest zwięzła, nie maże się

Biotitu, jak dałeś skórki to i zwięzła jest i nie nazywaj smarowności mazaniem. :cool:

Pisusu

Jak zwał, tak zwał. Nie bądź takim Ordodoksem.

Do zobaczenia 8.6 i 16.6 na Narodowym

:cool:

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/8/#findComment-219473
Udostępnij na innych stronach

Narobiłeś mi smaka na pasztetową z ogóraskiem :thumbsup:

Chyba sobie taką zrobię, zastępując kaszę manną mąką ziemniaczaną.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/8/#findComment-219493
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Dodajemy wystudzony rosół (2/3 wagi mięsa) i 70g kaszy mannej ...

Kaszę przed dodaniem gotujesz czy dajesz sypką?

Daję sypką, potem przecież parzymy całość, więc wszystko będzie ok.

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/8/#findComment-223508
Udostępnij na innych stronach

Odkąd siedzę i oczytuję się na forum to non stop głodny jestem :thumbsup: jak patrzę na Wasze wyroby . Twoja pasztetowa narobiła mi smaka , że nie wyrabiam gratuluję :clap:

W związku z tym mam pytanko początkującego :blush: . Gdzie można nabyć taki flak do pasztetowej , o co pytać i gdzie szukać ????

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/8/#findComment-223935
Udostępnij na innych stronach

Jelita wieprzowe proste

Dziękuję :smile: . Zakupiłem u mira jelita 28-30 na kiełbaskę . Zadałem pytanie bo wydawało mi się , że te są dużżżżo grubsze . Dziękuję już nie robię Offtopa .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/8/#findComment-224015
Udostępnij na innych stronach

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/8/#findComment-224016
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Flaki zrobione i zapasteryzowane,

no i tu można zadać pytanie przewijające się już w sprawie konserw .....

w jakim stopniu wsad konserwy jest odporny po pasteryzacji gdy zawiera warzywa????

czy wystarczy pasteryzacja/tyndalizacja? czy jednak wymagana jest sterylizacja

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/8/#findComment-258137
Udostępnij na innych stronach

Flaki zrobione i zapasteryzowane,

no i tu można zadać pytanie przewijające się już w sprawie konserw .....

w jakim stopniu wsad konserwy jest odporny po pasteryzacji gdy zawiera warzywa????

czy wystarczy pasteryzacja/tyndalizacja? czy jednak wymagana jest sterylizacja

 

abratek robiąc te flaki https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9578&highlight=flaki+wo%B3owe pasteryzowałam je 10-go XII 1h w 90C .

Dzisiaj je otworzyłam w celu zrobienia zasmażki i doprawienia do smaku.Wiec przez dwa tygodnie nic im sie nie stało.

Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/8/#findComment-258289
Udostępnij na innych stronach

przez dwa tygodnie nic im sie nie stało.

mam na myśli czas nieco dłuższy i w warunkach co najmniej niechłodniczych :cool:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/8/#findComment-258354
Udostępnij na innych stronach

Łosoś wędzony na zimno, w sumie x2 po 7h

 

 

do drugiej tury wędzenia na zimno dołączyła 3- miesięczna Gołda,ma specjalne życzenie LP, co wg mnie było dużym nieporozumieniem,

 

 

gdyż Gołda lepiej smakuje bez wędzenia, straciła swój charakter i stała się serem wędzonym, nuta orzechowa została przytłumiona,łagodność uleciała, lekka ostrość pozostała.

 

Dobrze, że mam druga gomółkę Gołdy, która od 3 miesięcy cały czas dojrzewa:

 

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/8/#findComment-258822
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.