jerzyka51 Opublikowano 19 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Listopada 2010 Surowiec 50% swiniodzik.mięso to jest ciemniejsze i bardziej zbite.Zwierzęta trzymane są na dużym wybiegu.Polędwice zrobione zgodnie z przepisem zamieszczonym w książce na forum.Polędwice pozbawione błon naterte peklosolą z dodatkiem cukru. Po 12 godzinach zalane roztworem peklosoli z cukrem o stężeniu 8Be.Peklowane 3 dni w temperaturze 3 C .Po wyjęciu z solanki 2 dni ociekały. Po tym czsie zostały obłożone cienką warstwą peklowanej słoniny ,owinięte błoną z sadła i zasznurowane.Tak przygotowane były wędzone 45h w zimnym dymie z akacji.Wyszły idealne smak bardzo dobry ,soczyste. Takie właśnie lubi moja Pani. Pokazuje również kiełbasę typu żywiecka /zamiast wołowiny dana jest sarnina/.Kiełbasa ta była wędzona na ciepło ,póżniej parzona a następnie wędzona ponownie zimnym dymem razem z polędwicą. Teraz wisi celem obsuszenia. Polędwica to całkowicie mój wyrób . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4783-moja-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 19 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Listopada 2010 Jurek :clap: :thumbsup: Pokaz jak w przekroju wygląda Żywiecka? Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4783-moja-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa/#findComment-132683 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 19 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 19 Listopada 2010 Pozostaje tylko pogratulować. :clap: :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4783-moja-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa/#findComment-132692 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 19 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Listopada 2010 Gratulacje . Przedstawiam trzy oryginalne receptury na polędwice łososiowe Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4783-moja-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa/#findComment-132702 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 19 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 19 Listopada 2010 Dziadku drogi Dziadku.... Pokazałeś nam trzy przepisy na polędwice łososiową,bardzo fajnie tylko mam pytania:Co to jest - pąplik - czyżby jelito wołowe?I co to jest - plaster bilu? Pozdrawiam. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4783-moja-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa/#findComment-132710 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 19 Listopada 2010 DZIADEK, Uprzejmie proszę o przybliżenie znaczenia użytych słów: - pąplik ? - bil ? Z góry dziękuję. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4783-moja-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa/#findComment-132711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 19 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 19 Listopada 2010 DZIADEK, Uprzejmie proszę o przybliżenie znaczenia użytych słów: - pąplik ? - bil ? Z góry dziękuję. Nawet Google nie wie... ale tomofan - celofan, folia celulozowa wiskozowa, celuloza Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4783-moja-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa/#findComment-132716 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 19 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 19 Listopada 2010 Bil = słonina, ale o pąpliku jeszcze nie słyszałem choć lubię staropolszczyznę Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4783-moja-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa/#findComment-132717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 19 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 19 Listopada 2010 Pąplik, to chyba jest kątnica wieprzowa. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4783-moja-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa/#findComment-132718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 19 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 19 Listopada 2010 Wszystko zostało wyjaśnione. Teraz przepisy na polędwice wędzone . Jeżeli ktoś dokładnie przeczyta procesy produkcyjne i receptury . Będzie odróżniał technologicznie polędwice łososiowe od wędzonych . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4783-moja-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa/#findComment-132730 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaciak Opublikowano 19 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 19 Listopada 2010 w moich stronach na kątnicę wieprzową mówi sie "dorota" :grin: Cytuj Kaciak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4783-moja-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa/#findComment-132738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CPN Opublikowano 19 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 19 Listopada 2010 W moich też się spotyka taką nazwę Cytuj Ed Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4783-moja-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa/#findComment-132740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 20 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 20 Listopada 2010 Ostatnie wytyczne dla polędwic - pieczonych według oryginalnych receptur. Myślę że zgromadzenie w jednym miejscu pozwoli młodym adeptom sztuki wędliniarskiej na odróżnianie tego co robią . