Rekinek Opublikowano 18 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 18 Listopada 2010 Pozdrawiam wszystkich, mam zapytanie , czy istenieje jakas regula czy tabela z ktorej mozna by bylo orietacyjnie odczytac jaka jest zaleznosc miedzy iloscia farszu na kielbase a dlugocia / gruboscia jelit?, inaczej mowiac ile metrow jelita potrzeba na 1 kg farszu w zaleznosci od grubosci. Cytuj MF Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4781-jelita-na-kielbasy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość vtec Opublikowano 18 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 18 Listopada 2010 Tak, wystarczy użyć funkcji Szukaj http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1349 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4781-jelita-na-kielbasy/#findComment-132536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 18 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 18 Listopada 2010 ile metrow jelita potrzeba na 1 kg farszu w zaleznosci od grubosci.Wystarczy wiedza z matematyki szkoły podstawowej zakładając w przybliżeniu ze 1 kg farszu ma objętość 1 litra. Do wyniku dodaj ok 10-15 % na nierówność kalibru czy rozerwania i tyle. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4781-jelita-na-kielbasy/#findComment-132543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekinek Opublikowano 18 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 18 Listopada 2010 Serdecznie dziekuje za informacje Cytuj MF Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4781-jelita-na-kielbasy/#findComment-132566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 18 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 18 Listopada 2010 Wyjątkiem są kabanosy, gdzie na 1kg farszu potrzebujemy ok 4m jelit. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4781-jelita-na-kielbasy/#findComment-132569 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 22 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 22 Listopada 2010 Czy do kiełbas nadają się jelita z dzika lub jelenia. Mam zamiar pierwszy raz je wykorzystać. Chcę zamówić dzikiego z wnętrznościami. :grin: Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4781-jelita-na-kielbasy/#findComment-133187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 22 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 22 Listopada 2010 Czy do kiełbas nadają się jelita z dzika lub jeleniaJeśli zwierzę będzie zdrowe to, tak. Nic, nie słyszałem o ich wykorzystaniu celach przetwórczych. Chcę zamówić dzikiego z wnętrznościami. Przeczytaj sobie o obróbce jelit ze zwierząt rzeźnych i zwróć uwagę na czas od momentu uboju do chwili usunięcia zawartości treści pokarmowej z jelita. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4781-jelita-na-kielbasy/#findComment-133230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 22 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 22 Listopada 2010 Chcę zamówić dzikiego z wnętrznościami.To po co się paprać? Masz gotowce na handel. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4781-jelita-na-kielbasy/#findComment-133239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 5 Stycznia 2011 Witam, chcę zrobić kiełbasę lisiecką, byłem w hurtowni i pytam o jelita bydlęce wiankowe i słyszę odpowiedż - od kiedy zapanowała choroba wściekłych krów mamy zakaz handlowania takimi.Wolno ponoć handlować tylko jelitami argentyńskimi, ale oni nie mieli. Zajrzałem do sklepu Mira , a tam jak byk "jelita naturalne wołowe proste kaliber 45-55"I teraz mam pytanie, czy te jelita nadają się na kiełbasę lisiecką? i co to są jelita wiankowe? Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4781-jelita-na-kielbasy/#findComment-140361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 5 Stycznia 2011 jelita naturalne wołowe proste kaliber 45-55 ... czy te jelita nadają się na kiełbasę lisieckąSą b.dobre. W nich właśnie robię Lisiecką. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4781-jelita-na-kielbasy/#findComment-140365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 5 Stycznia 2011 Dziękuję kol. frapio , no to zamawiam w sklepie Mira. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4781-jelita-na-kielbasy/#findComment-140374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zajrzałem do sklepu Mira , a tam jak byk "jelita naturalne wołowe proste kaliber 45-55" I teraz mam pytanie, czy te jelita nadają się na kiełbasę lisiecką? i co to są jelita wiankowe? To nie są jelita wiankowe tylko "środkowe wołowe". Oryginalna Lisiecka była produkowana w jelitach wiankowych. Są b.dobre. W nich właśnie robię Lisiecką. Smak będzie charakterystyczny, tak jak dla wyrobów z użyciem jelit wołowych, niestety zupełnie inny kształt. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4781-jelita-na-kielbasy/#findComment-140426 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 5 Stycznia 2011 Dziękuję kol. Andrzeju, i co ja biedny misio mam teraz zrobić?A tak bardzo chciałbym wykonać a,la regionalną Lisiecką. :devil: Pozdrawiam. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4781-jelita-na-kielbasy/#findComment-140427 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 5 Stycznia 2011 Oryginalna Lisiecka była produkowana w jelitach wiankowych.Na stronie dostawcy (kupowałam tam kątnice): http://www.asg.biz.pl/index.html znalazłam propozycję, aby w miejsce "wycofanych jelit wiankowych" stosować wieprzowe kaliber 42+. Co Ty na to Andrzeju? Zakupiłam takie jelita niedawno w Nowym Sączu i zrobiłam w nich kiełbasę justowską. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4781-jelita-na-kielbasy/#findComment-140429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 5 Stycznia 2011 EAnna, Każdy rodzaj osłonki ma swoją charakterystyczna nutę smakową, która udziela się wyrobowi. Czy kiełbasa szlachty wyprodukowana w kątnicy wieprzowej smakuje tak samo jak w żołądku? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4781-jelita-na-kielbasy/#findComment-140432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 5 Stycznia 2011 Czy kiełbasa szlachty wyprodukowana w kątnicy wieprzowej smakuje tak samo jak w żołądku?NIE :grin: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4781-jelita-na-kielbasy/#findComment-140434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 2 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 2 Stycznia 2012 Mam pytanie dotyczące jelit ,czy stosujemy nicowanie ( odwracanie) jelit przed nabiciem farszu ,czy tylko płuczemy. Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4781-jelita-na-kielbasy/#findComment-193600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 2 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 2 Stycznia 2012 bogdan b, Jelita obrobione mechanicznie, przed napełnieniem tylko płuczemy od wewnątrz. Przy obróbce ręcznej to, zupełnie co innego. Chociaż jestem zwolennikiem wykonania wszystkich czynności tak, by przed napełnieniem wykonać płukania zwane "przelewaniem". Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4781-jelita-na-kielbasy/#findComment-193612 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 2 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 2 Stycznia 2012 bogdan b, Jelita obrobione mechanicznie, przed napełnieniem tylko płuczemy od wewnątrz. Przy obróbce ręcznej to, zupełnie co innego. Chociaż jestem zwolennikiem wykonania wszystkich czynności tak, by przed napełnieniem wykonać płukania zwane "przelewaniem". Dziękuję za odpowiedź, ponieważ już kilka razy robiłem kiełbasę i jelita tylko przelewałem ale korzystałem tylko z mechanicznie czyszczonych ,wiec wszystko OK Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4781-jelita-na-kielbasy/#findComment-193615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 2 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 2 Stycznia 2012 czasem zdarzaja się w jednym pęczku jelita "nieprzenicowane" :rolleyes: - poza względmi estetycznymi chyba nie ma większej różnicy :rolleyes: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4781-jelita-na-kielbasy/#findComment-193639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.