jokej Opublikowano 7 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Grudnia 2010 czy tak maja wyglądać zapeklowałem je wczoraj ok godziny 14.00 ale do godziny 21.00 byly w pomieszczeni 0st.C potem do pomieszczenia +5-6st,C robię to pierwszy raz i nie wiem czy te zmiany koloru są dobre czy zle solankę zrobiłem taka 6,4l 54deko peklosoli maja byc 8-10 dni a to jest kozina w solance od poniedziałku 2 szynki z kozy 1,6kg i 1,4kg i 1kg sloniny zapeklowałem w (1,6l wody+peklosól 13,6 dkg.+przyprawy <2 ząbki czosnku,3/4 łyżki stołowej ziele angielskie i pieprz ziarnisty czarny po 0.5 łyżeczki ,3 liście laurowe gotowałem przez 20 min. po wychłodzeniu dolałem wywar do Solanki maja byc 2 tygodnie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4872-czy-tak-ma-wygladac-zapeklowane-mieso/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 7 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Grudnia 2010 Czy tak ma wygladac zapeklowane miesoMięso wygląda OK. Zacznij od Akademii Dziadka.. Tam masz tabelę peklowania . Na poczatek stosuj się do niej. Potem modyfikuj sobie według uznania . Hej :grin: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4872-czy-tak-ma-wygladac-zapeklowane-mieso/#findComment-135934 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 7 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Grudnia 2010 jokej, trzymaj to mięso cały czas w solance, musi być całe zalane roztworem i przykryte od światła. Jak je odwracasz co dwa dni, rób to szybko: kawałki z góry na dno naczynia, z dna na góre. Ręce musisz mieć czyste do tej operacji. Temperatura cały czas 4-8 st.C. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4872-czy-tak-ma-wygladac-zapeklowane-mieso/#findComment-135942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jokej Opublikowano 7 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Grudnia 2010 A te ciemniejsze miejsca? I czy te niebieskawe czy to dobrze ? :???: [ Dodano: Wto 07 Gru, 2010 20:48 ] trzymaj to mięso cały czas w solance, musi być całe zalane roztworem i przykryte od światła.i tak jest zrobione tylko ono nie pływa tylko jest przyciśnięte czy to dobrze teraz jest w 5-6st,C Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4872-czy-tak-ma-wygladac-zapeklowane-mieso/#findComment-135945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 7 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Grudnia 2010 Ciemniejsze miejsca miały prawdopodobnie kontakt z powietrzem.Nie przejmuj się ani nimi ani niebieskawym zabarwieniem błonek.Wszystko wygląda OKPoczytaj Akademię Dziadka. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4872-czy-tak-ma-wygladac-zapeklowane-mieso/#findComment-135951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 7 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 Grudnia 2010 ono nie pływa tylko jest przyciśnięte czy to dobrze teraz jest w 5-6sDobrze jest. Natomiast wyciaganie mięsa podczas peklowania na ceratę nie sprzyja jego bezpieczeństwu mikrobiologicznemu. Posłuż się przy przekładaniu jakąś czystą, wyparzoną miską. To jest szczególnie ważne przy długim peklowaniu, ponieważ stosujemy solanki o mniejszym stężeniu i jest więcej okazji do zakażenia mięsa. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4872-czy-tak-ma-wygladac-zapeklowane-mieso/#findComment-135959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jokej Opublikowano 7 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 7 Grudnia 2010 Dzieki wielkie a juz myslalem ze wszystko do bani :lol: następne zdjęcia po wędzeniu. Mam pytanie czy ktoś z was sprzedaje swoje wyroby bo Wujek chciałby kupić okolice Warszawy ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4872-czy-tak-ma-wygladac-zapeklowane-mieso/#findComment-135958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jokej Opublikowano 7 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 7 Grudnia 2010 Natomiast wyciaganie mięsa podczas peklowania na ceratę nie sprzyjamusialem zrobic zdjecie przy przekladaniu robie właśnie tak jak piszesz .SPANIKOWAŁEM :blush: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4872-czy-tak-ma-wygladac-zapeklowane-mieso/#findComment-135960 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jokej Opublikowano 7 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 7 Grudnia 2010 Tak nie panikuj bo nabawisz się wrzodów żołądka łatwo ci sie mówi ja tam mam 16,20kg szynek 15,80 kg boczku i żeberek i 3 kg koziny wiec sama rozumiesz :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4872-czy-tak-ma-wygladac-zapeklowane-mieso/#findComment-135965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 7 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 7 Grudnia 2010 Dociśnij to czymś by mięso było zalane solanką. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4872-czy-tak-ma-wygladac-zapeklowane-mieso/#findComment-135970 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 7 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 7 Grudnia 2010 łatwo ci sie mówi ja tam mam 16,20kg szynek 15,80 kg boczku i żeberek i 3 kg koziny wiec sama rozumiesz :lol: Łatwo nie łatwo, ale podziwiam Cię za odwagę, bo nie mając w ogóle doświadczenia wypłynąłeś na szerokie wody. Trzymam za Ciebie kciuki by się wszystko dobrze udało. :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4872-czy-tak-ma-wygladac-zapeklowane-mieso/#findComment-135971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 7 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 7 Grudnia 2010 :grin::grin: te szynki są nie przygotowane do zapeklowania :sad: chyba brak czasu,co będzie z wedzeniem :question: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4872-czy-tak-ma-wygladac-zapeklowane-mieso/#findComment-135974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 7 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 7 Grudnia 