anerka Posted December 4, 2010 Report Share #1 Posted December 4, 2010 Odebraliśmy świnkę z ubojni i mamy świeżą krew potrzebną do kaszanki. Jak ją zabezpieczyć ? Kaszanka nie będzie dzisiaj robiona a boję się zmarnować krwi. Nie pamiętam jak to się robiło /sól, ocet?/. Proszę o pomoc. Quote Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/ Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted December 4, 2010 Report Share #2 Posted December 4, 2010 Troszkę posolić i zamrozić ,lub wlać w osłonkę poliamidową ugotować i zamrozić . Pozdrawiam Quote Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/#findComment-135105 Share on other sites More sharing options...
anerka Posted December 4, 2010 Author Report Share #3 Posted December 4, 2010 DZIADEK, Bardzo dziękuję za szybką odpowiedż. Pozdrawiam serdecznie. Quote Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/#findComment-135106 Share on other sites More sharing options...
skinerno1 Posted March 2, 2011 Report Share #4 Posted March 2, 2011 skoro tu jest mowa o krwi, to moze ja dopytam. Spotkalem sie z produktem "Krew suszona", czy w pelni nadaje sie to do domowej kaszanki? Mieszkam w Szkocji i mam problemy z pozyskaniem swiezej krwi, a bylaby to wspaniala alternatywa. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/#findComment-149882 Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted March 2, 2011 Report Share #5 Posted March 2, 2011 Witaj skinerno1 i poczytaj tutaj http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1830&highlight=krew+suszona Quote "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/#findComment-149886 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted March 2, 2011 Report Share #6 Posted March 2, 2011 Oczywiście. Na opakowaniu powinna być instrukacja i sposób użycia. Takiej suszonej krwi używamy w naszej SDM. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/#findComment-149887 Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted March 2, 2011 Report Share #7 Posted March 2, 2011 "Krew suszona", czy w pelni nadaje sie to do domowej kaszanki?Nadaje się w zupełności.Co prawda to nie jest krew świeża ale z braku laku i ........... Śmiało używaj (chodzi o krew suszoną ) i się nie przejmuj.Pownno być dobrze. Pozdrawiam :wink: Quote Carpe diem - raz kozie death Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/#findComment-149893 Share on other sites More sharing options...
skinerno1 Posted March 2, 2011 Report Share #8 Posted March 2, 2011 dziekuje :grin: Szukalem na forum, ale nic nie moglem znalezc, to tak na usprawiedliwienie :blush: Rozgladam sie dookola i nie moge uwierzyc, ze taka stronka istnieje i ma aktywnych moderatorow :clap: chyba znow zaczne usmiechac sie do ludzi :grin: jeszcze raz dziekuje Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/#findComment-149894 Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted March 2, 2011 Report Share #9 Posted March 2, 2011 chyba znow zaczne usmiechac sie do ludziUśmiechaj się :grin: Nie ma w tym nic zdrożnego. Pozdrawiam :wink: Quote Carpe diem - raz kozie death Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/#findComment-149898 Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted June 9, 2011 Report Share #10 Posted June 9, 2011 Troszke starszy temat.. Jak sprawa nabycia suchej krwi wyglada w Polsce ? Jest ogólno dostepna ? Jak dluga jest waznosc tego produktu ? Dzieki i pozdrawiam :wink: Quote Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/#findComment-162691 Share on other sites More sharing options...
miro Posted June 9, 2011 Report Share #11 Posted June 9, 2011 Troszke starszy temat.. Krew w proszku w niemczech jest kontrowersyjnym tematem..Bardzo ciezko jest kupic ten prearat a o swiezej juz nie wspomne..Nie mam tez w poblizu ubojni.. Jak sprawa nabycia suchej krwi wyglada w Polsce ? Jest ogólno dostepna ? Jak dluga jest waznosc tego produktu ? Dzieki i pozdrawiam :wink: Krew suszona jest w Polsce dostępna bez większych problemów, znajdziesz ją również w moim sklepie. http://www.wyroby-domowe.pl/dodatki-funkcjonalne-c-25.html Co do terminu ważności to jest dość długi bo ok 2 lata. Dlaczego w Niemczech krew suszona jest kontrowersyjnym tematem ? Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/#findComment-162692 Share on other sites More sharing options...
