ANNAM Opublikowano 1 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #251 Opublikowano 1 Grudnia 2013 Co macie na mysli mowiac mandolina? CZy mozecie pokazac mi zdjecie jak to wyglada? Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/11/#findComment-317645 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #252 Opublikowano 1 Grudnia 2013 szukałem w googlach No, takie mandoliny to jak białe kruki ... Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/11/#findComment-317646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 1 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #253 Opublikowano 1 Grudnia 2013 Wiam świadziu. Poszukaj na Allegro. Tam mają różne przedmioty, sprawdź też może w antykach.Dodano: 01 grudzień 2013 - 20:03Biotit, kurczę jak ja bym zjadła też taką szyneczkę Akurat mi się peklują Smacznie pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/11/#findComment-317652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 1 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #254 Opublikowano 1 Grudnia 2013 Mozecie pokazac mi jakiekolwiek zdjecie tego cuda ( jeszcze raz prosze ) Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/11/#findComment-317653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 1 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #255 Opublikowano 1 Grudnia 2013 Coś takiego na kształt szynki typu HAM: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/11/#findComment-317655 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 4 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #256 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Szynka konserwowa : przepis na 1 kg Najlepszy do tego celu będzie mięsień półbłoniasty: który po oczyszczeniu kroimy na 2-2, 2-3 cm kawałki: Następnie przygotowujemy solankę: 30 g glukozy30g mieszanki sół/peklosól 50/505 g wielofosforanów0,5 g cytrynianu sodu170 g przegotowanej wody Mięso z solanką dokładnie mieszamy ok 5-10 min, ja robię tak: Następnie dodajemy 10g soli, mieszamy i zastawiamy w temp pokojowej na 2-3h Potem całość ląduje w lodówce na 48h Po tym czasie, wyjmujemy , jeszcze raz dokładnie mieszamy , przekładamy do worka, masujemy i usuwamy powietrze, a następnie przekładamy do praski. Praskę 3-mamy w lodówce 12 h, wyjmujemy, dociskamy sprężynę w prasce i całość parzymy : Wkładamy do garnka o temp 75-80 C: Ja parzę w temp 72 C przez 100 min, wyjmuje praskę, zwalniam sprężynę, oziębiam do temp lodówki i zostawiam na ok 12-24 h. Gotowy produkt jest powtarzalny, zawsze smakuje wyśmienicie: Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/11/#findComment-318489 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 4 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #257 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Witam ładnie to wygląda ale jakoś nie mogę ogarnąć nie możesz raz jeszcze łopatologicznie no bo glukoza ? cytrynian sodu , gdzie to kupić??, nie powiem Twój wpis mnie zainteresował, pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/11/#findComment-318494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 4 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #258 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Glukozę kupisz w aptece, Cytrynian mogę Ci wysłać, podaj mi adres na PW. Dodam, że wg oryginalnego przepisu odjąłem (na 1 kg wyrobu):5g soli2,7 g wielofosforanów Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/11/#findComment-318496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 4 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #259 Opublikowano 4 Grudnia 2013 cytrynian sodu , gdzie to kupić?? Możesz go pominąć. Służy do redukcji tlenu ze środowiska, czyli ładnego w miarę trwałego wybarwienia produktu. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/11/#findComment-318556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 4 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #260 Opublikowano 4 Grudnia 2013 cukier, sól, woda - nie pomyliłeś dawkowania? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/11/#findComment-318559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 4 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #261 Opublikowano 4 Grudnia 2013 cytrynian sodu , gdzie to kupić?? Możesz go pominąć. Służy do redukcji tlenu ze środowiska, czyli ładnego w miarę trwałego wybarwienia produktu. Tu się nie zgadzam, dodaje również walory smakowe. cukier, sól, woda - nie pomyliłeś dawkowania? Znasz oryginalny przepis ? Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/11/#findComment-318609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 5 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #262 Opublikowano 5 Grudnia 2013 możesz normalnie odpowiedzieć? