Jump to content

Recommended Posts

Odebraliśmy świnkę z ubojni i mamy świeżą krew potrzebną do kaszanki. Jak ją zabezpieczyć ? Kaszanka nie będzie dzisiaj robiona a boję się zmarnować krwi. Nie pamiętam jak to się robiło /sól, ocet?/. Proszę o pomoc.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/
Share on other sites

  • Replies 58
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Troszkę posolić i zamrozić ,lub wlać w osłonkę poliamidową ugotować i zamrozić . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
  • 2 months later...
skoro tu jest mowa o krwi, to moze ja dopytam. Spotkalem sie z produktem "Krew suszona", czy w pelni nadaje sie to do domowej kaszanki? Mieszkam w Szkocji i mam problemy z pozyskaniem swiezej krwi, a bylaby to wspaniala alternatywa.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Oczywiście. Na opakowaniu powinna być instrukacja i sposób użycia. Takiej suszonej krwi używamy w naszej SDM.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

"Krew suszona", czy w pelni nadaje sie to do domowej kaszanki?

Nadaje się w zupełności.Co prawda to nie jest krew świeża ale z braku laku i ...........

Śmiało używaj (chodzi o krew suszoną ) i się nie przejmuj.Pownno być dobrze.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

dziekuje :grin: Szukalem na forum, ale nic nie moglem znalezc, to tak na usprawiedliwienie :blush: Rozgladam sie dookola i nie moge uwierzyc, ze taka stronka istnieje i ma aktywnych moderatorow :clap: chyba znow zaczne usmiechac sie do ludzi :grin: jeszcze raz dziekuje
  • 3 months later...

Troszke starszy temat..

 

Jak sprawa nabycia suchej krwi wyglada w Polsce ?

Jest ogólno dostepna ?

Jak dluga jest waznosc tego produktu ?

 

Dzieki i pozdrawiam :wink:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..

Troszke starszy temat..

 

Krew w proszku w niemczech jest kontrowersyjnym tematem..Bardzo ciezko jest kupic ten prearat a o swiezej juz nie wspomne..Nie mam tez w poblizu ubojni..

 

Jak sprawa nabycia suchej krwi wyglada w Polsce ?

Jest ogólno dostepna ?

Jak dluga jest waznosc tego produktu ?

 

Dzieki i pozdrawiam :wink:

Krew suszona jest w Polsce dostępna bez większych problemów, znajdziesz ją również w moim sklepie.

http://www.wyroby-domowe.pl/dodatki-funkcjonalne-c-25.html

Co do terminu ważności to jest dość długi bo ok 2 lata.

 

Dlaczego w Niemczech krew suszona jest kontrowersyjnym tematem ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Gregtom napisał/a:

Troszke starszy temat..

 

Krew w proszku w niemczech jest kontrowersyjnym tematem..Bardzo ciezko jest kupic ten prearat a o swiezej juz nie wspomne..Nie mam tez w poblizu ubojni..

 

Jak sprawa nabycia suchej krwi wyglada w Polsce ?

Jest ogólno dostepna ?

Jak dluga jest waznosc tego produktu ?

 

 

Przepraszam..Moja wina..

 

Opieralem sie na artykulach opisanych z 2009 roku , kiedy to pryszczyca i grypa swinska zaniepokoily niemcow..

 

Przepraszam jeszcze raz..A co do proszku to znalazlem teraz preparat sprzedawany na aukcjach..

1 Kg. kosztuje z przesylka ok.17 Euro i starczy go na zrobienie 6 L krwi do wyrobow..

 

pozdro

 

Dzieki i pozdrawiam

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Krew suszoną rozcieńcza się w stosunku 1kg krwi na 14 l wody.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Krew jest doskonałą pożywką dla bakterii.

To prawda, zreszta jak wiele innych pożywek. :cool:

 

W czasie upałów nie powinno się robić kaszanki,dotyczy to świeżej krwi.

Zrobiłem, krew stała w lodówce 24 godziny, była przed dolaniem elegancka, wyglądała krwiście i przyjemnie, kaszanka już prawie zjedzona, objawów chorobowych brak.

Wniosek - krew świeża w czasie upałów nadaje się do kaszanki.

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.

Krew suszoną rozcieńcza się....

Arkadiuszu.... po pierwsze nie każdą :cool: bo nawet w Nadarzynie kiedyś mieli dwa rodzaje 1:14 i 1:10 (to 1:14 nazywają hemoglobin)

a po drugie Gregtom pisze o produkcie dostępnym w Niemczech....

:wink:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Kochany Dziadku 20cm krwi w osłonkach poliamidowych ile to jest wagowo oczywiśćie w przyblizeniu nie mam zielonego pojęcia. Twoje rady na temat wędzarni przekonały mnie, będzie taka. Bardzo dziękuje i pozdrawiam do spotkania we wrzesniu

Tak jak Abratek napisal..

 

Sa napewno sterzenia , koncentracje wiekrze albo i mniejsze..

Ten co sprzedaje na Ebay , pisze ze jego produkt odpowiada normom UE..

 

W opisie podaje ze :

... 1 Kg krwi suchej + 5 L zimnej wody daje 6 L krwi..

 

Chcialbym zamuwic u Miro w sklepie ale doczytalem ze nie wysylaja poza granice PL.

 

A szkoda :-(

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..

Jaki rozmiar osłonek .Dla ułatwienia

Ciężar właściwy krwi wynosi ok. 1,055-1,060 g/cm3

Oblicz pojemność pomnóż i będziesz wiedział. Myślę że 1kg na pewno. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.

a po drugie Gregtom pisze o produkcie dostępnym w Niemczech....

A to przepraszam :blush: .Ja pisałem o hemoglobinie bo taka używam :cool: .A tak na marginesie to po co się stresować tą krwią jak można zrobić kaszankę na biało.Zapewniam ,że jest bardzo dobra. :wink:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Arku Ty i ja robiliśmy salceson brunszwicki i wiadomo :thumbsup:

Ja też nie mam dostępu do świeżej krwi i myślałem nad tym by zrobić białą , ale dodać do niej wątrobę zmieloną tak jak do salcesonu . Wiadomo nie wyjdzie kaszana krwista ale namiastka takiej .

Co Ty na to ?

Wątrobę zmielić surową siatka 3-5 mm zmieszać z ugotowaną gorącą kaszą .Troszkę doda koloru . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.

Co Ty na to ?

A ja na to ,że można tak jak pisze Dziadek ,ale ja do kaszanki wolę wątrobę w kawałkach i też dodaję surową.

 

[ Dodano: Pią 10 Cze, 2011 19:44 ]

Troszkę doda koloru

I smaku. :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

  • 1 year later...

Witam.

Gdzie można kupić krew w mazowieckim?

też bym chciała znać takie żródło-w mazowieckim to nie problem ale w Warszawie to już gorzej :mellow: maży mi się taka prawdziwa kszaneczka a nie tylko z tą suszoną krwią :devil:

Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ :)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • advertisement_alt
  • advertisement_alt
  • advertisement_alt


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.