Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Co macie na mysli mowiac mandolina? CZy mozecie pokazac mi zdjecie jak to wyglada?

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/11/#findComment-317645
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 279
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

szukałem w googlach

No, takie mandoliny to jak białe kruki ...:D 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/11/#findComment-317646
Udostępnij na innych stronach

Wiam świadziu. Poszukaj na Allegro. Tam mają różne przedmioty, sprawdź też może w antykach.



Dodano: 01 grudzień 2013 - 20:03

Biotit, kurczę jak ja bym zjadła też taką szyneczkę :tongue:  Akurat mi się peklują :facepalm:

Smacznie pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/11/#findComment-317652
Udostępnij na innych stronach

Mozecie pokazac mi jakiekolwiek zdjecie tego cuda ( jeszcze raz prosze )

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/11/#findComment-317653
Udostępnij na innych stronach

Coś takiego na kształt szynki typu HAM:

 

post-39755-0-48601000-1385925204_thumb.jpg

 

 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/11/#findComment-317655
Udostępnij na innych stronach

Szynka konserwowa : przepis na 1 kg

 

Najlepszy do tego celu będzie  mięsień półbłoniasty:

 

                     post-44817-0-57344800-1386164078_thumb.jpg

 

który po oczyszczeniu kroimy na 2-2, 2-3 cm kawałki:

 

                    post-44817-0-21389200-1386164106_thumb.jpg

 

 Następnie przygotowujemy solankę:

 

30 g glukozy

30g mieszanki sół/peklosól 50/50

5 g wielofosforanów

0,5 g cytrynianu sodu

170 g przegotowanej wody

 

Mięso z solanką dokładnie mieszamy ok 5-10 min, ja robię tak:

 

                      post-44817-0-41661200-1386164507_thumb.jpg

 

Następnie dodajemy 10g soli, mieszamy i zastawiamy w temp pokojowej na 2-3h

 

 

                      post-44817-0-29210700-1386165399_thumb.jpg

 

 

Potem całość ląduje w lodówce na 48h

 

 

 

Po tym czasie, wyjmujemy , jeszcze raz dokładnie mieszamy , przekładamy do worka, masujemy i usuwamy powietrze, a następnie przekładamy do praski.

 

Praskę 3-mamy w lodówce 12 h, wyjmujemy, dociskamy sprężynę w prasce i całość parzymy :

 

Wkładamy do garnka o temp 75-80 C:

 

         post-44817-0-32062200-1386164801_thumb.jpgpost-44817-0-78602400-1386164828_thumb.jpg

 

Ja parzę w temp 72 C przez 100 min, wyjmuje praskę, zwalniam sprężynę, oziębiam do temp lodówki i zostawiam na ok 12-24 h.

 

             

               Gotowy produkt jest powtarzalny, zawsze smakuje wyśmienicie:

 

                             post-44817-0-18307300-1386165022_thumb.jpg

 

                                 post-44817-0-00516200-1386165104_thumb.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/11/#findComment-318489
Udostępnij na innych stronach

:D Witam ładnie to wygląda ale jakoś nie mogę ogarnąć :blush: nie możesz raz jeszcze łopatologicznie no bo glukoza ? cytrynian sodu , gdzie to kupić??, nie powiem Twój wpis mnie zainteresował, pozdrawiam :D

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/11/#findComment-318494
Udostępnij na innych stronach

Glukozę kupisz w aptece, Cytrynian mogę Ci wysłać, podaj mi adres na PW.

 

Dodam, że wg oryginalnego przepisu odjąłem (na 1 kg wyrobu):

5g soli

2,7 g wielofosforanów

 

:cool:

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/11/#findComment-318496
Udostępnij na innych stronach

 

 

cytrynian sodu , gdzie to kupić??
  Możesz go pominąć. Służy do redukcji tlenu ze środowiska, czyli ładnego w miarę trwałego wybarwienia produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/11/#findComment-318556
Udostępnij na innych stronach

cukier, sól, woda - nie pomyliłeś dawkowania?

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/11/#findComment-318559
Udostępnij na innych stronach

 

cytrynian sodu , gdzie to kupić??
  Możesz go pominąć. Służy do redukcji tlenu ze środowiska, czyli ładnego w miarę trwałego wybarwienia produktu.

 

 

Tu się nie zgadzam, dodaje również walory smakowe.

 

cukier, sól, woda - nie pomyliłeś dawkowania?