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/11/#findComment-318616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 5 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #263 Opublikowano 5 Grudnia 2013 (edytowane) Ale o co chodzi Maad? Dawki cukru, soli i wody są ok. W oryginalnym przepisie jest jeszcze więcej soli i wody. Zamiast cytrynianu daję kwasek. Przeliczyłem dokładnie - faktycznie proporcje są zachwiane Edytowane 5 Grudnia 2013 przez piksiak Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/11/#findComment-318622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 5 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #264 Opublikowano 5 Grudnia 2013 ja tylko grzecznie pytam, bo 40g soli oraz 30g glukozy na 1,12kg gotowego wyrobu wydaje mi się efektem zwykłej literówki Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/11/#findComment-318625 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 5 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #265 Opublikowano 5 Grudnia 2013 Tu akurat Maad jest wszystko ok, już to dyskutowaliśmy kiedyś i jest ok - wody za dużo ale może będzie jeszcze lepsze? Niech Biotit się wypowie. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/11/#findComment-318626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 5 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #266 Opublikowano 5 Grudnia 2013 A parzysz do określonej temperatury w wyrobie czy tylko na czas bo praska prasce nierówna kliknięte z telefonu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/11/#findComment-318627 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 5 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #267 Opublikowano 5 Grudnia 2013 Mój przepis jest sprawdzony i rzetelny, a produkt smaczny i powtarzalny.Różni się od oryginału przede wszystkim tym, że solankę wyliczyłem na 1 kg mięsa oraz zmniejszyłem ilość soli i wielofosforanów.. Parząc w prasce zakładam, że 1 cm = 10 min , praska ma 10cm szer, więc parzę 100 min. Temp stała ok 72 C.Kiedyś sprawdzałem temp wyrobu w czasie parzenia, teraz nie mam takiej potrzeby.Parzyłem szynki konserwowe w rożnych praskach, zawsze wychodziła ok wg powyższych wyliczeń. Poproszono mnie o przepis, więc go podałem. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/11/#findComment-318770 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 5 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #268 Opublikowano 5 Grudnia 2013 Dziękuję Ci za odpowiedź i za przepis kliknięte z telefonu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/11/#findComment-318882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 6 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #269 Opublikowano 6 Grudnia 2013 Piotrze,Receptura mocno inspirująca. Zamierzam popełnić takie coś w szynkowarze (okrągłym, czeskim).Zagadką jest dla mnie siła docisku. Zakładam, że ma ona duży wpływ na gotowy wyrób.Wiem, że to trudne, ale czy mógłbyś mniej więcej określić siłę nacisku (mały, średni, duży) ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/11/#findComment-318887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 6 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #270 Opublikowano 6 Grudnia 2013 Pawełnie ma problemu mogę Ci pożyczyć swój szynkowar. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/11/#findComment-319009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
izetta Opublikowano 6 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #271 Opublikowano 6 Grudnia 2013 Biotit, dotarłam do końca twojego tematu i....... dobrze, że siedzę bo pewnie już by mnie z podłogi, z wrażenia, zbierali. rany, po co ja tu wlazłam, teraz już kompletnie mi odbije, a wydawałam się już "prawie" normalna. wątrobianka i szynka konserwowa zrobiły na mnie niesamowite wrażenie, nie mówiąc o kabanosach, które już bym robiła - mój starszy syn je uwielbia - tylko nie ma gdzie uwędzić..... Znaczy się jeszcze nie ma, na wiosnę startuję z wędzarnią Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/11/#findComment-319021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 11 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #272 Opublikowano 11 Stycznia 2014 Łosoś cały, filetowany i wędzony zimnym dymem, przypominam , że to jest 16-21 C dołożony został węgorz wędzony poprzednio dymem gorącym Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/11/#findComment-326151 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 21 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #273 Opublikowano 21 Stycznia 2014 Ja mam pytanie odnośnie tej szynki. Czy dobrze rozumiem, że do szynkowaru/praski pakujemy mięso razem z całą solanką w której sie moczyło? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/11/#findComment-328516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #274 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Po tym czasie, wyjmujemy , jeszcze raz dokładnie mieszamy , przekładamy do worka, masujemy i usuwamy powietrze, a następnie przekładamy do praski. Podpowiedz mi abym miał pewność w przypadku szynki konserwowej . Do worka wkładasz mięso z całym tym nadmiarem płynu który widzę na zdjęciu ?? Wiem , że to już nie będzie wedłóg Twojej receptury ale czy dużo stracę jak pominę fosforany ??? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/11/#findComment-328883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #275 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Nie ma nadmiaru płynu - cały płyn wchłonęło mięso podczas mieszania Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/11/#findComment-328920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.