2010 jokej, Postaraj się obracać mięso co dwa dni i pamiętaj o słowach Henia mięsko musi być całe zanurzone w solance. Jeżeli solanka zmętnieje to wypłucz i zrób nową solankę. Nie przejmuj się za pierwszym razem zawsze wychodzi, a "starych wyjadaczy" rutyna gubi!!! :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4872-czy-tak-ma-wygladac-zapeklowane-mieso/#findComment-135975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jokej Opublikowano 7 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 7 Grudnia 2010 ale podziwiam Cię za odwagę, bo nie mając w ogóle doświadczenia wypłynąłeś na szerokie wody.a rodzinka sie śmieje ze nic nie robię tylko czytam i czytam a ja tu katusze przechodziłem ale z wasza pomocą już jestem spokojniejszy :grin: I jeszcze mi chodzi po głowie żeby coś przyrządzić coś z koniny tylko nie wiem co ale na pewno coś wymyśle z waszą pomocą :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4872-czy-tak-ma-wygladac-zapeklowane-mieso/#findComment-135976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 7 Grudnia 2010 Te ciemne miejsca masz dlatego ,że jak dociśniesz mięso w solance i jedno dotyka do drugiego to tam słabo dochodzi solanka.Dlatego radziłem żeby mięso pływało swobodnie w tej solance i było często przewracane .Możesz ew ,przycinąć talerzem ,żeby trochę mięso zatopić,ale nie przyciskaj za mocno bo będziesz miał taki efekt. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4872-czy-tak-ma-wygladac-zapeklowane-mieso/#findComment-135977 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 7 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 7 Grudnia 2010 I jeszcze mi chodzi po głowie żeby coś przyrządzić coś z koniny tylko nie wiem co ale na pewno coś wymyśle z waszą pomocą :lol: Pomału :grin: . Zrób jedno , potem się bierz za następne .... Pomożemy :grin: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4872-czy-tak-ma-wygladac-zapeklowane-mieso/#findComment-135978 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jokej Opublikowano 7 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 7 Grudnia 2010 Te ciemne miejsca masz dlatego ,że jak dociśniesz mięso w solance i jedno dotyka do drugiego to tam słabo dochodzi solanka.Dlatego radziłem żeby mięso pływało swobodnie w tej solance i było często przewracane .Możesz ew ,przycinąć talerzem ,żeby trochę mięso zatopić,ale nie przyciskaj za mocno bo będziesz miał taki efekt. A na smak to wpłynie? całe mięsko jest zanurzone i lekko przyciśnięte Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4872-czy-tak-ma-wygladac-zapeklowane-mieso/#findComment-135980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 7 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 7 Grudnia 2010 żeby coś przyrządzić coś z koniny Na początek befsztyk tatarski - zwany popularnie tatarem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4872-czy-tak-ma-wygladac-zapeklowane-mieso/#findComment-135981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jokej Opublikowano 7 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 7 Grudnia 2010 te szynki są nie przygotowane do zapeklowaniaczemu???? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4872-czy-tak-ma-wygladac-zapeklowane-mieso/#findComment-135982 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 7 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 7 Grudnia 2010 A na smak to wpłynie? całe mięsko jest zanurzone i lekko przyciśnięteNo.. może wpłynąć na Twoją wątrobę, jak będziesz się tak przejmował :grin: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4872-czy-tak-ma-wygladac-zapeklowane-mieso/#findComment-135984 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 7 Grudnia 2010 czemu???? Są nieobrobione. :sad: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4872-czy-tak-ma-wygladac-zapeklowane-mieso/#findComment-135985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jokej Opublikowano 7 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 7 Grudnia 2010 Na początek befsztyk tatarski - zwany popularnie tatarem.tatar jadam tylko z koniny i to ze schabu środkowego (mam 45koni 5 owiec i 2 kozy 1 królik) konie oczywiście na handel ale wiecie jak to jest zawsze cos sie stanie w zeszlym roku prąd zabił mi klacz ale zdążyłem spuścić krew wiec zamrażarka... koledzy... itd.. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4872-czy-tak-ma-wygladac-zapeklowane-mieso/#findComment-135987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxi kaz79 Opublikowano 7 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 7 Grudnia 2010 Kolego tylko spokojnie warunki do peklowania idealne,dobrze że to nie lato. Więcej luzu i będzie dobrze , na konkurs tego nie robisz , to ma być :thumbsup: Cytuj Wędliny domowe-tradycyjne,smaczne,zdrowe. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4872-czy-tak-ma-wygladac-zapeklowane-mieso/#findComment-135993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jokej Opublikowano 7 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 7 Grudnia 2010 to ma być :thumbsup:no wlasnie ma byc :thumbsup: oby nie bylo :tongue: :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4872-czy-tak-ma-wygladac-zapeklowane-mieso/#findComment-135994 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jokej Opublikowano 14 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Witam mam pytanko w sprawie moich szyneczek które są w zalewie <7 szynek 11,20kg 3 po 2kg 3po 1,5kg jedna po 1 kg.wsadziłem do solanki (woda 4,20l + 0,462kg peklosoli)na 8-10dni > w piatek zamierzam wyciągnąć a w sobotę wędzenie czy mam je opłukać czy nie i Jak je wędzić w jakiej temperaturze i czy po wędzeniu parzyć czy nie Czy ktoś pomoże :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4872-czy-tak-ma-wygladac-zapeklowane-mieso/#findComment-137349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.