Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Pozdrawiam wszystkich, mam zapytanie , czy istenieje jakas regula czy tabela z ktorej mozna by bylo orietacyjnie odczytac jaka jest zaleznosc miedzy iloscia farszu na kielbase a dlugocia / gruboscia jelit?, inaczej mowiac ile metrow jelita potrzeba na 1 kg farszu w zaleznosci od grubosci.
MF
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4781-jelita-na-kielbasy/
Udostępnij na innych stronach

ile metrow jelita potrzeba na 1 kg farszu w zaleznosci od grubosci.

Wystarczy wiedza z matematyki szkoły podstawowej zakładając w przybliżeniu ze 1 kg farszu ma objętość 1 litra. Do wyniku dodaj ok 10-15 % na nierówność kalibru czy rozerwania i tyle.
Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4781-jelita-na-kielbasy/#findComment-132543
Udostępnij na innych stronach

Czy do kiełbas nadają się jelita z dzika lub jelenia

Jeśli zwierzę będzie zdrowe to, tak. Nic, nie słyszałem o ich wykorzystaniu celach przetwórczych.

Chcę zamówić dzikiego z wnętrznościami.

Przeczytaj sobie o obróbce jelit ze zwierząt rzeźnych i zwróć uwagę na czas od momentu uboju do chwili usunięcia zawartości treści pokarmowej z jelita.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4781-jelita-na-kielbasy/#findComment-133230
Udostępnij na innych stronach

Chcę zamówić dzikiego z wnętrznościami.

To po co się paprać? Masz gotowce na handel. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4781-jelita-na-kielbasy/#findComment-133239
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam, chcę zrobić kiełbasę lisiecką, byłem w hurtowni i pytam o jelita bydlęce wiankowe i słyszę odpowiedż - od kiedy zapanowała choroba wściekłych krów mamy zakaz handlowania takimi.Wolno ponoć handlować tylko jelitami argentyńskimi, ale oni nie mieli. Zajrzałem do sklepu Mira , a tam jak byk "jelita naturalne wołowe proste kaliber 45-55"

I teraz mam pytanie, czy te jelita nadają się na kiełbasę lisiecką? i co to są jelita wiankowe?

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4781-jelita-na-kielbasy/#findComment-140361
Udostępnij na innych stronach

jelita naturalne wołowe proste kaliber 45-55 ... czy te jelita nadają się na kiełbasę lisiecką

Są b.dobre. W nich właśnie robię Lisiecką.
Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4781-jelita-na-kielbasy/#findComment-140365
Udostępnij na innych stronach

Zajrzałem do sklepu Mira , a tam jak byk "jelita naturalne wołowe proste kaliber 45-55"

I teraz mam pytanie, czy te jelita nadają się na kiełbasę lisiecką? i co to są jelita wiankowe?

To nie są jelita wiankowe tylko "środkowe wołowe".

Oryginalna Lisiecka była produkowana w jelitach wiankowych.

Są b.dobre. W nich właśnie robię Lisiecką.

Smak będzie charakterystyczny, tak jak dla wyrobów z użyciem jelit wołowych, niestety zupełnie inny kształt.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4781-jelita-na-kielbasy/#findComment-140426
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję kol. Andrzeju, i co ja biedny misio mam teraz zrobić?

A tak bardzo chciałbym wykonać a,la regionalną Lisiecką. :devil:

 

Pozdrawiam.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4781-jelita-na-kielbasy/#findComment-140427
Udostępnij na innych stronach

Oryginalna Lisiecka była produkowana w jelitach wiankowych.

Na stronie dostawcy (kupowałam tam kątnice):

http://www.asg.biz.pl/index.html

znalazłam propozycję, aby w miejsce "wycofanych jelit wiankowych" stosować wieprzowe kaliber 42+.

Co Ty na to Andrzeju?

Zakupiłam takie jelita niedawno w Nowym Sączu i zrobiłam w nich kiełbasę justowską.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4781-jelita-na-kielbasy/#findComment-140429
Udostępnij na innych stronach

EAnna, Każdy rodzaj osłonki ma swoją charakterystyczna nutę smakową, która udziela się wyrobowi.

Czy kiełbasa szlachty wyprodukowana w kątnicy wieprzowej smakuje tak samo jak w żołądku?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4781-jelita-na-kielbasy/#findComment-140432
Udostępnij na innych stronach

Czy kiełbasa szlachty wyprodukowana w kątnicy wieprzowej smakuje tak samo jak w żołądku?

NIE :grin:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4781-jelita-na-kielbasy/#findComment-140434
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...
Mam pytanie dotyczące jelit ,czy stosujemy nicowanie ( odwracanie) jelit przed nabiciem farszu ,czy tylko płuczemy.
Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4781-jelita-na-kielbasy/#findComment-193600
Udostępnij na innych stronach

bogdan b, Jelita obrobione mechanicznie, przed napełnieniem tylko płuczemy od wewnątrz.

Przy obróbce ręcznej to, zupełnie co innego. Chociaż jestem zwolennikiem wykonania wszystkich czynności tak, by przed napełnieniem wykonać płukania zwane "przelewaniem".

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4781-jelita-na-kielbasy/#findComment-193612
Udostępnij na innych stronach

bogdan b, Jelita obrobione mechanicznie, przed napełnieniem tylko płuczemy od wewnątrz.

Przy obróbce ręcznej to, zupełnie co innego. Chociaż jestem zwolennikiem wykonania wszystkich czynności tak, by przed napełnieniem wykonać płukania zwane "przelewaniem".

Dziękuję za odpowiedź, ponieważ już kilka razy robiłem kiełbasę i jelita tylko przelewałem ale korzystałem tylko z mechanicznie czyszczonych ,wiec wszystko OK

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4781-jelita-na-kielbasy/#findComment-193615
Udostępnij na innych stronach

czasem zdarzaja się w jednym pęczku jelita "nieprzenicowane" :rolleyes: - poza względmi estetycznymi chyba nie ma większej różnicy :rolleyes:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4781-jelita-na-kielbasy/#findComment-193639
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.