Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Toż to bardzo fajna "męczarnia". :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4804-moje-wyroby/#findComment-133617
Udostępnij na innych stronach

No pewnie ze ,,bardzo fajna męczarnia"" Ale ilości tylko na jedną osobę:50kg kiełbasy cienkiej,10kg szynkowej,20 kg kaszanki,20kg czarnego i 20 kg pasztetowej to trochę umęczą :tongue:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4804-moje-wyroby/#findComment-133625
Udostępnij na innych stronach

Ale ilości tylko na jedną osobę:50kg kiełbasy cienkiej,10kg szynkowej,20 kg kaszanki,20kg czarnego i 20 kg pasztetowej to trochę umęczą

Toż to produkcja prawie "przemysłowa" oczywiście jeśli chodzi o ilość nie jakość.

Pozdrawiam

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4804-moje-wyroby/#findComment-133626
Udostępnij na innych stronach

Toż to produkcja prawie "przemysłowa" oczywiście jeśli chodzi o ilość nie jakość.

Pozdrawiam

Jakość jest w tedy kiedy wracają nasi klienci a nie produkty.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4804-moje-wyroby/#findComment-133627
Udostępnij na innych stronach

A może zdradzisz przepis na te kiełbaski.

... a mnie interesuje przepis na pasztetową.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4804-moje-wyroby/#findComment-133686
Udostępnij na innych stronach

A może zdradzisz przepis na te kiełbaski.

Kiełbasa:

skład: 20 kg II B na 8mm

10 kg I na szarpak(3 nerki)

10 kg IIA na 13 mm

10 kg III i wolowina II (5/5) na 3

przyprawy:peklosól 0.9kg (mieso peklowane dzien wczesniej

czosnek -0,400 kg

cukier -jeda garsc

pieprz- 3 garscie( pieprzu i cukru nie ważne tylko dodaje na oko)

 

osadzanie 1 h, wędzenie okolo 4 h (suszenie w wedzarce 2 h w temp 50-60, następnie wędzenie właściwe 2 h w temp 50-60,parzenie w temp 75st c 15-20 min do uzyskania temp. wewnątrz batonu 68 st

 

Czarne:

podgaldle i słonina 5 kg(parzona) w kostke

smalec 1 kg( ciekły ale nie bardzo goracy)

skorki (parzone) 2 mm

bułka czerstwa 5 kg( 30 szt zwykłych)

krew 7 L

przyprawy

cukier

sol warzona

pieprz ziołowy

ziele angielskie

(przyprawy w podrobach daje do smaku i nigdy nie ważę, dla mnie czarne musi miec duzo ziela angielskiego i być słodkie)

 

Podgardle i slonine w kostke 5-8 mm, bułki zalewa sie krwia i rozdrabnia na 8 mm, nastepnie dodaje sie skorki,podgardle slonine, przyprawy i miedsza, nadziewa a nastepnie wrzuca sie na wrzatek po 3 min zmiejsza sie temp wody do 80-85 st c i parzy 20-30 min( oczywiscie zapomniałem dodac ze napelnia sie w jelita wołowe) Po tym czasie sprawdza sie wyciagajac jedno petko ,przecinajac w przekroju, jezeli w srodku nie ma koloru czerwonego- gotowe

 

przepraszam za błedy, spieszylo mi sie. reszte dodam jak bede mial czas.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4804-moje-wyroby/#findComment-134476
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ładne wyroby Malinowy bzyku :thumbsup: :clap:

A ta gruba wędlina to szynkowa??? Apetycznie wygląda :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4804-moje-wyroby/#findComment-134516
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Bardzo ładne wyroby Malinowy bzyku :thumbsup: :clap:

A ta gruba wędlina to szynkowa??? Apetycznie wygląda :grin:

Dziekuje. Tak to szynkowa.

 

szynkowa

skład: mięso kl 1-8kg(krajane ręcznie w kostkę)

mięso kl 3-2 kg( rozdrobnione przez siato 2 mm)

przyprawy:

peklosól- 180 g

cukier- łyżeczka

pieprz- 1 garść

kolendra-1 garść

gałka muszkatołowa-1 garść

 

osłonki białkowe 65

 

Rozdrobnione mięso mieszane wraz z przyprawami, napełniane w osłonki i pozostawione przez noc. Rano wędzone dymem ciepłym( wstępne suszenie 2 h, właściwe 2 h), parzone w temp 80-85 st C do osiągnięcia temp wewnątrz batonu 68-72 st C

 

[ Dodano: Czw 09 Gru, 2010 11:56 ]

A może zdradzisz przepis na te kiełbaski.

... a mnie interesuje przepis na pasztetową.
Pasztetowe są ,,moimi konikami"

 

,,Pasztetowa de Lux"

 

Skład:

Wp kl 1 lub 2 A-2,5 kg

Tłuszcz drobny- 4 kg

wątroba wp- 2,5

kasza manna 1 kg

jaja 10 szt lub same białka 2 L( najlepiej z kur własnego chowu lub wiejskich)

przyprawy:

sól- według gustu

majeranek-według gustu

pieprz naturalny-według gustu

cebula- według gustu - zeszklona na patelni( zarumieniona)

osłonki - wołowki lub sztuczne barierowe,poliestrowe itp (9 średnica 4 cm)