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4783-moja-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa/#findComment-132787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAREK-ZAN Opublikowano 20 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 20 Listopada 2010 A w jakim celu pakuje się te wszystkie polędwice w osłonki.Rozumiem zawinięta w słoninę,ale te kątnice czy tomofan.Ja uwędziłem schab (bez osłonek) i myślałem,że nazywa się to polędwica tylko nie wiem jaka a może to tylko schab wędzony? Cytuj Pozdrawiam MAREK-ZAN Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4783-moja-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa/#findComment-132795 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 20 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 20 Listopada 2010 MAREK-ZAN Tutaj się uczymy, jak dobrze zrobić wędzonki. Ja też zrobiłem polędwicę łososiową bez osłonki, efekt: w niektórych miejscach skórka podeschła za bardzo. A wędziłem w lekkim dymie (ok 30 C) i uważałem, że wszytko będzie ok. Pomyliłem się i następnym razem dzięki radom Kolegów założę na schab płat słoniny, owinę błoną z sadła,dobrze zwiążę , zmniejszę temp do max 25 C (zimny dym)i wyjdzie mi w 100% polędwica łososiowa, na to liczę, a Tobie życzę tego samego :wink: Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4783-moja-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa/#findComment-132797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAREK-ZAN Opublikowano 20 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 20 Listopada 2010 DZIĘKI. Jak dostanę gdzieś błonkę z sadła to też tak zrobię. Cytuj Pozdrawiam MAREK-ZAN Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4783-moja-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa/#findComment-132803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 20 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 20 Listopada 2010 Wszystko zamieściłem po by używać prawidłowych nazw. I co się okazuje założę na schab płat słoniny, owinę błoną z sadła,dobrze zwiążę , zmniejszę temp do max 25 C (zimny dym)i wyjdzie mi w 100% polędwica łososiowa, na to liczę,. Myślę że jesteś bardzo zdolny do komplikowania sobie procesu technologicznego i nazewnictwa . Ja myślę że Tobie wyjdzie schab łososiowy a może schab łososiowy bez kości. Gratuluję i Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4783-moja-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa/#findComment-132813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 20 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 20 Listopada 2010 :grin: :thumbsup: [ Dodano: Sob 20 Lis, 2010 15:05 ] :grin: :thumbsup: Moje ostatnie wędzenie. Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4783-moja-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa/#findComment-132814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 20 Listopada 2010 Moje ostatnie wędzenie. Cieszę się że wróciłeś już do formy z przed choroby :grin: Gorąco pozdrawiam i życzę dużo zdrowia . Cale szczęście że nie przerzuciłeś się na jedzenie trawy jak pisałeś . :clap: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4783-moja-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa/#findComment-132825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 20 Listopada 2010 grzegorz565, Takie wspaniałe wyroby :clap: Widok półmiska przyprawia o skurcz żołądka :thumbsup: Szczególnie kompozycje mięsno/tłuszczykowe to sama rozkosz :thumbsup: Wiesz, co dobre. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4783-moja-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa/#findComment-132842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 20 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 20 Listopada 2010 Wszystko zamieściłem po by używać prawidłowych nazw. I co się okazuje założę na schab płat słoniny, owinę błoną z sadła,dobrze zwiążę , zmniejszę temp do max 25 C (zimny dym)i wyjdzie mi w 100% polędwica łososiowa, na to liczę,. Myślę że jesteś bardzo zdolny do komplikowania sobie procesu technologicznego i nazewnictwa . Ja myślę że Tobie wyjdzie schab łososiowy a może schab łososiowy bez kości. Gratuluję i PozdrawiamAż strach się odezwać Dziadek jest b. sarkastyczny. Mimo całego szacunku nie chciałbym w realu mieć z Nim do czynienia. pozdrawiam Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4783-moja-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa/#findComment-132854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 20 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 20 Listopada 2010 Dziadek odkąd pamiętam w sklepach była : Polędwicą łososiowa i na tym koniec. Tak już jest i będzie, czy się z tym zgadasz czy nie. A czy ktoś widział w sprzedaży schab łososiowy z kością ? Bo ja nie :grin: Pozdrawiam Cie serdecznie Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4783-moja-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa/#findComment-132855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 20 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 20 Listopada 2010 założę na schab płat słoniny, owinę błoną z sadła,dobrze zwiążę ,Geronimo -To nie jest tak jak piszesz . Przeczytaj dokładnie co napisano . Żeby było jeszcze napisane że założę na schab b/k. . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4783-moja-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa/#findComment-132856 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 20 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 20 Listopada 2010 Proszę o umieszczenie zdjęcie półmiska Grzegorza565 w kalendarzu AD 2011 Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4783-moja-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa/#findComment-132859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 20 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 20 Listopada 2010 Dziadek, przestań się czepiać "dupereli" szkoda zdrowiadla Ciebie to moze duperele, a czy jest to naprawde tak trudno napisac poprawnie? Chcecie zeby pisac na forum dobra Polszczyzna bez bledow, a przy uzywaniu poprawnych nazw juz wszystko wam jedno :sad: Pozdrawiam yogi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4783-moja-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa/#findComment-132870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.