Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 279
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ja mam pytanie odnośnie tej szynki. Czy dobrze rozumiem, że do szynkowaru/praski pakujemy mięso razem z całą solanką w której sie moczyło?

 

 

 

Musisz dobrze wymasować mięso, albo użyć maszyny, którą pokazałem na focie, całość się wówczas połączy, a do tego dadzą prawdziwy smak szynki konserwowej.

:cool:

 

 

 

Podpowiedz mi abym miał pewność w przypadku szynki konserwowej :) . Do worka wkładasz mięso z całym tym nadmiarem płynu który widzę na zdjęciu ?? Wiem , że to już nie będzie wedłóg Twojej receptury ale czy dużo stracę jak pominę fosforany ??? Pozdrawiam :)

 

 

 

Nie ma nadmiaru płynu. Fosforany są tutaj wskazane, bo ładnie wszytko połączą. :cool:

 

 

 

 

Nie ma nadmiaru płynu - cały płyn wchłonęło mięso podczas mieszania

 

 

Dokładnie tak jest.

 

 

 

.

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/12/#findComment-329499
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Mój przepis jest sprawdzony i rzetelny, a produkt smaczny i powtarzalny.

Różni się od oryginału przede wszystkim tym, że solankę wyliczyłem na 1 kg mięsa oraz zmniejszyłem ilość soli  i wielofosforanów..

 

Parząc w prasce zakładam, że 1 cm = 10 min , praska ma 10cm szer, więc parzę 100 min. Temp stała ok 72 C.

Kiedyś sprawdzałem temp wyrobu w czasie parzenia, teraz nie mam takiej potrzeby.

Parzyłem szynki konserwowe w rożnych praskach, zawsze wychodziła ok wg powyższych wyliczeń.

 

Poproszono mnie o przepis, więc go podałem.

:cool:

 

A ja go szukałem przez  ostatnie 14 godzin !!!!!!!!! i chwała dla Ciebie za podanie na 1 kg mięsa tych środków chemicznych :clap: :clap:

bo dokładnie właśnie chcę  odtworzyć  tą szynkę 

Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/
Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:
Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/12/#findComment-506665
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Mój przepis jest sprawdzony i rzetelny, a produkt smaczny i powtarzalny.

Różni się od oryginału przede wszystkim tym, że solankę wyliczyłem na 1 kg mięsa oraz zmniejszyłem ilość soli i wielofosforanów..

 

Parząc w prasce zakładam, że 1 cm = 10 min , praska ma 10cm szer, więc parzę 100 min. Temp stała ok 72 C.

Kiedyś sprawdzałem temp wyrobu w czasie parzenia, teraz nie mam takiej potrzeby.

Parzyłem szynki konserwowe w rożnych praskach, zawsze wychodziła ok wg powyższych wyliczeń.

 

Poproszono mnie o przepis, więc go podałem.

:cool:

Witam, bardzo dziękuję za ten przepis. Robię go kolejny raz i rzeczywiście jest super i powtarzalny. Dziś robię po raz pierwszy z użyciem cyrkulatora ( nowy zakup). Bardzo dziękuję

 

Wysłane z mojego Lenovo TAB S8-50L przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/12/#findComment-586134
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie dobra szyneczka też robiłem jest ok.
Teraz znów mam fajne mięso ale zamierzam złamać przepis i zamiast wielofosfornaów dodam kl. III jako klej

ciekawe czy zmieni to smak

Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/
Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:
Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/12/#findComment-586966
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.