@halusia@ Opublikowano 19 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 19 Maja 2012 Biotit napisał/a: 3 średnie ugotowane ziemniaki W jakim celu te ziemniaki dodałeś.?Aby się '' kupy'' trzymało :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/8/#findComment-218653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 19 Maja 2012 Ja pytałem poważnie.Moim zdaniem ziemniaki to tego nie skleją a wręcz odwrotnie, ale może się mylę?.Może jako wypełniacz coby więcej było?. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/8/#findComment-218656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 19 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 19 Maja 2012 W jakim celu te ziemniaki dodałeś.? Żeby na zimno kaszanka nie była za sucha, spróbuj tak zrobić, to zrozumiesz dlaczego warto dodać. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/8/#findComment-218657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 19 Maja 2012 Żeby na zimno kaszanka nie była za sucha A kto powiedział ,że bez ziemniaków będzie sucha.Odpowiednie surowce i bez węglowodanów się obejdzie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/8/#findComment-218659 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 19 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 19 Maja 2012 Ten przepis mam rodem z Wilna z okresu międzywojennego.Z jagnięcych podrobów kaszanka jest najdelikatniejsza, potem cielęcina, a na końcu stoi wieprzowina. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/8/#findComment-218660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 21 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 21 Maja 2012 i bez węglowodanów się obejdzie.ale kasza....... :rolleyes: :wink: o ziemniakach w kaszance już gdzieś słyszałem.... ciekaw jestem róznic w wyrobach Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/8/#findComment-218873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 22 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 22 Maja 2012 o ziemniakach w kaszance już gdzieś słyszałem.... Gonzo taką robi o ile pamiętam Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/8/#findComment-219081 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 24 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 24 Maja 2012 Surowiec 0,5kg łopatki 0,5kg podgardla ze skórą 0,3kg wątroby wieprzowej 70g kaszy mannej Podgardle skórujemy, skórki przygotowujemy wg przepisu Dziadka (skórki gotujemy w niewielkiej ilości wody, w temp. do 100 st.C nie dopuszczając by woda się gotowała. Pilnujmy by nam się nie przypaliły. Po ugotowaniu jeszcze gorące mielimy w maszynce przez siatkę 2-3mm. Do zmielonych skórek dolewamy pozostałą wodę która po ugotowaniu została) . Łopatkę gotujmy razem z podgardlem w następujący sposób:na dno gara wkładamy pokroją łopatkę, na nią podgardle i zalewamy 1,5l wrzątku, dodajemy przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie. Gotujemy ok 1,5h nie przekraczamy 85C. Wątroba: kroimy w paski, płuczemy pod zimną wodą, wrzucamy na wrzątek i parzymy w temp 80C przez 10-15 min. Mięso po ostudzeniu mielimy razem ze skórkami x 2 na sitku fi 2,7 (najdrobniejszym) Dodajemy wystudzony rosół (2/3 wagi mięsa) i 70g kaszy mannej oraz przyprawy: Przyprawy na 1 kg farszu: pieprz biały 2,2g (świeżo mielony) sól 18g gałka muszkatołowa 1,0g (świeżo starta) majeranek 1,5g Wszystko dokładnie mieszamy blenderem do gładkiej masy. Konsystencja gęstej śmietany. Nadziewamy dosyć luźno w jelito proste : Parzymy w temp 75-80C przez 1 godzinę: Studzimy: Osuszamy i przechowujemy w lodówce.Tak przygotowana pasztetowa jest zwięzła, nie maże się. Tak wygląda produkt finalny: Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/8/#findComment-219472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 24 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 24 Maja 2012 jest zwięzła, nie maże się Biotitu, jak dałeś skórki to i zwięzła jest i nie nazywaj smarowności mazaniem. Pisusu Jak zwał, tak zwał. Nie bądź takim Ordodoksem. Do zobaczenia 8.6 i 16.6 na Narodowym Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/8/#findComment-219473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 24 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 24 Maja 2012 Narobiłeś mi smaka na pasztetową z ogóraskiem :thumbsup: Chyba sobie taką zrobię, zastępując kaszę manną mąką ziemniaczaną. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/8/#findComment-219493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 26 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 26 Maja 2012 MarekKasza wypiera mąkę, zrobiłem ten przepis (WILNO 1919), jest wyśmienita Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/8/#findComment-219802 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 13 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 13 Czerwca 2012 Zrobiłem masło: Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/8/#findComment-222531 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 13 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 13 Czerwca 2012 Zrobiłem masło Na jaką okoliczność? Pewnie smarowania :grin: Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/8/#findComment-222549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 19 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 19 Czerwca 2012 Dodajemy wystudzony rosół (2/3 wagi mięsa) i 70g kaszy mannej ... Kaszę przed dodaniem gotujesz czy dajesz sypką? Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/8/#findComment-223352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 20 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 20 Czerwca 2012 Dodajemy wystudzony rosół (2/3 wagi mięsa) i 70g kaszy mannej ... Kaszę przed dodaniem gotujesz czy dajesz sypką? Daję sypką, potem przecież parzymy całość, więc wszystko będzie ok. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/8/#findComment-223508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 22 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 22 Czerwca 2012 Odkąd siedzę i oczytuję się na forum to non stop głodny jestem :thumbsup: jak patrzę na Wasze wyroby . Twoja pasztetowa narobiła mi smaka , że nie wyrabiam gratuluję :clap:W związku z tym mam pytanko początkującego :blush: . Gdzie można nabyć taki flak do pasztetowej , o co pytać i gdzie szukać ???? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/8/#findComment-223935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 22 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 22 Czerwca 2012 Jelita wieprzowe proste Dziękuję :smile: . Zakupiłem u mira jelita 28-30 na kiełbaskę . Zadałem pytanie bo wydawało mi się , że te są dużżżżo grubsze . Dziękuję już nie robię Offtopa . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/8/#findComment-224015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 22 Czerwca 2012 Jelita WOŁOWE PROSTE nie wieprzowe. :wink: http://www.wyroby-domowe.pl/jelita-naturalne-wolowe-proste-kaliber-4555-p-39.html Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/8/#findComment-224016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 22 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #194 Opublikowano 22 Czerwca 2012 Jelita WOŁOWE PROSTE nie wieprzowe. I o to mi chodziło bo coś mi nie grało wizualnie . Zakupione Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/8/#findComment-224019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 22 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #195 Opublikowano 22 Grudnia 2012 Flaki zrobione i zapasteryzowane, poczekają na obiad Noworoczny: Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/8/#findComment-258096 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 22 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #196 Opublikowano 22 Grudnia 2012 Flaki zrobione i zapasteryzowane,no i tu można zadać pytanie przewijające się już w sprawie konserw ..... w jakim stopniu wsad konserwy jest odporny po pasteryzacji gdy zawiera warzywa???? czy wystarczy pasteryzacja/tyndalizacja? czy jednak wymagana jest sterylizacja Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/8/#findComment-258137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 22 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #197 Opublikowano 22 Grudnia 2012 1h w 90 C spokojnie wystarczy do 1-2.1.2012 Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/8/#findComment-258151 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nemo19788 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #198 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Flaki zrobione i zapasteryzowane,no i tu można zadać pytanie przewijające się już w sprawie konserw ..... w jakim stopniu wsad konserwy jest odporny po pasteryzacji gdy zawiera warzywa???? czy wystarczy pasteryzacja/tyndalizacja? czy jednak wymagana jest sterylizacja abratek robiąc te flaki https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9578&highlight=flaki+wo%B3owe pasteryzowałam je 10-go XII 1h w 90C . Dzisiaj je otworzyłam w celu zrobienia zasmażki i doprawienia do smaku.Wiec przez dwa tygodnie nic im sie nie stało. Cytuj Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/8/#findComment-258289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #199 Opublikowano 23 Grudnia 2012 przez dwa tygodnie nic im sie nie stało.mam na myśli czas nieco dłuższy i w warunkach co najmniej niechłodniczych Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/8/#findComment-258354 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 27 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #200 Opublikowano 27 Grudnia 2012 Łosoś wędzony na zimno, w sumie x2 po 7h do drugiej tury wędzenia na zimno dołączyła 3- miesięczna Gołda,ma specjalne życzenie LP, co wg mnie było dużym nieporozumieniem, gdyż Gołda lepiej smakuje bez wędzenia, straciła swój charakter i stała się serem wędzonym, nuta orzechowa została przytłumiona,łagodność uleciała, lekka ostrość pozostała. Dobrze, że mam druga gomółkę Gołdy, która od 3 miesięcy cały czas dojrzewa: Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/8/#findComment-258822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.