Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Surowiec 50% swiniodzik.mięso to jest ciemniejsze i bardziej zbite.Zwierzęta trzymane są na dużym wybiegu.Polędwice zrobione zgodnie z przepisem zamieszczonym w książce na forum.Polędwice pozbawione błon naterte peklosolą z dodatkiem cukru. Po 12 godzinach zalane roztworem peklosoli z cukrem o stężeniu 8Be.Peklowane 3 dni w temperaturze 3 C .Po wyjęciu z solanki 2 dni ociekały. Po tym czsie zostały obłożone cienką warstwą peklowanej słoniny ,owinięte błoną z sadła i zasznurowane.Tak przygotowane były wędzone 45h w zimnym dymie z akacji.Wyszły idealne smak bardzo dobry ,soczyste. Takie właśnie lubi moja Pani. Pokazuje również kiełbasę typu żywiecka /zamiast wołowiny dana jest sarnina/.Kiełbasa ta była wędzona na ciepło ,póżniej parzona a następnie wędzona ponownie zimnym dymem razem z polędwicą. Teraz wisi celem obsuszenia.

Polędwica to całkowicie mój wyrób .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4783-moja-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa/
Udostępnij na innych stronach

Gratulacje . Przedstawiam trzy oryginalne receptury na polędwice łososiowe

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4783-moja-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa/#findComment-132702
Udostępnij na innych stronach

Dziadku drogi Dziadku....

 

Pokazałeś nam trzy przepisy na polędwice łososiową,bardzo fajnie tylko mam pytania:

Co to jest - pąplik - czyżby jelito wołowe?

I co to jest - plaster bilu?

 

Pozdrawiam.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4783-moja-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa/#findComment-132710
Udostępnij na innych stronach

DZIADEK,

Uprzejmie proszę o przybliżenie znaczenia użytych słów:

 

- pąplik ?

- bil ?

 

Z góry dziękuję.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4783-moja-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa/#findComment-132711
Udostępnij na innych stronach

DZIADEK,

Uprzejmie proszę o przybliżenie znaczenia użytych słów:

 

- pąplik ?

- bil ?

 

Z góry dziękuję.

Nawet Google nie wie... :cry: ale tomofan - celofan, folia celulozowa wiskozowa, celuloza

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4783-moja-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa/#findComment-132716
Udostępnij na innych stronach

Wszystko zostało wyjaśnione. Teraz przepisy na polędwice wędzone . Jeżeli ktoś dokładnie przeczyta procesy produkcyjne i receptury . Będzie odróżniał technologicznie polędwice łososiowe od wędzonych .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4783-moja-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa/#findComment-132730
Udostępnij na innych stronach

Ostatnie wytyczne dla polędwic - pieczonych według oryginalnych receptur.

 

Myślę że zgromadzenie w jednym miejscu pozwoli młodym adeptom sztuki wędliniarskiej na odróżnianie tego co robią . Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4783-moja-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa/#findComment-132787
Udostępnij na innych stronach

A w jakim celu pakuje się te wszystkie polędwice w osłonki.Rozumiem zawinięta w słoninę,ale te kątnice czy tomofan.Ja uwędziłem schab (bez osłonek) i myślałem,że nazywa się to polędwica tylko nie wiem jaka a może to tylko schab wędzony?

Pozdrawiam MAREK-ZAN

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4783-moja-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa/#findComment-132795
Udostępnij na innych stronach

MAREK-ZAN Tutaj się uczymy, jak dobrze zrobić wędzonki. Ja też zrobiłem polędwicę łososiową bez osłonki, efekt: w niektórych miejscach skórka podeschła za bardzo. A wędziłem w lekkim dymie (ok 30 C) i uważałem, że wszytko będzie ok. Pomyliłem się i następnym razem dzięki radom Kolegów założę na schab płat słoniny, owinę błoną z sadła,dobrze zwiążę , zmniejszę temp do max 25 C (zimny dym)i wyjdzie mi w 100% polędwica łososiowa, na to liczę, a Tobie życzę tego samego :wink:
Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4783-moja-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa/#findComment-132797
Udostępnij na innych stronach

Wszystko zamieściłem po by używać prawidłowych nazw. I co się okazuje

założę na schab płat słoniny, owinę błoną z sadła,dobrze zwiążę , zmniejszę temp do max 25 C (zimny dym)i wyjdzie mi w 100% polędwica łososiowa, na to liczę,

.

Myślę że jesteś bardzo zdolny do komplikowania sobie procesu technologicznego i nazewnictwa . Ja myślę że Tobie wyjdzie schab łososiowy a może schab łososiowy bez kości. Gratuluję i Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4783-moja-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa/#findComment-132813
Udostępnij na innych stronach

Moje ostatnie wędzenie.

 

Cieszę się że wróciłeś już do formy z przed choroby :grin:

 

 

Gorąco pozdrawiam i życzę dużo zdrowia . Cale szczęście że nie przerzuciłeś się na jedzenie trawy jak pisałeś . :clap:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4783-moja-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa/#findComment-132825
Udostępnij na innych stronach

grzegorz565,

Takie wspaniałe wyroby :clap:

Widok półmiska przyprawia o skurcz żołądka :thumbsup:

Szczególnie kompozycje mięsno/tłuszczykowe to sama rozkosz :thumbsup:

Wiesz, co dobre.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4783-moja-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa/#findComment-132842
Udostępnij na innych stronach

Wszystko zamieściłem po by używać prawidłowych nazw. I co się okazuje

założę na schab płat słoniny, owinę błoną z sadła,dobrze zwiążę , zmniejszę temp do max 25 C (zimny dym)i wyjdzie mi w 100% polędwica łososiowa, na to liczę,

.

Myślę że jesteś bardzo zdolny do komplikowania sobie procesu technologicznego i nazewnictwa . Ja myślę że Tobie wyjdzie schab łososiowy a może schab łososiowy bez kości. Gratuluję i Pozdrawiam

Aż strach się odezwać :cry:

Dziadek jest b. sarkastyczny.

Mimo całego szacunku nie chciałbym w realu mieć z Nim do czynienia.

pozdrawiam

Geronimo
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4783-moja-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa/#findComment-132854
Udostępnij na innych stronach

Dziadek odkąd pamiętam w sklepach była : Polędwicą łososiowa i na tym koniec. Tak już jest i będzie, czy się z tym zgadasz czy nie.

A czy ktoś widział w sprzedaży schab łososiowy z kością ? Bo ja nie :grin:

Pozdrawiam Cie serdecznie

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4783-moja-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa/#findComment-132855
Udostępnij na innych stronach

założę na schab płat słoniny, owinę błoną z sadła,dobrze zwiążę ,

Geronimo -To nie jest tak jak piszesz . Przeczytaj dokładnie co napisano . Żeby było jeszcze napisane że założę na schab b/k. . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4783-moja-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa/#findComment-132856
Udostępnij na innych stronach

Proszę o umieszczenie zdjęcie półmiska Grzegorza565 w kalendarzu AD 2011 :)

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4783-moja-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa/#findComment-132859
Udostępnij na innych stronach

Dziadek, przestań się czepiać "dupereli" szkoda zdrowia

dla Ciebie to moze duperele, a czy jest to naprawde tak trudno napisac poprawnie? Chcecie zeby pisac na forum dobra Polszczyzna bez bledow, a przy uzywaniu poprawnych nazw juz wszystko wam jedno :sad:

Pozdrawiam yogi

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4783-moja-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa/#findComment-132870
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.