Malinowy Bzyk Opublikowano 25 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Listopada 2010 Ostatnio co tydzien mecze sie z takimi wyrobami : /pokaz_obrazek/0708efa51dc99587.html][/url] Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4804-moje-wyroby/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Bzyk Opublikowano 25 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Listopada 2010 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4804-moje-wyroby/#findComment-133616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 25 Listopada 2010 Toż to bardzo fajna "męczarnia". Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4804-moje-wyroby/#findComment-133617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Bzyk Opublikowano 25 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 25 Listopada 2010 No pewnie ze ,,bardzo fajna męczarnia"" Ale ilości tylko na jedną osobę:50kg kiełbasy cienkiej,10kg szynkowej,20 kg kaszanki,20kg czarnego i 20 kg pasztetowej to trochę umęczą :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4804-moje-wyroby/#findComment-133625 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 25 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 25 Listopada 2010 Ale ilości tylko na jedną osobę:50kg kiełbasy cienkiej,10kg szynkowej,20 kg kaszanki,20kg czarnego i 20 kg pasztetowej to trochę umęcząToż to produkcja prawie "przemysłowa" oczywiście jeśli chodzi o ilość nie jakość. Pozdrawiam Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4804-moje-wyroby/#findComment-133626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Bzyk Opublikowano 25 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 25 Listopada 2010 Toż to produkcja prawie "przemysłowa" oczywiście jeśli chodzi o ilość nie jakość. Pozdrawiam Jakość jest w tedy kiedy wracają nasi klienci a nie produkty. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4804-moje-wyroby/#findComment-133627 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 25 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 25 Listopada 2010 A może zdradzisz przepis na te kiełbaski. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4804-moje-wyroby/#findComment-133672 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 25 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 25 Listopada 2010 A może zdradzisz przepis na te kiełbaski.... a mnie interesuje przepis na pasztetową. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4804-moje-wyroby/#findComment-133686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Bzyk Opublikowano 30 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 30 Listopada 2010 A może zdradzisz przepis na te kiełbaski. Kiełbasa: skład: 20 kg II B na 8mm 10 kg I na szarpak(3 nerki) 10 kg IIA na 13 mm 10 kg III i wolowina II (5/5) na 3 przyprawy:peklosól 0.9kg (mieso peklowane dzien wczesniej czosnek -0,400 kg cukier -jeda garsc pieprz- 3 garscie( pieprzu i cukru nie ważne tylko dodaje na oko) osadzanie 1 h, wędzenie okolo 4 h (suszenie w wedzarce 2 h w temp 50-60, następnie wędzenie właściwe 2 h w temp 50-60,parzenie w temp 75st c 15-20 min do uzyskania temp. wewnątrz batonu 68 st Czarne: podgaldle i słonina 5 kg(parzona) w kostke smalec 1 kg( ciekły ale nie bardzo goracy) skorki (parzone) 2 mm bułka czerstwa 5 kg( 30 szt zwykłych) krew 7 L przyprawy cukier sol warzona pieprz ziołowy ziele angielskie (przyprawy w podrobach daje do smaku i nigdy nie ważę, dla mnie czarne musi miec duzo ziela angielskiego i być słodkie) Podgardle i slonine w kostke 5-8 mm, bułki zalewa sie krwia i rozdrabnia na 8 mm, nastepnie dodaje sie skorki,podgardle slonine, przyprawy i miedsza, nadziewa a nastepnie wrzuca sie na wrzatek po 3 min zmiejsza sie temp wody do 80-85 st c i parzy 20-30 min( oczywiscie zapomniałem dodac ze napelnia sie w jelita wołowe) Po tym czasie sprawdza sie wyciagajac jedno petko ,przecinajac w przekroju, jezeli w srodku nie ma koloru czerwonego- gotowe przepraszam za błedy, spieszylo mi sie. reszte dodam jak bede mial czas. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4804-moje-wyroby/#findComment-134476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Bzyk Opublikowano 30 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 30 Listopada 2010 a to po tygodniu.. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4804-moje-wyroby/#findComment-134515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 30 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 30 Listopada 2010 Bardzo ładne wyroby Malinowy bzyku :thumbsup: :clap: A ta gruba wędlina to szynkowa??? Apetycznie wygląda :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4804-moje-wyroby/#findComment-134516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Bzyk Opublikowano 9 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 9 Grudnia 2010 Bardzo ładne wyroby Malinowy bzyku :thumbsup: :clap: A ta gruba wędlina to szynkowa??? Apetycznie wygląda :grin:Dziekuje. Tak to szynkowa. szynkowa skład: mięso kl 1-8kg(krajane ręcznie w kostkę) mięso kl 3-2 kg( rozdrobnione przez siato 2 mm) przyprawy: peklosól- 180 g cukier- łyżeczka pieprz- 1 garść kolendra-1 garść gałka muszkatołowa-1 garść osłonki białkowe 65 Rozdrobnione mięso mieszane wraz z przyprawami, napełniane w osłonki i pozostawione przez noc. Rano wędzone dymem ciepłym( wstępne suszenie 2 h, właściwe 2 h), parzone w temp 80-85 st C do osiągnięcia temp wewnątrz batonu 68-72 st C [ Dodano: Czw 09 Gru, 2010 11:56 ] A może zdradzisz przepis na te kiełbaski.... a mnie interesuje przepis na pasztetową.Pasztetowe są ,,moimi konikami" ,,Pasztetowa de Lux" Skład: Wp kl 1 lub 2 A-2,5 kg Tłuszcz drobny- 4 kg wątroba wp- 2,5 kasza manna 1 kg jaja 10 szt lub same białka 2 L( najlepiej z kur własnego chowu lub wiejskich) przyprawy: sól- według gustu majeranek-według gustu pieprz naturalny-według gustu cebula- według gustu - zeszklona na patelni( zarumieniona) osłonki - wołowki lub sztuczne barierowe,poliestrowe itp (9 średnica 4 cm) Wątrobę parzymy( oczywiście pokrojona w płaty, wyżyłowana) w taki sposób iz zalewamy wrzątkiem i mieszamy przez ok. 10 min(pozbywamy się goryczy),następnie studzimy. Tłuszcz, Wp,rozdrabniamy przez sito 2 mm(SUROWE). Kasze mannę zalewa się rosołem( zimnym) w ilości 1,2 kg rosołu na 1 kg kaszy .ostudzona wątrobę rozdrabnia sie przez sito 2 mm z podrumieniona cebulka do tego wbija jaja lub białka, mieszając dodaje kasze, mięso wp i przyprawy a w ostatniej kolejności tłuszcz. Wymieszany farsz napełnia w osłonki lub jelita dość luźno. Pasztetke wrzuca sie na gotująca wodę następnie po około 2 min zmniejsza temp 80-85st C przez 25-35 min do osiągnięcia temp. wewnątrz batonu 68-70 st C. studzi sie w zimnej wodzie około 10-15 min następnie wyciąga z wody okłada na kratkach lub zawiesza na kijach do dalszego wystudzenia. [ Dodano: Czw 09 Gru, 2010 12:10 ] Dodam może ze przepis na pasztetowa mam od ponad 80 letniego rzeźnika który robił bardzo dożo prywatek i przeroby na wesela.przez dużą ilość ludzi jest uważany za bardzo dobrego fachowca. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4804-moje-wyroby/#findComment-136267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Bzyk Opublikowano 9 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 9 Grudnia 2010 a oto nadziewarka na kilka pokoleń 12 kg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4804-moje-wyroby/#findComment-136295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 9 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 9 Grudnia 2010 a oto nadziewarka na kilka pokoleń 12 kgBardzo fajna zabawka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4804-moje-wyroby/#findComment-136335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 9 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 9 Grudnia 2010 Przepis na pasztetową wypróbuję.Nadziewarka jest fajna, jest szansa kupna takiej samej? Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4804-moje-wyroby/#findComment-136348 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 9 Grudnia 2010 Nadziewarka rzeczywiście fajna ,ale przepisy mocno nieprecyzyjne.Ja z nich niestety nie skorzystam bo nie daję przypraw na garści ,łyżki i itp.Klasy zaznaczamy cyframi rzymskimi bo i naczej trudno zrozumieć. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4804-moje-wyroby/#findComment-136355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZĘŚCIARZ Opublikowano 9 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 9 Grudnia 2010 Nadziewarka rzeczywiście fajna ,ale przepisy mocno nieprecyzyjne.Ja z nich niestety nie skorzystam bo nie daję przypraw na garści ,łyżki i itp.Klasy zaznaczamy cyframi rzymskimi bo i naczej trudno zrozumieć. :grin: Każdy ,,stary dobry fachowiec" nie używał wag ,mierzył wszystko na oko i wychodziło pyszne.poza tym to przyprawy daje sie według gustu . pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4804-moje-wyroby/#findComment-136364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 9 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 9 Grudnia 2010 Malinowy Bzyk, Widzę, że podchodzisz z rozmachem. Sprzęt dobry, wędzarnia typu "Dziadkowa" wiejska. Liczą się efekty końcowe produktu i to jest to! :grin: myślę, że Malinowy Bzyk "wy-bzyka" dobrą i dużą wędzarnie :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4804-moje-wyroby/#findComment-136367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 9 Grudnia 2010 Każdy ,,stary dobry fachowiec" nie używał wag ,mierzył wszystko na oko To zrób taki sam wyrób dwa razy. Powodzenia.Polecam Ci jeszcze lekturę tego tematu. http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1020&highlight=solanka++jajko Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4804-moje-wyroby/#findComment-136390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZĘŚCIARZ Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Każdy ,,stary dobry fachowiec" nie używał wag ,mierzył wszystko na oko To zrób taki sam wyrób dwa razy. Powodzenia.Polecam Ci jeszcze lekturę tego tematu. http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1020&highlight=solanka++jajko A Ty zrobisz taki sam wyrób dwa razy? Nawet jeśli będziesz miał wagi?jestem pewny na 100% ze nie zrobisz!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4804-moje-wyroby/#findComment-136794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Szczęściarz trafiłeś na forum fachowe i ucz się korzystać z niego. Nie wprowadzaj partackiej roboty . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4804-moje-wyroby/#findComment-136799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZĘŚCIARZ Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Szczęściarz trafiłeś na forum fachowe i ucz się korzystać z niego. Nie wprowadzaj partackiej roboty . Pozdrawiam nie wprowadzam partackiej roboty to raz, a dwa to chodziło mi że starzy rzeźnicy nie używali wag na prywatkach. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4804-moje-wyroby/#findComment-136858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 12 Grudnia 2010 starzy rzeźnicy nie używali wag na prywatkach.Bo mieli wagę "w rękach". Ale to można praktykować na własną odpowiedzialność jak się jest "starym rzeźnikiem" (w znaczeniu; z ba...rdzo długim doświadczeniem). nie wprowadzam partackiej roboty to razA jaką? Jesteś nowy na forum więc postaraj się proszę o uszanowanie panujących tu zasad. To tak, jakbyś wszedł do cudzego domu i wycierał nos rękawem, bo w Twoim domu jest to praktykowane :blush: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4804-moje-wyroby/#findComment-136955 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 12 Grudnia 2010 SZCZĘŚCIARZ.To która łyżeczka będzie odpowiednia ,żeby odmierzyć 20g soli potrzebnej do posolenia 1kg mięsa na kiełbasę.Niektórzy solą 17 lub 18 g /kg i to jest problem.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4804-moje-wyroby/#findComment-136964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Żadna- soli nie mierzymy objętościowo . Każdy ,,stary dobry fachowiec" nie używał wag ,mierzył wszystko na okoI to jest prawda. Tak było do czasu. Każdy dobry myślący fachowiec by sobie usprawnić pracę to zważy mięso, zważy odpowiednią ilość do niego mieszanki peklującej, zapekluje mięso i jest spokojny ze wszystko zagra przy pierwszym wyrobieniu farszu, gdy do tego dważy przyprawy. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4804-moje-wyroby/#findComment-136972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.