nestor Posted June 9, 2011 Report Share #12 Posted June 9, 2011 Krew jest doskonałą pożywką dla bakterii.W czasie upałów nie powinno się robić kaszanki,dotyczy to świeżej krwi.Nie znam produkcji krwi suszonej,ale musi być ona pozyskiwana w warunkach higienicznych . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/#findComment-162696 Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted June 9, 2011 Report Share #13 Posted June 9, 2011 Gregtom napisał/a: Troszke starszy temat.. Krew w proszku w niemczech jest kontrowersyjnym tematem..Bardzo ciezko jest kupic ten prearat a o swiezej juz nie wspomne..Nie mam tez w poblizu ubojni.. Jak sprawa nabycia suchej krwi wyglada w Polsce ? Jest ogólno dostepna ? Jak dluga jest waznosc tego produktu ? Przepraszam..Moja wina.. Opieralem sie na artykulach opisanych z 2009 roku , kiedy to pryszczyca i grypa swinska zaniepokoily niemcow.. Przepraszam jeszcze raz..A co do proszku to znalazlem teraz preparat sprzedawany na aukcjach.. 1 Kg. kosztuje z przesylka ok.17 Euro i starczy go na zrobienie 6 L krwi do wyrobow.. pozdro Dzieki i pozdrawiam Quote Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/#findComment-162726 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted June 10, 2011 Report Share #14 Posted June 10, 2011 Krew suszoną rozcieńcza się w stosunku 1kg krwi na 14 l wody. Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/#findComment-162758 Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted June 10, 2011 Report Share #15 Posted June 10, 2011 Krew jest doskonałą pożywką dla bakterii. To prawda, zreszta jak wiele innych pożywek. W czasie upałów nie powinno się robić kaszanki,dotyczy to świeżej krwi. Zrobiłem, krew stała w lodówce 24 godziny, była przed dolaniem elegancka, wyglądała krwiście i przyjemnie, kaszanka już prawie zjedzona, objawów chorobowych brak. Wniosek - krew świeża w czasie upałów nadaje się do kaszanki. Quote Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/#findComment-162808 Share on other sites More sharing options...
abratek Posted June 10, 2011 Report Share #16 Posted June 10, 2011 Krew suszoną rozcieńcza się....Arkadiuszu.... po pierwsze nie każdą bo nawet w Nadarzynie kiedyś mieli dwa rodzaje 1:14 i 1:10 (to 1:14 nazywają hemoglobin) a po drugie Gregtom pisze o produkcie dostępnym w Niemczech.... :wink: Quote Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/#findComment-162812 Share on other sites More sharing options...
vacpol Posted June 10, 2011 Report Share #17 Posted June 10, 2011 Kochany Dziadku 20cm krwi w osłonkach poliamidowych ile to jest wagowo oczywiśćie w przyblizeniu nie mam zielonego pojęcia. Twoje rady na temat wędzarni przekonały mnie, będzie taka. Bardzo dziękuje i pozdrawiam do spotkania we wrzesniu Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/#findComment-162816 Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted June 10, 2011 Report Share #18 Posted June 10, 2011 Tak jak Abratek napisal.. Sa napewno sterzenia , koncentracje wiekrze albo i mniejsze.. Ten co sprzedaje na Ebay , pisze ze jego produkt odpowiada normom UE.. W opisie podaje ze : ... 1 Kg krwi suchej + 5 L zimnej wody daje 6 L krwi.. Chcialbym zamuwic u Miro w sklepie ale doczytalem ze nie wysylaja poza granice PL. A szkoda :-( Quote Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/#findComment-162821 Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted June 10, 2011 Report Share #19 Posted June 10, 2011 Jaki rozmiar osłonek .Dla ułatwienia Ciężar właściwy krwi wynosi ok. 1,055-1,060 g/cm3Oblicz pojemność pomnóż i będziesz wiedział. Myślę że 1kg na pewno. Pozdrawiam Quote Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/#findComment-162823 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted June 10, 2011 Report Share #20 Posted June 10, 2011 a po drugie Gregtom pisze o produkcie dostępnym w Niemczech.... A to przepraszam :blush: .Ja pisałem o hemoglobinie bo taka używam .A tak na marginesie to po co się stresować tą krwią jak można zrobić kaszankę na biało.Zapewniam ,że jest bardzo dobra. :wink: Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/#findComment-162828 Share on other sites More sharing options...
Henio Posted June 10, 2011 Report Share #21 Posted June 10, 2011 Arku Ty i ja robiliśmy salceson brunszwicki i wiadomo :thumbsup: Ja też nie mam dostępu do świeżej krwi i myślałem nad tym by zrobić białą , ale dodać do niej wątrobę zmieloną tak jak do salcesonu . Wiadomo nie wyjdzie kaszana krwista ale namiastka takiej .Co Ty na to ? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/#findComment-162830 Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted June 10, 2011 Report Share #22 Posted June 10, 2011 Wątrobę zmielić surową siatka 3-5 mm zmieszać z ugotowaną gorącą kaszą .Troszkę doda koloru . Pozdrawiam Quote Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/#findComment-162835 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted June 10, 2011 Report Share #23 Posted June 10, 2011 Co Ty na to ?A ja na to ,że można tak jak pisze Dziadek ,ale ja do kaszanki wolę wątrobę w kawałkach i też dodaję surową. [ Dodano: Pią 10 Cze, 2011 19:44 ] Troszkę doda koloruI smaku. :grin: Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/#findComment-162836 Share on other sites More sharing options...
kertoipg Posted January 29, 2013 Report Share #24 Posted January 29, 2013 Witam.Gdzie można kupić krew w mazowieckim? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/#findComment-264917 Share on other sites More sharing options...
nemo19788 Posted January 29, 2013 Report Share #25 Posted January 29, 2013 Witam. Gdzie można kupić krew w mazowieckim? też bym chciała znać takie żródło-w mazowieckim to nie problem ale w Warszawie to już gorzej :mellow: maży mi się taka prawdziwa kszaneczka a nie tylko z tą suszoną krwią :devil: Quote Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/#findComment-264987 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.