Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Biotit, wiesz co? Ja pracuję o rzut beretem od Ciebie .... może .... coś Ci pomóc z tymi łososiami? :)

 

Maad, przyłączam się do twojej propozycji, jako że również niedaleko pracuję a i sam z chęcią zobaczyłbym jak te cuda się robi. Na najbliższym zlocie WM kolegę Biotit'a pomęczę w tym temacie :grin:

A tak na marginesie, to może zawitałbyś do Gąsiorowa ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/7/#findComment-211391
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 279
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Pools napisał/a:

sam z chęcią zobaczyłbym jak te cuda się robi.

 

 

Trzeba mieć np.Borniaka :cool:

Gonzo, Borniaka, a jakże, posiadam :-) Chodziło mi o sposób przygotowania rybki do wędzenia (ilość soli, sposób wieszania), a także czas i temperaturę wędzenia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/7/#findComment-211393
Udostępnij na innych stronach

Biotit, zabiłeś mnie :)

Rewelacja..... chyba wyczaruję cosik podobnego w następnym tygodniu :) Muszę do kumpla się uśmiechnąć.... :D ... w rybkach łososiowych robi ...

Na jutro z rybek mam zamówioną wątróbkę dorszową, więc będę się męczył z nią :) ...

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/7/#findComment-211396
Udostępnij na innych stronach

:clap: :clap: :clap: :tongue:

Chyba będę musiał zapisać się na nauki :grin:

 

Wędzone na leżąco czy stojąco :question: :grin:

Wędzone na leżąco.

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/7/#findComment-211876
Udostępnij na innych stronach

Łosoś to nie kiełbasa, w przekroju jest taki sam

Bioititu, stary i tak chciałby zobaczyć, wiesz dlaczego... :cool:

Pisusu

Jutro zobaczysz,

1 połówkę łosia zostawiłem na rybę w galarecie.

 

Na Zlot w Gasiorowie zrobię tym razem (na 99%),Szynkę z kością i golonką bez łapki, wędzoną i pieczoną.

Jak to zrobić i peklować tylko 3 dni pokaże w fotorelacji.

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/7/#findComment-211917
Udostępnij na innych stronach

tylko gorzej z łykaniem

Grzegorzu :devil: :lol: :lol:

 

Pozdrawiam :wink:

Krzysiek

Przyjedź do Gąsiorowa, pomożesz? :thumbsup:

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/7/#findComment-211932
Udostępnij na innych stronach

Kolejna moja wędzarnia:

na razie w budowie

Zaciekawiła mnie ta niebieska beczka, palenisko?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/7/#findComment-212696
Udostępnij na innych stronach

I nie mów, że sam fantazje łososiowe układałeś. :cool:

Specjalnie pokazałem na talerzu z Włocławka, jak cienko należy kroić łososia.

Tutaj nóż to podstawa.

Wówczas można wyprodukować różę.

Róże mojej produkcji :cool:

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/7/#findComment-212710
Udostępnij na innych stronach

Specjalnie pokazałem na talerzu z Włocławka, jak cienko należy kroić łososia.

Tutaj nóż to podstawa.

Taki nóż mam :smile: , ale łososia nie mam :sad:

 

Muszą być pyszne :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

Gratulacje :clap: :clap:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/7/#findComment-212713
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Trening przed Euro wykonany:

 

kilku zawodników z mojego stadka zawitało na stole:

 

największy po oskubaniu, wypatroszeniu i obcięciu lotek oraz kupra ważył 3.2 kg

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/7/#findComment-217765
Udostępnij na innych stronach

największy po oskubaniu, wypatroszeniu i obcięciu lotek oraz kupra ważył 3.2 kg

Czyli jednak można wyprodukować kuraka bez antybiotyków, sterydów, hormonów wzrostu i tego całego chemicznego syfu!

 

Piotrek, jakby Ci został jakiś mały kawałeczek ... może być nawet taki tłuściejszy, od kuperka ... to daj znać :smile:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/7/#findComment-217788
Udostępnij na innych stronach

kilku zawodników z mojego stadka zawitało na stole:

za czerwone kartki?

:grin:

Ten największy był niegrzeczny i zdominował stado, inne wolały demokrację. Jak następnym razem je odwiedzę, to sprawdzę , czy nie pojawił się nowy przywódca.

 

Czyli jednak można wyprodukować kuraka bez antybiotyków, sterydów, hormonów wzrostu i tego całego chemicznego syfu!

Dokładnie tak jest, od miesiąca po pobycie w kurniku, gdzie ich było 2 tys, zaczynają nowe życie, chodzą po trawie, wcinają zielone i nie tylko, oglądają niebo, którego przez 3 miesiące żywota w kurniku nie wiedziały ani na chwilkę. Dowiedziałem się, że z Kurnika wywożone są również wieczorem do Celdrosu, czy innych Firm. Podobno zmniejsza to u kur hodowlanych stres.

Piotrek, jakby Ci został jakiś mały kawałeczek ... może być nawet taki tłuściejszy, od kuperka ... to daj znać :smile:

1 cały został, więc daj znać, czy chcesz.

 

Oprócz tego dziś zakupiłem 1/2 jagnięcia, więc trochę zabawy z nim będzie. Cena spora, bo za 7.8kg mięsa zapłaciłem 250zł, do tego dostałem free całą głowę, wątrobę, serce, płuca.Szkoda, że nie ma żołądka-zrobiłbym salceson z jagnięciny, a tak to będzie kaszanka.

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/7/#findComment-217824
Udostępnij na innych stronach

Czyli jednak można wyprodukować kuraka

No pewnie ,że można tylko mam wątpliwości co do wielkości takiego kurczaka.Dla mnie w tej wadze{3,2kg} to raczej kura a nie kurczak.A może jakaś nowa odmiana brojlera, której nie znam.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/7/#findComment-217829
Udostępnij na innych stronach

.Dla mnie w tej wadze{3,2kg} to raczej kura a nie kurczak.A może jakaś nowa odmiana brojlera, której nie znam.

To są brojlery, na Mazurach 2 lata temu doszły do 5kg, ale żyły tam od pisklęcia na wolnym wybiegu. Biegały od wiosny do późnej jesieni.

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/7/#findComment-217896
Udostępnij na innych stronach

Kaszanka z podrobów jagnięcych:

 

Surowiec:

• 1 kg kaszy gryczanej niepalonej

• O,4 kg kaszy mazurskiej jęczmiennej (jest drobniejsza od gryczanej)

• Podroby jagnięce, okrawki mięsne jagnięce 2kg

• Boczek 2kg

• Skórki wieprzowe 1kg

• 3 średnie ugotowane ziemniaki

• Cebula 0,7 kg

• Krew świeża 1 l ,Jelita wołowe 40 i wieprzowe 28/30

 

Przyprawy : na 1kg farszu

• 17g soli

• 2g pieprzu czarnego

• 1,5g majeranku

• 0,5g gałki muszkatołowej

• 0,5g ziele angielskie

 

Trochę pracy i powstaje takie śniadanko:

http://images38.fotosik.pl/1573/97b9084be65c67d2med.jpg

Oprócz sera koziego :wink: , który lekko podwędziłem, wszytko na zdjęciu wyszło spod mojej ręki.

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/7/#findComment-218650
Udostępnij na innych stronach

3 średnie ugotowane ziemniaki

W jakim celu te ziemniaki dodałeś.?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/7/#findComment-218651
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.