 

Znasz oryginalny przepis ?

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/11/#findComment-318609
Udostępnij na innych stronach

możesz normalnie odpowiedzieć?

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/11/#findComment-318616
Udostępnij na innych stronach

Ale o co chodzi Maad? Dawki cukru, soli i wody są ok. W oryginalnym przepisie jest jeszcze więcej soli i wody. Zamiast cytrynianu daję kwasek.

 

Przeliczyłem dokładnie - faktycznie proporcje są zachwiane :(

Edytowane przez piksiak

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/11/#findComment-318622
Udostępnij na innych stronach

ja tylko grzecznie pytam, bo 40g soli oraz 30g glukozy na 1,12kg gotowego wyrobu wydaje mi się efektem zwykłej literówki

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/11/#findComment-318625
Udostępnij na innych stronach

Tu akurat Maad jest wszystko ok, już to dyskutowaliśmy kiedyś i jest ok - wody za dużo ale może będzie jeszcze lepsze? Niech Biotit się wypowie.

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/11/#findComment-318626
Udostępnij na innych stronach

Mój przepis jest sprawdzony i rzetelny, a produkt smaczny i powtarzalny.

Różni się od oryginału przede wszystkim tym, że solankę wyliczyłem na 1 kg mięsa oraz zmniejszyłem ilość soli  i wielofosforanów..

 

Parząc w prasce zakładam, że 1 cm = 10 min , praska ma 10cm szer, więc parzę 100 min. Temp stała ok 72 C.

Kiedyś sprawdzałem temp wyrobu w czasie parzenia, teraz nie mam takiej potrzeby.

Parzyłem szynki konserwowe w rożnych praskach, zawsze wychodziła ok wg powyższych wyliczeń.

 

Poproszono mnie o przepis, więc go podałem.

:cool:

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/11/#findComment-318770
Udostępnij na innych stronach

Piotrze,

Receptura mocno inspirująca. Zamierzam popełnić takie coś w szynkowarze (okrągłym, czeskim).

Zagadką jest dla mnie siła docisku. Zakładam, że ma ona duży wpływ na gotowy wyrób.

Wiem, że to trudne, ale czy mógłbyś mniej więcej określić siłę nacisku (mały, średni, duży) ?  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/11/#findComment-318887
Udostępnij na innych stronach

Biotit, dotarłam do końca twojego tematu i....... dobrze, że siedzę bo pewnie już by mnie z podłogi, z wrażenia, zbierali. rany, po co ja tu wlazłam, teraz już kompletnie mi odbije, a wydawałam się już "prawie" normalna. wątrobianka i szynka konserwowa zrobiły na mnie niesamowite wrażenie, nie mówiąc o kabanosach, które już bym robiła - mój starszy syn je uwielbia - tylko nie ma gdzie uwędzić..... Znaczy się jeszcze nie ma, na wiosnę startuję z wędzarnią :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/11/#findComment-319021
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Łosoś cały, filetowany i wędzony zimnym dymem, przypominam ,

  że to jest  16-21 C

 

post-44817-0-87608500-1389453554_thumb.jpgpost-44817-0-10710600-1389453569_thumb.jpgpost-44817-0-31637600-1389453591_thumb.jpgpost-44817-0-24405300-1389453610_thumb.jpg

post-44817-0-79511300-1389453721_thumb.jpg

 

 

dołożony został węgorz wędzony poprzednio dymem gorącym

 

post-44817-0-44389100-1389453751_thumb.jpgpost-44817-0-11814300-1389453774_thumb.jpgpost-44817-0-06298300-1389453783_thumb.jpg

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/11/#findComment-326151
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Ja mam pytanie odnośnie tej szynki. Czy dobrze rozumiem, że do szynkowaru/praski pakujemy mięso razem z całą solanką w której sie moczyło?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/11/#findComment-328516
Udostępnij na innych stronach

 

 

Po tym czasie, wyjmujemy , jeszcze raz dokładnie mieszamy , przekładamy do worka, masujemy i usuwamy powietrze, a następnie przekładamy do praski.

 

Podpowiedz mi abym miał pewność w przypadku szynki konserwowej  :) . Do worka wkładasz mięso z całym tym nadmiarem płynu który widzę na zdjęciu  ?? Wiem , że to już nie będzie wedłóg Twojej receptury ale czy dużo stracę jak pominę fosforany ??? Pozdrawiam :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/11/#findComment-328883
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.