Wątrobę parzymy( oczywiście pokrojona w płaty, wyżyłowana) w taki sposób iz zalewamy wrzątkiem i mieszamy przez ok. 10 min(pozbywamy się goryczy),następnie studzimy. Tłuszcz, Wp,rozdrabniamy przez sito 2 mm(SUROWE). Kasze mannę zalewa się rosołem( zimnym) w ilości 1,2 kg rosołu na 1 kg kaszy .ostudzona wątrobę rozdrabnia sie przez sito 2 mm z podrumieniona cebulka do tego wbija jaja lub białka, mieszając dodaje kasze, mięso wp i przyprawy a w ostatniej kolejności tłuszcz. Wymieszany farsz napełnia w osłonki lub jelita dość luźno. Pasztetke wrzuca sie na gotująca wodę następnie po około 2 min zmniejsza temp 80-85st C przez 25-35 min do osiągnięcia temp. wewnątrz batonu 68-70 st C. studzi sie w zimnej wodzie około 10-15 min następnie wyciąga z wody okłada na kratkach lub zawiesza na kijach do dalszego wystudzenia.

 

[ Dodano: Czw 09 Gru, 2010 12:10 ]

Dodam może ze przepis na pasztetowa mam od ponad 80 letniego rzeźnika który robił bardzo dożo prywatek i przeroby na wesela.przez dużą ilość ludzi jest uważany za bardzo dobrego fachowca.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4804-moje-wyroby/#findComment-136267
Udostępnij na innych stronach

Nadziewarka rzeczywiście fajna ,ale przepisy mocno nieprecyzyjne.Ja z nich niestety nie skorzystam bo nie daję przypraw na garści ,łyżki i itp.Klasy zaznaczamy cyframi rzymskimi bo i naczej trudno zrozumieć. :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4804-moje-wyroby/#findComment-136355
Udostępnij na innych stronach

Nadziewarka rzeczywiście fajna ,ale przepisy mocno nieprecyzyjne.Ja z nich niestety nie skorzystam bo nie daję przypraw na garści ,łyżki i itp.Klasy zaznaczamy cyframi rzymskimi bo i naczej trudno zrozumieć. :grin:

 

Każdy ,,stary dobry fachowiec" nie używał wag ,mierzył wszystko na oko i wychodziło pyszne.poza tym to przyprawy daje sie według gustu .

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4804-moje-wyroby/#findComment-136364
Udostępnij na innych stronach

Malinowy Bzyk, Widzę, że podchodzisz z rozmachem. Sprzęt dobry, wędzarnia typu "Dziadkowa" wiejska. Liczą się efekty końcowe produktu i to jest to! :grin: myślę, że Malinowy Bzyk "wy-bzyka" dobrą i dużą wędzarnie :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4804-moje-wyroby/#findComment-136367
Udostępnij na innych stronach

Każdy ,,stary dobry fachowiec" nie używał wag ,mierzył wszystko na oko

To zrób taki sam wyrób dwa razy. Powodzenia.Polecam Ci jeszcze lekturę tego tematu.

 

http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1020&highlight=solanka++jajko

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4804-moje-wyroby/#findComment-136390
Udostępnij na innych stronach

Każdy ,,stary dobry fachowiec" nie używał wag ,mierzył wszystko na oko

To zrób taki sam wyrób dwa razy. Powodzenia.Polecam Ci jeszcze lekturę tego tematu.

 

http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1020&highlight=solanka++jajko

A Ty zrobisz taki sam wyrób dwa razy? Nawet jeśli będziesz miał wagi?jestem pewny na 100% ze nie zrobisz!!!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4804-moje-wyroby/#findComment-136794
Udostępnij na innych stronach

Szczęściarz trafiłeś na forum fachowe i ucz się korzystać z niego. Nie wprowadzaj partackiej roboty . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4804-moje-wyroby/#findComment-136799
Udostępnij na innych stronach

Szczęściarz trafiłeś na forum fachowe i ucz się korzystać z niego. Nie wprowadzaj partackiej roboty . Pozdrawiam

nie wprowadzam partackiej roboty to raz, a dwa to chodziło mi że starzy rzeźnicy nie używali wag na prywatkach.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4804-moje-wyroby/#findComment-136858
Udostępnij na innych stronach

starzy rzeźnicy nie używali wag na prywatkach.

Bo mieli wagę "w rękach".

Ale to można praktykować na własną odpowiedzialność jak się jest "starym rzeźnikiem" (w znaczeniu; z ba...rdzo długim doświadczeniem).

nie wprowadzam partackiej roboty to raz

A jaką?

Jesteś nowy na forum więc postaraj się proszę o uszanowanie panujących tu zasad.

To tak, jakbyś wszedł do cudzego domu i wycierał nos rękawem, bo w Twoim domu jest to praktykowane :blush:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4804-moje-wyroby/#findComment-136955
Udostępnij na innych stronach

SZCZĘŚCIARZ.To która łyżeczka będzie odpowiednia ,żeby odmierzyć 20g soli potrzebnej do posolenia 1kg mięsa na kiełbasę.Niektórzy solą 17 lub 18 g /kg i to jest problem.?

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4804-moje-wyroby/#findComment-136964
Udostępnij na innych stronach

Żadna- soli nie mierzymy objętościowo .

Każdy ,,stary dobry fachowiec" nie używał wag ,mierzył wszystko na oko

I to jest prawda. Tak było do czasu. Każdy dobry myślący fachowiec by sobie usprawnić pracę to zważy mięso, zważy odpowiednią ilość do niego mieszanki peklującej, zapekluje mięso i jest spokojny ze wszystko zagra przy pierwszym wyrobieniu farszu, gdy do tego dważy przyprawy. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4804-moje-wyroby/#findComment-136972
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.