Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

zresztą tak Dziadek napisał.

Ano napisał tylko zachodzę w głowę po co ten zabieg.Poczekamy ,zobaczymy :grin: .Pewnie jakieś uzasadnienie istnieje.Sądzę,że chodzi o to ,że jak są skrzepy to nie każdy ma blender do ich rozbicia a gotowanie pozwala krwi się scalić i wtedy można ja zmielić na gładką masę.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/page/3/#findComment-271190
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 58
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Arku to jest sposób regionalny , dla mnie też był dziwny, ale skoro tak życzyli to tak się robiło. Przekonałem się do niego i ta kaszanka jest trochę inna nie taka czerwona bardziej brunatna a farsz przyjmniej się smakuje . Możesz spróbować i zobaczyć jak to jest . Co do gotowania to trochę trzeba mieć wyczucia bo można całkiem nie dogotować i wtedy mniej trzeba krwi . Sposób jest poręczny bo się nie martwisz czy krew zgęstniała czy jest ze skrzepami .
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/page/3/#findComment-271203
Udostępnij na innych stronach

:grin:mam takie pytanie dotyczące krwi; pamiętam jak w latach 60 przychodził do nas rzeźnik i zabijał świnie.Łapał krew do miski a następnie w misce mieszał krew rękoma i po skończonym mieszaniu wyrzucał takie frędzle,które wieszały się na palcach.

Tak to za pamiętałem.

 

Po co to robił :question:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/page/3/#findComment-271206
Udostępnij na innych stronach

To jest włóknik który powoduje zgęstnienie -zestalenie się krwi . Mieszając mechanicznie czy ręcznie oddziela się ten włóknik, przez ten zabieg krew nie zgęstnieje i jest w stanie płynnym. .
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/page/3/#findComment-271213
Udostępnij na innych stronach

Możesz spróbować i zobaczyć jak to jest

Może wypróbujemy bo w nie długim czasie w planach spółdzielni Miś jest wyrób kaszanki.Krew mamy zamrożoną to się nada.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/page/3/#findComment-271227
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Jaki rozmiar osłonek .Dla ułatwienia

Ciężar właściwy krwi wynosi ok. 1,055-1,060 g/cm3

Oblicz pojemność pomnóż i będziesz wiedział. Myślę że 1kg na pewno. Pozdrawiam

 

Witam zakupiłem w wedliny-domowe krew suszoną lecz nie jest napisane jak ją przechowywac. Proszę o porade

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/page/3/#findComment-363973
Udostępnij na innych stronach

 

 

Witam zakupiłem w wedliny-domowe krew suszoną lecz nie jest napisane jak ją przechowywac. Proszę o porade
Jak wszystkie produkty suszone. W pomieszczeniu suchym albo wsyp do dużego słoika i szczelnie zamknij.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/page/3/#findComment-364036
Udostępnij na innych stronach

  • 9 lat później...
W dniu 26.02.2013 o 15:43, EL GREGOR napisał(a):

:grin:mam takie pytanie dotyczące krwi; pamiętam jak w latach 60 przychodził do nas rzeźnik i zabijał świnie.Łapał krew do miski a następnie w misce mieszał krew rękoma i po skończonym mieszaniu wyrzucał takie frędzle,które wieszały się na palcach.

Tak to za pamiętałem.

 

Po co to robił :question:

i dodaje się  soli, i wyciągasz skrzepy. Krew można dłużej w chłodnym miejscu postać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/page/3/#findComment-909207
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.